Šta je novo?

Dual boot - Win 7 & Win XP

Atm0

Slavan
Učlanjen(a)
07.10.2009
Poena
330
Da li se moze, i kako namestiti dual boot izmedju ova dva sistema? Hvala :)

INstaliraj Xp, instaliraj Win 7 i uzivaj!

posto je sedmica vec podignuta hoce funkcionisati ako sad podignem i XP?

Koliko sam ja upoznat moras prvo stari pa novi, obrnuto ne moze mada iskreno govoreci obrnuto nisam ni probao.
A dualboot resavas pomocu EasyBCD-a koji instaliras na Win 7 i tamo podesis sve parametre.

Ili lepo u BIOS-u zameniš particije sa kojih se diže sistem i gotovo. Posao od 5 sec i to najsigurniji mogući, radi svaki put :)

A ko nema te opcije?
Ja u svom spartanskom BIOS-u na laptopu imam tako mali izbor opcija, da nisam siguran da cak i imam tu opciju.:S:

@zak81

Jesi li ovo licno probao?
Da li mozes u sistemu koji ima dva harda da biras sa koga od njh da se butuje?

Ako instaliras dva Window$a, jedan drugog prepoznaju pa sami u svom boot loaderu stave stave onog drugog. Ovo znam ako se instaliraju dva XP-a. Ako instaliras winXP i Win 7, trebalo bi da radi, e sad kojim redosledom bi trebalo neznam, nisam pokusavao, mada ako bih ima vremena, sto da ne, naucis nesto novo. Na lap topu imam Vi$tu i Win7, ali je boot loader Linux-ov, tako da ih on dize.
Na desktopu imam 5 OS-a, i sve ih dize GRUB, linux-ov boot loader, nikada nisam pokusao da radim dizanje vise sistema preko BIOS-a, u kompu mi je sada jedan Hard, ali kada sam imao dva i jos vise OS-a opet je islo prek GRUBA.
Zato mi je i cudno, kako bi digao sistem ako su dva OS-a na istom hardu preko BIOS-a, ili vise njih ako se nalaze na dva harda.
Ako ovo moze, OK, nisam znao za tu foru, ali bi samo radilo posao ako imas dva harda i na svakom od njih!

Ma nema sanse ovo da radi i ako imas po jedan operativni sistem na svakom od harda, zato sto je samo na jednom MBR i on mora da bude master, kad malo bolje razmislim!

Ako ih okrenes u BIIOS-a, mada cisto sumnjam, samo na jednom je MBR, onda kad zamene mesta sa tog drugog nema sanse da se butuje jer on nema MBR!

@Martin Mystere

Mora da ima, ne brirni, kako bi nace instalirao OS, samo malo procunjaj po njemu.

Poslednja izmena:
Ne moze ako nemas dva harda, tj ne moze ako imas jedan hard sa dve particije. Ako imas dva HD onda u biosu promenis hard koji je boot pa instaliras. Onda da bi promenio OS moras u biosu da promenis boot HD. Nema onog ekrana kada biras koji sistem hoces prilikom podizanja jer os-i nisu svesni jedan drugog. Ako je na jednom hardu onda ima samo jedan boot.ini i mora prvo stariji pa noviji ili prvo x86 pa x64 sistem.

Jel neko prakticno probao da menja nacin butovanja vise OS-a sa vise hardova na taj nacin, preko BIOS-a?

Mislim da to ne bi moglo da radi!

Sve to treba da ide preko nekog boot loader-a, a ne preko BIOS-a.

EDIT

E sad, jes da nisam pokusao, ali iz licnog iskustva, mislim da bi radio dual boot dva OS-a sa jedno harda, iako bi prvo instalirao prvo XP pa 7-cu.
Imao sam dva XP-a na jednom HDD-u, i to radilo bez problema, ne vidim neki razlog zasto to ne bi radilo i sa 7-com. Obrunto bi radilo 100%, ipak je 7-ca dva stepenika vise od XP-a i videla bi XP.
Probao bi ovo, ali nekom drugom prilikom, mrzi me da ovo isprobavam, pa posle da vracam opet 5 OS-a.

Poslednja izmena:
Ja tako radim svaki put. Nema boot loadera i nema u control panelu u system startup registrovana dva OS-a
Ako imas jedan hard mora boot loader. Xp boot loader ne verujem da moze da podigne win 7 (provereno ne moze XP x64 a na 7ici nije) i zato mora prvo win 7.
Kada budes instalirao XP na drugu particiju xp ce raditi ali 7 nece. To mozes da resis tako sto kopiras boot fajlove sa instalacionog diska windowsa koji nece da radi neko ti prijavljuje missing ntldr ili kako bese preko xp-ovih 32bitnih koji su sakriveni u root-u HD na kom je xp. boot.ini ntldr i ntdetect.com Znaci moze da se sredi ne mora da se uninstalira noviji sistem. jos jednom ovo je slucaj sa xp x86 i x64 i provereno radi.

edit - a zasto ja ispisah sve ovo covek je samo pitao jel moze? Moze

Poslednja izmena:
A na laptopu imas jedan hard tako da bios kombinacija nije moguca.

Moze da se instaliraju dva sistema na jedan hard ako se od njega naprave dve primarne particije i na svakoj od njih instalira po jedan sistem.Prvo se instalira XP pa onda WIN7 ili VISTA i onda se iz BIOSA pokrece onaj koji vi izaberete(imate 30 sek za taj izbor)
Mislim da ce uvek prvo da se ponudi onaj koji je poslednji instaliran.
Inace ja sam bas juce instalirao XP i WIN7 na zeninom laptopu i izbrisao originalnu Vistu koja je toliko kocila i sporo radila na njemu da ga umalo nisam polomio.:crash:
Sada XP leti na njemu a sa WIN7 i nisam puno zadovoljan jer je i ona malo bolja od Viste ali je ipak zahtevan i nije bas za slabije racunare i laptopove.Moj je savet zadrzite XP jer je zasad najbrzi na racunarima koji nemaju vise od 2gb rama i brzinu vecu od 2.5ghz naravno i ostale dobre karakteristike.POZDRAV;)

Poslednja izmena:
Jel neko prakticno probao da menja nacin butovanja vise OS-a sa vise hardova na taj nacin, preko BIOS-a?

Mislim da to ne bi moglo da radi!

Sve to treba da ide preko nekog boot loader-a, a ne preko BIOS-a.

EDIT

E sad, jes da nisam pokusao, ali iz licnog iskustva, mislim da bi radio dual boot dva OS-a sa jedno harda, iako bi prvo instalirao prvo XP pa 7-cu.
Imao sam dva XP-a na jednom HDD-u, i to radilo bez problema, ne vidim neki razlog zasto to ne bi radilo i sa 7-com. Obrunto bi radilo 100%, ipak je 7-ca dva stepenika vise od XP-a i videla bi XP.
Probao bi ovo, ali nekom drugom prilikom, mrzi me da ovo isprobavam, pa posle da vracam opet 5 OS-a.

Ko mi ne veruje lepo može da dođe da vidi. ,)

Imam WD250AAKS (na kome je XP) i WD640AAKS (na kome je Win7), samo u BIOS-u odaberem primarni HDD i idemo. Naravno oba su SATA2. Do sada sam tako i sa kombinacijom XP i Vista64 tako da radi u svakoj varijanti.

To je možda bio problem ranije sa PATA diskovima ali sa SATA-om to više nije slučaj. I da svaki hard je podeljen na po dve particije.

Moze da se instaliraju dva sistema na jedan hard ako se od njega naprave dve primarne particije i na svakoj od njih instalira po jedan sistem.Prvo se instalira XP pa onda WIN7 ili VISTA i onda se iz BIOSA pokrece onaj koji vi izaberete(imate 30 sek za taj izbor)
Mislim da ce uvek prvo da se ponudi onaj koji je poslednji instaliran.
Inace ja sam bas juce instalirao XP i WIN7 na zeninom laptopu i izbrisao originalnu Vistu koja je toliko kocila i sporo radila na njemu da ga umalo nisam polomio.:crash:
Sada XP leti na njemu a sa WIN7 i nisam puno zadovoljan jer je i ona malo bolja od Viste ali je ipak zahtevan i nije bas za slabije racunare i laptopove.Moj je savet zadrzite XP jer je zasad najbrzi na racunarima koji nemaju vise od 2gb rama i brzinu vecu od 2.5ghz naravno i ostale dobre karakteristike.POZDRAV;)

E da, a može i to, potvrđujem.

*** tek sam sad pročitao.

Ljudi to je boot loader o cemu pricate. Idite u cp> system> advanced> startup i recovery i onda u padajucem meniju izaberite koji je default i koliko sekund da stoji bl pri podizanju sistema. Ovo sa biosom i dva harda je drugo i ako se tako instalira kao sto dexx i ja pricamo onda tu u padajucem meniju stoji samo jedan OS i nema tog smornog ekrana pri podizanju sistema. U Biosu se ne vide particije.

Poslednja izmena:
Ma moglo je i ranije.

Moglo i moze i dalje. Ja na poslu teram na dva diska (jedan pata i jedan sata) xp i win7 i po meni je to ubedljivo najbolja varijanta posto (ukoliko imate dva fizicka diska naravno) nema cackanja jednog OS-a po mbr-u drugog i u svakom trenutku moze da se izvadi jedan disk a drugi da radi samostalno kao da drugi nije nikada ni postojao sto kod klasicnog dual boot-a bas i nije slucaj.

Moglo i moze i dalje. Ja na poslu teram na dva diska (jedan pata i jedan sata) xp i win7 i po meni je to ubedljivo najbolja varijanta posto (ukoliko imate dva fizicka diska naravno) nema cackanja jednog OS-a po mbr-u drugog i u svakom trenutku moze da se izvadi jedan disk a drugi da radi samostalno kao da drugi nije nikada ni postojao sto kod klasicnog dual boot-a bas i nije slucaj.

To ti kažem nema *****avanja, tri klika u BIOS-u i vozi. :whip:

Sve je proradilo savrseno :D pri podizanju imam izbor Xp ili Win7...samo sam napravio posebne particije i to je to...inace mi sve mnogo brze sljaka od Viste originalne koja je dosla sa racunarom (Win7 je takodje orig). E da i ako nekom bude znacilo ovo je izvedeno na Toshiba p300D...pozz i hvala :wave:

Ovako instaliraj prvo xp pa win7. Ako instaliras prvo win7 pa xp, pri bootu neces moci da biras, tj. xp se odmah startuje. Imas program Vistaboot. On ce da nadje sve operativne pa onda namesti kako ti odgovara.

E to me interesuje . Znaci dva harda na svakom dve particije (WD Raptor 300GB) na jednom Win7 32 a na drugom Win7 64 . Reinstaliran Win7 32 formatiran fajl od 100MB koji je bio na particiji i sad me pri podizanju sistema nepita koji hocu sistem . U samom startu pri istalaciji na drugi hard nije bilo tog fajla od 100 MB? Gde sam pogresio i kako da ispravim gresku . Pozdrav !
:type:

Uzeo sam jos jedan HDD od 500 GB, na kome planiram da instaliram Win 7 Ili Vistu, jos uvek nisam odlucio koji operativni sistem; on je povezan na sata1.
Stari od 250 GB na kome je XP ima dve particije,od 50 GB i 180 GB je na Sata 2;
U biosu biram sa koga ce da se bootuje i to je to.
Ostalo mi je da formatiram ovaj od 500 GB i da pitam na koliko particija da ga podelim?

Vrh Dno