Situacija nije ista kao 2017 godine, vecina retail investitora sada ide na Robinhood ili alternative i trguju pravim akcijama. Mnogo više kvalitetnijih parova ima, blue chip stock je nešto što retail investitor mnogo bolje razume, a sve im je to mnogo manje "sketchy" nego crypto, iako je isti dostupan na Robinhood-u. Naravno ako krene hype kao 2017, investitora u crypto će biti više nego ikad jer su platforme nikad dostupnije, ali sve dok smo u "sideways marketu" klasičan market je mnogo atraktivniji.
Ako gledaš u praksi, mnogo je "lakše" bilo trgovati i više zaraditi trgovanjem sa FAANG, MSFT, TSLA, ZM, AMD, NVDA itd. tech akcijama ove godine nego sa cryptom. Juče je ZM imao 40% rast u danu, nešto što se u cryptu više neće dešavati, a realno je bio "zicer" ako bi uložio nešto vremena u tehničku analizu. Ogroman broj tech trading parova AAPL, MSFT, NVDA itd. su imali u prethodnih mesec dana 10% kretanje u nekoliko dana, ukratko za šta god da si se uhvatio i istražio, otvorio long, nešto bi zaradio.
Sa druge strane imaš ETH i BTC koji su danas porasli jer eto bio im je dan, zašto kako, verovatno niko nema objašnjenje (EDIT: sad videh simketov post sa objašnjenjem, ali opet to ne menja činjenicu da se kretanje crypta mnogo teže može kvantifikovati u odnosu na klasičnu akciju). Imaš 2 realna trading para (ETH/USDT i BTC/USDT), alternative sa BCH, LTC i to je manje više to... Jedino što je lepo kod crypta jeste što kada S&P crash-uje, crypto crashuje mnogo jače, pa je tako BTC otisao skoro x3 u odnosu na mart 2020 a ETH x5, dok je FAANG otisao u proseku x2, ali opet ovo je jedino primenljivo za dugoročnu investiciju.
Btw. kupovina BTC-a na 17k je isto kao kupovina TSLA na 2000 pred 5-1 split (post split je sad ~475$ ili ~2.4k), znaš da je balon, znaš da će da pukne, svi zarađuju lovu pa krene FOMO, ali ako krene na dole držaćeš bag jako jako dugo, ako otvoriš short gubiš pare 100%. Ko hoće taj rizik, slobodno, ja lično tako nešto zaobilazim, ali nije lako gledati sa strane 🙂.
Znam samo da kad je Btc bio ispod 6k i eth ispod 100$, kad sam govorio drugovima da kupe i da ga drze par godina rekli su mi da je kripto prevara i da nema nista od toga, a oni isti su kupovali kad je btc bio blizu 20k i kad sam im govorio da je balon skoro pred pucanjem, pricali su tad lambo, penzija i ostale gluposti.
Kad je btc bio na 6k onda kazu propao je, to je prevara itd. Zvao me prije par dana isti taj drug i kaze vidi eth stigao na 400, mogao sam ga uzet na 100 kad si mi govorio, ja kazem pa uzmi ga sad, ici ce on na preko 2000$ kroz par mjeseci, godinu, on kaze na 2000$, nema sanse da ce preci 500$ i onda o cemu mi pricamo, a kad dodje na 1000+ i kad btc preskoci ath onda ce on isti da me moli da mu opet kao i 2017. ubacujem novac na berzu da kupuje shitcoine i opet ce da pukne 90% ulozenog novca, a takvih ima najvise, za njih je ovo jos uvijek laz, piramidalna sema, razmisljaju da se btc nikad vise nece vratiti na 20k, a jednom kad predje tih 20k onda ce da ulazu novac.
A sto se tice toga da ti imas 5 likova koji ce na 17k(nebitna cifra ali eto neka bude 17k) da prodaju, vjeruj mi da ce 4 od njih 5 da drze poziciju, jer kad krene fomo i kad ti portfolio iz dana u dan skace po par hiljada eura, pohlepa te obuzme ne izlazis tako lako, jedan od njih ce izaci, pa kad btc bude 25k on ce isti opet uci jer ce se voditi cinjenicom da ce btc jos gore i da moze jos da zaradi i tako u krug.
Sto se tice akcija, tamo novac mogu da zarade samo ljudi koji imaju bas velike kolicine istog, mi sa Balkana sa par hiljada ili desetina hiljada tesko da mozemo, a kripto nam daje tu mogucnost da uz malo srece i znanja sa 1000 napravimo x5, x10, x20, i to ce nam dozovoljavati do kraja narednog bull runa, nakon toga necemo moci jer ce oscilacije na trzistu kripta biti mnogo manje, jer ce mnogo vise novca biti u igri nego danas.
I ne znam zasto kazes da se u kriptu nece desavati oscilacije od 40% u jednom danu? Odakle ti ta informacija? Trenutno se u kriptu desavaju oscilacije od 200-300% u jednom danu, tako da ti ta prica ne pije vodu, ako mislis kroz par godina da nece biti takvih oscilacija, onda se donekle slazem sa tobom, ali u ovoj i sledecoj godini hoce sigurno.
Evo upravo sam usao na CMC i u prvih 100 coina imamo DFY koji je danas uradio 95%, drugi coin iza njega Elrond 35%, Kusama 25%, ako podjemo na rank od 100 do 200 tamo ima Fantom i DIa koji su danas +38% itd.