Koristite zastareli preglednik. Možda se neće pravilno prikazivati ova ili druge veb stranice. Trebalo bi da nadogradite ili koristite alternativni preglednik.
moze - mesta gde nalazish one bande, lokacije u denerimu, koje se otvaraju kao napushtene (bande i hooded carier-i), jedna od tih lokacija ima vratashca na koja krece dialog.
note - ako nije krenuo arl u denerim na landsmeet - ne mozesh da otvorish, valjda.
Nasao sam ga, hvala Malo je bio tezi, ubio mi Lelianu, mada je posle njenog ressurecta sve islo glatko.
Konacno zavrsih igru i moram reci, fenomenalna igra.Kraj pogotovo, dosta mi je bilo tuzno sve.
Poslednja bitka je bila bas dosta teska, pobise mi skoro sve mage-ove na kraju.
Morrigan me ostavila uvredjena jer joj nisam hteo(la) da dozvolim da zacne sa Alisterom demigod-a.
Loghaina otkinuo Alister, nije hteo da cuje nista drugo i naravno nije mi dao da se zrtvujem na kraju, cak sam i dva puta prelazio zmaja samo da probam taj kraj (verovatno jer je bio zaljubljen u glavnog lika). Nazalost, kasno sam shvatio da se i Loghain moze zrtvovati, da sam se potrudio bar da ga ovaj postedi.
Vidim da se nije sve lepo zavrsilo, izgleda da je neko maznuo Urn of ashes (pretpostavljam Genitivi), dalishi imaju problema sa ljudima, Harrowmont slabo vladao i nakon njegove smrti haos
Darkspawns se ponovo pojavili u vecim grupama itd.
Prica sa Morrigan definitivno ima potencijala da bude kao main story nekog expansion packa ili cak nastavka.
Muzika i prica sa likovima, njihovo pozdravljanje i sta se sa njima desavalo mi je bilo bas tuzno. Zao mi je bilo Alistera sto se zrtvovao, ali sta sad.
Sto onda nisi sklopio dil sa Flemeth, kao kazes Morrigan da ces da je ubijes odes do babe i lepo se dogovoris he he, probacu taj kraj da vidim sta ce da pise na kraju. Mada sam ja pustio Alistera da joj napravi dete, tako da je sve bilo happy ending.
Imam instaliranu verziju DA:O od 7,7GB instalacionog diska. Nabavio sam DLCe, a uz njih i "collector's edition" DA:O od 15 GB instacionoh diskova.
Da li da stavim DLCe na verziju koju imam, ili da instaliram "collector's edition", pa mna nju DLCe? Ako to uradim da li će mi savegame sa stare verzije raditi na novoj ili ću morati da igram ispočetka. Prešao sam nekih 25% igre i ne bih da zeznem stvar ni na jedan način.
Šta reći... igra je, kao jedna skladna celina svih elemenata koji čine jednu kompjutersku (RPG) igru, naprosto remekdelo. Što se mene tiče, Biover je skroz opravdao svoju tvrdnju da će ovo biti duhovni naslednik BG-a.
Zaista mnogo toga bi moglo da se nahvali, al eto da izdvojim neke elemente:
- Upravljački interfejs je naprosto fantastičan. Baš kao što me je još 2002. oduševio NWN1 sa svojim upravljačkim interfejsom, tako identično me je oduševio i ovaj (relativno) novi. Sve je maksimalno funkcionlano, pregledno, efikasno (fala bogu pa su se manuli one konzolaške tragedije od interfejsa kakav je bio u KOTOR-u).
- RPG mehanika igre je lepo osmišljena. Tu je stari dobri "peršun" ("persuation" veština), koji je već postao Bioverova tradicija ma kakvu mehaniku implementirali u svoje igre, što izuzetno poštujem (kao i upotrebu osnovnih atributa u razgovorima). A kao naročiti element, za oko mi je zapala "armor penetraition" karakteristika oružja, što je nešto o čemu ozbiljno razmišljam par godina u nazada već. Lepo od njih što su to dodali makar u i ovoj minimalnoj formi To po mom mišljenju pravi ključnu razliku između probojne, tupe i sečuće štete. Ako je ovo RPG mehanika koju nameravaju i da zadrže, voleo bih da su išli na niže brojeve i veći značaj jednog broja što se tiče osnovnih atributa lika, a ne ovako ko u Dijablu. I takođe mislim da nisu trebali da dozvole dve specijalizacije po liku jer je nekako prenatrpano. Za gotovo pola članova družine jednostavno mi je bilo besmisleno sa stanovišta IC-a da budu bilo šta drugo od ponuđenih specijalizacija, do ono što već jesu bilu. Mislim da je Biover delimično kroz ovu igru testirao mehaniku za njihov nadolazeći MMORPG.
- Ovo je prvi RPG posle ko zna koliko godina koji me je baš dobro namučio svojom težinom, doduše samo negde do polovine igre, al daj šta daš. Igrao sam na "hard" težini za koju sam iz opisa razumeo da je jedina "ni po babu ni po stričevima" težina.
- Priča igre je možda najslabija karika. U principu uopšte nisam fan obračuna epskih razmera s kojima je današnja (fantazijska) masovna kultura smorili do bola. Ali dobro, priča jeste slaba, al je dramska izvedba izvandredna, a to takođe poštujem (kao recimo Diablo 2 svojevremeno). Naročito nije strašno imajući u vidu da su postojali više nego zanmljivi (pod)kvestovi (od kojih je ona blaga kopija Indijane Džonsa 3 u potrazi za urnom možda najzanmljivija ) Načini na koje se igra može završiti uključuje i završetak saliven baš za moj ukus. Priloženu dramsku situaciju na slici u prilogu sam iščekivao celu celcijatu igru (VELIKI SPOJLER!!!), još od kad sam nanjušio da dotični lik nije skroz na skroz izgubljen slučaj negde skoro pa na početku igre... Jedino nisam imao blage veze u kojoj formi, s kojim posledicama i sa kojim razlogom bi se tako nešto moglo uopšte odigrati. Naravno pred kraj mi je sve postalo jasno. Posle toga nadao sam se da će moj lik više da padne u senku po pitanju zasluga ("overshadowed" kako je Morigan predviđala kao realnu mogućnost), al' dobro da ne cipidlačim
Šta da kažem, dramski momenti koji se bave iskupljenjem su mi uvek zanimljivi, posebno kada je moj lik taj koji pruža tu priliku drugim likovima i aktivno radi na tome da do toga dođe
- Ono što sam apsolutno najmanje očekivao da će da valja to je sam svet u kome se igra odvija, jer je to retkost u mom slučaju. Moram reći na kraju da sam veoma zadovoljan, da ne kažem oduševljen po ovom pitanju. Bez da mnogo sad detaljišem, al' onako iz sociološkog ugla posmatrano, svet je zreo i vredi. Nije baš "prljav" ko Vičerov, a daleko od toga da je naivan, odnosno taman je neka sredina između Vičera kao ekstrema na jednom strani i manje više svih ostalih meni poznatih svetova na drugoj strani. U tom smislu, baš po mom meraku. Pošto su paladini arhetipi likova koje uvek igram, religijska strana univerzuma mi je uglavnom od znčaja, a ovde konačno se može govoriti o smislenom predstavljanu boga (bar kad su ljudi u pitanju), a ne nekakavoj hrpi nazovi bogova koji, ne samo što im se postojanje uopšte ne dovodi u pitanje, već se u suštini uopšte ne razlikuju od ljudi i rasa sa ljudskim naličjem, a gde ja sad treba da se smaram čitajući "ko kako", "ko s kim" i "ko koga" Najzad! Zatim, potpuno izbacivanje vaskrsenja i teleportovanja, koji se u fantazijskim univerzumima danas koriste do bezobrazluka, čineći enormnu kolateralnu štetu na račun ozbiljnosti samih svetova. Najzad na kvadrat! Takođe sam zadovoljan što nisu eksplicitno ubacili klasu paladina, kako je isprva bilo najavljivano ako se ne varam, jer još jedan koncept sveta gde postoje "zli paladini" (što je izgleda kičasti trend danas), zaista ne bih imao stomak da svarim (sumnjam da bi odoleli ovome, posebno imajući u vidu atmosferu). U principu odavno nisam odigrao jedan singlplejer RPG toliko u IC-u koliko sam odigrao ovaj, bez bilo kakvih izleta u OOC (ma koliko u nekim prilikama količina iskustva ili nagrada bili primamljivi).
Što se mana tiče:
- Moram priznati da sam iznenađen relativnom tehničkom neispoliranošću igre. Jeste da su svi bagovi na koje sam naleteo bili benigne prirode, ali čudi me. Baš nekako ne liči na Biover uopšte. Bag koji me je možda najviše sludeo jeste nekakav kvest pod nazivom "Of noble birth" koji mi se iz čista mira pojavi i bi zaveden kao propao na kraju priče sa patuljcima. Kaže, zabrljao sam da omogućim sinu mog lika da ostvari neko priznanje. Koji bre sin!? Čiji bre sin!? Onda videh na netu, da je to jedan od poznatih bagova, a da takav neki kvest postoji samo kada se igra patuljak. Konfuzija je utoliko bila veća što je moj lik bio "human noble", pa sam isprva mislio da ovo "noble" mora da ima neke veze sa "noble" u nazivu kvesta.
- Ideja programiranja likova, definitivno nije dovoljno korisna. Sve u svemu, i dalje sam bio najefkasniji ako sve držim pod svojom kontrolom uz staru dobru pauzu. No pokušaj je svako za poštovanje i vredi da dalje razmišljaju o tome kako da ga unaprede.
- Ko bi rekao da će ono jurcanje po snovima u priči sa čarobnajcima biti i JEDINA rasna solo deonica u celoj igri. Šta da kažem, baš šteta. Videvši kompleksnost samog pohoda, još negde pri početku igre, bio sam ubeđen da će biti još dosta kvalitetne solo igre, jer blagi haos koji postoji u igranju sa družinom ume da smori. Solo igra taman pokaže koliko moj lik sam po sebi vredi, tj. kolko sam ga dobro sagradio sa aspekta čiste mehanike. Ja se ne sećam da li postoji i jedan RPG koji pruža ozbiljnu i solo igru i igru sa družinom (uvek je ili ili), pa sam se baš bio ponadao. To valjda objašnjava i zašto mi je NWN1 svojevremeno lego ko melem na dušu posle BG-a.
Sve u svemu ja mislim da bi za neki od budućih nastavaka bilo apsolutno idealno da se priča vrti oko potrage glavnog lika za načinom da se izleči od otrova koji ga sporo ali sigurno ubija. Jedna lična priča, bez pompe i grandioznih bitaka za promenu. Ako ne kao glavna priča, onda makar kao širi deo neke druge priče.
Tokom rutinske detaljne pretrage terena sa psom, nabasao sam na jedno vickasto groblje. Na jednom spomeniku je pisalo "In beloving memory of multiplayer". Pitam se kako to da protumačim?
A. Neko tamo u Bioveru mrzi ono što je danas RPG igra u MP-u (što bi bilo potpuno razumljivo iz više razloga).
B. Ishod nekog unutrašnjeg sukoba u samom timu, koji se završio loše po frakciju koja je htela da se implementira NWN-ovski tip MP-a kako je davne 2004. i bilo najavljivano (i nešto sa čim EA naaaaaravno nema nikakve veze).
Dragon Age: Origins fans will be waiting a little longer for the next add-on of BioWare's fantasy RPG.
Planned for release tomorrow in North America and Europe for Xbox 360 and PC, the Return to Ostagar downloadable content is now being put on hold with no explanation given.
"We're sorry but the planned Return to Ostagar downloadable content scheduled to launch on January 5th has been delayed for all platforms," said Community Manager Chris Priestly on the official forums. "We will update you as new information becomes available."
The PlayStation 3 version was planned for release "later" in the month, BioWare announced last week. Given that the content has been delayed on "all platforms," this may mean Return to Ostagar won't see a release until late January at the earliest.
We've contacted BioWare for any additional info and will update this post as soon as we hear back.
a i jedina mana u prichi po mom mishljenju je shto se vremenom sve manje i manje moze interaktovati sa psom, do dela kada sa njim ne mozesh ni da se oprostish na kraju - a ja sam ga vodio u preko 50% igre, i nashao najvishe poklona za njega ..
Ekspanzija je i zvanično potvrđena. Datum izlaska je 16.mart ali posle ove farse sa RtO ko je više siguran u njihove datume.
The original rumours about DLC has us talking but unconvinced. But now it seems that the rumoured DLC is in fact true and is coming March 16th. Here’s the press information:
“Designed and written by the same team that brought you Dragon Age: Origins, the Awakening expansion pack offers a brand new area of the world to explore known as Amaranthine, featuring an epic story that will allow players to unravel the secrets of the darkspawn – and their true motivations!
Players will face a range of horrific and terrifying creatures including an evolved, intelligent breed of darkspawn and other menacing creatures such as the Inferno Golem and Spectral Dragon. Dragon Age: Origins – Awakening provides exciting new ways for players to customize their heroes and party, including the ability to re-spec their character attributes, allowing even greater customization and replayability. Featuring an increased level cap, new spells, abilities, specializations and items, plus five all-new party members, players can continue their adventures from Dragon Age: Origins, or begin with a brand new character”
Dragon Age: Origins – Awakening, BioWare’s next thread in the Dragon Age: Origins tapestry, occurs following the events of Dragon Age: Origins and puts players into the role of a Grey Warden Commander entrusted with rebuilding the order of Grey Wardens. In addition to rebuilding the ranks of the Grey Wardens, you will be tasked with uncovering the mystery of how the darkspawn survive after the slaying of the Archdemon. How players choose to rebuild their order, resolve the conflict with the mysterious “Architect,” and determine the fate of the darkspawn are just some of the many intriguing moral choices that will shape each player’s heroic journey. Players will be able to import their character from Dragon Age: Origins or start out as a new Grey Warden from the neighboring land of Orlais.
Dragon Age: Origins – Awakening will be released March 16, 2010 worldwide on the Xbox 360, the PlayStation 3 console and PC. Dragon Age: Origins – Awakening will be available for $39.99 (unconfirmed €30).
One skoro nikad i nisu. To mu dodje samo namicanje para. Ako bude manje od 30 sati, bice promasaj, po meni. Zali boze truda. Jedino sto daje nadu je SingleP orijentacija igre
ODLICNO sto ce izgleda moci da se igra sa istim likom iz originala, a ne nekim novim. Znaci, prica se nastavlja. Verovatno ce i odluke/posledice iz originala imati nekih efekata.
Ne znam ko je dovoljno lud da izabere da ne prezivi
jedino da vidi kakav je kraj
Zanima me, posto je Dragon Age imao razlicite pocetke sa razlicitim karakterima...mozda i ekspanzija bude imala razlicite pocetke u zavisnosti od odabranog kraja,ako se bude add-on instalirala. Mozda preambiciozno, ali bilo bi lepo i do sad nevidjeno
Ne znam ko je dovoljno lud da izabere da ne prezivi
jedino da vidi kakav je kraj
Zanima me, posto je Dragon Age imao razlicite pocetke sa razlicitim karakterima...mozda i ekspanzija bude imala razlicite pocetke u zavisnosti od odabranog kraja,ako se bude add-on instalirala. Mozda preambiciozno, ali bilo bi lepo i do sad nevidjeno
Moj prvi zavrsetak je bas taj. Posle sam ucitao ponovo da bi ostao ziv i video malo drugaciji kraj, naravno racunajuci na to da ce biti ekspanzije i nastavka. Ne zove se dzaba igra ORIGINS.
pojavljuje se ekipa darpspawn-a koju predvodi Architect - darkspawn lik koji nije vezan za striktne instrukcije darkspawn taint-a koje diktiraju Old Gods (Archdemon-i) jer je na neki nachin postao samostalan, odnosno nalik na ljude - ima svoju volju. i pritom - lik je u mnogome slichan starijim gray warden-ima, jer oni idu u tezak taint, dok je on u suprotnom procesu - njega pushta apsolutni taint.
likova ideja je da zarazi ceo feralden, i dalje, sa zarazaom, kako bi ljudi shvatili tezinu taint-a i kako bi u eventualnom procesu nashli sredinu, to jes mir sa darkspawn-ima, da prestanu da ih ubijaju.
awakening obuhvata neki grand scheme Arvhitect-a, koji nam je nepoznat, i otkrice se kroz samu igru.
nadam se samo da je 15 sati samo buva, jer ja ocu da igram celu veliku kampanju, kao shto je bila i 5th blight. :\
Ja tipujem da je Architect u stvari prastari Gray Warden izrod, koga taint nije uspeo da ubije. Umesto da nadje smrt u zadnjoj tradicionalnoj poseti Deep Roadsu, tamo (verovatno) pronalazi zarobljenistvo, gde je mu je posle vise godina um izokrenut a telo mutiralo u Darkspawna... Verovatno zato sto je nekada bio Gray Warden, Architect ne zeli da potamani sve zivo, kao sto bi svaki Darkspawn vulgaris uradio, vec zeli da donese mir na "drugaciji" nacin.
ne brini, NISHTA shto sam rekao nema veze sa originalnom kampanjom, osim da se darkspawn-i bore protiv Gray warden-a i obrnuto, i da su glavni autori shit-a u Thaedas-u (kontinent gde su feralden i ostale zemlje) Archdemon-i. al to si skapirao chim si zavrshio origin story.
ne brini, NISHTA shto sam rekao nema veze sa originalnom kampanjom, osim da se darkspawn-i bore protiv Gray warden-a i obrnuto, i da su glavni autori shit-a u Thaedas-u (kontinent gde su feralden i ostale zemlje) Archdemon-i. al to si skapirao chim si zavrshio origin story.