Šta je novo?

Dve particije na SSD-u, windows + linux?

Sa ssd-om se ponasas sve isto kao sa hdd-om s tim da ne treba raditi defragmentaciju jer je nepotrebna i bez veze "trosi" sam ssd.
Zar nije ono lose, cak nepozeljno, da je na laptopu (pogotovo) ukljucena hibernacija kad je OS na ssd?
Ako se ja secam bilo je problema sa tim...

Poslednja izmena:
@owim na onom tvom skrinsotu nigde ne vidim recovery particiju odakle bi mogao da vratis taj fabricki win7 ...ta particija bi pored foldera boot morala da sadrzava I fajlove bootmgr, boot.wim I install.wim zasta je potrebno ~4GB prostora. Osim ako na win sistemskoj particiji nemas skriveni folder recovery mislim da u buducnosti ostajes sa hp tools ali bez mogucnosti recovery-ja.

Iscitao Sam argumente u prilog koriscenja swap particije Ali posto su za moj nacin koriscenja nebitni nastavicu po navici bez nje.

Takodje iz ranije vec navedenih razloga nastavljam da u multiboot sistemima primenjujem instaliranje bootloadera svakog sistema u svoj sopstveni PBR uz zaobilazenje MBR. Vec Sam dao neka objasnjenja zasto, a evo jos jednog koga Sam se naknadno setio - neke windows updates ne mozes instalirati ako taj win nije podignut Sa svoje AKTIVNE particije. Samo scenario Sa instaliranjem svakog bootloadera u PBR particije za ciji je OS namenjen, garantuje sve ove prednosti koje Sam naveo u prethodnom I ovom postu.

Poslednja izmena:
Сад и мене занимају детаљи. Ајде редом, имам на харду windows и пар линуха. Инсталирам нови линух и убацим му boot loader у PBR. Како ћу да стартујем тај линух? Шта је набачено у MBR и шта је то што покреће цео систем? Или почнем да инсталирам на нови хард и сваки boot loader иде у свој PBR ... како после бирам који се стартује?
Probao bih tri Linuksa, koliko prostora da ostavim po instalaciji? Idem /home onda. Ostavio sam 30GB ukupno za Linuks i planirao swap od 4GB, ali me pokolebaste. ;) No, bas volim hibernaciju, kapiram da swap treba da bude veliki kao i RAM. Moze li swap da bude deljen izmedju vise Linuks instalacija?
Ја за линухе остављам од 20 до 50 гига. На лаптопу ми линухи које једва пробам троше 4 до 11 гига али активан прелази 20. Неки програми ће да трпају свашта у /home па не бих оставио испод 20 све и да само мало пробам.
Ако имаш 30 за линухе, тешко да ће и два да стану али ајде да то буде таман. Не правим /home партицију јер нисам сигуран колико је то корисно, сваки линух има своју под / и сваки има своја подешавања. Можда бих нешто и уштедео ако више њих користи али ако имам тотално различите линухе и тотално различита окружења, можда бих само забрљао на тај начин.
Наравно да исти swap могу да користе сви линухи, само мораш да пазиш да ће да буде неактиван ако нови линух форматира ту партицију па се промени UUID који пише у fstab фајлу. Није проблем, лако то решиш а таман ћеш да видиш како ради без њега. ;)
Da li za svaki Desktop Ekstender (GUI) da pravim zasebnu instalaciju, recimo, Mint Cinamon, Mint KDE i sl? Znam da je moguce da u okviru iste instalacije bude vise grafickih okruzenja i da se ona biraju, citao da to nije radilo uvek kako treba i zato i postoje posebne instalacije Mint Cinamon, Mint Mate i sl. Ne znam kako je sada. Dugo se nisam družio sa Pingvinima pa sam zaboravio. ;)
Не бих то мешао, самим тим што постоје разне верзије је ваљда боље да се не мешају. Ти можеш линуху да додаш друго окружење али како ће то да ради ... постоје и неки линухи који имају гомилу окружења али се увек појави неки проблем на неком. Пробај ти лепо свако за себе, не мешај их па када будеш начисто које ти одговара а које не, остави само оне добре. ;)

Како год, са 30 гига нећеш да се наиграш. :)

@calexx u scenariju koji si do sada koristio ti nisi vodio racuna o tome koja je particija aktivna i da li neka uopste ima taj atribut. Posledica toga je da su se svi bootloaderi smestali u MBR i to tako sto je onaj novi uvek gazio stari, taj novi je mogao da pokrene sve sisteme ali npr. nisi mogao da udjes direktno u windows osim iz gruba ili lilo. Verujem i da si iskusio onaj problem koji sam spomenuo a tice se problema sa windows update-om.
U scenariju o kome ja pricam svaka sistemska particija u svom PBR ima svoj bootloader (odgovor na jedno tvoje pitanje je da je on taj koji je zaduzen za inicijalizovanje bootmanagera u kome se zatim moze birati zeljeni OS). Aktiviranjem pojedinacne particije ti pravis izbor zeljenog bootloadera koji ti izbaci graficki prikaz pripadajuceg bootmanagera u kome ti biras sistem koji ce se butnuti. U scenariju o kome ja pricam aktiviranje windows sistemske particije te (osim ako ne postoji jos neki windows u multiboot sistemu) uvodi direktno u windows (ako postoji jos neki windows onda ce ti biti ponudjen izbor a ako ne postoji onda ulazis direktno u jedini ...ovo zato sto windows bootmanageri nemaju mogucnost da butnu druge OS). Kao sto rekoh za neke windows update-e je neophodno da windows bude pokrenut sa svoj aktivne particije pa je ovakva postavka iz mog scenarija zato korisna. Realno, aktiviranje windows particije u ovakvom multiboot sistemu nema opravdanja sem gore iznetog.
Da li ces nekim nezavisnim alatom ili u samom OS izabrati aktivnu particiju nema veze, vazno je da imas izbor. Dakle, u mom scennariju najbolje je aktivirati particiju sa OSX-om jer je chameleon bootmanager modularan i lepsi od ostalih, a u njemu vrsiti izbor zeljenog OS za butovanje ...i tako svakodnevno a izbor drugog bootloadera vrsis samo po potrebi ...aktiviranjem njegove particije naravno. U tvom scenariju, sve bi bilo isto s tim sto bi ovaj put imao vise grubova a samo zadnjeinstalirani bi mogao da pokrene bas sve OS-e.

Мислим да сам једном давно имао проблем са апдејтом неке Осмице и нашао сам да је зато што иде преко другог boot loadera. Није ми био проблем да вратим да Windows буде тај али нисам сигуран да је било успешно. Како год, аргумент је сасвим ОК.

Остаје питање активирања партиција. Нисам сигуран да то ради, чак мислим да сам у неким ситуацијама имао баш активну Windows партицију (прва мала или главна?) али је MBR бирао шта и како. То ћу да проверим чим ова порука оде.

Рецимо да сада хоћу да урадим све по твом предлогу. Како да набацим boot loader у windows PBR? У малу или у главну windows партицију? За линух није проблем, лако се то одради али за windows нисам сигуран. Рецимо да сваки ОС има свој boot loader у свом PBR и да се онда променом активне партиције он активира. Шта са MBR? Да му бришем садржај, да нешто увалим у њега?

U scenariju o kome ja pricam svaka sistemska particija u svom PBR ima svoj bootloader (odgovor na jedno tvoje pitanje je da je on taj koji je zaduzen za inicijalizovanje bootmanagera u kome se zatim moze birati zeljeni OS). Aktiviranjem pojedinacne particije ti pravis izbor zeljenog bootloadera koji ti izbaci graficki prikaz pripadajuceg bootmanagera u kome ti biras sistem koji ce se butnuti.
Izvini sto izvlacim samo ovaj deo, cisto da razjasnimo zbog ostalih jer nije bas ovako kako si napisao...

Ukratko na primeru modernog Windowsa:
Prilikom posta BIOS trazi sistemski disk, cita njegov MBR. MBR sadrzi informacije o particijama.
Jedna particija ima active flag i u svom PBR ima upisan boot manager tj konrektno program bootmgr.exe koji sadrzi informacije o operativnim sistemima.
Boot manager nudi korisniku da odabre OS i kada korisnik odabere bootmgr trigeruje bootloader tj program winload.exe koji se nalazi na particiji tog operativnog sistema (ta particija ima boot flag).
Winload dalje inicijalizuje kernel, drajvere, registry, winlogon itd.

Значи MBR мора да има нешто што води даље. А како се bootmgr.exe сналази са осталим оперативним системима? Имам један Windows са две партиције и неколико линуха на харду ... па то исто на другом харду. Како ће windows да се избори са тим? Тј, како ће MBR и bootmgr.exe да се снађу?

По препоруци из теме сваки ОС уписује boot loader у свој PBR и онда је довољно да се нека од партиција прогласи активном и тај се стартује. Да ли је тако? Где је ту онда MBR?

Tapatalk mi nešto brljavi očigledno, sasvim slučajno nađoh da ste nastavili na ovu temu.

@WildBoy mislim da tvoje i moje mišljenje nije konfrontirano, možda neko od nas dvojice i koristi nedosledno izraze bootloader i bootmanager ali je bitna srž ...prosto izrazi su neprevodivi, a i sam M$ ih koristi čas kao sinonime a čas kao dva različita pojma: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/hardware/ff542273(v=vs.85).aspx
Da bismo se bolje razumeli navešću ovaj deo:
Starting in Windows Vista, Windows includes boot loader components that are designed to load Windows quickly and securely. The previous Windows NT boot loader, ntldr, is replaced by three components:

* Windows Boot Manager (Bootmgr.exe)

* Windows operating system loader (Winload.exe)

* Windows resume loader (Winresume.exe)

Odavde možemo videti da se kod novijh NT6 OS-a, bootloader sastoji od 3 komponente i da je winload.exe OS-loader (dakle komponenta bootloadera) a ne bootloader kako se ti izražavaš. Nebitno je sve to, a bitnije je da razumemo redosled radnji a koji je i po tvom i po mom opisu isti.

@calexx negde gore sam već napisao da windows-ov bootmgr nije sposoban da butne OS-e koji nisu windows, pa dakle nije sposoban da butne ni linux ...dakle windows se neće ni boriti a kamoli izboriti s tim.
Odgovor na pitanje iz tvog zadnjeg pasusa je da je tako, da aktiviranjem određene particije ujedno aktiviraš i bootloader (ili bootmanager ako ćemo hteti da budemo dosledni M$-u pa da i mi komplikujemo sa izrazima) koji je zadužen za pobudu OSloadera (winload.exe) a on za inicijalizaciju pojedinih komponenti OS-a ...Da, scenario sa upisom o bootloaderima u PBR svih sistemskih particija radi posao i daje više mogućnosti nego podatak o samo jednom bootloaderu u MBR.
Odgovor na tvoju zadnju rečenicu je jako dobro ispisao WildBoy (i ja sam pisao to isto ali možda manje precizno): "Prilikom posta BIOS trazi sistemski disk, cita njegov MBR. MBR sadrzi informacije o particijama. Jedna particija ima active flag..." ...a ja bih samo dodao - a taj active flag BIOS-u pokazuje gde se nalazi bootloader koga smo želeli da pokrenemo.

EDIT: ostao sam u utisku da ti nisam dobro odgovorio na ovaj post:

Мислим да сам једном давно имао проблем са апдејтом неке Осмице и нашао сам да је зато што иде преко другог boot loadera. Није ми био проблем да вратим да Windows буде тај али нисам сигуран да је било успешно. Како год, аргумент је сасвим ОК.

Остаје питање активирања партиција. Нисам сигуран да то ради, чак мислим да сам у неким ситуацијама имао баш активну Windows партицију (прва мала или главна?) али је MBR бирао шта и како. То ћу да проверим чим ова порука оде.

Рецимо да сада хоћу да урадим све по твом предлогу. Како да набацим boot loader у windows PBR? У малу или у главну windows партицију? За линух није проблем, лако се то одради али за windows нисам сигуран. Рецимо да сваки ОС има свој boot loader у свом PBR и да се онда променом активне партиције он активира. Шта са MBR? Да му бришем садржај, да нешто увалим у њега?

...za sve ovo gore^^ je odgovor BCD - BootConfigurationData - njegovim editovanjem možeš prilagoditi način butovanja svojim potrebama i potpuno je nevažno da li se BCD nalazi na toj maloj 100MB particiji ili samoj sistemskoj particiji dokle god je boot sekvenca pravilno konfigurisana odnosno dokle god je ukazano na stvarno željeni winload.exe (koji se nalazi na sistemskoj particiji čiji sistem hoćemo da butnemo).

Odluku da windows bootloader instaliraš baš na određenu sistemsku particiju vršiš već samim stavljanjem active flag-a na sistemsku particiju u čiji PBR želiš da se upiše info o bootloaderu. To radiš pre započinjanja instalacije OS. Sa MBR-om ništa ne radiš, on će i bez tvoje intervencije saznati šta si radio u PBR-ima.

Poslednja izmena:
Vrh Dno