Šta je novo?

dreamweaver

mmv

Čuven
Učlanjen(a)
06.06.2004
Poena
619
koliko se u nasoj zemlji isplati raditi web stranicu za sebe iskljucivo, web alatima kao sto je dreamweaver, imajuci u vidu da je preskup, ili u prevodu raditi ga na piratskoj verziji ! spada li to u domen jurnjave, kaznjavanja, moze li se otkriti, i ima li ko iskustva u tome !
naglasavam da se mnogim pocetnicima ovde preporucuje pomenuti program, a sumnjam da ga mnogo ljudi ima licencnog !

Alat kakav je Dreamweaver je previse izvikan od strane ljudi koji nisu dovoljno strucni. Tipa kao sto svaka folk pevacica prica o Photoshopu i tsl.
Tako da ti nije potreban Dreamweaver u nekoj elementarnoj osnovi.

Sajt mozes da napravis uz pomoc raznih alata na webu, gotovih cmsova sa temama...

Ako zelis 100% out of the box legalnost moraces da se okrenes nekoj od distribucija Linuxa sa instaliranim Gimpom i nekim text editorom. Ne znam da li postoji wysiwyg web editor za Linux.

Nadam se da sam ti odgovorio na pitanje.

DODATAK
99.9% su sanse da niko nece znati da si koristio Dreamweaver.
Ako vec zaradjujes od tog softwarea, KUPI GA!

Poslednja izmena:
Postoji besplatna alternativa Dreamweaver-u (kako na Windows-u, tako i Linux-u) - NVU.

Ne može da se poredi NVU sa dreamweaverom. Za neki ozbiljniji rad (ne samo za čist HTML), dreamweaver je po meni zaista neprevaziđena alatka.

U suštini posle dosta godina kodiranja u html-u u php-u, mogu da radim i u notepad++ bez problema, ali je dreamweaver sjajan jer odlično nadopunjava kod koji kucaš i samim tim dosta štedi vreme. On jeste pun totalno bespotrebnih gluposti koje niko nikad ne koristi, ali je tih 10% koje ja koristim po meni nezamenljivo.

Ako radiš sajt samo za sebe i posle toga više nikad ništa nećeš slično raditi, nisam siguran da ti je uopšte potreban Dw. Za te pare bolje unajmi nekog web dizajnera da ti napravi sajt kakav želiš ;)

Poslednja izmena:
Za PHP koding dosta je dobar PHP Eclipse a i PHPDesigner koji je takodje fantastican a nije skup.
Za HTML, imate DW, imate NVU :) mada ko je skilled mislim da mu nista jace od dobrog editora (PHPDesigner) nece trebati.

Aptana
Free, a bolja od dreamweavera!
Mada, kao što je već rečeno, za čist html/css ti ne treba više od notepad++!

Probao sam i nju ... ajd samo ukratko, shto ti je bolja od Dw-a? I meni je simpatichna ali nisam neshto mnogo radio u njoj da bih sad mogao da izdvojim neke prednosti ..

ok sve ja razumem, ali niko da mi odgovori, ono sto me najvise zanima ! uzeo sam domen i host kod domaceg provajdera, ako sam sajt uradio u dreamweaveru i okacim ga, da li neko hoce, moze ili zeli da me ganja oko toga ! ali da li se stilom pisanja koda, moze nesto dokazati, front page ima svoj stil, dreamweaver svoj i da ne nabrajam ! ako se zagledate u source kod videcete za istu stvar bitne razlike !

Probao sam i nju ... ajd samo ukratko, shto ti je bolja od Dw-a? I meni je simpatichna ali nisam neshto mnogo radio u njoj da bih sad mogao da izdvojim neke prednosti ..

Bolja je zato što ja kažem da je bolja! :D
Šalu na stranu... isprobao sam i Dreamweaver i Aptanu, a sitnice su te koje su odnele prevagu! Prvo i osnovno, Aptana je free a pritom nudi sve što i Dreamweaver (pričamo o html/css). User friendly je, preglednija je dok radiš u njoj, sve ti je nadohvat ruke. Recimo, dok kuckaš tagove, odmah ti izbacuje koji tag je podržan u kom browseru (što je, pogotovo za početnike izuzetno korisna opcija). Validaciju radi odmah. Znam da i DW ima sve te opcije, ali je kod Aptane to urađeno na jednostavniji i pregledniji način. Pritom, moje iskustvo kaže da DW pri validaciji zna i da zakaže, dok mi se to kod Aptane nije dešavalo.
Kao što rekoh, to su sitnice, ali sitnice koje (meni) mnogo znače!
Маda, u poslednje vreme se držim notepad++!

@mmv
Pa odgovoreno ti je, još u prvom postu! U stvari, u drugom! :D

e to je vec info :) hvala ..

Probaj Notepad++ ;)

Kutija, jel si probao NuSphere PhpED?

Nisam, drzim se PHPDesigner-a. Koristim ga jako dugo i zaista je fenomenalan.

Moje iskustvo kaze sledece:
- ako radite na MacOS-u kao ja, imate nekoliko varijanti:
1. TextMate - odlican editor, vrlo lagan, podrzava gomilu programskih jezika i sluzi za iskljucivo kodiranje (znaci nije DW-like)
2. Ako zelite da peglate samo PHP, imate vec pomenuti PHP Eclipse koji je takodje jako dobar (Eclipse je generalno ok)
3. Aptana je bazirana na Eclipse-u i ne dopada mi se.... probao sam da kodiram Ruby On Rails na njoj ali smorila me je brzo; preporucujem TextMate
4. Zend PHPNesto (zaboravio sam ime) - baziran na Eclipse-u, solidan ali malo bagovit i spor;

Sto se Windowsa tice situacija je sledeca:
1. PHPDesigner preporucujem svima - ubedljivo mi je najbolji i najbrzi, nikad nikakvih problema sa njim; postoje 2 verzije - free i pro a ako odlucite da koristite Pro, izdvojite 39 EUR koliko kosta - vredi
2. PHP Eclipse - ista prica kao i za MacOS...
3. Zend IDE - ubedljivo najgori IDE za PHP; bagovit, ultra spor, odvratan, ruzan... prosto ne mogu da verujem da su ga tako lose uradili
4. Notepad++ - super editor, jako lagan i brz, preporuke sa moje strane
5. Dreamweaver - ok je za HTML i vizuelni dizajn ali za kodiranje nije bas nesto.. previse je trom i ogroman, ja ipak preporucujem da koristite neki drugi laksi editor
Sto se Linuxa tice ja koristim PHPEclipse i jako sam srecan :)

I naravno - pored editora obavezan je A4 blok, olovka i gumica :D Ukoliko se zaglavite, nema bolje stvari od crtanja po pairu i resavanja problema ;)

UPDATE: ako nemate vremena i volje da instalirate Apache, PHP i MYSQL odvojeno i da se zezate sa tim, imate sledece varijante:
- MacOS: mampstack
- Windows: XAMPP
- Linux: to mozete i sai preko apt-get-a ili yum-a :)

Za MYSQL, ukoliko ne volite PHPMYADMIN, preporucujem EMS proizvode, pogotovo za dizajn ogromnih i komplikovanih query-a jer ima jako lep Query editor (mislim da postoji samoza Windows).

Poslednja izmena:
nesto sam cackao po netu i vidim da aptana nije free !

Pa ne znam šta si ti video i gde si to tražio po netu, kada sam ti ostavio link, ali Aptana jeste Free! U stvari, imaš free i pro verziju programa gde se pro plaća! Ali to je nebitna stvar, jer je i free OK.

Pored XAMPPa dobar je i WAMP, kao all-in-one rešenje!

Za MYSQL, ukoliko ne volite PHPMYADMIN, preporucujem EMS proizvode, pogotovo za dizajn ogromnih i komplikovanih query-a jer ima jako lep Query editor (mislim da postoji samoza Windows).
Davno sam prestao da korstim MySQL, ali zar od verzije 5 ne ide uz njega onaj Query Browser? Vidim da je $47 jeftiniji od EMS SQL Queryja :d

Nisam, drzim se PHPDesigner-a. Koristim ga jako dugo i zaista je fenomenalan.

Moje iskustvo kaze sledece:
- ako radite na MacOS-u kao ja, imate nekoliko varijanti:
1. TextMate - odlican editor, vrlo lagan, podrzava gomilu programskih jezika i sluzi za iskljucivo kodiranje (znaci nije DW-like)
2. Ako zelite da peglate samo PHP, imate vec pomenuti PHP Eclipse koji je takodje jako dobar (Eclipse je generalno ok)
3. Aptana je bazirana na Eclipse-u i ne dopada mi se.... probao sam da kodiram Ruby On Rails na njoj ali smorila me je brzo; preporucujem TextMate
4. Zend PHPNesto (zaboravio sam ime) - baziran na Eclipse-u, solidan ali malo bagovit i spor;

Sto se Windowsa tice situacija je sledeca:
1. PHPDesigner preporucujem svima - ubedljivo mi je najbolji i najbrzi, nikad nikakvih problema sa njim; postoje 2 verzije - free i pro a ako odlucite da koristite Pro, izdvojite 39 EUR koliko kosta - vredi
2. PHP Eclipse - ista prica kao i za MacOS...
3. Zend IDE - ubedljivo najgori IDE za PHP; bagovit, ultra spor, odvratan, ruzan... prosto ne mogu da verujem da su ga tako lose uradili
4. Notepad++ - super editor, jako lagan i brz, preporuke sa moje strane
5. Dreamweaver - ok je za HTML i vizuelni dizajn ali za kodiranje nije bas nesto.. previse je trom i ogroman, ja ipak preporucujem da koristite neki drugi laksi editor
Sto se Linuxa tice ja koristim PHPEclipse i jako sam srecan :)

I naravno - pored editora obavezan je A4 blok, olovka i gumica :D Ukoliko se zaglavite, nema bolje stvari od crtanja po pairu i resavanja problema ;)

UPDATE: ako nemate vremena i volje da instalirate Apache, PHP i MYSQL odvojeno i da se zezate sa tim, imate sledece varijante:
- MacOS: mampstack
- Windows: XAMPP
- Linux: to mozete i sai preko apt-get-a ili yum-a :)

PhpED je dosta bolji od Zend-a i gomile drugih, ali me zanimalo poredjenje sa PHPDesigner-om.

Za MySQL ima free HeidiSQL koji nema neke extra napredne funkcije, ali za ono osnovno je sasvim dovoljan ;)

PphED (jako voilm njegov autocomplete) je odlican, ali mi je skup pa sam presao na nesto drugo. Zend Studio za Eclipse je tesko sr..., Eclipse PDT je free, ali je jos bagovitiji od Zend Studia (PDT je osnova na kojoj je ZS4E i napravljen). DW nije za mene pravi IDE mada sam i u njemu kodirao. Ono cemu se nadam je da ce Netbeans PHP plugin da se razvije do nivoa na kojem je makar podrska za Ruby (kazu da je Netbeans Ruby podrska najbolja medju svim IDE alatima). Do tada sluzim se najvise PDT-om i UlatraEditom. PHPDesigner sam koristio ranije ali mi je brljavio sa Unicode (ver 2006 cini mi se ) fajlovima pa sam odustao.

Za SQL meni nekako najvise lezi SQLyog (jer moze da pristupa bazama preko SSH tunela bez mnogo mudrovanja), a nije los ni HeidiSQL za neke manje zahtevne primene pogotovu jer je free. Navicat sam koristio ranije ali mi je sada SQLyog mnogo korisniji.

Zaboravih da kažem - Dw je odličan ra kodiranje u različitim kodnim rasporedima. To je jedna od stvari koja mi dosta fali u svim ostalim programima.

Ja koristim WeBuilder, za kodiranje je super, ima preview opciju korišćenjem IE-ovog endžina i u endžinu Firefox-a. Ima autocomplete, zatvaranje elemenata nije toliko fino urađeno kao u DW, ali valjda će mu konačno implementirati i tu opciju i da... mnogo je brži i najmanje bitna stavka u današnje vreme sa po za početak 2GB RAM-a ali takođe i tu mu je malo zauzeće.
Notepad++ je takođe odličan alat posebno zbog dosta korisnih pluginova koji još olakšavaju posao ;)

DreamWeaver CS3 je jako dobar alat, svima ga toplo preporucujem. :)

ok sve ja razumem, ali niko da mi odgovori, ono sto me najvise zanima ! uzeo sam domen i host kod domaceg provajdera, ako sam sajt uradio u dreamweaveru i okacim ga, da li neko hoce, moze ili zeli da me ganja oko toga ! ali da li se stilom pisanja koda, moze nesto dokazati, front page ima svoj stil, dreamweaver svoj i da ne nabrajam ! ako se zagledate u source kod videcete za istu stvar bitne razlike !

Neće niko da te ganja pošto niko ne može da dokaže da si radio u DMu pošto on ne ostavlja nikakvo đubre po kodu da bi se znalo da je rađeno u njemu. Moja preporuka za CMSove: E107, Joomla. Igraj se malo sa njima. Ja sam pre 2 godine digao ruke od standardnog HTML sajta (osim ako to neko izričito ne zahteva), CMS je brži za rad, a i za održavanje. Eventualne izmene izgleda u CSSu promeniš i teraj dalje. :)

Poslednja izmena:
Da ne bih otvarao novu temu ,postavicu ovde pitanje.Naime resio sam da pocnem da ucim dreamweaver.Imam neku knjigu(deblju) Macromedia Dreamweaver MX 2004.E sad naravno sad je aktuelan cs6 DW i na njemu i planiram da radim.Jel vredi uciti iz ove knjige starijeg izdanja ako cu vec koristiti CS6? Mozel da se koristi kao podloga,kolko imaju zajednickih elemenata?Pretpostavljam da moze i da imaju dosta zajednickog ,ali eto opet bolje da pitam.

Ok hvala ,krenucu sa njim.Jel ima negde tutorijal ,za sada je pozeljno da bude na srpskom,za CSS ili HTML4 (drug mi rece da je bolje krenuti od njega ,pa kasnije preci na HTML5).

Ok hvala ,krenucu sa njim.Jel ima negde tutorijal ,za sada je pozeljno da bude na srpskom,za CSS ili HTML4 (drug mi rece da je bolje krenuti od njega ,pa kasnije preci na HTML5).
Poenta priče je da ne učiš aplikaciju u kojoj radiš, već da naučiš pravilno da kodiraš stranice, semantički.

Na istoj strani ti se nalaze tutorijali.
http://www.html5rocks.com/en/tutorials/

Zasto bi zeleo da trosis vreme na ucenje starije verzije tehnologije koja ima adekvatnog naslednika a cije se mogucnosti sve vise i vise primenjuju u razvoju modernih web aplikacija?

Nazad
Vrh Dno