Šta je novo?

Dobar dusek za krevet

Obici cu sutra salone koji su na Nbg ali definitivno mi najvise paznje privlaci Schlarafa za sad. Nadam se i nekom novogodisnjem popustu uskoro :D

Koji biste dusek preporucili za dve osobe, do nekih 40k?

Imam isto schlarafiu, uzeta 2010 god. Ne znam koji tacno model, za bracni krevet. Iskreno nisam nesto odusevljen u smislu da je najudobnija na svetu ali nije ni mrdnula za ovo vreme. Ali tu nije greska do njih vec sam verovatno trebao da odaberem malo meksi dusek.
Zato sam ubrzo uzeo i njihovu memory penu naddusek.

U zadnje vreme planiram da se otvorim za mebl jogi, slovenacki, od skoro ih ima kod nas.
Pre par godina sam spavao u hotelu na njemu i ta udobnost ne moze da se opise recima. Definitivno nesto najbolje sto sam do sada osetio. Spavali smo bukvalno kao na oblaku. Morao sam da uslikam oznaku kad sam kretao kuci.
Radi se verovatno o nekom njihovom top modelu jer je bio ogroman. I oni su menjali nazive tako da se mora otici i isprobati, makar na kratko.
Nirvanica, verovatno
1702376612871.png

Okej, zaobici cu jogi :D

Magniflex daje i do 35god garancije na duseke.

Dušek bi trebalo da se okreće jednom mesečno

Ja imam 4 komada schlarafia diplomata još od 2013. Kao novi su. Naravno, redovno pranje navlaka se podrazumeva, i okretanje.
Novi Schlarafia Diplomat se NE okreće, obratite pažnju. Ovi iz 2013. da, ali novi su redizajnirani. Takođe, za sve Schlarafia dušeke garancija važi samo ako su na ravnoj podlozi, dakle ne na lučnim latoflex daščicama.

Spavao sam 10 godina na Diplomatu i generalno sam zadovoljan. Ipak, htedoh da probam nesto novo, tako da uzeh ovaj IKEA VATNESTORM (džepičaste opruge, zone udobnosti, latex, ojačane ivice) i prezadovoljan sam. Tj prezadovoljan sam nakon što sam zamenio mekšu varijantu tvrđom (tj "tvrdu" sa "vrlo tvrdom" po ikea nomenklaturi) jer mi je ova mekša bila baš premekana.

Dušek mora da se proba. I to da se više dana spava na njemu da bi se doneo ispravan zaključak. To mi je glavna mana Schlarafie što ne može da se proba/vrati/zameni. Sa Diplomatom sam imao sreće da ubodem koji mi odgovara, ali bih pogrešio kod Ikee. Mekša varijanta mi se u radnji učinila kao savršenstvo udobnosti, a kad sam je doneo kući, shvatio sam da sam nedeljama loše spavao. Zamenio za tvrđu varijantu i sad je to tek to.

Poslednja izmena:
Preporuka i za Elastoflex. Imaju novi izložbeni koncept u K-Distriktu (između Kalemegdana i 25.maja), a nude paletu proizvoda od Austrijskog Optima. Retki su sa ponudom dušeka od prirodnog kaučuka koji jeste višestruko skuplji od navedenog budžeta, ali ima i dosta raznih drugih modela koji bi uz aktuelni popust (do 35% ako se ne varam) mogli biti zanimljivi.
Inače, kupujem kod njih dušeke tokom zadnjih 15 godina i do sada sam uzeo 6 kom (kako je rasla porodica) i svi su i dalje u funkciji i odličnom stanju. Zadnje smo uzeli pre 3 godine.

Za skromniji budžet od mene preporuka da se pogleda simpo nautilus. Ne znam tehnikalije, ali odgovara mi, 6. godina..

Da li su zone na dušecima gimmick ili zaista pomažu...? Gledao sam komentare na razne dušeke u Ikei i još par mesta i dosta ljudi ima pritužbe na zone jer im smeta neravnomeran osećaj i ne odgovara im kako su raspoređene.
U neku ruku razumem jer ne leže svi isto i nisu isto građeni pa je logično da nekima ne pasuju te zone, pogotovo ako često menjaju pozicije prilikom sna...u neku ruku je zgodnije da ih nema jer ne moraš da razmišljaš o tome a ne pomaže ni što su informacije koje nude proizvođači i prodavci veoma šture pa nemaš pojma kakve su opruge u kojoj zoni i šta da očekuješ.

Realno dok ne probaš, nema pravog odgovora, mene čeka zamena dotrajalih jastuka, tu tek glavobolja sa izborom.

Kad ste već spomenuli, ako ste zadovoljni jastukom na kom spavate, gde ste ga uzeli? Ja sam prilično dugo tražio i probao da zamenim trenutni standardnog oblika, malo veći, od paperja i uvek se vratim njemu, iako treba da se menja.

Probao sam anatomske, oni definitivno otpadaju, iako spavam većinom na strani. Mnogi jastuci koje sam probao deluju na oko visoki i napunjeni, međutim kad se pritisne rukom, skoro da se spljošte. Na kraju ovako na dodir nađoh neki od skoro 100€, ne sećam se da li je bio u jysku ili ikei, ali bih radije čuo mišljenja pre davanja toliko novca na jastuk.

Ja koristim od pre par meseci neki vitapur NEO bamboo memory jastuk 50x70 i skroz sam zadovoljan. Isto spavam uglavnom na stranu.
Takodje sam imao problem da se jastuk slepi pa bude nizak ili mi bude visok. Ovaj je taman i postojan je.
Bio u prolazu i slucajno video radnju pa rekoh da probam. Trazila supruga isti jastuk kad je probala pa sam uzeo odmah i njoj.

Poslednja izmena:
Svratio sam danas do Schlarafie, Mebl Jogi i Mlily. Schlarafia deluje najobizljnije, medjutim mislim da sam napravio gresku kada sam probao duseke tamo jer sam rekao da mi treba tvrdji, a tek posle u Mebl Jogi sam skapirao da mi je bolji manje tvrd ili jedan nivo ispod toga, tako da cu morati ponovo da odem do Schlarafia.

Iskreno, svi duseci sem onog tvrdog u Mebl Jogi su mi bili ok ovako na prvo lezanje, al totalno druga prica je kada krene da se spava. Najvise mi je prijao dusek u Mebl Jogi, medjutim taj kosta 400k+ :D

Niko ne daje probni period, pa ne znam sta da radim. Moracu jos malo da pogledam i razmislim.

Inace, jastuci u Schalarfia su fantazija, moracu da uzmem dva. Jeste da kostaju oko 100eur ali vrede.

Još jedna velika preporuka za Optimo dušeke od pene ili lateksa.

Vredi posetiti nekoliko salona i probati i uporediti.

Za pernate jastuke - jysk, i to samo gold serija.

Svratio sam danas do Schlarafie, Mebl Jogi i Mlily. Schlarafia deluje najobizljnije, medjutim mislim da sam napravio gresku kada sam probao duseke tamo jer sam rekao da mi treba tvrdji, a tek posle u Mebl Jogi sam skapirao da mi je bolji manje tvrd ili jedan nivo ispod toga, tako da cu morati ponovo da odem do Schlarafia.

Iskreno, svi duseci sem onog tvrdog u Mebl Jogi su mi bili ok ovako na prvo lezanje, al totalno druga prica je kada krene da se spava. Najvise mi je prijao dusek u Mebl Jogi, medjutim taj kosta 400k+ :D

Niko ne daje probni period, pa ne znam sta da radim. Moracu jos malo da pogledam i razmislim.

Inace, jastuci u Schalarfia su fantazija, moracu da uzmem dva. Jeste da kostaju oko 100eur ali vrede.
Imam Meblo Jogi Woody dušek godinu dana i zadovoljan sam, kod njih sam kupio i podnicu.

Taj mi je najvise i odgovarao nakon ovog najskupljeg. Cena za 160x200 je oko 147,000din sa popustom od 15%

Mi smo u Mlily ležali dva sata na svemu dok nismo odlučili. :D

Meni bilo glupo i 10min da lezim :D

Moracu za vikend jos jedanput da odem i probam. Dok sam trazio po netu, naleteh na Bonneli duseke.

Lavander mi deluje zanimljivo jer ima dva sloja dzepnog jezgra, kao i Mebl Jogi Nirvana. Ne znam kakvi su po dugotrajnosti, ali po specifikacijama deluju ok.

Poslednja izmena:
Schlarafia, preporuka od mene. Imam Diplomata na kome sam spavao kao samac, posle kad se ozenio, uzeo Nuova, pukao 1K evra, ali sa razlogom. Odlican je, ali mislim da sam se zaleteo i da sam bacio pare, siguran sam da bi mi bracni Diplomat bio vise nego dovoljan. Ovaj je em pretezak za okretanje, em previsok, pa mi zena svaki put kad menja posteljnu psuje sve po spisku. :D
Ali zato je preudoban, spavam kao na oblaku i svaki bol i ledjima otklanja. (i dobar je za one stvari jer je visok) haha

Ja koristim od pre par meseci neki vitapur NEO bamboo memory jastuk 50x70 i skroz sam zadovoljan. Isto spavam uglavnom na stranu.
Takodje sam imao problem da se jastuk slepi pa bude nizak ili mi bude visok. Ovaj je taman i postojan je.
Bio u prolazu i slucajno video radnju pa rekoh da probam. Trazila supruga isti jastuk kad je probala pa sam uzeo odmah i njoj.
Ja sam merkao Vitapur jastuke...i zapao mi je za oko onaj drugi sa bambusom ali dečiji, ne odgovara mi veliki i visok jastuk.
Do sad sam koristio anatomske od memorijske pene ali im je kvalitet šarolik, dobri su kad ležim na boku ali ne i na leđima i ulegnu posle nekog vremena...rešio sam da potražim nešto drugo. Možda neki sa heljdom, mada sam rezervisan što se tiče njih...

Imaju ovi i sa kanabisom pa probaj :)

Dok sam trazio po netu, naleteh na Bonneli duseke.
Naš prethodni je bio Bonelli. Nismo preoduševljeni bili, ni materijalom ni udobnošću. Bio je standardni opruga lateks, nismo probali ove skuplje, tako da možda valjaju.

Kad ste već spomenuli, ako ste zadovoljni jastukom na kom spavate, gde ste ga uzeli? Ja sam prilično dugo tražio i probao da zamenim trenutni standardnog oblika, malo veći, od paperja i uvek se vratim njemu, iako treba da se menja.

Probao sam anatomske, oni definitivno otpadaju, iako spavam većinom na strani. Mnogi jastuci koje sam probao deluju na oko visoki i napunjeni, međutim kad se pritisne rukom, skoro da se spljošte. Na kraju ovako na dodir nađoh neki od skoro 100€, ne sećam se da li je bio u jysku ili ikei, ali bih radije čuo mišljenja pre davanja toliko novca na jastuk.

Uzeo sam 2u1 jastuk kod Čabe na goosedown.rs, i za sada (godinu dana) se odlično pokazao.

Davno sam prestao da se zanosim da ću naći jastuk bolji od (pa)perjanog...

Meni Dormeo (neka trvđa varijanta) 16+ godina radi savršeno. Jastuk samo perjani.

Pre 4 godine smo uzeli u jysk-u gold s40 mislim. Memorijska pena. Posto je omeksao i ulegal na nekim mestima, trazio sam zamenu za s60 opruge i memorijska pena. Za 5 dana bi trebao da stigne, pa cemo videti koliko ce trajati. Uglavnom garancija je 25 godina bila kad smo kupili, kaze mi supruga da je sada smanjena na 15

Da napisem neko svoje iskustvo, iako simpo nije pominjan na temi, ali jesu opruge u dzepovima. Mi smo pre nekih 8god uzeli nautilus aloe vera, 160*200 placen oko 300e, i posle godinu dana je menjan u garanciji jer se ulegao na mestima gde sam ja (110-125kg) lezao iako smo ga okretali redovno po svim osama. Isto, samo nesto u manjem obliku se desilo i sa zamenskim. Druga stvar, za mene cak i iritantnija je sto se te opruge u dzepovima cuju. Kasnije sam u par navrata cuo da se generalno svi ti duseci sa oprugama u dzepovima cuju. Da li to vazi i za neke skuplje i bolje proizvodjace- ne znam, ali iskreno ne verujem da bih uzeo ponovo takav tip... Godinu dana posle nas, na moj nagovor, roditelji su uzeli schlarafia diplomat(mislim da je tada sa nekim popustom bio oko 400e), ne znam da li su ga ikad okrenuli, i na mestu gde je otac spavao se vidi da je sundjer malo ulegao. U startu kazu da im je bio tvrd ali da su se vremenom navikli. Ja sam samo par puta legao i u odnosu na simpo je bas dosta tvrdji. Iskreno mislim da je ovaj nautilus besmisleno mekan, ja spavam na strani i bukvalno mi dupe utone i osecam koliko se iskrivim. Vec neko vreme se kanim da ga zamenim, i verujem da cu ici na schlarafiu, samo su im sad cene dosta jake... Drugi problem je sto ni sam ne znam kakav mi dusek treba i odgovara, a par minuta leskarenja u prodavnici mi nista ne znaci...

Da se nadovezem i na pricu o jastucima... U poslednjih 15ak godina sam ih promenio 5-6, i nikako da ubodem pravi... Mislim da mi najveci problem pravi podvlacenje ruke i ramena ispod jastuka... Dodatno, svi ovi jastuci od memorijske pene su mi u letnjim mesecima pretopli... Secam se da se ranije reklamirao neki jastuk valjda od nekih ljuspi, koji je kao imao optimalnu temperaturu...

Da li neko ima https://www.eightsleep.com/eu/ i kako ste zadovoljni sa njim?

Generalno, potparavanje mi je problem i sa dusekom i sa jastukom, i trazeci po netu sam naleteo na eight sleep i slicne podloge, ali ono sto kazu da valja je stvarno preskupo... Nadam se uskoro nekoj kineskoj izvedbi... 😅

Mlily reklamiraju u posljednje vrijeme taj materijal s "grafenom" (pod navodnicima jer im ništa ne vjerujem) koji bi trebalo da bolje "diše" i odvodi toplotu, i moram da priznam da mi se čini da na dušeku dobro radi, ali i na jastucima: supruga ima njihov jastuk od memorijske pjene, a ja imam jedan za putovanje, i primjetno je manje vruće na njima nego na drugima koje smo probali. Ja sam putovao u avgustu i koristio u automobilu da spavam i jako sam bio zadovoljan.

Slarafia diplomat, preko 10 godina ga imam i dalje je dobar.
Za drugi stan smo isto kupili diplomata.
Selimo se, takodje planiramo da opet kupimo diplomata. :)

Nazad
Vrh Dno