Šta je novo?

DVB-T2

Мени се чини да сам пар пута неки филм или серију гледао на RTS HD али преко СББ-а (што у принципу није битно) и да је резолуција ем била 16:9 ем је било врло близу HD квалитету. Сигурно није било скалирано са 576i или неке сличне резолуције. Зато мислим да ће полако да се прелази. Када буду неке манифестације, нема разлога да и то не преносе у HD нарочито ако су битне. И тако полако ... очекујем да се пређе као што се и са црно-беле прелазило на колор телевизију. ;)

Ima vremena, do 2025 mozda i puste jos neki film ili seriju u HD ;)

Da, ali je neshvatljivo da recimo u BiH privatne stanice kao što je Hayat ili Face TV idu u HD verziji, dok naša nacionalna tv ne može.

imaju lovu buraz....oni duze vec imaju svoj paket na Satelitu na 16e..

Jel pusten RTS HD? Pretrazio sam opet programe, RTS sad ima 'black bars', meni to ne lici na HD sliku na 37'' tvu, ako je to to. Btw hvatam signal za jos brdo kodiranih programa, jel to moze nekako da se otkljuca?

Poslednja izmena:
Kodirani mogu biti iz Mađarske ili Hrvatske, dekodiranje može uz oficijalnu pretplatu, dok mađarski paket radi radi i u CS-u (ali je potreban recimo Amiko risiver, za taj risiver jedino znam da ima emulator)

Pozz, juce mi je stigao kablic-adapter sa HDMI na VGA.
danas sam probao da povezem monitor sa Xwave digital one i nece da radi, monitor kaze nema signala. Probam i na pc da povezem monitor na hdmi i tu ne radi. Jel treba nesto dodatno podesavati ili ovaj kablic nije ispravan?

Prilozi

• DSC_0839.jpg
    DSC_0839.jpg
    981.8 KB · Pregleda: 143
Ne valja kabel, moras imati aktivnu konverziju digitalni na analogni signal.

A da li bi ovaj adapter radio da se poveze komp (vga izlaz) na tv (hdmi ulaz)? Ako sam dobro razumeo to je obrnuta varijanta od ovoga sto je
Stormbay probao

Ne može HDMI (digitalni signal) na VGA (analogni signal) bez nekog DA konverotora. Isto važi i za suprotan pravac, mora postojati aktivan AD konvertor u toj vezi.

Ovako nešto za VGA>HDMI

i varijanta HDMI>VGA

Računaj da od kvaliteta konvertera zavisi i kvalitet slike.

Poslednja izmena:
Aha, razumem nego za sta se moze iskoristiti onda ovaj kablic ili da ga bacam kad ne radi?

I meni se cini da moze, kao sto Aleksandar kaze... Bila na RTS-u neka emisija, objasnjavali su kako se povezuje STB, kako se traze kanali, itd. Koristili su Bear set top box, i onda su pri kraju emisije rekli kao: "Mozete cak da iskoristite i svoj stari monitor..." i onda su povezali bear sa monitorom i pojavila se slika, koristili su obican kabl. Nisam mogao najbolje da cujem, bila galama u sobi, ali cini mi se da su samo obican kabl koristili.

А чему би онда служио овај кабл ако не може да ради?

Prema specifikaciji HDMI ne prenosi analogni signal (za razliku od DVI). Ako kabal nije aktivni DA konverter, ne vidim ni ja njegovu namenu. Jedino neka nestandardna namena HDMI izlaza, tipa graficka karta racunara sa HDMI izlazom koji moze koristiti u nekom drugom modu (VGA) npr. drugo mi ne pada na pamet.

Na dx-u ovi DA konverteri su prilicno jeftini, malo skuplja varijanta je ona koja izvaci iz HDMI audio signal i ima dzek 3.5mm za zvucnike ili RCA L/R

Ne prenosi svaki DVI analogni signal, treba i tu biti oprezan da ne bi imali još jedan kabel za smeće...

Naravno, ali posto risiveri i nemaju DVI out (sem retkih DM800HD npr.) to i nije toliko bitno, posto bi adapter bio beskoristan.

Kud se dede RTS Hd?
Nema vise ni identifikacije.

Poslednja izmena:
I meni se cini da moze, kao sto Aleksandar kaze... Bila na RTS-u neka emisija, objasnjavali su kako se povezuje STB, kako se traze kanali, itd. Koristili su Bear set top box, i onda su pri kraju emisije rekli kao: "Mozete cak da iskoristite i svoj stari monitor..." i onda su povezali bear sa monitorom i pojavila se slika, koristili su obican kabl. Nisam mogao najbolje da cujem, bila galama u sobi, ali cini mi se da su samo obican kabl koristili.

Bear ima samo loop through tj moze samo da prosledjuje analogni signal,nema RF modulator,moze se povezati samo na TV koji ima SCART ili HDMI ulaz.

Ovaj izgleda ne sluzi nicemu jer ni sa grafickog HDMI izlaza ne baca sliku na monitor...

Taj tvoj kabl zaista ničemu ne služi, osim da neopreznima izbije koji $ iz džepa. Za razliku od tvog, kabl koji je Aleksandar_M koristio ima aktivni DA konvertor i on može da se upotrebi za ono što tebi treba.

Radi li nekome rts na jastrebcu? Imam lokalne a ove nacionalne nemam.

Taj tvoj kabl zaista ničemu ne služi, osim da neopreznima izbije koji $ iz džepa. Za razliku od tvog, kabl koji je Aleksandar_M koristio ima aktivni DA konvertor i on može da se upotrebi za ono što tebi treba.

Jeste vala kostao me je celih 1.75 dolara :) sa sve postarinom...

Juče smo na poslu imali viška vremena, pa smo rešili da odradimo jedan mali eksperiment. S obzirom da se nalazimo u centru Bajmoka (selo 21 km od Subotice), hvatamo naše, hrvatske i mađarske kanale. U screenshotu se vidi udaljenost od predajnika koje smo uhvatili, a na fotografijama se vidi koju smo opremu koristili :) .

dvbtmmaps distace.jpg

Subotica i Čavolj su relativno blizu, dok je Beli Manastir 60km, plus što se objekat gde smo testirali nalazi u centru Bajmoka, i prema predajniku ima prepreke u vidu ogromne crkve, nekoliko zgrada, par desetina kuća, itd...

Antena na bicikli.jpg

Malo smešniji deo eksperimenta je bio držač za Iskrinu logaritamsku antenu P-2845 (cena oko 900 din u maloprodaji) bez pojačala :) parola: snađi se. Mada nismo očekivali rezultate koje smo dobili, s obzirom da je antena bila na toj visini, i imala tolike prepreke.

monitor sa step down adapterom i akumulatorom.jpg

Za projekciju slike sa risivera koristili smo 7" monitor za auto, koji radi na 9V. U nedostatku adekvatnog strujnog pretvarača, snašli smo se i iskoristili akumulator i sa 12V, pomoću Step Down-a skinuli na 9V (na slici stoji 8,9). Običan aux kabel je bio dovoljan da se na risiver prenese video signal i jedan audio kanal.

pojacalo i risiver.jpg

Risiver korišten za test bio je Prosto RT5430T2 (cena oko 3000), a da bi uhvatili nešto više, morali smo se poslužiti i linijskim pojačalom Falcom amp2 (cena oko 15€ u maloprodaji).

Rezultat: FTA: 12 srpskih, 10 mađarskih i 4 hrvatska kanala (ukupno 26 slobodnih kanala).
PAY (zaključani) kanali: 36 kanala.

Nastavak:

WP_20150630_003.jpg

WP_20150630_002.jpg

WP_20150630_001.jpg

Ove fotografije su malo lošijeg kvaliteta, mada se jasno vidi broj i koji su kanali. prvih 30ak nisam slikao jer su uglavnom zaključani, vide se naši, hrvatski i nešto mađarskih, ukupno 62 kanala.

Bitno je zaključiti da je najbitniju ulogu odradilo kinesko Falcom pojačalo, davajući neverovatan nivo signala u odnosu na neverovatno loš položaj antene.

Nivo signala naših kanala bio je 93% (antena okrenuta za 180 stepeni u odnosu na predajnik), mađarski kanali su imali 73%, antena okrenuta 90 stepeni u odnosu na predajnik, i hrvatski kanali su imali 30-36%,sa antenom usmerenom ka predajniku Belje, što je dovoljno da daje sliku bez seckanja.

Ovo smo radili adhock bez ikakve pripreme, antena je stigla na reklamaciju kao neispravna. Mali bi dobitak bio u ovom slucaju, jer je u pitanju oko 5 metara Tri Shield kabela, koji je mnogo kvalitetniji od kineskog...

Mada je opet u praksi problem dizati pojačalo gore jer radi na 220V.

Poslednja izmena:
Vrh Dno