Šta je novo?

DVB-T2

Rts1
Rts2
Pink
B92
Prva
Happy
Rts3
Palma plus
K9
Kragujevac
Jagodina
Jasenica
Sunce
Cuprija
Kanal M
Regionalna tv
Raska
Tutin
Televizija plus
Diskos
Sandzak
Jefimija
Sportska tv
Belle amie
Krusevac
Kraljevo
Alt
4s
Kursumlija
Leskovac
Mostnet
Melos
Ntv
Vrnjacka banja
Kcn
Ka tv
Trstenik
Caricin grad
Laser

@dejan87dex

Sta si rekao za Devic?!? Najjaca televizija ikada ! :d

Nisam ja hteo da uvredim , nije to losa tv samo je nekako za 50+ :) Svidja mi se sto fura Narodne teme :)

To je taj ambient

0d25d04425a2da6bd3cdd28f58d4edf0.png

Ali je sam prenos programa tako ocajan, slika je sto posto na 23fps ton ume da bude ne sinhronizovan...

I oni pa puste privatnu TV, a Pancevo jos uvek nema svoju gradsku tv. Aj mozda cekaju privatizaciju, ruglo.

@Dark Warrior ima vise lokacija, a ne ko ove ustaljene tv samo se sakriju ko misevi od gradjana po nekim fensi prostorijama. Ovaj lepo izidje na ulicu koga sretne odma intervju i krene show. Onaj bezicni mu je zakon, tako se radi Live :D

Poslednja izmena:
bre u nekoj kafani, a najjace je kad se ljavlja ljudima koji prolaze u sred emisije XDDDD

Danas mi kolega kaze da kod roditelja u Gruzi hvata 44 kanala na 3 antene koje je ranije vec imao. Niti mu treba toliko kanala niti ih gleda. Licno mislim da nikome ne treba 20 ili 30 lokalnih kanala koji nemaju veze sa podrucjem na kojem zivi sem ako nema sta da radi pa po ceo dan gleda tv :).

Rts1
Rts2
Pink
B92
Prva
Happy
Rts3
Palma plus
K9
Kragujevac
Jagodina
Jasenica
Sunce
Cuprija
Kanal M
Regionalna tv
Raska
Tutin
Televizija plus
Diskos
Sandzak
Jefimija
Sportska tv
Belle amie
Krusevac
Kraljevo
Alt
4s
Kursumlija
Leskovac
Mostnet
Melos
Ntv
Vrnjacka banja
Kcn
Ka tv
Trstenik
Caricin grad
Laser
toliko imam i ja.

A ja mislio da novosadski Most dno :) oni bre imaju studio :) Kakve su sada stanice isplivale...

Ma lik je kralj tu nema sta, ostale tv su smor :D
Svakako digitalizacija im donosi vecu gledanost :)

Jao sad sam nasao tu TV Devic na netu, imaju i live stream. Jao koja je ovo produkcija majko moja, oplakah ahaha

devic.png

A najjace je vodi emisiju i javlja se ovima sto prolaze, neko zastane pa se i pozdrave. E to je prava narodna televizija bajo moj.

Prilozi

• Devic.png
    Devic.png
    797.3 KB · Pregleda: 108
Apropo te televizije neko je napisao da je za razliku od vecine ostalih ova lokalna tv stanica sa nekim konceptom. Sve ostale emituju jednu te istu stvar, bez ikakvog koncepta, sa puno komercijalnih sadrzaja, malih oglasa, piraterije itd. Ova je drugacija, tacno da je realizaciono i tehnicki na niskom nivou, ali to realnost jedne tv stanice jedne palanke gde svako od mestana moze da dodje i iznese svoje stavove ili da se javi na broj koji nije komercijalan. Nazalost, pitanje koliko ce opstati sa takvim programom!

Šta mislite hoće li moći ova antena da se iskoristi umesto one rešetke? Ostala mi od bežičnog interneta...
bdf125e11f934bdc8a660896d347f557.jpg

Jel moze neko tacno da mi kaze koliki je bitrate za MUX 1 tj jednog programa u MUX1 ako ima ukupno 7 programa. Koliko vidim na IPTV-u oni kazu da je bitrate 4 Mbps a ja na ruteru vidim da je oko 3 Mbps (od pustenih 10 za net mi ostane oko 7). I da li moze da se uporedi IPTV i DVB-T2 tj da li koriste iste kodeke, pa da vidim koliko se razlikuje slika. Znam npr da x265 ima duplo manji bitrate od x264 ali kvalitet je isti, zbog toga pitam da li moze da se uporedjuju bitrate za IPTV i DVB-T2.

U inicijalnoj mrezi dok je isao jedan MUX imao sam 14 programa (od toga jedan HD) i bas se videlo da je na IPTV-u lepsa slika.

RTS 1 ima bitejt od oko 2300Kbs. Što se tiče IPTV-a ne bih znao jer nemam IPTV. Ali, IPTV ne koristi protok koji je predviđen za internet. Tako da, ako imaš Net 10 IPTV ne koristi 3Mbs od toga. IPTV koristi neiskorišćeni protok do 20Mbs. Zato i ne možeš da uzmeš Net 20 ako imaš IPTV a linija ti ne podržava VDSL.

Prvi MUX u DVT-T2 mreži ima samo 7 kanali ali nije u potpunosti iskorišćen. Postoji mogućnost dodavanja još kanala, ako što je to bilo u inicijalnom testiranju.

x265, tačnije H.265/HEVC kompresija jeste da ima za cilj da prepolovi bitrejt a zadrži kvalitet u odnosu na H.264/AVC, ali to je cilj za UHD video (3840x2160). Dobitak u kvalitetu kod manjih rezolucija nije toliki. U slučaju IPTV vs DVB-T2 ništa od toga nije bitno jer nijedan protokol ne koristi HEVC format.

Kapacitet muxa je oko 36Mbps. 2300Mbps je minimalni propisani bitrejt propisan pravilnikom za T2 mrežu za SD kanal, pa je tako setovan, ali čini mi se da je malo iznad toga. Između ostalog, kvalitet slike ne zavisi samo od bitrate-a.

Šta mislite hoće li moći ova antena da se iskoristi umesto one rešetke? Ostala mi od bežičnog interneta...
bdf125e11f934bdc8a660896d347f557.jpg

Ne, WiFi radi na 2400MHz, DVB-T2 od 460-700MHz

Imam NET10 ali zbog ogranicenja linije tih 10Mbps delim sa IPTV-om pa zbog toga znam koliko u praksi zauzima IPTV. Ruter mi je setovan na 10240. Kada iskljucim IPTV onda imam punu brzinu od 10 Mbps.

Meni se ipak cini da je sada preko antene malo lepsa slika ali samo nijanse su u pitanju.
Znam da ne koriste HEVC (ipak je to nova tehnologija) nego sam se pitao da li koristi iste kodeke i IPTV I DVB-T2 pa da moze da se uporedi bitrate.

Off: Za mene je x265/HEVC zakon, od novembra prosle godine x264/AVC skidam samo ako moram, ako nema HEVC film/serija.

@Offtopic
Taj HEVC sto se tice serija uglavnom je reencode vec kompresovanog materijala, a filmovi su jos uvek retki u h265.

Ima i serije i filmovi, postoje cak specijalizovani encoderi koji rade samo HEVC. Ja sam bas uporedjivao za nekoliko fajlova npr 720p x265 film od 300-400MB i isti taj x264 720p film od 700-800MB i ne vidim nikakvu razliku. Opet napominjem da se radi o 720p i gledano na monitoru od 22 inca. A secam se jos pre 4-5 godina kada sam uporedjivao x264 od (700MB) i XviD (2 x 700 MB) i ovaj x264 je duplo manji a bio je minimum duplo bolji kvalitet slike.

DVB-T2 i IPTV koriste H.264 koji je uz H.262 definisan DVB standardom. HEVC/H.265 još nije zastupljen i retki su prijemnici koji podržavaju ovaj standard; No pošto se dekodovanje na takvim arhitekturama odvija hardverski i nemoguće je uraditi samo softversku nadogradnju.

Inače, razlika H.264 i H.265 ne bi trebalo da bude toliko u kvalitetu slike, koliko u odnosu kompresije koji daje za isti kvalitet. Bilo je diskusija na temu da li je 30Mbps SD bolji u H.262 (MPEG2) ili H.264 (MPEG4), i ovaj prvi je imao prednost, ali kada pitate da li je bolji SD u H.262@2Mbps ili SD H.264@2Mbps, ovaj drugi ima ogromnu prednost@

Poslednja izmena:
Malopre uzeh za rođaka Vivax Imago DVB-T2 152 sa RF modulatorom. Povezao na neku sobnu antenu, uključio, podesio, pretražio kanale. Sve radi kako treba, ali hvatam samo boldovane kanale sa liste. Ništa od nacionalnih kanala, koji mu najviše i trebaju. Da li neko zna u čemu je možda problem? Da nije u pitanju antena?

Rts1
Rts2
Pink
B92
Prva
Happy
Rts3
Palma plus
K9
Kragujevac
Jagodina
Jasenica
Sunce
Cuprija
Kanal M
Regionalna tv
Raska
Tutin
Televizija plus
Diskos
Sandzak
Jefimija
Sportska tv
Belle amie
Krusevac
Kraljevo
Alt
4s
Kursumlija
Leskovac
Mostnet
Melos
Ntv
Vrnjacka banja
Kcn
Ka tv
Trstenik
Caricin grad
Laser

Poslednja izmena:
Pa probaj sa boljom antenenom. Mada cudno ako vec hvatas MUX2 sa Jastrepca trebalo bi i MUX1.

Rešio sam problem. Postojeću antenu sam samo podigao na malo veću visinu i uhvatio sam i nacionalne kanale. :)

Edit: Ako neko može da iščita svoj firmware iz Vivax Imago DVB-T2 152 (postoji opcija u podešavanjima uređaja, potrebno je da USB bude uključen u uređaj) i postavi ovde ili mi pošalje na PM, bio bih mu zahvalan. Pokušao sam da odradim OTA...

Poslednja izmena:
Trebalo bi polovinom sledeće nedelje da idem do keve na "ozdvojeni položaj" i planiram da joj odnesem didžitalizaciju ;).
Jel ima nekih novosti oko STB-a?
Koji su za sada najbolji?
Pod najbolji mislim na stabilni u radu i jednostavni za korišćenje?
Pretpostavljam da svih modela ima dovoljno po prodavnicama...

Trebalo bi polovinom sledeće nedelje da idem do keve na "ozdvojeni položaj" i planiram da joj odnesem didžitalizaciju ;).
Jel ima nekih novosti oko STB-a?
Koji su za sada najbolji?
Pod najbolji mislim na stabilni u radu i jednostavni za korišćenje?
Pretpostavljam da svih modela ima dovoljno po prodavnicama...
Preporuka za Crypton Box 301, probao sam nekoliko razlicitih, i odlucio se za njega uz Bear DTV 202 koji imam na drugom tv-u (Crypton je po meni bolji od Bear-a, jedino sto ne poseduje displej na STB, ali meni nije ni bitno). :)

Jedbo pitanje za iskusnije, da li bolje hvata klasicna rulova antena ili ona mrezasta sa plocicom?

I zasto koji god stb da probam, kad podesim napajanje antene da bude ukljuceno, prilikom gasenja i ponovnog paljenja stb-a mora opet da se ukljuci?
Ajd meni nije problem nego me nonstop cimaju u komsiluku stariji ljudi....

Ta mrežasta sa pločicom je loša, imam je i rado bih je zamenio.

Mrežasta sa pločicom je dobra, ako je dobra pločica. Ja imam onu aluminijumsku sa mikronovom pravougaonom pločicom i radi odlično.

Ta mrežasta sa pločicom je loša, imam je i rado bih je zamenio.
Ta mrezasta je itekako dobra. Ja sam isao kod komsije da mu namestim resiver i ima tu mrezastu i toliko je jak signal da nije htelo da radi vec je morao da se iskljuci pojacavac. Dakle ko nije dalje od 50km od ovih predajnika snage 50 do 100 kW nema potrebe za bilo kakvim antenama sa pojicavacima, Loga 3 ili nesto slicno radi posao.

Poslednja izmena:
Moja mrežasta je loša. Bolje bi mi radila loga 3.

Nazad
Vrh Dno