Ja isto nisam nista cackao. Danas sam kupio dodatni HDD, na starom imam XP, na ovaj novi sam instalirao Win7, i kad palim PC izaberem koji cu OS.
A zanimljivo je to sto se menja oznaka particije u zavisnosti od toga koji sam OS pokrenuo, tako da se particija na kojoj je OS koji sam pokrenuo promeni u C:, nisam znao da se to desava![]()
Uze mi post iz usta.:dJa isto nisam nista cackao. Danas sam kupio dodatni HDD, na starom imam XP, na ovaj novi sam instalirao Win7, i kad palim PC izaberem koji cu OS.
A zanimljivo je to sto se menja oznaka particije u zavisnosti od toga koji sam OS pokrenuo, tako da se particija na kojoj je OS koji sam pokrenuo promeni u C:, nisam znao da se to desava![]()
Hajde i ja da probam win 7...pre toga se malo plasim da ne zeznem boot loader...imam 2 XP ali na raid0 diskovima,sada sam dodao jos 1 hard i na njega bi win 7...da ne bude neke zackoljice pa da mi win7 unisti raid0 arrey ili bootloader na kome ponavljam imam dva xp?
Na jednom hdd-u, se prvo instalira na c particiji win xp, a na ostalim po redosledu, vista, win7.
Dalje, npr na 3 hdd-a mogu se instalirati tri ista ili tri razlicita windowsa, i iz biosa se moze menjati koje je primarni hdd, na taj nacin ce i taj windows u datom trenutku biti glavni.
Vrlo jednostavno.
nisam govorio o boot fajlovima.
Ja takodje imam 2 harda i na oba imam instaliran win xp i bez problema u biosu menjam hdd-e a samim tim i operativne sisteme. Cak na prvom hdd-u imam instaliran i win 7. Dakle win xp + win 7 na jednom hdd-u, a na drugom hdd-u opet xp.
Radi naravnoJel neko prakticno probao da menja nacin butovanja vise OS-a sa vise hardova na taj nacin, preko BIOS-a?
Mislim da to ne bi moglo da radi!
Sve to treba da ide preko nekog boot loader-a, a ne preko BIOS-a.
EDIT
E sad, jes da nisam pokusao, ali iz licnog iskustva, mislim da bi radio dual boot dva OS-a sa jedno harda, iako bi prvo instalirao prvo XP pa 7-cu.
Imao sam dva XP-a na jednom HDD-u, i to radilo bez problema, ne vidim neki razlog zasto to ne bi radilo i sa 7-com. Obrunto bi radilo 100%, ipak je 7-ca dva stepenika vise od XP-a i videla bi XP.
Probao bi ovo, ali nekom drugom prilikom, mrzi me da ovo isprobavam, pa posle da vracam opet 5 OS-a.
Pogrešio si kod instalacije! Trebalo je da potpuno otkačiš taj hard sa prvom instalacijom Windowsa, pa tek kada na drugom hardu završiš instalaciju, onda prikačiš i prvi hard...Mozda je mali off, ali ae
Hmm, malo teze. U teoriji bi trebalo da je tako ali nije. Recimo banalan primer: Imam 2 harda. Na prvom instaliran xp, na drugom posle par meseci instaliran isto xp. E sad iz nekog razloga, on ne pravi novi boot fajl vec se samo dodaje linija u prvobitni fajl na prvom hardu, zbog toga sto su boot fajlovi isti. Tako da kad u biosu probas da zamenis primarni boot sa sekundarnim, win se ne podize. Naravno kod sedmice je to drugacije, on instalira svoj boot meni, pa ti je nebitno koji je redosled hardova u biosu.
Pogrešio si kod instalacije! Trebalo je da potpuno otkačiš taj hard sa prvom instalacijom Windowsa, pa tek kada na drugom hardu završiš instalaciju, onda prikačiš i prvi hard...
Posle pozivaš BIOS Boot Menu predviđanim [F] tasterom (u zavisnosti od matične ploče) i odabereš sa kog harda podižeš koji sistem i mora da radi:
Asus: [F8]
Gigabyte i većina ostalih: [F12]
Većina notebook brandname računara: [F2]
...
A nakon toga možeš i na svakom tom hardu da praviš multiboot sa više operativnih sistema, gde onda biraš O.S. preko nekog Boot Managera
Pogrešio si kod instalacije! Trebalo je da potpuno otkačiš taj hard sa prvom instalacijom Windowsa, pa tek kada na drugom hardu završiš instalaciju, onda prikačiš i prvi hard...
Posle pozivaš BIOS Boot Menu predviđanim [F] tasterom (u zavisnosti od matične ploče) i odabereš sa kog harda podižeš koji sistem i mora da radi:
Asus: [F8]
Gigabyte i većina ostalih: [F12]
Većina notebook brandname računara: [F2]
...
A nakon toga možeš i na svakom tom hardu da praviš multiboot sa više operativnih sistema, gde onda biraš O.S. preko nekog Boot Managera
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari