Budzenje" btc-a ce biti kao budzenje juga.
ne, upravo je obratno! btc je ferari od kojeg ce se preko offchain transakcija napraviti fiće koje će biti svima dostupne!
bitcoini ionako nisu namenjeni masama. naveo sam već jedan razlog - prostor na blockchain-u će biti previše dragocen.
pored toga, bitcoin sam po sebi ne pruza nikakvu zastitu krajnjem kupcu, vec stiti iskljucivo prodavca, posto su transakcije ireverzibilne. novčanici, adrese, itd. uopšte nisu user friendly. mreža jeste sigurna, ali kome treba taj nivo sigurnosti prilikom kupovine televizora?!? to je isto kao kada bi sada zbog 1000 eura uzeli u zajam kamion i dva naoružana čoveka za prevoz novca! besmisleno!
kao sto sam rekao u prethodnim postovama, u jednom trenutku ce se pojaviti potreba za posrednikom! ta potreba se vidi vec danas.
i taj posrednik ce biti upravo taj novi layer, koji će biti user friendly, koji će štititi malog čoveka, ali nad kojim ce kontrolu imati naravno drzava.
te i takve transakcije će biti instant, zahtevaće 0 konfirmacija, itd, ali će se odvijati u nekim novim digitalnim bankama, koje će imati direktnu vezu sa blockchainom (i koje će držati monopol na tu vezu), i koje će obrađivati male transakcije i za to uzimati
oporezivi procenat, jasno, i onda ih po potrebi pakovati u bitcoin-e prave.
naravno, možda ih i neće pakovati. možda će ih vrteti u svojim internim data centrima, davati kamatu na njih! moraćemo opet njima da verujemo na reč, i eto ti opet onog starog bankarstva i FIAT sistema.
😉