Šta je novo?

Diskusija o cenama

dzigi12

Cenjen
Učlanjen(a)
06.12.2017
Poruke
425
Poena
155
najveci problem sto ne koristis konkretne stvari npr

TA - SPX je udari u trendline, vix je na minimumu...
FA - ta i ta menjacnica prebacuje novac sa ove adrese na ovu adresu a evo dokaz da je to ustvari pozamljen novac da bi prikazali likvidnost..

E sada a ko si ti u fazonu ja gledam long term i to mene ne zanima oscilacije marketa ce napraviti da ces ti biti u pravu pa ce bull-ovi biti u pravu..pa opet ti..i tako

Budi malo konkretniji...

Sto bi jedan pametan covek rako ako ti nemas argumente u kom ce pravcu market da ide u narednih 30 dana..sto bi te slusali gde ce za godinu dve dana..

Ubaci malo FA + TA i bices konkretniji..
I nemoj samo da kazes ima sve na internetu ko hoce da trazi..niko ne trazi copy/paste nego ako vac imas stav koji iznosis konstantno..posalj FA + TA

Nije ili to ili ovo..FA bez TA i obrunto ne ide..makar osnove...neko prvo gleda FA pa podkrepi sa TA..neko obrnuto..
Ja te nisam nista razumeo osim da Morbius treba Fati da ubaci nesto.
 

macman

Slavan
Učlanjen(a)
06.01.2004
Poruke
1,308
Poena
395
ja sam LICNO uveren da smo blizu dna :) . Naravno mozete mi verovati a moze i ne :)
 

morbius

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
08.03.2003
Poruke
6,030
Poena
605
najveci problem sto ne koristis konkretne stvari npr

TA - SPX je udari u trendline, vix je na minimumu...
FA - ta i ta menjacnica prebacuje novac sa ove adrese na ovu adresu a evo dokaz da je to ustvari pozamljen novac da bi prikazali likvidnost..

Radio sam ja puno i tehničke analize, pogledaj moje ranije postove. Stvar je u tome što je sad vreme kada FA potpuno tuče TA zbog radikalnih promena situacije. Sadašnja situacija u kriptu je spašavaj se ko može, to je sva TA koja ti u ovom trenutku treba.

Bio sam svestan da je gotovo pre godinu dana, ali sam sebe prevario da će biti još jedan rip. Psihologija, šta ćeš, samog sebe je uvek najlakše prevariti. Bilo mi žao profita koji sam propustio da uzmem, pa sam hteo da dobijem još jednu šansu. Kao razultat, izgubio sam još profita. U aprilu je postalo sasvim jasno da je žurka gotova i prodao sam sve, sem nekog lumena koji je ostao zaglavljen u neispravnom wallet-u, posle sam uspeo da se rešim i njega.

Biće opet vremena za tehničku analizu, ali prvo šira situacija treba da se promeni. Do tada, ja ne vidim razlog da opet ulazim u kripto.
 

sasadjak

Slavan
Učlanjen(a)
21.08.2003
Poruke
827
Poena
345
Pozdrav svima.
Radio sam jednu analizu i podelicu je sa vama.
Mali uvod i moje vidjenje:
Prosli bull se poklopilo nekoliko bitnih Faktora:

Faktor 1. Korona koja je dala opravdanje svim centralnim bankama da naprintaju ogromne kolicine novca(dosta je ovde ljudi pisalo o tome da se ne ponavaljam sa ciframa) ali tu je bitno sto se dobar deo tih naprintanih para delio dirketno narodu a to nije bio slucaj do 2020. Radio se QE ali uglavnom su se pare davale bankama koje su kasnije davale jeftine kredite, ovo je prvi put da smo imali dzaba pare narodu u novijoj istoriji (gde nema besplatnog rucka?!).

Faktor 2. Veliki pritisak ESG (Environmental, Social, and Governance) lobija na medije, institucije, fondove pa se tako stvorilo pogodno tlo za skok tech sektora u koji se lepo uvukao i kripto sto se kasnije videlo korelacijom cene kripta sa nasdaq.

Faktor3. Neregulacija koja je omogucila nastanak ogromnog broja lending platformi koje su stvorile uslove za abnormalni leverage i propast istih (kljucno za sadasnje stanje).

Moja analiza se odnosi na Grayscale https://grayscale.com/ najveci kripto fond na svetu u kome se trenutno nalazi 633.082 BTC i 3.043.880 ETH.
Iza Grayscale je Digital Currency Group(DCG) https://dcg.co/ koji upravlja sa sada vec vecini poznatim Genesis, Coindeskom i jos par manjih platformi uglavnom vezanih za kripto i lending.
Sa akcijama Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), Grayscale Ethereum Trust (ETHE) i ostalim manjim njihovim fondovima se trguje na OTC trzistu sto je nivo ispod klasicne berze i tu nemaju pravo trgovati svi oni koji mogu trgovati na klasicnim berzama. To dodje kao neko predvorje sa visokim rizikom za pravu berzu i tu je zabranjeno trgovati recimo klasicnim penzionim fondovima posto je to prerizicno za njih.

Do GBTC akcija moglo se doci na 3 Nacina.

Nacin 1. Grayscale izdaje ponudu za izdavanje akcija. Vi uplatite minimum 50.000$, Genesis koji im je bio broker kupi BTC (50.000/16.800)=2,98BTC koji ostavi kod Coinbase na cuvanje a vama izda po racunu "BTC per share 0.00091437" 3.254 akcija. Te akcije papiroloski vrede danas 15.36$ jedna. 3.245*15.36$=49.843$

Nacin 2. Uplatite direktno BTC Genesisu i po istom racunu "BTC per share 0.00091437" za 1 BTC dobijete 1093 akcija. (ovo je napravilo najvise problema danas)

Nacin3. Odete na OTC berzu ako imate pristup i tamo kupite GBTC akcije - trenutna cena 8.9$

Nacin 3. je najpovoljniji danas jer ispada da za 1BTC po ceni "BTC per share 0.00091437" trebate kupiti 1093 akcija i to vas kosta 1093*8.89= 9.716$. 7000$ manje od vrednosti 1BTC na Coinbase.
Razlika izmedju vrednosti 1BTC na Coinbase i vrednosti 1093 akcija GBTC na OTC berzi koje polazu pravo na 1BTC iz fonda je "discount/premium to NAV". Trenutno je diskont oko 42%.

Analizu sam radio da pokusam odgonetnuti zasto je to tako i zasto ne omoguce da ulagaci vracaju akcije GBTC u fond (klasican Redemption), GBTC fond preko brokera(do oktobra bio Genesis sada su napravili svoj Grayscale Securities brokeraj) proda BTC na Coinbase (koji je tamo i deponovan), tim dolarima isplate akcionare po trzisnoj ceni BTC.
Zakonski uslovi za to postoje jer Grayscale nije izdavao nove akcije vise od 20 meseci a po pravilima fonda dovoljno je 6 meseci.
Istrazio sam njihove prijave kod SEC https://www.sec.gov/edgar/browse/?CIK=1588489&owner=exclude i napravio tabelu po datumima kada su izdavali akcije i oni od 18. februara 2021 (tada se pojavio diskont) nisu izdali ni jednu akciju znaci da bez problema mogu omoguciti Redemption.
grayscalesec.jpg

Prvo kako je bilo moguce da se pojavi "premium to NAV" tj da 1093 akcija na OTC berzi vredi vise nego BTC na Coinbase.
https://ycharts.com/companies/GBTC/discount_or_premium_to_nav ovde mozete pogledati NAV unazad.
Tu dolazi moj Faktor 2. gore napisan. Pritisak ESG lobija na fondove i onda se pojavljuje gomila njih poput Cathie Wood menadzerke ARK fondova gde u svakom njenom modernom indeksu ima uz Teslu Coinbase i GBTC.
Posto ona nije bila jedina nego ima gomila tih privatnih fondova u koje ulaze obican narod (koji je dobio helikopter pare Faktor 1 i medijski skuvan ESG pricom Faktor 2), jedini nacin da takvi fondovi koji u svojim indeksima imaju i kripto zakonski mogu uloziti u BTC ili ETH je bilo preko akcija GBTC i ETHE.

Ali izdavanje novih akcija GBTC je samo za odabrane a fondovi poput ARK su uglavnom morali za kupovinu koristiti Nacin 3. tj da odu na OTC berzu i tamo kupe akcije. Velika potraznja za akcijama dovodi do nastanka premiuma tj da fondovi placaju 1093 akcija iza kojih stoji 1BTC i od 10% do 40% vise nego sto je vredeo BTC koji stoji iza njih u tom trenutku na Coinbase.

To vidi kao sansu za laku zaradu ova ekipa lendera gde su napoznatiji 3AC, Blockfi, Celsius, Voyager i mnogi drugi bliski ljudima koji upravljaju Grayscale tj DCG. Oni svi su sticali akcije GBTC na Nacin 2 zahvaljujuci direktnim ubacivanjem BTC u fond.
Plan je bio da uzmu BTC koji su dobili nudeci lending (tu su lendovale i neke berze kripto od musterija), daju 1BTC koji vredi tada 10.000$ u Grayscale fond, dobiju 1093 akcija GBTC koja svaka u tom trenutku vredi 11$(zbog premiuma), prodaju te akcije na OTCberzi nakon 6 meseci na koliko su akcije zakljucane, dobiju 12.000$, prebace dolar na coinbase kupe btc po 10.000$ sada 1,2BTC, vrate BTC lenderima i dobri su razliku. Naravno cene BTC i GBTC akcija su okvirne da bi shvatili sta je bio plan i bitan je samo premium. Jer ako skace cena BTC skace i cena GBTC akcija i ako ostane premium uvek se pravi razlika (takav je plan bio a stvarnost drugacija).
I oni su 2020 krenuli u sve to. Tabela pokazuje u kom vremenskom periodu su 3AC i Blockfi deponovali BTC u Grayscale, koliko su akcija dobili i koliko je tada bio BTC.
3acblockfikup.jpg

U tabeli vidimo da je 31.decembra 2020 3AC imao 38,888,888 akcija a Blockfi 36,156,866 akcija po prijavama u SEC jer su oboje imali preko 5% ukupne vrednosti GBTC fonda pa su morali prijaviti vlasnistvo. Za ostale fondove informacije da su to radili dobijamo kako koji ode u bankrot.

Sta je tu bio problem?, u periodu premiuma od marta 2020 do decembra 2020 na taj nacin je izdato 335.000.000 akcija GBTC za koje je deponovano 330.000 BTC koji se uz prethodno nakupljene BTC nalaze deponovani na Coinbase. (ukupno 633.000 BTC)
Kada su svi oni 2021 ostvarili pravo (6 meseci nakon deponovanja BTC) da prodaju akcije na OTC trzistu nastaje pritisak na prodaju i u februaru cena GBTC na OTC marketu ide u diskont. Mnogi ostaju zarobljeni jer sada za 1093 akcija dobijaju manje dolara nego sto trebaju dati za 1BTC koji duguje lenderima plus su duzni i kamatu.

gbtcnav.jpg

Onda je Digital Currency Group (DCG) koji stoji iza Grayscale i sada vec kriticnog Genesisa poceo u martu 2021 da kupuje na OTCberzi akcije GBTC na diskauntu od 20-30% nadajuci se da ce se premium ispeglati ali onda krece prva korekcija u maju 2021 i pauza u kupovini.

DCGgovno.jpg
Tu su trenutno u minusu po ceni na OTC marketu 800 miliona dolara.

Kao izlazak iz problema sa diskontom vide konverziju GBTC u spot ETF i 19. oktobra 2021. podnose prijavu osokoljeni sto je BITO futures ETF poceo rad samo dan ranije.
Ako im se odobri konverzija GBTC u spot ETF onda dobijaju pristup parama sa WS, puno vise fondova moze kupovati akcije, konvertovati ih po potrebi u BTC ili dolar. Uglavnom ne moraju vise sve raditi preko nelikvidne OTC berze gde je dikont tada vec preko 30%.

Kao sto se vidi u gornjoj tabeli DCG odmah nakon podnosenja prijave za konverziju u ETF opet krece kupovati GBTC akcije na OTCberzi od oktobra 2021 do maja 2022 gde je tada diskont izmedju 10%-30%.
Da bi imali pare za kupovinu oni uzimaju pare na zajam od Genesisa koji je u njihovom vlasnistvu. (Objavljuje CEO u pismu akcionarima Genesisa dug je 575 miliona )
I tu nastaje ludnica gde svi duguju svima.

Kada u maju 2022 puca LUNA klupko se pocinje odmotavati.
U problem ulazi 3AC, Voyager, Celsius i Blockfi a svi oni su radili Grayscale premium spekulaciju i svima su i dan danas BTC koji su deponovali tamo zarobljeni.

29. juna 2022 SEC odbija zahtev konverzije GBTC u spotETF i nakon dva dana...
01. jula 3AC prijavljuje bankrot, 06. jula Voyager, 13. jula Celsius, svi su samo cekali rasplet sta ce biti sa GBTC-->ETF i kada se nije desilo kao domine padaju jedan za drugim.
Onda krecu "spasavanja" price o preuzimanjima, FTX se uplice i kao muva bez glave daje likvidnost da smiri situaciju, probaju isiljen mini bull oktobar-novembar i CZ im lagano pravi bank run sa jednim twitom...

Nakon toga ide jos jedan krug, 11.novmbar Blockfi stopira withdrawals, 16. novembra Genesis stopira withdrawal, 28. novembra Blockfi files for bankruptcy i sada cekamo sta ce biti sa Genesis i DCG
A kod Genesis i DCG je kljuc onih 633.082 BTC i 3.043.880 ETH koji se nalaze u Grayscale fondovima jer oni imaju pravo odlucivanja kao sponzori fonda.
Oni mogu doneti odluku da puste Redemption i puste da se kripto proda na menjacnicama verovatno Coinbase kako bi sami izasli iz problema jer Genesis duguje lenderima poput Gemini (po zadnjoj informaciji 900 miliona) a DCG duguje Genesisu jer je od njih uzeo pare da kupuje akcije GBTC (575 miliona) a po kvartalnom izvestaju kod njih se u vlasnistvu nalazi 92,300,332 GBTC akcija sto je ravno 84.396 BTC koji danas vredi oko 1,4 milijarde dolara i dovoljno je vrate dugove ako se ne pojavi jos neko.

To sa sobom nosi "oslobadjanje" i ostalih 550.000 BTC i 3.043.880 ETH od kojih bi sigurno dobar deo krenuo po dolar.
Sada je najbitnija stvar ispratiti sta ce uraditi DCG sa Genesisom koji je direktno ugrozio i sam Gemini koji potrazuje 900 miliona od njih a da dve berze padnu u tako kratkom vremenu bilo bi jako lose po posao.
 

sammy

Slavan
Učlanjen(a)
02.11.2007
Poruke
1,872
Poena
415
Pa šta je loše u tome ? (u nadi da će da te "usere")

Ne idu ljudi recimo u kladionicu zbog ideje, nego da zarade, ako ih "usere", slično je i ovde.
 

PROFILER

Slavan
Učlanjen(a)
28.04.2006
Poruke
975
Poena
395
Iz ove analize se vidi da je “crypto” od jedne fenomenalne ideje i tehnologije, završio kao sredstvo za marifetluke u rukama gramzivih…pretakanje iz šupljeg u prazno, a svi se nadaju da će baš njih da “usere” puna čaša.
Nazalost je tako, ali to vazi i za mnoge druge (ako ne i sve) stvari u zivotu. Verovatno i ne postiji neki aspekt u kojem nema ovakvih i slicnih momenata.
Sreca u nesreci je sto smo vecina nas u kriptu dovoljno mali u finansijskom smislu pa i ako nas malo "usere" nama mnogo znaci 🙂
Tako da idemo dalje, nema predaje 🫡💪
 

RingeRaja

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
18.03.2005
Poruke
6,011
Poena
615
Pa šta je loše u tome ? (u nadi da će da te "usere")

Ne idu ljudi recimo u kladionicu zbog ideje, nego da zarade, ako ih "usere", slično je i ovde.
Pa upravo to, crypto je jedna obična kladionica, neko dobije, ali većina gubi.
Meni je samo bezveze što je sjajna tehnologija koja je u osnovi crypto-a maksimalno zloupotrebljena na konto lake zarade preko noći, ništa više. I sve se na kraju svelo na novčiće i ko će više da zaradi.
 

sammy

Slavan
Učlanjen(a)
02.11.2007
Poruke
1,872
Poena
415
Pa upravo to, crypto je jedna obična kladionica, neko dobije, ali većina gubi.
Meni je samo bezveze što je sjajna tehnologija koja je u osnovi crypto-a maksimalno zloupotrebljena na konto lake zarade preko noći, ništa više. I sve se na kraju svelo na novčiće i ko će više da zaradi.
Pa kad pogledaš isto ti je u bilo kojoj drugoj oblasti, svet se vrti oko novca i zarade, što lakše dodješ do zarade to bolje.
Teško da neko kupuje recimo akcije primera radi Tesle, zbog ideje ili bilo čega drugog, trguje akcijama isključivo zbog zarade.
Crypto tehnologija je dobra i kao takva se razlikuje od ostalih vidova ali realno, nikoga to ne zanima, ogromna većina je tu zbog zarade.
 

nikolaq45

Slavan
Učlanjen(a)
02.10.2007
Poruke
609
Poena
365
Prvo i prvo, kladionica uopšte nije većinski kocka.

No, to nikada neće biti jasno ljudima koji posmatraju sa strane. Isto kao i za kripto :)
 

morbius

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
08.03.2003
Poruke
6,030
Poena
605
Pa kad pogledaš isto ti je u bilo kojoj drugoj oblasti, svet se vrti oko novca i zarade, što lakše dodješ do zarade to bolje.

Kako nas je opisao Arčibald Rajs, obožavate bogatstvo i prezirete rad. Takva maksima što bržeg i lakšeg bogaćenja je ekstremno loša za društvo, završiš sa zemljom Arkana i Željka Mitrovića. Pametna društva se trude da izblansiraju individualni profit i društvenu korisnost, ne valja ni previše individualizma, ni previše kolektivizma.

Kada su u 19. veku u Engleskoj i Francuskoj privatni investitori mahom investirali u tehnologije, privatni investitori u Španiji i Italiji su investirali u špekulacije. Evo, ni dva veka kasnije te zemlje, iako istorijski bogatije, ne uspevaju da uhvate priključak. Novac u društvu u usponu proizvodi utility. Ako imaš rentijersku ekonomiju, gde novac proizvodi novac, takvo društvo je u opadanju.
 

Klapaucius

Poštovan
Učlanjen(a)
12.12.2021
Poruke
182
Poena
55
Manite se teskih tema, nego ima li sta od "santa rally"?
Za par dana ako bude povecanje od 0.5, ne vidim sto ne bi probili 17.6 pa dosli i do 19k.

Sta je sa vama koji ste kupili LINK sad prilikom prethodnog dipa?
Jeste prodali sta pre stakinga (buy the rumor, sell the news) ili cete ga stakeovati?

Pazario sam ga na 6.35 a zatim i na 5.75. Ako bude 0.5 ili kasnije santa rally, prodacu deo na 9. Ako ne, cuvacu ga za long term.

I kako vam se cine AI+blockain projekti? Jel prati tu neko nesto zanimljivo?
 

frrka

Slavan
Učlanjen(a)
17.09.2005
Poruke
1,560
Poena
455
Manite se teskih tema, nego ima li sta od "santa rally"?
Za par dana ako bude povecanje od 0.5, ne vidim sto ne bi probili 17.6 pa dosli i do 19k.

Sta je sa vama koji ste kupili LINK sad prilikom prethodnog dipa?
Jeste prodali sta pre stakinga (buy the rumor, sell the news) ili cete ga stakeovati?

Pazario sam ga na 6.35 a zatim i na 5.75. Ako bude 0.5 ili kasnije santa rally, prodacu deo na 9. Ako ne, cuvacu ga za long term.

I kako vam se cine AI+blockain projekti? Jel prati tu neko nesto zanimljivo?
AI imas ludio..
https://twitter.com/ScruFFuR/status/1599493009359282176?s=20&t=UabuBkqJ6AAQP5tEXFo4Mg

https://twitter.com/elonmusk/status/1599128577068650498?s=20&t=UabuBkqJ6AAQP5tEXFo4Mg
 

frrka

Slavan
Učlanjen(a)
17.09.2005
Poruke
1,560
Poena
455
Elon mask ih prati na Twitteru.. Pogledaj na njegovom profilu
 

sammy

Slavan
Učlanjen(a)
02.11.2007
Poruke
1,872
Poena
415
Kako nas je opisao Arčibald Rajs, obožavate bogatstvo i prezirete rad. Takva maksima što bržeg i lakšeg bogaćenja je ekstremno loša za društvo, završiš sa zemljom Arkana i Željka Mitrovića. Pametna društva se trude da izblansiraju individualni profit i društvenu korisnost, ne valja ni previše individualizma, ni previše kolektivizma.

Kada su u 19. veku u Engleskoj i Francuskoj privatni investitori mahom investirali u tehnologije, privatni investitori u Španiji i Italiji su investirali u špekulacije. Evo, ni dva veka kasnije te zemlje, iako istorijski bogatije, ne uspevaju da uhvate priključak. Novac u društvu u usponu proizvodi utility. Ako imaš rentijersku ekonomiju, gde novac proizvodi novac, takvo društvo je u opadanju.
Ne znam kako si uspeo da izvučeš to da neko očekuje bogastvo ulažući u kripto.
Prosto je zapravo, barem u mom slučaju, ako mogu da dobijem 2x, 3x, 4x whatever X na uloženu sumu, super, ako ne i ako se desi da puknem sve, ok, nikom ništa, neću crći.
Sigurno neću rasprodati svu imovinu i ući all in u to.
Od svih "kladjenja" sličnog tipa tj. špekulativnih marketa, odabrao sam taj, neko ide na rulet, na slot mašine, igra poker .... kapiraš ? :)
Nije mi to posao i ne živim od toga.
 

frrka

Slavan
Učlanjen(a)
17.09.2005
Poruke
1,560
Poena
455
1670348436791.png
nisu zvanican projekat..cisto da znate ali im chart deluje dobro...
 

mmarkomarko

Poštovan
Učlanjen(a)
21.08.2013
Poruke
123
Poena
95
santa reli prdnuo u cabar cim se spx zabo u resistance line i od njega se odbio kao samar od guzice....

isto kao sto sam ja prosle godine cekao neki skok oko ng da rasprodam bitcoin a on se skrljao sa 60.000 na 40.000....

senta reli je bajka koju pricas deci da ukrkaju pare u berzu/kripto da bi im ih malo posle izotimao!

mante se ljudi slusanja jutjubera i slicnih magova.... nema od toga nikakve vajde!

inace posto smo svi preko noci postali finansijski eksperti, makroekonomski analiticari i trejderi evo vam odlican link kako je Njutn na berzi isgubio bogatstvo:


"Unlike astronomy, mathematics, and physics, finance was not an area where Newton towered over his contemporaries"
 
Poslednja izmena:

Klapaucius

Poštovan
Učlanjen(a)
12.12.2021
Poruke
182
Poena
55
mante se ljudi slusanja jutjubera i slicnih magova.... nema od toga nikakve vajde!

Ne pratim youtubere niti kopiram necije ideje.
Skok ocekujem ako sledece nedelje bude povecanje kamata od 0.5, moguci FOMO onih koji ce da se prikljuce tek kad skocimo u nadi da je inflacija proslost i to je to.
Ako i ne bude nista od toga, imam spremne buy ordere.

Strane i strane unazad samo mracenje i svadja. Retko ko napise nesto pametno, bilo kakvo predvidjanje, bar na osnovu dosadasnjeg iskustva pa makar i ne bio u pravu.
Oni koji su godine i godine skurcali u kriptu su kao nojevi zabili glavu u pesak.
 

dzigi12

Cenjen
Učlanjen(a)
06.12.2017
Poruke
425
Poena
155
Ne pratim youtubere niti kopiram necije ideje.
Skok ocekujem ako sledece nedelje bude povecanje kamata od 0.5, moguci FOMO onih koji ce da se prikljuce tek kad skocimo u nadi da je inflacija proslost i to je to.
Ako i ne bude nista od toga, imam spremne buy ordere.

Strane i strane unazad samo mracenje i svadja. Retko ko napise nesto pametno, bilo kakvo predvidjanje, bar na osnovu dosadasnjeg iskustva pa makar i ne bio u pravu.
Oni koji su godine i godine skurcali u kriptu su kao nojevi zabili glavu u pesak.

Mozda kratkorocan pump jer su ljudi idioti. Zamisli neko ti smanjuje platu 75eu zadnja tri meseca i cetvrti ti smanji za 50eu i ti slavis zbog toga. Tek kada krenu sa povecanjem plate odnosno smanjenjem kamatne stope mozemo ocekivati neki ozbiljniji reli a to ce da potraje sigurno jos neko vreme ako su istrajni u svojoj nameri. Do tada je sve kratkog daha. Uglavnom cekam, videcu do kada. Sklapam lagano novi PC build, orderi postavljeni nisko pa sta bude.
 

frrka

Slavan
Učlanjen(a)
17.09.2005
Poruke
1,560
Poena
455
Mozda kratkorocan pump jer su ljudi idioti. Zamisli neko ti smanjuje platu 75eu zadnja tri meseca i cetvrti ti smanji za 50eu i ti slavis zbog toga. Tek kada krenu sa povecanjem plate odnosno smanjenjem kamatne stope mozemo ocekivati neki ozbiljniji reli a to ce da potraje sigurno jos neko vreme ako su istrajni u svojoj nameri. Do tada je sve kratkog daha. Uglavnom cekam, videcu do kada. Sklapam lagano novi PC build, orderi postavljeni nisko pa sta bude.
cek izasao si iz coina? nisam ispratio ?
 

PROFILER

Slavan
Učlanjen(a)
28.04.2006
Poruke
975
Poena
395
Da, pricao je o tome Daniel Keller pre par nedelja 👍🙂
Inace nacuo sam skoro (vise se nesecam gde) da ce jedan od buducih parallel asseta biti ALPH ali ovo uzmite sa dozom rezerve
 
Vrh Dno