Ah, sto volim kada dodjem sa posla a ono ima novih, dobrih komentara

.
Mnogi se odnose i na mene pa da krenem redom:
@Bane
@HowlingWind
@Sasa
To vam je isto kao kada vlasnika Mercedesa 600 SEL pitas "da li da jupim Jugo 45, 55 ili 65, Seicento ili Matiz? On ce ti verovatno odgovoriti "ma kupi bilo koji, za "do pijace" (a tako ga on dozivljava) svaki ce ti koristiti". Ali, na zalost, ta sprava koju bi on koristio samo "do pijace" meni mora da koristi za SVE potrebe: i studio (high-quality radovi) i action i ultra-zoom i landscape i pocket i zezanje itd.
Dakle, razlika je i u SVRSI i u NACINU kako bi on i ja taj aparat koristili (meni kao sve i svja, a njemu je to samo pomocno sredstvo). To su razlozi sto ga (njega ni bilo koga drugog) slepo ne slusam, a osim toga on svoje snimke iskljucivo stampa, a ja to retko (naravno, razlog su finansije) radim.
@HowlingWind, sta mislis da li on snimke sa A 2 ili 828 stampa i potpisuje kao svoje reprezentativne? Pre ce biti da za to koristi 16 Mp ledja ili u najmanju ruku 1 Ds + L prime.
@ima-li-koga-tu
@Arahne, test je po mom misljenju, dobar i koristan jer retko ko uporedjuje tako razlicite aparate. Meni licno je najintresantnije uporedjenje Minolte A 2 (za koju znam kakva je) i 28-135 koji je prakticno jedini non-L objektiv koji razmatram (ali se i on lose pokazao).
Naravno da ostrina nije jedini parametar slike ali ja je podrazumevam u sirem smislu, dakle jos i kao real gain + razlucivost detalja, a kao takva je najbitniji parametar.
Osim toga, nema tog USM koji ce izvuci detalje kojih na snimku nema.
@Sasa
Da, meni je fotografija samo hobi (mada sam ranije i finu kintu uzeo) i nije to samo osecaj "da mogu", nego zaista i proizvodim snimke visokog kvaliteta. U subotu sam snimao jednu prijateljicu u improvizovanom studiju i uradila je nekoliko (pripremljinih za stampanje) fotki u dimenziji 30x40 i jednostavno su savrsene (mnogo bolje nego sa G 3 cijim slikama je natrpana radnja gde smo stampali). Ne mislim jos uvek da umem obradom da izvucem maksimum iz 8 Mp, ali, koliko imam vremena, radim na tome i, u poslednje vreme pogotovo, sam znacajno napredovao.
Jednostavno, ja ipak preferiram onu fotografiju koja je tehnicki pefektna od one (mada i nju volim da pogledam) kojoj je osnovna osobina (nemojte pogresno da me shvatite) to sto lici na antologijske predratne iz raznih foto-udzbenika (zato i ne objavljujem slike na Dizajnzoni, jer sam svestan da nemam materijal za to).
Da li je to posledica moje struke ili cinjenice da sam jos kao osnovac na Zenitu TTL testirao konturnu, perifernu i dubinsku ostrinu na svakoj blendi posebno, ne znam, ali uzivam u tome da na high-class monitoru (kada ne mogu svaki na papiru u najmanje 30x40) pogledam tehnicki savrsen snimak.
@Srdjane, to je moj hobi, to nije pixel-peeping, ali cenim tvoj koji dozivljavam kao teznju ka umetnosti
@ivanhoe, ovo sto si poslednje napisao, gotovo da mogu i ja da potpisem