Nije uvreda, hoće da vam kaže da nemate dovoljno dugačak vremenski horizont.
Možda mislite da ste uspešni trejderi ako time uvećavate iznos love u fiat novcu. Međutim, čak i ako vam $$$ saldo raste trejdovanjem, niste uspešni trejderi ako trejdovanjem ne uvećavate svoj saldo i portfolio meren kroz BTC odnos. Da li vam kroz vreme raste BTC vrednost vašeg portfolija? To je daleko teže ostvariti nego rast $$$ vrednosti u dužem vremenskom periodu, a izlažete se neuporedivo većem riziku nego da samo pasivno akumulirate Bitkoin kroz vreme.
Npr. ja potpuno ignorišem šitkoine (iako sam bio šitkoiner do maja 2021) i čak ih ne komentarišem niti ismevam ljude zbog toga kao što vi šitkoineri radite sa "BTC maxijima" ali to govori samo o vašem vaspitanju i mentalnom sklopu. Dok Babic samo želi da vam pomogne i to na veoma pristojan način.
Kao "BTC maxi", ja sam od maja 2021. do danas udvostručio iznos svog BTC-a samo pasivnom štednjom/akumulacijom izdvajajući svakog meseca deo svoje plate u BTC. Dakle gotovo bez ikakvog rizika, stresa, plraćenja grafikona, trejdera na Jutjubu itd. Živeo sam svoj život uobičajeno, posvećen porodici i poslu i mirno spavajući noću. Sada iznos mog 100% BTC portfolija u fiatu je na daleko većem nivou nego što je bio kada je BTC bio na $69.000.
Sada se pogledajte u ogledalo i izračunajte koliko je vrednost vašeg trejding portfolija izražena kroz BTC u poređenju sa različitim tačkama u prošlosti. Da li je rasla ili padala kroz vreme? S obzirom da je većina šitkoina izgubila i preko 90% vrednosti vs BTC prethodne 2 godine, velika je šansa da ste izgubili u BTC odnosu vašeg portfolija. Ako je neko i dobio, jedina razumna odluka je konvertovati tu zaradu u BTC jer retko koji šitkoin u dužem periodu outperformuje BTC - na duži period mislim na duže od jednog bull marketa i to su jedino DOGE i BNB uspeli. Trejding je daleko rizičniji od BUY & HOLD BTC strategije, a ishod je veoma, veoma upitan.
Zapamtite, jedina brojka koja je bitna je broj satošija u vašem portfoliu! Ako ste zaradili fiat onda definitivno zaslužujete Bambija...
Nastankom BTC-a države su taj monopol već izgubile samim tim što Bitkoin postoji, što ga ne mogu kontrolisati i što mu ne mogu menjati monteranu politiku oličenu u apsolutnoj oskudnosti od 21 milion novčića. Nemaju više monopol jer ga ljudi koriste uveliko kao novac bez dozvole države. Sada je samo na pojedinim državama da tu činjenicu prihvate poput El Salvadora i, kao najvežiji primer,
Argentine koja je upravo dozvolila da se kao novac pri sklapanju ugovora može koristiti šta god ugovorne strane odluče, uključujući i Bitkoin.
Države možda imaju monopol nad izdavanjem svoje lokalne valute u smislu da zakonski ne smeš falsifikovati lokalnu valutu, ali monopol u pravom smislu reči nemaju. I ne treba da imaju jer slobodno tržište treba da odluči koji je novac najbolji, a ne da me neko primorava pištoljem uperenim u potiljak. Tako će u Argentini verovatno u početku dominantan novac biti dolar jer je tako odlučilo slobodno tržište i jer je situacija na terenu bila takva da su ljudi ionako za sve koristili dolar, a ne pezos. Na kraju će se kao dve dominantne valute u Argentini izdvojiti dolar i Bitkoin.