Šta je novo?

dSLR contra PROSUMER 8Mpix (za i protiv)

Prvo prochitaj shta si ti napisao, onda ono shto sam ja odgovorio, zatim d70 u shake, spichi raw u ps CS i kad ga otvorish pogledaj koje slidere imash. Pricha o pre i pod eksponiranim fotkama je matora koliko i fotgrafija i zaista nema potrebe da je ovde razmatramo. Ovde je bilo razgovora o koristi od raw versus jpeg formata kod dslr i prosumer aparata. Inache super ti je fotka Gardosha, boje su fantastichne, i na koju foru si dobio onako veliki mesec? Jel to 18-70? I na kraju ponovo pitanje - koji prosumer ili da kazemo digitalac sa fiksnim objektivom (ukljuchujuci i E-10 i 20 ) ima kvalitet slike jednak kvalitetu aparata sa izmenjivim objektivima?

Arahne je napisao(la):
I na kraju ponovo pitanje - koji prosumer ili da kazemo digitalac sa fiksnim objektivom (ukljuchujuci i E-10 i 20 ) ima kvalitet slike jednak kvalitetu aparata sa izmenjivim objektivima?

Mislim da i sam znas (ne znam zasto provociras) da Canon Pro 1 kvalitetom slike prevazilazi DSLR sa low-level objektivima.

Licno sam se u to mnogo puta uverio konkretno za 300 D i kit objektiv cije su boje isprane i mrtve, a ostrina jos i nekako (vadi ga veliki piksel na cipu koji mu prasta nesavrsenosti). Mislim da je objektiv za D 70 bolji, mada sam i za njega cuo neka losa misljenja iz ugla onih koji ga imaju.

Arahne je napisao(la):
Prvo prochitaj shta si ti napisao, onda ono shto sam ja odgovorio, zatim d70 u shake, spichi raw u ps CS i kad ga otvorish pogledaj koje slidere imash. Pricha o pre i pod eksponiranim fotkama je matora koliko i fotgrafija i zaista nema potrebe da je ovde razmatramo. Ovde je bilo razgovora o koristi od raw versus jpeg formata kod dslr i prosumer aparata. Inache super ti je fotka Gardosha, boje su fantastichne, i na koju foru si dobio onako veliki mesec? Jel to 18-70? I na kraju ponovo pitanje - koji prosumer ili da kazemo digitalac sa fiksnim objektivom (ukljuchujuci i E-10 i 20 ) ima kvalitet slike jednak kvalitetu aparata sa izmenjivim objektivima?

Moram opet da ponovim da podešavanje ekspozicije naknadno nije ni nalik rezultatu koji dobijaš ako dok snimaš podesiš ekspoziciju kako treba. A druga stvar je da senzori u digitalnim aparatima imaju potpuno drugačije karakteristike od filmova tako da stare priče ne važe u potpunosti. Ono što sam rekao odnosi se direktno na digitalce. Korekciju ekspozicije možeš da radiš i na druge i u principu bolje načine. Ja obično koristim curves i gamu. A to možeš da primeniš i na jpg.

Gardoš je slikan sa 18-70 a mesec sa starim manuelnim 200f4 objektivom pa ubačen preko pravog meseca koji je naravno bio mnogo manji.

Moje mišljenje je da ni jedan prosumer ne može da se meri sa dslr aparatima. Video sam gomile slika urađenih sa različitim aparatima što po internetu što od prijatelja i moje mišljenje je da su dslr aparati za klasu-dve bolji.

Nebojsa Milanovic je napisao(la):
Mislim da i sam znas (ne znam zasto provociras) da Canon Pro 1 kvalitetom slike prevazilazi DSLR sa low-level objektivima.

Licno sam se u to mnogo puta uverio konkretno za 300 D i kit objektiv cije su boje isprane i mrtve, a ostrina jos i nekako (vadi ga veliki piksel na cipu koji mu prasta nesavrsenosti). Mislim da je objektiv za D 70 bolji, mada sam i za njega cuo neka losa misljenja iz ugla onih koji ga imaju.

Većina aparata iste generacije i rezolucije koristi identične senzore tako da su razlike između modela slične cene relativno male i svode se na razlike u objektivu, filteru preko senzora i na način na koji se signal obrađuje.

300D ima vrlo jeftin objektiv ali optički sasvim solidan. Takođe 300D pravi izvanredne slike i nijedan prosumer aparat ne može da se poredi sa njim pod uslovom da objektiv nije krš i da je aparat korišćen kako treba.

...a moje je misljenje da se prosumer aparati nikako ne trebaju izjednacavati.

Evo jednog ilustrativnog uporedjenja vlasnika Canona G 2 i Minolte A 2:

...the problem for me is that the resolution is just too poor. My previous camera was a Canon G2 so I was expecting (naively perhaps) similar resolution on images 2X as big. That was not the case. The A2's pictures are noticeably softer. Even when changing some internal settings such as contrast and in-camera sharpening the results were not much better. I also tried taking some pictures using Raw but could not match the sharpness of the G2. I tried some side by side tests of taking pictures with the G2 and A2. I was rather alarmed when I printed the pictures (at 8x10) only to discover that the unprocessed G2 was considerably sharper than the A2. There was detail in the G2 picture that just simply vanished in the A2. It was obvious too even with 4x6 pictures.

Naravno da razlika ima. Ja bih recimo uvek uzeo neki od 5mpix modela pre nego neki od 8mpix. Na istu veličinu senzora su ubacili mnogo više piksela i time samo smanjili kvalitet slike. Modeli od 8mpix su čista marketinška fora.

S druge strane na internetu uvek možeš naći ljude koji će se žaliti na nešto. Ne postoji ni jedna stvar za koju se svi slažu da je dobra ili nije. Za Canon G2 znam da je jedan od najboljih aparata u klasi o Minolti neznam ništa. Siguran sam da kad bi malo zaređao po forumima našao bi ljude koji su sa G2 prešli na dotičnu Minoltu i zadovoljni su.

bolje da nisam ovo citao...potpuno sam zbunjen,a taman sam se odlucio za C8080

ser je napisao(la):
Gardoš je slikan sa 18-70 a mesec sa starim manuelnim 200f4 objektivom pa ubačen preko pravog meseca koji je naravno bio mnogo manji.
Koja glupost. Mislim, slika je lepa, ali onaj thread se nalazi na hardverskom forumu i trebalo bi da prikaže mogućnosti aparata, a ne fotografa :trust: ...

Nebojsa Milanovic je napisao(la):
...the problem for me is that the resolution is just too poor. My previous camera was a Canon G2 so I was expecting (naively perhaps) similar resolution on images 2X as big. That was not the case. The A2's pictures are noticeably softer. Even when changing some internal settings such as contrast and in-camera sharpening the results were not much better. I also tried taking some pictures using Raw but could not match the sharpness of the G2. I tried some side by side tests of taking pictures with the G2 and A2. I was rather alarmed when I printed the pictures (at 8x10) only to discover that the unprocessed G2 was considerably sharper than the A2. There was detail in the G2 picture that just simply vanished in the A2. It was obvious too even with 4x6 pictures.
To je neka vuna pisala. Vidiš da vezuje rezoluciju sa oštrenjem i nije mi jasno kako nije uspeo RAW da naoštri kako treba. I to što je G2 pružio bolje slike, ne mora ništa da znači. Šta kupuje A2 uopšte kad ne zna Photoshop da otvori :)...

Poslednja izmena:
Eh napokon rasprava o realnom kvalitetu.
Nebojsa, do sada sam se slagao sa svim tvojim stavovima i misljenjima, medjutim ovo za "prosumer" protiv "d"slr-a ne mogu da prihvatim, jednostavno slike (koje radi neko ko zna sta radi) na slr-u su daleko ispred bilo kog point-shot ili prosumer aparata. Imao sam srece da probam i promenim dosta aparata i jednostavno razlika je drasticna u mnogo cemu. Po meni najbitnije je da svako skapira sta mu treba i da po tome trazi aparat za sebe, nekad je stariji model mnogo bolji izbor, ja bih recimo pre uzeo sony 717 umesto 828, ili vise nikad ne bih isao na A seriju kod Canon-a. Ixus-i sa metalnim telom, to su ionako igracke, pa je bitno da ima sto stabilnije (cvrsce telo), dakle sd100, sd110,230... i naravno po meni neprikosnovena point-shot canon S serija.
Pro 1 je fantastican aparat, mozda najbolji od 8mpx prosumer aparata...
A tek prica za Panasonic long zoom aparate koji se NAZALOST ne mogu naci kod nas.
Ili mozda je bolje reci da sve zavisi od fotografa i njegovog "znanja" i potreba.

Ser, da li si cuo nesto o Sigma objektivima koji bi trebalo da menjaju pocetni Canon-ov 18-55mm, narucio sam telo pa muku mucim sa "dodacima"...

@Ramone: Drago mi je sto se slazes samnom, (ali to reci na forumu teze je nego skociti u vatru), ali skoro svakodnevno imam priliku da uporedjujem Pro 1 i 300 D sa kit objektivom, i nemam nikakvu sumnju u to sto sam izneo

BTW, nisam rekao lose o FZ 10 koje je ubedljivo najbolji ultra-zoom aparat, pogotovo po najvaznijem kriterijumu a to je kvalitet slike, ali sam ukazao na jedan njegov nedostatak koji je prisutan i treba ga imati u vidu, pogotovo pri snimanju porteta na vecim zizama. On ipak ne ugrozava njegovu poziciju u tom segmentu, jer tu opciju nema ni jedan "njegov kolega"

@Bane: Takodje mi je drago sto si prakticno upotrebio moje reci oko definisanja tipa snimaka koje je pozeljno kaciti

Jos nesto: nema tog Photoshopa ili bilo cega drugog koji moze da izvuce detalje kojih na snimku nema

Poslednja izmena:
U slucaju veoma dobrog svetla svetla - znaci sunce sa malo rasejanih oblaka, ili, jos bolje, dobro podesena studijska rasveta slika sa npr. Pro1 uradjena kako treba (RAW, min ISO), pa smanjena na 6MP (da bude fer poredjenje) ce zaista izgledati dobro kao na 6MP DSLR-u + prosecan objektiv. Za velike otvore blende i u coskovima slike zapravo moze biti i bolji!
Kada ima malo suma i dovoljno svetla za CCD, dolazi do izrazaja vrlo dobar objektiv kod prosumera.
Kada se koriste vrhunski objektivi (koji ne moraju biti skupi, npr Canon 50mm F1.8), onda se vidi nesto prednost DSLR-a i u tim uslovima. Veca prednost dolazi do izrazaja u tezim uslovima, sa jacim kontrastom, vecom dinamikom, teskim senkama i sl.

Sto se A2 tice, izgleda da je Minolta imala nekih problema u pocetku proizvodnje. Mozda su u pitanju CCD-i, fokus mehanizam ili nesto trece, ne znam. Slike koje sam video kasnije, od korisnika, na dpreview recimo, su bile odlicne. Dejv (imaging-resource) je poslednji testirao A2 i kod njega su rezultati veoma dobri. Pro1 i C8080 imaju prednost u kvalitetu slike, ali ne bas veliku. Kad se koristi RAW, rekao bih da ta prednost iscezava skoro u potpunosti.

da nazalost za minoltu jpeg je losiji koliko sam gledao slike, mozda neki firmware popravi to, ali cisto sumnjam.
raw je super pogotovu sto cujem da minolte imaju brz raw, tako da je to OK.
ali stvarno minolta ostaje misterija za mene zasto je jpeg tako los.
poredio sam nekoliko raw formata na d1h i d1x.
na d1h je vidno bolji raw, dok je na d1x bolji jpeg.
ja sam se stvarno mucio da npravim jpeg od rawa sa d1x kakav je u originalu i nisam uspeo. nikon je tu odradio posao kakav bi trebao da bude primer i da se usvoji takav zakon :)

prosireni mount za canona...opet?

Stefan1 je napisao(la):
bolje da nisam ovo citao...potpuno sam zbunjen,a taman sam se odlucio za C8080
:D sta si drugo ocekivao???
prvo se zapitaj koliko para imas i nameravas da potrosis - potrosnja para na DSLR je sigurno preko 1000 eura. kazes da kada bi kupio DSLR kupovao bi samo najbolje objektive - jedan takav objektiv kosta i vise od 2 ili 3 hiljade eura. ako se ne bavis time i od toga ne zivis ogranici se na objektive do 400e.
znam da si "zagrizen" za 300d ali evo ti par primera (predloga) za nikonove objektive (verujem da je slicno i za canon-a)
18-70mm koji "dobijas" uz aparat
50mm 1.8 ~100$
70-300mm g 4-5.6 ~100$ ili 70-300 ed varijanta za 250$
to bi ti po meni bilo vise nego dovoljno za normalne potrebe

drugo - kolika ce ti biti upotrebna vrednost tog aparata - da li ces njime da zaradjujes? da li ces da slikas svakog dana ili samo ponekad? da li ces da slikas nesto zahtevno koncerte, pozorisne predstave, utakmice ili svakodnevni zovot prirodu, ljude, zgrade. za ono prvo ti je dsrl neophodan uz dobre objektive i dslr iso karakteristiku (pogledaj ser-ovu sliku ibrahima ferera iso 1250 ili slike sa utakmice scg usa na dizajnzoni gde je iso 800 ali uz svetliji objektiv) a za ovo drugo ce ti i prosumer od 8mp biti i previse.

trece (mada bi ovo verovatno trebalo da dodje pod br 1) - koliko je tvoje iskustvo u oblasti fotografije? ako je malo zar ne bi bilo dobro da se "naucis" na nekom "jeftinijem" digitalnom aparatu koji ima manuelni mod
da li ti je bas potreban 8mp aparat? da li bi ti panasonik fz10 radio posao dok ne shvatis sta ti zaista treba od fotoaparata i dok ne budes sakupio pare za sve ono sto zelis da kupis?

ostvaljam te sada da jos malo :wall: :wave:

D-KEE je napisao(la):
mislis obrnuto ???
Da, pardon. Sad taj novi mount ima smisla prilicno, i sad bih vec menjao D30 za 300D, kad bi mi to bilo finansijski moguce (racunajuci i nove objektive, naravno).

Aleksandar je napisao(la):
Jos su zanimljiviji novi EF-S objektivi. Znaci ipak jeste novi (prosireni) mount..
Posebno novi 17-85 IS. Zbog njega vec bih sad rado presao na D30 sa 300D (kad bi finansije dozvoljavale)

mislim da ne razumem ovo, jel su promenili bajonet/

Aleksandar je napisao(la):
Jos su zanimljiviji novi EF-S objektivi.
Posebno novi 17-85 IS. Zbog njega vec bih sad rado presao na D30 sa 300D (kad bi finansije dozvoljavale)

Gde si video taj 17-85 IS?

To bi bio pandan po mom misljenju, best value Canon objektivu 28-135 IS pa kombinacija sa 10 D ili njegovim naslednikom bi bila ono sto DSLR zaista treba da bude, a da cena ne bude u domenu naucne fantastike

ima-li-koga-tu je napisao(la):
mislim da ne razumem ovo, jel su promenili bajonet/

Ne, samo su sada uvedeni i kratki objektivi, ovi sa oznakom -S u imenu.
Obzirom da 10D i 300D imaju manje čipove/ogledala od klasičnog laika formata filma, mogu da koriste i fizički manje/kraće objektive.
Pride ih je moguće staviti objektive malo dublje unutar aparata.
Time se olakšava konstrukcija šireih objektiva ispod 20mm, a koji su potrebni ovakvim aparatima jer oni svaki objektiv produžuju za 60%.
Mana ovih -S objektiva, ne idu ni na šta drugo sem na 300D i 10D. Na EOS-u 1ds bi ovaj objektiv stao, ali prvi skljoc i ode ogledalo u delove, a neki deo verovatno pravo u cip :)

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Sasa je napisao(la):
Mana ovih -S objektiva, ne idu ni na šta drugo sem na 300D i 10D. Na EOS-u 1ds bi ovaj objektiv stao, ali prvi skljoc i ode ogledalo u delove, a neki deo verovatno pravo u cip :)

Pozdrav!

I bez toga, njih je nemoguce koristiti na bilo cemu sa vecim formatom senzora od APS jer im je format slike mali - tacno APS. Zato bi trebali biti jeftiniji.

U ovoj temi sam rekao da upravo takve objektive za DSLR ocekujem.

Pa naravno, tako su skrojeni :)

Pozdrav!

RamOne je napisao(la):
Ser, da li si cuo nesto o Sigma objektivima koji bi trebalo da menjaju pocetni Canon-ov 18-55mm, narucio sam telo pa muku mucim sa "dodacima"...

Sa Sigma objektivima nemam nikakvo lično iskustvo ali ono što sam zaključio od onoga što sam čuo je da im je optika vrlo dobra do odlična međutim mehanika je diskutabilna.
Moj dobar prijatelj ima Sigmu 105f2.8 makro i objektiv lepo izgleda, fokus prsten jako lepo klizi, slike su prva klasa. Međutim jednom je slikao neko cveće na dole i ceo centralni deo objektiva sa prednjom grupom sočiva je jednostavno ispao. Pri tom mu se pokidala traka sa kontaktima što je na kraju ispao najveći problem.

D-KEE je napisao(la):
kolika ce ti biti upotrebna vrednost tog aparata - da li ces njime da zaradjujes? da li ces da slikas svakog dana ili samo ponekad? da li ces da slikas nesto zahtevno koncerte, pozorisne predstave, utakmice ili svakodnevni zovot prirodu, ljude, zgrade. za ono prvo ti je dsrl neophodan uz dobre objektive i dslr iso karakteristiku (pogledaj ser-ovu sliku ibrahima ferera iso 1250 ili slike sa utakmice scg usa na dizajnzoni gde je iso 800 ali uz svetliji objektiv) a za ovo drugo ce ti i prosumer od 8mp biti i previse.

Uglavnom bi slikao "ovo drugo".Ali od aparata necu zaradjivati jer nemoislim da se bavim fotografijom zarad materijalne koristi,vec "zbog svog zadovoljstva"

Sasa je napisao(la):
Ne, samo su sada uvedeni i kratki objektivi, ovi sa oznakom -S u imenu.
Obzirom da 10D i 300D imaju manje čipove/ogledala od klasičnog laika formata filma, mogu da koriste i fizički manje/kraće objektive.
Pride ih je moguće staviti objektive malo dublje unutar aparata.
Time se olakšava konstrukcija šireih objektiva ispod 20mm, a koji su potrebni ovakvim aparatima jer oni svaki objektiv produžuju za 60%.

Pozdrav!

kapiram, potupuno sam se zbunio. rekoh opet menjaju bajonet. hvala

Neznam bilo bi mi mnogo u pocetku da dam za EOS 300+objektivi cca 1800-2000 eur,stvarno mnogo.A verovatno objektivi ne bi bili f 2.8
Zna li neko trenutnu cenu kod nas za EOS 300 i da li se uz njega dobije bilo kakv objektiv(i da li je on ok.objektiv)

Kada bi uzimao dSLR sigurno bi bio EOS 300 a ako prosumer onda C 8080

Nazad
Vrh Dno