Šta je novo?

Diskusija o cenama

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Prinos na dvogodišnju obveznicu američke vlade, pričao sam već o njoj, najbolji indikator berzanskog sloma. U nekom momentu pretekne prinos na desetogodišnju obveznicu i krene da opada, tržište se lomi nedugo zatim. Ono što mi je vrlo interesantno na ovoj slici što je linija uvek u stopu pratila USD kamatne stope, međutim pogledajte sada, FED će tek narednog meseca podići kamatnu stopu, a linija već sad pravi parabolu. I recimo da se ovaj silazni trendline održi, a parabola ne bude stala, susrešće se već u martu. :oops:

screenshot.png
 
Kad bi se neki rus veceras napio pa zapucao u vazduh resio bi nam sve nedoumice na koju ce stranu krenuti cena.
 
Sve i kad bi se desilo, evo ja pojma nemam na koju bi otislo. Sta ako bi Ukrajinci poceli da kupuju smatrajuci da je lakse otici negde sa šifrom, nego sa gomilom para..npr.
 
Da neko petardu baci, mediji bi sirom sveta napravili od toga senzaciju sa naslovima "Poceo rat!" I cena bi pocela da pada.
Sutra ne daj boze da stvarno pocne rat, ukrajinci novac iz zemlje mogu izneti u USDT.
Mozda gresim ali ne verujem da ce kupiti LINK ili DOT :)
 
Bar dok je Olimpijada mislim da smo sigurni, ali da nas ceka tezak period, kad ce dosta stvari uticati na cijenu, ceka sigurno...niko ne zna sta ce se desavati niti zna kako ce crypto reagovati.

Bilo kako bilo u ovome periodu bi se drzao BTC-a i ETH-a to mi nekako jedino izgleda koliko toliko sigurno, a i dio portofolija treba da sadrzi i neki stable coin.
 
Tvoj post na koji sam odgovorio je zvučao previše samouvereno i podcenjivački prema ljudima koji su u longu. Mladji članovi na ovom forumu se zalepe za mišljenje (recimo tvoje) i poneseni tvojom samouverenošću poslušaju i onda pogreše. Situacija te demantovala i btc je u danu izdivljao za 5k. Niko ne zna kuda tržište ide i ne bi trebao takve postove da kačiš.
Ja nikada nikoga ne potcenjujem a pogotovo ne market jer znam koliko je nepredvidiv. Ako me mladji clanovi prate pre 3-4 posta sam napisao da ne gadjam 100% vec da mi je prosek uspesnih trejdova 60% samo ne dozvoljavam onim 40% pogresnih trejdova da mi uniste kapital. Nikada nisam napisao da znam kuda market ide niti se ovde predstavljam kao prorok.
Apsolutno nikada nikoga nisam na ovom forumu blokirao, svako moze da vidi moj post i da odgovori na isti. Uvek si dobrodosao da komentarises moj post i ukoliko smatras da vidis nesto na chartu u odnosu na ono sto sam ja postavio pa da prodiskutujemo.
Tema diskusija o cenama valjda predstavlja diskusiju, razmenu misljenja tvog i mog, svih nas koji pokusavamo da doprinesemo temi i sirenju znanja.
 
Ljudi bukvalno misle da Prestige, Simke ili neko treći gleda u kuglu kao baba Roska i zna unapred hoće li cena da pada ili da raste, pa ovde mole da im se kaže da i oni ušićare neki dinar.
No, istina je da niko ne zna ništa. Jedino što se vremenom pokazalo kao koliko-toliko sigurna opcija jeste višegodišnje dokupljivanje i kad cena raste i kad pada.
Ajde, i da pretpostavimo da profesionalni trejder ima tih 51% uspešnosti, to opet dolazi sa godinama i uz dosta uloženog vremena. Onaj ko iz hobija pokušava da na duže staze hvata trejdove, pre ili kasnije ostane ili zaglavljen sa tokenima, ili zaglavljen sa stable coinima, ili i bez jednog i bez drugog ako se igra sa leverage trading. Na duže staze dobija samo kuća, a to nismo mi momci.
@GreenwichMT Znas kako, bilo bi glupo da sad ulazim ovde sa tobom u neku raspravu preko foruma, jer vidim imas neke manire 6to godisnjaka. Pa cu probati u jednom postu da ti odgovorim na ovo.
Nicim prozvan se javljas jer neko pita Simketa i Prestigea za smernice a ne tebe. Kao dete sa kojim se niko u vrticu ne igra pa je ljubomorno. Koliko vidis, niko nigde ne moli ovde na forumu za gledanje u kuglu radi nekog usicarenja bilo kakvog dinara. Da smo neki koji hoce da usicare nesto ne bih se ovde igtali sa 10k i ucili sa toliko para.
Druga stvar, ako ti smeta bilo sta ovde, lagano se izlogujes ili ne koristis ovaj forum. Otvoreni forumi su bas za clanove bilo kog levela koji zele da nesto nauce. Ako si vec toliki mastermind kriptoa i smetaju ti ovakvi kao ja ili meni slicni- nemoj gubiti ovde vreme , nego se ukljuci u neku grupu tvog ranga.
Bolje pomozi i usmeri ljude gde mogu sami nesto nauci, ako vec to ne umes i nemozes pomoci pocetnicima-nemoj ni odmagati i mraciti.
 
Bar dok je Olimpijada mislim da smo sigurni, ali da nas ceka tezak period, kad ce dosta stvari uticati na cijenu, ceka sigurno...niko ne zna sta ce se desavati niti zna kako ce crypto reagovati.

Bilo kako bilo u ovome periodu bi se drzao BTC-a i ETH-a to mi nekako jedino izgleda koliko toliko sigurno, a i dio portofolija treba da sadrzi i neki stable coin.
Ja bih mozda cak i deo profita, ako je ostvaren ovim skokom , od altova prebacio u stable.
Kao sto neko vec rece moze se desiti da likvidiraju longove nakon ovoga. Imali smo slicnu situaciju prosle godine, ne bi me iznenadilo.
 
BTC u 2022 i moje očekivanje.
U par navrata sam spominjao da cesto koristim Elliot wave teoriju u donosenju svojih odluka, pogotovo kada se radi o trejdu kojem treba nekoliko meseci da se odigra. Vise od 50% trejdera smatra da Elliot wave nije nista posebno, ne koriste ga uglavnom, ima izgovora da postavis 5 trejdera u sobu koji koriste Elliot wave svaki će izbrojati drugačije talase itd, ali meni pomaže da pokušam identifikovati gde se nalazimo i gde "potencijalno" treba da odemo.
Pogledajte chart, ako neko ima pitanja tu sam da pokusam doprineti u donosenju sto kvalitetnijih odluka.
Crni talasi su makro level, pocev od dec. 2018 kada je krenuo prvi talas novog bull run-a, na chartu tek treba da se odigra peti talas odnosno tek treba da imamo 5 zelenih "mini" talasa.
Okvirno vreme za koje ocekujem da ce se odigrati poslednji talas je oko 4 meseca.
Za one koji ne znaju Elliot wave se sastoji od 5 talasa od kojih su 3 impulsivni a 2 korektivni. Pod uslovom da smo zavrsili korekciju koja je trajala od aprila (kazem pod uslovom jer FLAT korekcije mogu biti running flat, regular flat i expanded flat. Nama najvise odgovara da je ovo running flat to bi znacilo da je low bio 22.01. 34-35k.
Regular flat bi nas vodio do low-a koji smo imali u julu. Expanded flat bi probio i taj support i isao ispod 29k. - Ove dve opcije su sada manje verovatne zbog novog traga koji se desio juce a tu dolazimo do probijanja descending channel-a koji moze biti prvi indikator da je low iza nas i da je krenuo uptrend odnosno prvi talas (zelena boja), petog finalnog talasa (crna boja).

Screenshot (143).png
 
Pogledajte chart, ako neko ima pitanja tu sam da pokusam doprineti u donosenju sto kvalitetnijih odluka.
Evo ja bih ti kolega postavio par pitanja koje sam postavio još nekoliko kolega koji trejduju na taj način, pa taman da uporedim tvoje mišljenje sa njihovim :) a verujem da će zanimati još nekog.

Mene zanima sledeće:

1: da li te recimo crne linije ( talase ) nacrtaš pre nego što se odigraju ili kad se već odigraju? mislim danas crtaš za ono što se odigralo od kraja 2019te ili si nacrtao 2019te a danas gledamo kad se već skoro sve odigralo?

2: kako znaš da je recimo u ovom slučaju crno 2 baš 2, a ne revimo b crveno?

U principu meni ovo liči i ima smisla samo kad recimo gledaš od danas pa u nazad, a šta će se desiti je puko nagađanje da ne kažem hopijum za nove u kriptu.

edit:

I još jedna stvar me zanima :)

3. Ako pratiš taj grafikon što si nacrtao i trejduješ po njemu, što si onda izašao u usd pre 49k ( ako dobro vidim na slici talas 1 u 5om talasu ) i čekaš pad, kad po tom grafikonu pad treba da bude sa oko 49k na oko 42k? Msm, to ti je dodatnih 20% od današnje cene koju nisi dočekao u trejdu... ako me razumeš, +20ak % svakako nije za baciti.
 
Poslednja izmena:
gledajuci 4h EMA 200 kao indikator bull-a 23-26 jula mu je trebalo 3 dana da ostane iznad ema200 i okrene trend, 1 oktobra je otisao u 1 danu...
Ponedeljak je dan D

U medjuvremenu
FTM/BTC deluje zanimljivo za ulaz.
1644096881590.png
 
Evo ja bih ti kolega postavio pitanje koje sam postavio još nekoliko kolega koji trejduju na taj način, pa taman da uporedim tvoje mišljenje sa njihovim :)

Mene zanima sledeće:

1: da li te recimo crne linije ( talase ) nacrtaš pre nego što se odigraju ili tek kad se već odigraju ( mislim danas crtaš za ono što se odigralo od kraja 2019te )?

2: kako znaš da je recimo u ovom slučaju crno 2 baš 2, a ne revimo b crveno?

U principu meni ovo liči i ima smisla samo kad recimo gledaš od danas pa u nazad, a šta će se desiti je puko nagađanje da ne kažem hopijum za nove u kriptu.

edit:

I još jedna stvar me zanima :)

3. Ako pratiš taj grafikon što si nacrtao, što si onda izašao u usd pre 49k ( ako dobro vidim na slici talas 1 u 5om talasu :) ) i čekaš pad, kad po tom grafikonu pad treba da bude sa oko 49k na 42k? Msm, to ti je dodatnih 20% od današnje cene koju nisi dočekao u trejdu ako me razumeš, što svakako nije za baciti.
Naravno kolega Simke,

Postoji mnogo pravila i smernica kod Elliota wave evo nekoliko komentara kako i na osnovu cega sam uspeo da zakljucim kako je koji talas po pogotovo oni kljucni, 2 i 4 odnosno zaključak da je velika verovatnoća ispred nas 5 finalni talas ovog bull marketa.

Svi talasi moraju imati povezanost, npr. talas 1 crni mora imati sub wave 5 talasa (zelenih) naravno da sam ih nacrtao unazad jer trazim pattern-e i pokusavam da predvidim u kom sam talasu trenutno i sta je potencijano za ocekivati.
Crno 2 je zavrsetak ABC korekcije pogotovo ako se pogleda "agresivnost" korekcija čiji wick je probio 0.786 po Fibonacci-ju ali jacina korekcija svakako da odgovara 2 talasu koji uglavnom i da korekcije koje idu do 0.618 ili 0.786 po Fib.
Korekcija 4 uglavnom cini 30-40% velicine talasa 3 sto odgovara stanju na chartu
Wave 3 nije najkraci talas na chartu, talas 3 se krece takvim intenzitetom rasta koji odgovara poziciji 1 - 2 sata kada se pogleda na casovnik i ovo je jedno "nepisano" pravilo koje moze pa pomogne u identifikovanju 3 impulsivnog talasa
Uzimajući u obzir da se korekcije 2 i 4 su različite po svojoj strukturi u Elliot wave talasima sto bi znacilo ako je wave 2 bila sharp korekcija (a jeste to je kapitulacija u martu 2020 - Covid) u tom slucaju ce "uglavnom" korekcija 4 biti flat kao što trenutno i imamo ispred nas running flat korekciju.
Ovo su neki od tragova koji ukazuju na verovatnoću da krećemo u 5ti talas, ovo nikako nije 100% garancija.

Razumem tvoje razmisljane da to samo ima smisla kada se gleda unazad, zato sam i napravio uvod u mom postu gde sam rekao da 50% trejdera smatra za Elliot da ne pomaze u buducem trejdu.

Cene i levele nisam davao i crtez 5 talasa je putanja kretanja cene, nikako price leveli.

Ako si pratio sta pisem, najveci deo mog portfolio je long term ne trejduje se daily niti pokusavam da nadmudrim market, sami smo videli u prethodnim nedeljama da je konstantno predvidjanje kretanja cene nemoguce pogoditi, ali vecina volimi da trejduje pa tako i ja, ja to radim samo sa delom portfolia cak sam u nekoliko navrata napomenuo u mojim postovima trejderski deo portfolia je u dolarima i slicno.
20% je bitna stvar ako se posmatra iz ugla 2-3 dana ili nedelju dana. Ono sto je ideja mog charta je da se uhvati talas od 2/3/4 X koliko vec BTC odluči da nam podari.
 
#cryptofreedom

Zahvaljujem, jasno sve.
Ako ti radi i donosi +, samo nastavi, ali meni takav način trgovanja nikako ne odgovara.

Ja sam ipak za jednostavniju varijantu koja meni radi godinama u nazad. Support i resistance, gde tačno odredim u napred gde mi je ulaz, gde sl, gde tp, kad dižem sl, bukvalno sve u napred uradim i izračunam risk / reward.
Ako mi udari sl, čekam jasniju sliku ili lvl ispod.

Jedno tako ja ulazim u trejd.

Evo mog grafikona koji aktivno trejdujem više meseci u nazad, ništa komplikovano

Screenshot (9).png

edit:

I da, ja trejdujem sa leverage, 100X cross.
Pomeranje u danu od 10% meni napravi 10x, i to je isto velika razlika u tvom i mom načinu trejdovanja, pa je i to isto razlog zašto ne bih mogao da trejdujem kao ti. Ali kao što sam rekao, ako si na kraju dana / meseca / godine nebitno, u plusu, samo cepaj :)
 
Poslednja izmena:
#Simke1984

Hvala i tebi sto si podelio svoju strategiju. Ja bih to rekao ovako, ti si hirurg a ja doktor opste prakse.
Ja leverage koristim 3X ali zaista retko da iskoristim ceo iznos, a koristim ga za 3-ci i 5-ti talas kad sam 90% siguran gde idemo (znaci jos 2 puta ove godine, ako Bog da).
Meni ovaj princip donosi profit i ja sam zadovoljan ali iz petnih zila se trudim da savladam ovo o cemu ti pises. Ako moze pitanje, da li si imao mentora ili si sve sam naucio?
 
Sam sve, i uz pomoć google-a i vrti / probaj ovo ono / pa rekt, pa skupi keš ponovo, pa menjaj, pa rekt o5…. pa ponovo sve menjaj itd.

Taj proces je trajao nekoliko godina dok nisam skapirao koji mi sistem najvise odgovara, a i prilično me je koštalo na početku, jer nisam imao nikog da mi nacrta, već sam saam plaćao debelo svaku svoju grešku 😀 Ali dobro, i ova skola se placa, ( ne zalim se, da se razumemo 😀 )
 
Poslednja izmena:
I ja isto isto, google, youtube,probaj ovo, probaj ono. Mozda najupecatljivije mi je bilo na pocetku kad sam uspeo 5.000$ da pretvorim u 134$ e tad sam shvatio da na blef nema nista.
Najbolje je nauciti na svojim greskama, najskuplje ali najdelotvornije.
 
#cryptofreedom

Zahvaljujem, jasno sve.
Ako ti radi i donosi +, samo nastavi, ali meni takav način trgovanja nikako ne odgovara.

Ja sam ipak za jednostavniju varijantu koja meni radi godinama u nazad. Support i resistance, gde tačno odredim u napred gde mi je ulaz, gde sl, gde tp, kad dižem sl, bukvalno sve u napred uradim i izračunam risk / reward.
Ako mi udari sl, čekam jasniju sliku ili lvl ispod.

Jedno tako ja ulazim u trejd.

Evo mog grafikona koji aktivno trejdujem više meseci u nazad, ništa komplikovano

Pogledajte prilog 334258

edit:

I da, ja trejdujem sa leverage, 100X cross.
Pomeranje u danu od 10% meni napravi 10x, i to je isto velika razlika u tvom i mom načinu trejdovanja, pa je i to isto razlog zašto ne bih mogao da trejdujem kao ti. Ali kao što sam rekao, ako si na kraju dana / meseca / godine nebitno, u plusu, samo cepaj :)


Jel moz neko slicno objasnjenje ali za obrnuti trend tkzv meda.
 
Jel moz neko slicno objasnjenje ali za obrnuti trend tkzv meda.
Sve isto, ali šortuješ na resistance i postavis sl malo iznad, a tp su ti prethodni support-i ( gledas u levo na grafikonu kako se cena kretala dok je isla na gore. ( sve isto ali kontra od onoga sto sam nacrtao )

Najteži deo ti je kad se trend menja i zato se uvek koristi sl.

Kako sad stoje stvati, trend je jos uvek down, dokle god smo ispod zone koju sam obelezio na grafikonu par postova iznad. Tu sam koristio 4h, a za trend gledam dnevni i nedeljni..

edit:

Ove kanale što crtaju po twitter-u i yt su ti samo za široku narodnu masu, koja slepo prati sve živo, pa se iznenade kad sve bude bulish i onda se ujutro probude sa -20 - 30%, pa krene vikanje manipulacija :) a inače ovo juče nije bila manipulacija naravno, jer je sve bilo bar 10% u plusu :ROFLMAO: standardno
 
Poslednja izmena:
Ovako sam ja vidio ovaj jucerasnji skok od oko 5000$

Na 37k trejderi su bili vise skloni da idemo na 30k i na to ukazuje veliki broj short pozicija, naravno kako mjenjacnice imaju uvid u sve odlucili su da po ko zna koji put odigraju kontru i pokolju shortove (ovoga sam se nagledao u 10g koliko i trgujem i holdujem).
Ne mogu reci da je ovo svaki put pravilo, ali bar u 70-80% slucajeva kad se ljudi naloze na short oni opale kontru, isto je i kad je euforija sve raste otvaraju se longovi onda nas zadesi scenario iz novembra mjeseca.
Ovde bi zakljucio da ljudi koji trguju najvise obrate paznju na short/long pozicije samo da se trguje kontra od toga imat cete bar 51% uspjesni trgovina samo nek ne gubite u ovoj igri odma je uspijeh.

Trenutna cijena od oko 41500$ pokazuje da smo izasli iz onog tromjesecnog downtrend kanala, ali ne treba zaboraviti na cinjenicu da smo izasli zbog manipulacije od strane mjenjacnica tako da bi se istim putem mogli i vratiti u taj kanal, Kad ljudi pomisle da ide sve gore krenu sa long pozicijama (a vec su krenuli) desice se vjerovatno isti scenario koji ce nas vratiti u downtrend kanal.
Koliko ce pustiti ovu euforiju to niko ne zna vikend je a zbog OI nema neki negativni desavanja u svijetu mislim da su odabrali pravi tajming kad da izvedu klanje short pozicija i momenat kad ce ljudi da krenu u long misleci da je to to i da ce cijena sad da se krece prema novom ATH.

Misljenja sam da ce nas pustiti jos malo, i na kraju vratiti u onaj downtrend kanal, sretno onima koji sad trguju, a holderi koji imaju zacrtane cifre oni svakako te cifre cekaju i ne interesuje ih nikakva manipulacija imaju svoj cilj koji cekaju.

Za kraj mogu samo reci da portofolio podjeljen na dio koji se holduje i dio koji se trguje u konacnici najbolje se pokazao kroz svi ovih 10 god koliko pratim kriptovalute. Dovoljno je otvoriti grafikon i lako zakljuciti da je holdovanje kroz 10g bila siguran zarada tako da mogu da savjetujem svima da veci dio portofolija drze i strpljivo cekaju, a ipak da se sa manjim djelom trguje. Uz ovolike manipulacije trgovina je cista kocka jer mjenjacnice imaju uvid u ono sto mi nemamo kad upratis njihov sistem rada mozes se nadati nekom uspijehu i opet ponavaljam ko ima 51% uspijesni trejdova on je uspijesan ili da kazem tacnije sretnik, jer ovde vecina gubi da bi manjina dobila.
U principu je ovo bilo relativno predvidivo, ali kada je sentiment toliko negativan gde mnogi pominju targete od 18-20k onda nije jednostavno ostati cool o_O
Izgleda da nam ne gine cedjenje drenovine do kraja meseca. U medjuvremenu ocekujem jedan mali bounce oko 44K. Ali onda ponovo jos jedan deep na 35-36K. (tu je 50% fibbo celog ovog ciklusa)Mnoge ce taj deep da prestravi zbog postojeceg patrona Glave i Ramena. Verujem da ce mnogi tad da krenu u masovno shortovanje i to ce onda biti izvrsna prilika da kitovi odigraju kontru.Ujedno bi price struktura bila slicna proslom dnu .
Ovo je naravno jedan hipoteticki scenario.U stvarnosti niko ne zna kako ce se odvijati kretanje kursa
 
Ovo nije fakeout bar tako ja mislim ..

Mislim da je ovo je jako lepi pocetak "novog" bull marketa ili nastavak starog zavisi kako se gleda..

Cestitam svima koji su se nakupovali na vreme ( ja nazalost nisam medju njima )

Ali cu pokusati da uhvatim sta mogu u nadednih par meseci dok ne krene lucnica..
 
@saj koja lepsa vremena meni je trebalo jos bar 6 meseci bear-a da se nakupujem ko covek ..

Na kraju cu da budem u plusu kako god da okrenes ali bas u plusu u koji sam ocekivao ..

Dug je put do 90-100k BTC ( valjda ce mi krpto dati jos dosta vremena i valjda ce se BTC odbiti na dole pre 48-50k .. )

U medjuvremenu radim kalsican DCA dokle god je BTC ispod 60k ...
 
Svidja mi se kako na forumu mijenjate misljenje u roku od par dana.
Prije neki dan bila prica - ide btc na 20k, poceo bear, itd. danas - idemo na 100k, zao mi je sto nisam usao na 32k, cekam da padne na 38k da dokupim... :D
Nisu svi isti. Imaš optimiste, pesimiste, kao i povremenih pesimista i optimista. Neka su živi i zdravi i da se svi obogate. :)
E zaboravih, ima i realnih.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno