Šta je novo?

dreamweaver

Zasto bi zeleo da trosis vreme na ucenje starije verzije tehnologije koja ima adekvatnog naslednika a cije se mogucnosti sve vise i vise primenjuju u razvoju modernih web aplikacija?

Možda zato što prvo treba da nauči algebru i aritmetiku pa tek onda da pređe na izvode i integrale. :)

Bas tako, početnik sam po ovom pitanju.

Možda zato što prvo treba da nauči algebru i aritmetiku pa tek onda da pređe na izvode i integrale. :)

Samo ta analogija nema veze sa ovom pricom. HTML5 je nadogradnja HTML4, rekao bih da je <div> isti tamo i 'vamo.

Interesuje me informativno oko DW-a. Vidim da postoji verzija CC i CS6. Koje su razlike? Instalirao sam sada CC 13, da vidim kako izgleda. Secam se pre 2,3 god. kada sam jednom onako usput da vidim kako to izgleda kucati html kod instalirao neku aktuelnu verziju i mogu reci da je ono bilo mnogo jednostavnije i preglednije za pocetnika. Ne znam kolko je pretrpelo promena DW ali nisam ga ovakvog ocekivao kada sam ga ucitao.

Photoshop CS6 i CC su apsolutno isti, osim instalacije, ikonice i intro-a. CS6 se kupovao, CC (creative cloud) ide monthly fee za paket koji odaberes. Trebalo bi da su 100% isti za tebe koji koristis narodnu verziju.

Sto kazes photoshop? Ja sam mislio na Dreamweaver CS6. Ili ima nesto sto ne znam...

Pa povlacim paralelu, nebitno koji je program u pitanju, izmedju CS6 i CC nema razlike u samom koriscenju programa, ali kazem ti za PS sam 100% siguran jer ga koristim svakodnevno, igrom slucaja sam kuci instalirao CC jer mi je trebao hitno posle instalacije OSa, DW i ostalo imam CS6 (iz creative suite-a), za DW bi trebalo da je isto 99.99% sam siguran, ali nije provereno.

Ono sto sam siguran je da ako ga neces koristiti u profesionalne svrhe nego da ucis/amaterski/za html, niti ces videti razliku izmedju 5, 5.5, 6 i CC.

Ok, zahvaljujem na odgovoru. Hteo sam vise da vidim kakvu funkcionalnost nudi. Licno se baziram na ucenju Jave a ovo onako usput da istrazim. Mislim da bi sa ovakvom aplikacijom a da nisam jos dovoljno strucan za html/css/js 'zardjao'. Jedino zbog cega bi koristio je sto mogu da podelim na 2 prozora pa odma i da vidim rezultat desavanja u ispisu koda. A ovako stalno iz notepad-a run > launch in ... Mozda nesto jednostavnije i slicno DW-u da preporucis gde imam tu mogucnost da odma vidim desavanje u kodu, vise da imam malo usput onako da upoznajem materiju.

Uf ja se time ne bavim, radim u photoshop-u i indesign-u. DW i kao sto si napomenuo html/css/js sam i ja bas zbog faksa i nista preko. Odgovorice ti neko vec ko je strucniji, kutija na primer :). Ja sam dao sebi za pravo da ti odgovorim na ono pitanje iznad da ne bi cekao bezveze, za ovo stvarno ne mogu da te lazem :).

Vazi :).
Aj jedan mali off, verovatno znas vise oko ovog, vec sam jednom to pitao u drugoj temi, ali nisam dobio odgovor i ako je bila tema za web dizajn. Jel moguce da se placa oko 100$ po grafickoj dizajniranoj strani za sajtove? Znam za jednog momka koji lepo radi stranice ali mi prosto neverovatno da tolko placaju. Necu da podcenjujem graficke dizajnere za web strane ali programiranje mi je ipak daleko vise zahtevnije i treba mnogo vise truda da se ulozi da bi krenuo lepo da naplacujes svoje znanje. Ako nisi siguran kako da uradis stranicu uvek mozes da dobijes inspiraciju na jednom od stotine sajtova gde ima nekih sablona, idejnih resenja itd. dok kada programiras tebi dok ne proradi program i to da proradi kako treba ti u sustini nemas nista. Dok kod dizajniranja stranica, na pola puta mozes pitati klijenta jel ovo ok i znas gde si.
Ne bi da pokrenem lavinu rasprave u temi za DW ali me interesuje samo naplata dobrog web grafickog dizajnera.

Jedna strana nudi, druga prihvata i placa.

Svako poredjenje i dalja rasprava nema smisla.

A sto se tice pitanja, da moguce je. Ja svoj rad naplatim i vise pa cak i to nije ni blizu proseka koliko se placa na zapadu.

Sad da ti ne pisem sastav, kao prvo gresis kada kazes da je posao programera tezi, jer jednostavno ne mogu da se porede (a i sama profesija programer je siroka).

Sto se tice pitanja, sve je moguce. U Srbiji, zemlji namestenih tendera, mozes i po $1500 po strani ako zelis :d, a privatno mozes da sanjas o tih $100. Preko je to obrnuto. Inace ne postoji "graficka dizajnirana strana za sajt", graficki dizajner se ne bavi sajtovima (tj. moze da se bavi ali nije opis posla (mada negde i jeste)). E sad ako mislis na kompletan sajt (tj vizuelni+kod deo=ux+frontend) 100 dolara po stranici zavisi jer se ne skalira isto cena na 3 strane i 300. Ako mislis na standardni sajt od 10-30 strana koje su manje-vise istog koncepta, da samo za UX dobijes 10-30 x100 dolara, onda je odgovor ne :p. Zavisi prvenstveno od tvog znanja, portfolia i kako se postavis, i klijenta.

Kutija je pisao dobar post i blog, ne mogu sad nista da nadjem, deletovao sam bookmark export file slucajno i nemam :S. Naci ce ti covek ja se nadam pa ce postovati :).

Znam na koji post tj. blog mislis, citao sam ga ranije.
Jasno mi je da gresim poredjenjem ove dve oblasti i ne bi da ulazim u razmatranje profesija jer nisam kompetentan ali ih dozivljavam na neki nacin vezano jedno za drugim posto jedno bez drugog ne ide, ipak zajedno cine jednu celinu.
Ovo sto sam spomenuo odnosi se iskljucivo na vizuelno.U proseku radi oko 7,8 str. i radi uglavnom strancima. Generalno ga ne znam dobro pa nisam upucen u detalje. Ali sam mislio da su to daleko manje placeni poslovi.
Ali ako kazete da je moguce, ponudis se kvalitetno, iza sebe imas kvalitetnu i profesionalnu uslugu onda mi je drago da cene vise ne spadaju u nekoj normi koja se podrezumeva za neku uslugu nego kvalitet diktira cenu.

Upravo tako. Eto sve znas, sta pitas :D.

Jedino sto bih dodao, veoma bitno, je da kod nas cena diktira kvalitet :d.

Svaki web dizajner moze svoje gotovo resenje sajta da odradi visestruko brze po drugi put. Logo dizajneri mogu da odrade iznova isti logo za 15min.

Ali...koliko je verzija nastalo pre finalne, koliko sati istrazivanja, razmisljanja, kombinovanja, eksperimentisanja je utroseno, to samo jedna osoba zna.

A gde su korekcije i sugestije klijenata...

Nazad
Vrh Dno