Šta je novo?

Does Nvidia have a future?

Posle ko zna koliko vremena AMD kao kompanija ima vecu trzisnu vrednost od NVidije. Razlika je bas mala, ali je do juce NV vredela maltene milijardu dolara vise, sto je stvarno uzasan pad za 24h. Tri povezane lose vesti i to je to :( Sto je jos gore, tesko da se ovaj trend nece nastaviti i u narednim danima, ali i mesecima. Svakako nece biti strmoglavog pada kao danas, ali ne vidim sta mogu da urade da preokrenu situaciju.

Sada je najbolje cemu mogu da se nadaju odrzavanje statusa quo u narednih godinu dana (sto uopste nece biti lako), a nakon toga da TSMC nece imati problema sa 28nm procesom, ali i da oni sami ponovo nece kasniti ili biti nekonkurentni.

Previse if-ova za moj ukus :(

Vrednost akcija je totalna glupost u IT i nikako ne moze da prikaze pravu vrednost kompanije. No sustina takvog sistema i nije vrednost tehnologija - vec koliko novca donosi...

AMD se vukao po dnu koliko godina?

AMD se vukao po dnu koliko godina?

Previse, ali je vrednost ipak bila nerealno niska ;). U ovoj prici vazniji je rejting/ugled kompanije. NV je pretrpela nekoliko veoma gadnih udaraca, a pitanje je kojim tempom ce se oporavljati... i do kog nivoa.

Videcemo u narednom periodu, prvi sledeci vazan datum je 12.08, predstavljanje kvartalnog izvestaja, tj da li ce i pored ovoliko nizeg prihoda ipak poslovati pozitivno, i koliko.

Ja se oko toga ne bih brinuo.

Hvala Bogu. Neka se brinu oni koji imaju gomile akcija ;)
Neka samo oni nama daju dobrih grafika da se naigramo po lepoj ceni. A izgleda da ćemo viđati jeftine GeForce-eve do kraja godine.

...ce na benchu i dalje postojati ova tema...:D

Pa ne znam baš. Možda za tri godine ove teme ne bude bilo a otvori se nova u Retro podforumu sa naslovom "nVidia Ge-Force - otišla u legendu ali nije zaboravljena" gde će se okupljati pasionirani zaljubljenici u brend kao što se sada skupljaju fanovi 3Dfx Voodoo kartica :)

Pa razvoj mozes da finansiras iz profita, kredita ili "slamarice". Kako trenutno posluju, profit nece biti preveliki (u 2010. su za sada Net profit margin, Operating margin, ROA i ROI u minusu), onakve stvari kao od pre dva dana im smanjuju kreditni rejting i poskupljuju taj novac koji mogu da dobiju.

Sve zavisi od dizajna - sledeca generacija nije ugrozena, ona je u makar poslednjoj trecini razvoja (da tako kazem), ali sve dalje je ipak neizvesnije. Ukoliko budu konkurentniji, verovatno ce biti OK, ukoliko im se ponovi GF100 i kasnjenje od pola godine...

NVIDIA Reports Financial Results for Second Quarter Fiscal 2011

Cak i nije previse lose, gubitak nije preveliki. Interesantna stvar je da bi, da nije bilo penala za lose cipove iz prethodnih generacija (~200 miliona) koje i dalje placaju, jos i poslovali pozitivno, i to za 20ak miliona. Sa druge strane, ocigledno imaju prevelike troskove, sto cak ni Quadro i Tesla ne mogu da pokrivaju kako treba.

JHH i dalje potencira Tegru kao veoma vazan segment njihove ponude, a sve mi se cini da je to propast veca od GF100 ;) Do sada je bila, makar, i dalje ocekujemo da se pojave ti silni proizvodi, buduci da su se hvalili sa ogromnim brojem "design wins". Izgleda da ih je i tu zeznuo TSMC sa 40nm, i da je potrosnja znatno veca od planirane, sto je automatska diskvalifikacija kada je ovo trziste u pitanju.

U cipset biznisu Apple je ostao jedina ozbiljna musterija, a i oni su za 3/4 smanjili narudzbine. Kada istekne i taj ugovor, i Apple predje na Intel cipsetove, verovatno ce doci vreme za gasenje ovog dela kompanije.

U cipset biznisu Apple je ostao jedina ozbiljna musterija, a i oni su za 3/4 smanjili narudzbine. Kada istekne i taj ugovor, i Apple predje na Intel cipsetove, verovatno ce doci vreme za gasenje ovog dela kompanije.

Mislim da sam negde procitao da su timove koji su radili cipsete prebacili na Tegru. Nisam siguran koliko je pouzdana informacija a nema sanse da se setim gde sam to video.
Doduse izgleda da im ni to nije bas pomoglo:(

Details emerge about Nvidia's x86 CPU

Jeste da je Charlie u pitanju, ali je koliko se secam on jedan od retkih koji je stalno pricao da se radi na ovome.

Naravno, pitanje je koliko ce sve ovo biti konkurentno kada se eventualno pojavi (ako se uopste pojavi), za ~3 godine.

Ceo tekst je o tome kako nVidia realno nema šansi da napravi ovakav čip da bi na kraju zaključio da su JH & Co nerazumni tehnički manijaci i da će ipak to uraditi. Previše i od Čarlija!

Raditi x86 emulaciju na ARM-u, i to još uz probleme s licenciranjem ... teško da su se na to odlučili.

A koji je smisao toga? Razumem da treba nabiti poseta na sajtu, ali cemu nV forsira x86? Da bi mogli da teraju Windows7? :)

Jednostavno, nemanjem konkurentnog proizvoda u nizim klasama izgubice veliki deo OEM trzista. Sandy Bridge, Ontario/Llano i naslednici ce u naredne najvise dve do tri godine potpuno obesmisliti GPU-ove nizih klasa, koji realno donose prilicnu zaradu na gomili.

NV nema odgovor na njih - dodatni GPU je u ovakvoj situaciji samo nepotreban trosak OEM proizvodjacu/integratoru.

Još od G80 pričam da je nV trebala da kupi VIA-u. Ako ništa drugo, ono zbog x86 licence.
A i mogli bi da prave extra low power multimedialne sisteme Nano+ION...

Još od G80 pričam da je nV trebala da kupi VIA-u. Ako ništa drugo, ono zbog x86 licence.

Ne bi ni tako dobili licencu, jer bi ponovo morali da dogovaraju uslove sa Intelom. To je jedina stvar koja se ne prenosi automatski.

Sa pojavom Nano-a i gubitkom cipset licence za Intel - to je jedino logicno resenje koje se vidi. Naravno - tu su i one zackoljice sa "da li je licenca prenosiva",... ali o tome smo vec pricali.

Nano je bio u igri ranije nego Atom. Zašto su se okrenuli samo Intelu ... ko će ga znati.

Da, ali već su tada počela verbalna prepucavanja Nvidije i Intela ... "GPU vs CPU" i "Can of Whoop ass" i svašta nešta još.

Kratkorocno su obe kompanije imale finansijsku korist... Intel je prodao vise Atoma, a NV vise cipsetova. Oko veceg profita su sigurno lako nasli zajednicki jezik, nebitno sto se nisu slagali oko nekih drugih stvari.

Sta je bio motiv NVidiji da udje u taj dogovor... mozemo da nagadjamo, verovatno su se nadali da ce ih to dovesti u bolju poziciju da se dogovore o licencama za nove procesore. Na zalost po njih, Intel ih ne da, i ne mogu ga nicim naterati. Sada je vec mozda kasno za alternative.

Kod Intela ne postoji "kratkorocna finansijska korist" :) Njima je i minus od milijardu i nesto podmazivanja AMD-a da cuti korist...

Ne znam sto bi bilo kasno za alternative, imaju cipset, VIA ima FSB procesor... Mada, mozda je veci problem sama VIA koja bi morala da se odrekne prodaje cipseta uz Nano.

Poslednja izmena:
Kod Intela ne postoji "kratkorocna finansijska korist" :) Njima je i minus od milijardu i nesto podmazivanja AMD-a da cuti korist...

:D Shvatio si ipak na sta sam mislio.

Ne znam sto bi bilo kasno za alternative, imaju cipset, VIA ima FSB procesor... Mada, mozda je veci problem sama VIA koja bi morala da se odrekne prodaje cipseta uz Nano.

VIA bi mogla biti problem, ali ce to svakako biti performanse. Sve i da krenu da rade sada, SB i Llano/Ontario su u ogromnoj prednosti, ne racunajuci probleme koje NV ima sa 40nm procesom, sto je ionako Tegru poprilicno unazadilo.

Ma sta radili ili smislili igracka komponeta nije veliki deo trzista.

Kad sledece god izadje intel sandy bridge i AMD fusion pa do kraja god , prva osvezenja kad se fusion kombinuje sa buldozerom sto je neminovano; za igranje prosecnih igara ili ne zahtevnih programa grafa VISE nece biti potrebna i nece biti usporenja niti bilo kakvih problema sto sada jos pomalo ima na vecim rezolucijama pogotovo kod intela na win 7/visti :)

Kad se budu pokretali sve igrice na medium sve ispod 5750 gt 240 ili buduci ekvilavent ce biti nepotrebno to je BAR 40% zarade Nvidije jasno mi je kako ce AMD to kompezovati ali to ce biti silan udarac za Nvidiju .

Ostaje im onda da se bore u ostatku sa AMD a serija 6xxx JE tu znaci nece biti lako .::S:

Poslednja izmena:
Ja skoro da ne znam ni sta sam procitao...
Kad pisem mrtav umoran ko mi kriv .
:)

Kad sledece god izadje intel sandy bridge i AMD fusion.
Uzece veliki deo trzista grafickim kartama .
Ostaje Nvidiji da se bore u ostatku trzista sa AMD a serija 6xxx JE tu znaci nece biti lako .

Narednih god ce kombinovana cpu-gpu resenja biti sve jaca i sve manje prostora ce biti na trzistu za graficke karte .

Malo sam se zainteresovao za trenutno stanje sa VIA-om, i nije bas sjajno po NVidiju, sve i da eventualno hoce da ih kupe.

Kompanija je trenutno deo Formosa Plastics Group, koja je jedna od 50 najvecih azijskih kompanija. Trenutna predsednica upravnog odbora je zena koja istu funkciju obavlja i u HTC-u, a ucestvovala je u osnivanju obe kompanije.

Realno, sanse da do ove transakcije dodje su minimalne, tj NV nema potreban novac.

Sad je ionako prekasno za takve poteze, Intel i AMD samo što nisu predstavili svoje prozvode ... a VIA je imala/ima i drugog "kapitala" osim x86 licence (prilično kvalitetne zvučne čipove - npr. Envy, USB i FW kontrolere ...).
Druga stvar, sve što je NV ikad kupila je prestalo postojati kao samostalni proizvod (3dfx, Uli, Ageia) tako da me baš zanima šta bi to ostalo VIA-e da su ih kupili.

Nazad
Vrh Dno