ja koliko znam , a izgleda da neznam nista , kada inflacija pichi to znaci da vrednost valute pada a ne da mu vrednost ide gore. ako je to ovaj drugi slu4aj , to zna4i da se to vesta4ki pumpa/odrzava. U svemu tome ubacujete pricu kripto gde ce povecanjem kamatnih stopa da ce vrednost kripta pasti (zato sto niko nece imati visak para za ulaganje).
sve su to babe i zabe i jedina zajednicka tacka medju njima je berza. koja je opet vrhunac spekulacije.
Ako je sve to sto kazete tacno , onda se ceo koncept kripta obesmisljava. Inflacija u fijatu NEBI trebalo uopste negativno da utice na kripto. To sto se radi inflacija sa jedne strane a sa druge strane "stvara" veliku potraznju za papiricima (jer ih nema) = dranju koze na zivo. Verovatno je to i cilj jer ne verujem u greske.
Neko negde je pomenuo vredost jednog btc_a da se iskopa ( u srbiji?) nesto ispod 20K$. OK fino eto moja najnovija analiza koliko je efikasan Bitmain Antminer S19 XP:
140 Th/s 3010W 1 miner po strujomeru 0,018btc/mesec (56 za 1 btc) (srecom $ skocio u odnosu na dinar oko 17%) => da ce ROI 1btc kostati doticnog posle 56 meseci najmanje 13485$.
ako se kopa sa dva udedjaja mat je drugacija prva potrosi oko 28 000 dina a na drugu otpada oko 52 000 dinara za mesec ukupno 80000 dinara ($684) za 0,038btc sto je nekih 19000$ za 1 btc
ali
Miner Bitmain Antminer S17+ 70th/s 2800W:
za mesec potrositi 2016kw to je oko 26000 dinara za 0.009553 btc/mesec => 1 btc 23262$ (posle 103 meseci)
dva takva 4032kw za mesec 26000din.+48000din =>74000din ($632 )za 0,018 btc => 1 btc 35418$ ( ova cifra cini mi se da je slicna sa cifrom koju sam dobio pre nekih godinu ipo dana ima negde taj moj post tako da smatram da nisam mnogo pogresio tj pogresio za onoliko koliko je $ ojacao).
Naravno ove cifre nisu tacne nego okvirno verovatno +/- 5-10% , to se moze izracunati tacno ali verujte treba malo vise vremena i puno energije (srecom energija se dobija utroskom secera
) i opet bi to bio spekulativan rezultat.
Dilemu nam moze skinuti samo onaj ko ima iskustva tj ima btc miner i nevede nam realno koliko neto btc dobija za mesec i koliko mu je racun za struju.. (he he he ako sme da nam se javi)