- Učlanjen(a)
- 24.08.2000
- Poena
- 649
borab je napisao(la):Kupio sam igru.Utisci. Igra mi se podesila na medium qualitu, a u advanced sve je on , izuzev vertical synchr.Rezolucija 1024x768, a desktop isto to samo je ref.rate 85Hz.Sve ide bez secanja, zaista tecno.Zvuk, perfektan.Medjutim , sama igra me nije odusevila, toliko koliko su je nahvalili. Igram u potpunom mraku, sa slusalicama i dosta pojacanim zvukom.TAcno je da sam se par puta najezio, stalno imam utisak da mi je neko iza ledja, ali me nervira to sto se karakondzule pojavljiju iza mene , a sve sam na putu ocistio.I , brate, mnogo je mracna atmosfera, a oni celavci su toliko ne inventivni da me smara.Sama prica , je vec vidjena ( Chaser ). Cini mi se da je izlazak Half Life-a 1 , bio veci pomak u igrama , nego Doom3 ?
Slazemo se u potpunosti - iako sam jedan od onih odusevljenih. Doom serijal, kao i vecina igara iz Id-a nisu donosile revolucije vrste Half life. Half life je doneo atmosferu i zanimljiv gameplay kao i jako dobar AI, sto jedan Quake nije imao. Evo ukratko neke evolucije ID igara kako je ja pamtim:
-Wolfenstein 3d - prva FPS igra za PC ( i ikad cini mi se - mozda je bilo pokusaja pre ali ovo je bilo to - zacetnik zanra)
- Doom 1 - secam se ove igrice kako sam je prvi put video na sajmu racunara pre nekih 10 godina i kako sam se odusevio grafikom - tako nesto nije bilo vidjeno do tada.
- Doom 2 - expanzija
- Quake - Unapredio je grafiku kao sto je doom u odnosu na wolf 3d. Dakle jedna potupno nevidjena stvar ikad, ali recimo quake nikad nisam zavrsio - smorio me - ali da izgleda - izgleda. Quake je znacajan zato sto je doveo multiplayer u zizu.
- Quake 2 - Kralj multiplayera- zacetnik igraonica - ono sto je doslo pre Countera
-Quake 3 - Graficko savrsenstvo (gledano u to vreme) - mada je vise bio evolutivni pomak nego proboj na polju kao sto su to bili doom1 i quake.
-Doom 3 - Sledeci korak ka fotorealisticnosi. Umetnost grafickog designa na svom vrhuncu. Licno ga smatram za proboj vise nego za evoluciju. To donosi atmosferu kakvu nisam sretao do sad u FPS-u.
Sto se tice gamplay-a, price i scriptovanja - e tu vec mozemo da diskutujemo. Za sada igra nije pokazala raznovrsnost prelazenja nivoa jednog far cry-a. Pocetak me podesca na Half life jer je on uveo sistem nista se ne desava na prvom nivou i onda odjednom katastrofa (mada je katastrofa ovde veoma zastrasujuca u poredjenju sa HL). HL je dobar SCI Fi dok je DOOM 3 jedan recimo Klajv Barker ili Stiven King. AI mi se cini prilicno rudimentalnim na pocetku mada mi se cini da se uozbiljava kako vreme protice. Muzika je dovedena do svog vrha. Gamplay je ok i sluzi prici, mada likovi u id igrama nikad nisu znali da skacu, tako i ovde. Skok je 3 cm od zemlje otprilike i traje 3 stotinke. Revolucija je napravljena sa ubacivanjem interaktivnih kompjutera u igri u smislu prekidaca i pregleda informacija. Vise nikad necu hteti da vidim ista drugo u igri koja ima u sebi kompjuterske display-e.