Šta je novo?

Diskusija o cenama

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
A zašto ne nastaviš da kupuješ nedeljno / mesečno i sada?

Na taj način prosečna cena će jako brzo da ti pada i dočekaćeš da budeš na "nuli" mnogo brže.

Štaviše, kako cena pada tako treba povećavati ulog.

Ps, 9.1% godišnja inflacija u US. Veća nego što se očekivalo koliko juče.

Ne ulažem sad jer ne vidim neku budućnost za mene u svemu ovome, i mislim da sam i previše uložio pa ne bih na to još da dolivam ulje. A druga stvar, i nemam sad nešto viška para pa da mogu da oborim tu prosečnu cenu uloga, a i da imam, ne znam da li bih uložio.

Baš zbog toga što je inflacija velika svuda, i zbog toga što je u istoriji USA ištampano XXX dolara, zadnjih šest meseci je ištampano 40% od tog XXX broja. Posao kojim se bavim je u padu za 150% u odnosu na prethodne godine, i to sve od kad je počeo rat u Ukrajini. Mnogo je to loših stvari koje se dešavaju i nemam neko poverenje da će ovo sve ubrzo da se vrati na nivo koji želim. Ali i stava sam, ako sam pojeo gov**, jedem ga do kraja i ne želim da bežim od toga.

Ne ulažem sad jer ne vidim neku budućnost za mene u svemu ovome, i mislim da sam i previše uložio pa ne bih na to još da dolivam ulje. A druga stvar, i nemam sad nešto viška para pa da mogu da oborim tu prosečnu cenu uloga, a i da imam, ne znam da li bih uložio.

Baš zbog toga što je inflacija velika svuda, i zbog toga što je u istoriji USA ištampano XXX dolara, zadnjih šest meseci je ištampano 40% od tog XXX broja. Posao kojim se bavim je u padu za 150% u odnosu na prethodne godine, i to sve od kad je počeo rat u Ukrajini. Mnogo je to loših stvari koje se dešavaju i nemam neko poverenje da će ovo sve ubrzo da se vrati na nivo koji želim. Ali i stava sam, ako sam pojeo gov**, jedem ga do kraja i ne želim da bežim od toga.
sacekaj da krene pad inflacije i onda kreni dca.. do tada batali dca..sipanje para u bunar

Pored toliko informacija vezano za ekonomiju svetu trenutno DCA je meni sipanje u bunar

Konretno.. MTGOX vraca 147000 btc-a u avgustu...da li je pametno raditi dca pre toga..po meni ne..
Inflacija se jos nije smirila..upravo je skocila u usa na 9.1

Ono što frka hoće da kaže je da dokle god inflacija raste, FED će povećavati kamatne stope, ekonomija će biti u krizi. Očekivanje je da će zbog skupljeg zaduživanja postojati sell pritisak na BTC i akcije kako bi se obezbedio cash.

Onog trenutka kada inflacija prestane da raste, može se očekivati da će stvari vraćati u normalu, da će se očekivati pad kamata i suprotni efekti na ekonomiju od gore navedenih i uptrend BTC-a.

Poslednja izmena:
Mi ne znamo da li će tih 147000 BTC ići na prodaju ili ne. Takođe, treba uvek gledati cenu kopanja BTC i kaputulaciju rudara. Svako ima svoju taktiku kupovine. DCA se pokazala kao najbolja do sada. Ko dočeka 7K sa većinom FIATA, skidam kapu. Ja ću i dalje mesečno da akumuliram, pa kako bude.

Pored toliko informacija vezano za ekonomiju svetu trenutno DCA je meni sipanje u bunar

Konretno.. MTGOX vraca 147000 btc-a u avgustu...da li je pametno raditi dca pre toga..po meni ne..
Inflacija se jos nije smirila..upravo je skocila u usa na 9.1

Ti novčići se očekuju 100 godina već, i nikako da ih vrate nazad vlasnicima, pa se ne treba previše oslanjati da će baš sad vratiti sve odjednom. Isto kao i eth 2.0 koji se stalno odlaže :)

Ako kojim čudom i vrate sve u avgustu, ja lično ne bih prodao ni 1 btc po ovoj sad ceni ili koja god bude u trenutku primanja btc-a na wallet, a verujem da će se time voditi i većina vlasnika ( koji su stare kuke i znaju kako se hodluje ) jer je besmisleno prodavati išta od kripta po trenutnim cenama.

Sa druge strane, vratiće količinu u $, a ne u btc-u, msm, ako si 2014te imao 100 btc-a koja je tad vredela recimo 3000$, vratiće ti 0.14 a ne 100 btc-a, i tih 0.14btc-a neće nikom promeniti život ukoliko proda odmah po spot ceni.

Naravučenije:
Hoće li to izazvati dump - hoće, ali ne u meri koju većina očekuje, jer znamo ( nadam se bar ) da većina ne bude nikad u pravu :)
Mi ne znamo da li će tih 147000 BTC ići na prodaju ili ne. Takođe, treba uvek gledati cenu kopanja BTC i kaputulaciju rudara. Svako ima svoju taktiku kupovine. DCA se pokazala kao najbolja do sada. Ko dočeka 7K sa većinom FIATA, skidam kapu. Ja ću i dalje mesečno da akumuliram, pa kako bude.
Upravo to.
Jedino ne znam odakle ti baš tih 7k? onako bzvz ili?

Čak i da se hipotetički desi dump do 7k, garantujem da bar 90% menjačnica neće baš u tom trenutku dozvoliti logovanje i trejdovanje ili će već smisliti neki razlog da nama malima dozvoli da preotmemo deo kolača od njih.

Nadam se da grešim, ali živi bili svi pa videli :)

Poslednja izmena:
@frrka

Slazem se sa ovim delom u vezi ekonomije i trenutnog DCA. Mislim da treba sacekati.

Svi ocekuju downtrend,shodno moguc je uptrend kratkorocni, pa eventualno i to treba iskoristiti.

Ono što frka hoće da kaže je da dokle god inflacija raste, FED će povećavati kamatne stope, ekonomija će biti u krizi. Očekivanje je da će zbog skupljeg zaduživanja postojati sell pritisak na BTC i akcije kako bi se obezbedio cash.

Onog trenutka kada inflacija prestane da raste, može se očekivati da će stvari vraćati u normalu, da će se očekivati pad kamata i suprotni efekti na ekonomiju od gore navedenih i uptrend BTC-a.

Ne znam što su svi sigurni da je peak inflacije blizu. Ako je inflacija 9% na koji to način će kamatne stope od 2% da je zauzdaju? Za mesec dana CPI porastao 1,1%, a FED razmišlja da li da podigne kamatne stope 0,5% ili 0,75%. Svi misle da će recesija da zauzda inflaciju, a mi u stvari možemo imati i jedno i drugo.

Koliko sam ja vas shvatio, sad ne treba prodavati, već ili čuvati ili čak kupovati po nekoj šemi.
Ako je tako u principu se slažem, ali moraće debelo da se promisli i stisne petlja u narednom periodu.

Ne znam što su svi sigurni da je peak inflacije blizu. Ako je inflacija 9% na koji to način će kamatne stope od 2% da je zauzdaju? Za mesec dana CPI porastao 1,1%, a FED razmišlja da li da podigne kamatne stope 0,5% ili 0,75%. Svi misle da će recesija da zauzda inflaciju, a mi u stvari možemo imati i jedno i drugo.
Inflaciju može da smanji samo on što je izazvalo, a to je štampanje novca, energetska kriza zbog rata u Ukrajini i trgovinski rat sa Kinom, tj prekid lanca snabdevanja.

Ameri je mogu lažno zauzdati. Lažno predsaviti da inflacija miruje i to će biti dovoljno da tržište odreaguje. Uostalom, tržište uvek reaguje 6-12 meseci unapred pa zato average Joe uvek izvuče deblji kraj.

Zbog svega toga je očekivano da smo već imali dno ili da ćemo ga imati u narednih max 6 meseci.

Svi misle da će recesija da zauzda inflaciju, a mi u stvari možemo imati i jedno i drugo.
Ja se kladim da će biti upravo ovako, opaliće nas i jedno i drugo.
Realno, najbolje su prošli oni koji su imali njuh da prodaju BTC kad je bio negde oko 40-50K, a sada da to što su prodali kupe ponovo i stave u štek, a sa zaradom u novcu investiraju u nešto šesto.

Poslednja izmena:
Podizanje kamata ne moze da da instant rezultate, tako da ce rezultati da se vide u narednim mesecima.
CPI se ocekivao ~8%, objavili su da je 9.1 i to mi samo govori da ce time da pravdaju novo podizanje kamata.
Sa druge strane ECB debelo kasni i ovo njihovo prenemaganje i kalkulisanje sa minimalnim povecanjem krajem meseca je samo odugovlacenje jer ce u septembru morati agresivnije da podizu.

Kad ste vec kod predvidjanja, jedino argumentovano predvidjanje moze da bude neko kratkorocno, tipa do zime.
Sve preko toga je neargumentovano nagadjanje jer ne mozemo sa sigurnoscu reci da ce sneg pasti u decembru a kamoli sta ce biti sa kamatama, $, EUR, berzama i kriptom.

Svakako se slazem sa jednim od gore komentara u vezi predsednickih izbora u USA. Niko ne zeli u izbornu kampanju da udje sa nezadovoljstvom gradjana i haosom u drzavi.
Ali ima do tada vremena...

A zašto ne nastaviš da kupuješ nedeljno / mesečno i sada?

Na taj način prosečna cena će jako brzo da ti pada i dočekaćeš da budeš na "nuli" mnogo brže.

Štaviše, kako cena pada tako treba povećavati ulog.

Ps, 9.1% godišnja inflacija u US. Veća nego što se očekivalo koliko juče.
Zato što se čovek, bogu hvala, oporavio od preloma lobanje i nije više "lud"...

Lepo čovek kaže neće ništa dirati (dakle ni kupovati, ni prodavati), čeka da vrati uloženo, a dobija odgovor: "A zašto ne kupuješ brt?"...

Možda zato što sumnja i razočarao se u celu ovu rabotu, možda zato što mu pare trebaju za život, rehabilitaciju, decu da nahrani...
Nije sve .ebeni kripto...

Uvek se pitam da li ovi koji savetuju ovako rade (sad ulažu i dokupljuju) i na ličnom primeru, ili se ipak sete da i oni i njihovi moraju da jedu, žive, funkcionišu...

EDIT: Sad vidim da je @Hairr123 već odgovorio...

@Simke1984 mislim da je neko lupio 7k kao dno u ovom ciklusu, pa sam lupio i ja. Iskreno ne verujem da može toliko nisko, čak ni vik.

Podizanje kamata ne moze da da instant rezultate, tako da ce rezultati da se vide u narednim mesecima.
CPI se ocekivao ~8%, objavili su da je 9.1 i to mi samo govori da ce time da pravdaju novo podizanje kamata.
Sa druge strane ECB debelo kasni i ovo njihovo prenemaganje i kalkulisanje sa minimalnim povecanjem krajem meseca je samo odugovlacenje jer ce u septembru morati agresivnije da podizu.

Kad ste vec kod predvidjanja, jedino argumentovano predvidjanje moze da bude neko kratkorocno, tipa do zime.
Sve preko toga je neargumentovano nagadjanje jer ne mozemo sa sigurnoscu reci da ce sneg pasti u decembru a kamoli sta ce biti sa kamatama, $, EUR, berzama i kriptom.

Svakako se slazem sa jednim od gore komentara u vezi predsednickih izbora u USA. Niko ne zeli u izbornu kampanju da udje sa nezadovoljstvom gradjana i haosom u drzavi.
Ali ima do tada vremena...
Ja sam i mislio na to kada sam napisao, ali svi indikatori govore u prilog tome, da ako žele da isprave u jednom trenutku krivu pada, moraćemo svi da prođemo kroz inflaciju i recesiju, sviđalo se to nama ili ne. Jednostavno, globalno se trošilo više nego što se pravilo, sa ratom u Ukrajini, koji je bio neka vrsta katalizatora, stigla je naplata možda brže nego što se očekivalo, ali možda je tako i bolje, jer da je stiglo kasnije, tresak bi bio bolniji.
Ide vreme stezanja kaiša, pa kako se ko pripremio, tako će mu i biti, ja sam na vreme uradio deo priprema, žalim samo što nisam sve odradio kada sam mogao do kraja, ali ni ja nisam verovao da će stvari ovako brzo da se razvijaju.

Zato što se čovek, bogu hvala, oporavio od preloma lobanje i nije više "lud"...

Lepo čovek kaže neće ništa dirati (dakle ni kupovati, ni prodavati), čeka da vrati uloženo, a dobija odgovor: "A zašto ne kupuješ brt?"...

Možda zato što sumnja i razočarao se u celu ovu rabotu, možda zato što mu pare trebaju za život, rehabilitaciju, decu da nahrani...
Nije sve .ebeni kripto...

Uvek se pitam da li ovi koji savetuju ovako rade (sad ulažu i dokupljuju) i na ličnom primeru, ili se ipak sete da i oni i njihovi moraju da jedu, žive, funkcionišu...

EDIT: Sad vidim da je @Hairr123 već odgovorio...
Koliko puta sam cuo "samo da vratim ulozeno i izlazim" i obicno kad dodju na cifru na kojoj su usli, pohlepa odradi svoje pa se provoza jos jedan krug... To su pravi holderi :) Evo primjer Saj-a on ceka Ltc na 2000$ vec 5 godina, a do sad je imao priliku da proda(2017), kupi(2018-2019), proda(2021) i pocne opet da dokupljuje(2022-2023) i tako uveceva broj Ltc-a, samim tim ne bi morao da ceka ltc na 2000$, vec bi mu i 200-300$ u narednom krugu bilo dovoljno za penziju, odnosno za cifru u $$$ koju je zacrtao prije nekoliko godina.
Nemam ja nista protiv takvih ljudi, svako radi ono sto misli da je najbolje za njega, ali ne moze biti u toku bulla prica "bitcoin je buducnost, tu su lake pare", a onda u bearu "cekam cifru na kojoj sam usao da prodam i budem na nuli, jer je bitcoin prevara, piramida i sta ti ja znam sta jos"
Ako je prevara i sl. zasto onda mislis da ce doci na cifru na kojoj si ulozio, prodaj odmah u minusu, jer ako je prevara otici ce na 0$ pa sta ces onda?! A ako znas da ce btc doci do cifre na kojoj si usao, zasto onda ne ulozis jos, smanjis ulaz i samim tim zaradis umjesto da budes na 0...

ja koliko znam , a izgleda da neznam nista , kada inflacija pichi to znaci da vrednost valute pada a ne da mu vrednost ide gore. ako je to ovaj drugi slu4aj , to zna4i da se to vesta4ki pumpa/odrzava. U svemu tome ubacujete pricu kripto gde ce povecanjem kamatnih stopa da ce vrednost kripta pasti (zato sto niko nece imati visak para za ulaganje). :( sve su to babe i zabe i jedina zajednicka tacka medju njima je berza. koja je opet vrhunac spekulacije.

Ako je sve to sto kazete tacno , onda se ceo koncept kripta obesmisljava. Inflacija u fijatu NEBI trebalo uopste negativno da utice na kripto. To sto se radi inflacija sa jedne strane a sa druge strane "stvara" veliku potraznju za papiricima (jer ih nema) = dranju koze na zivo. Verovatno je to i cilj jer ne verujem u greske.

Neko negde je pomenuo vredost jednog btc_a da se iskopa ( u srbiji?) nesto ispod 20K$. OK fino eto moja najnovija analiza koliko je efikasan Bitmain Antminer S19 XP:

140 Th/s 3010W 1 miner po strujomeru 0,018btc/mesec (56 za 1 btc) (srecom $ skocio u odnosu na dinar oko 17%) => da ce ROI 1btc kostati doticnog posle 56 meseci najmanje 13485$.
ako se kopa sa dva udedjaja mat je drugacija prva potrosi oko 28 000 dina a na drugu otpada oko 52 000 dinara za mesec ukupno 80000 dinara ($684) za 0,038btc sto je nekih 19000$ za 1 btc
ali
Miner Bitmain Antminer S17+ 70th/s 2800W:
za mesec potrositi 2016kw to je oko 26000 dinara za 0.009553 btc/mesec => 1 btc 23262$ (posle 103 meseci)
dva takva 4032kw za mesec 26000din.+48000din =>74000din ($632 )za 0,018 btc => 1 btc 35418$ ( ova cifra cini mi se da je slicna sa cifrom koju sam dobio pre nekih godinu ipo dana ima negde taj moj post tako da smatram da nisam mnogo pogresio tj pogresio za onoliko koliko je $ ojacao).

Naravno ove cifre nisu tacne nego okvirno verovatno +/- 5-10% , to se moze izracunati tacno ali verujte treba malo vise vremena i puno energije (srecom energija se dobija utroskom secera :) ) i opet bi to bio spekulativan rezultat.

Dilemu nam moze skinuti samo onaj ko ima iskustva tj ima btc miner i nevede nam realno koliko neto btc dobija za mesec i koliko mu je racun za struju.. (he he he ako sme da nam se javi)

ja koliko znam , a izgleda da neznam nista , kada inflacija pichi to znaci da vrednost valute pada a ne da mu vrednost ide gore. ako je to ovaj drugi slu4aj , to zna4i da se to vesta4ki pumpa/odrzava. U svemu tome ubacujete pricu kripto gde ce povecanjem kamatnih stopa da ce vrednost kripta pasti (zato sto niko nece imati visak para za ulaganje). :( sve su to babe i zabe i jedina zajednicka tacka medju njima je berza. koja je opet vrhunac spekulacije.

Ako je sve to sto kazete tacno , onda se ceo koncept kripta obesmisljava. Inflacija u fijatu NEBI trebalo uopste negativno da utice na kripto. To sto se radi inflacija sa jedne strane a sa druge strane "stvara" veliku potraznju za papiricima (jer ih nema) = dranju koze na zivo. Verovatno je to i cilj jer ne verujem u greske.

U ekonomskoj teoriji se uzima da je kamatna stopa oko 5% uz 2% inflacije idealna mera, jer pruža povoljan balans između dostupnosti kredita i zarade štediša. Al onda je Amerika krenula da obara sve više kamatne stope kako bi krediti bili sve jeftiniji. Kad su stigli do nule, smišljen je QE i drugi metodi da se novac dalje ubrizgava u sistem. To je donelo izvesno ekonomsko blagostanje, ali takođe i ogroman rast imovinske nejednakosti, kao i astronomski skok svih mogućih i nemogućih vidova špekulacija.

Kao jedna od potpuno novih formi finansijske špekulacije su se pojavile kriptovalute. Zasnovane na staroj ideji privatnog novca (skrip) i uz dodatak nove tehnologije blockchaina, kriptovalute predstavljaju prvu distribuiranu, potpuno decentralizovanu Ponzi šemu. Zato se ne treba nadati u njih da u krizi pruže bilo kakav pozitivan efekat. Tek ako jednog lepog dana izađemo iz svih sranja koje je plavljenje sveta novcem/dugovima napravilo i opet bude prilike za jeftino zaduživanje, neko će da se seti ovog Ponzija i kripto će opet da raste.

Nemam ja nista protiv takvih ljudi, svako radi ono sto misli da je najbolje za njega, ali ne moze biti u toku bulla prica "bitcoin je buducnost, tu su lake pare", a onda u bearu "cekam cifru na kojoj sam usao da prodam i budem na nuli, jer je bitcoin prevara, piramida i sta ti ja znam sta jos"
Ako je prevara i sl. zasto onda mislis da ce doci na cifru na kojoj si ulozio, prodaj odmah u minusu, jer ako je prevara otici ce na 0$ pa sta ces onda?! A ako znas da ce btc doci do cifre na kojoj si usao, zasto onda ne ulozis jos, smanjis ulaz i samim tim zaradis umjesto da budes na 0...

Pretpostavljam da si pokušavao da citiraš mene, ali mislim da si pogrešno čitao ono što sam pisao, pa ću odvojiti vremena da odgovorim ali neću dalje da se nastavljam.
Pod broj jedan, ulagao sam u kripto prosle godine u ovo vreme kada je cena bila oko 31000 dolara, i to nije bio bull niti sam ikad rekao da je bitkoin budućnost i da su lake pare.
Dalje, rekao sam da sam nastavio da ulažem kada sam imao ozbiljnih psihičkih posledica i problema zbog udesa, i znam da sam pogrešio ali ako sam pojeo gov** ješću ga do kraja.
Dalje, ni jednom nisam ni rekao ni pomislio da je bitkoin prevara, piramida i šta god si već naveo.
I za kraj, lepo sam objasnio u prethodnim porukama zašto više ne planiram da ulažem, ne znam što gubiš vreme davajući meni savete ili me ubeđujući da ulažem.

Pretpostavljam da si pokušavao da citiraš mene, ali mislim da si pogrešno čitao ono što sam pisao, pa ću odvojiti vremena da odgovorim ali neću dalje da se nastavljam.
Pod broj jedan, ulagao sam u kripto prosle godine u ovo vreme kada je cena bila oko 31000 dolara, i to nije bio bull niti sam ikad rekao da je bitkoin budućnost i da su lake pare.
Dalje, rekao sam da sam nastavio da ulažem kada sam imao ozbiljnih psihičkih posledica i problema zbog udesa, i znam da sam pogrešio ali ako sam pojeo gov** ješću ga do kraja.
Dalje, ni jednom nisam ni rekao ni pomislio da je bitkoin prevara, piramida i šta god si već naveo.
I za kraj, lepo sam objasnio u prethodnim porukama zašto više ne planiram da ulažem, ne znam što gubiš vreme davajući meni savete ili me ubeđujući da ulažem.
Ne dajem ja nikome savjete, a jos manje nagovaram nekog da ulaze pare, samo iznosim svoje misljenje i iskustvo vezano za kripto i ono cega sam se nagledao u ovih 10 godina, citirao sam pravu osobu i bull je bio prosle godine u ovo vrijeme. :)
Ocekujem da se i Saj javi i kaze da on ceka ltc na 1999$ i da ga ne nagovaram da ceka 2000$. :)

Mislim da vredii polako ulazii u long (ne previše polako, je okinuć ubrzo ;) stop loss naravno jer nikad se ne zna

Može li neko da mi odgovori na jedno prosto pitanje.
Šta je to što daje neku vrednost kripto valuti?
Zašto je neko u jednom trenutku bio spreman da plati xy para da bi imao neke bitove koje realno ne znam kako drugačije da upotrebi, osim da ih proda nekom drugom koji to isto želi?
Za blockchain mi nije potrebno objašnjenje, smisao tehnologije mi je jasan i smatram da je izuzetna.
Mislim, ne može ni zlato da se jede, ali bar mogu da se naprave đinđuve, za BTC baš ne vidim kako može korisno da se iskoristi kad se “iskopa”.
Nije provokacija, pa ako neko zna, ima želju i vreme, neka napiše par konkretnih redaka, ali molim vas bez frljanja sa kojekakvim bearima, bulovima, asetima…nego konkretno, kao kad npr. objašnjavate detetu šta je svemir.

Može li neko da mi odgovori na jedno prosto pitanje.
Šta je to što daje neku vrednost kripto valuti?
Zašto je neko u jednom trenutku bio spreman da plati xy para da bi imao neke bitove koje realno ne znam kako drugačije da upotrebi, osim da ih proda nekom drugom koji to isto želi?
Za blockchain mi nije potrebno objašnjenje, smisao tehnologije mi je jasan i smatram da je izuzetna.
Mislim, ne može ni zlato da se jede, ali bar mogu da se naprave đinđuve, za BTC baš ne vidim kako može korisno da se iskoristi kad se “iskopa”.
Nije provokacija, pa ako neko zna, ima želju i vreme, neka napiše par konkretnih redaka, ali molim vas bez frljanja sa kojekakvim bearima, bulovima, asetima…nego konkretno, kao kad npr. objašnjavate detetu šta je svemir.
Isto što i daje vrednost akcijama, najprostije objašnjenje :)
Ponuda / potražnja.
Kad je ponuda veća od potražnje, cena pada. I obrnuto.

On misli na upotrebnu vrednost, BTC je zlato 2.0. Lako, brzo i bezbedno se prenosi, razmenjuje i čuva vrednost. Ima ogromnu likvidnost pa se sve to može raditi sa milijardama dolara. To mu daje ovu visoku vrednost sada, ta likvidnost uz želju mnogih da ga tako koriste. Kao i sigurnost mreže. Ukoliko ne bi bilo sigurnosti i pouzdanosti mreže, ne bi bilo ničega vrednog.

Poslednja izmena:
Znam ja to, ali me interesuje zašto je neko imao potrebu da kupi BTC ili da uloži pare (sa kojima ima izbor da kupi nešto opipljivo što ima upotrebnu vrednost) pa da “kopa”?
Jer priznaćeš, iza akcije neke firme stoji ta ista firma koja nešto proizvodi, ovde iza BTC-a nema ništa, osim matematičkog proračuna i za to utrošene energije.

Znam ja to, ali me interesuje zašto je neko imao potrebu da kupi BTC ili da uloži pare (sa kojima ima izbor da kupi nešto opipljivo što ima upotrebnu vrednost) pa da “kopa”?
Jer priznaćeš, iza akcije neke firme stoji ta ista firma koja nešto proizvodi, ovde iza BTC-a nema ništa, osim matematičkog proračuna i za to utrošene energije.
Šta proizvodi Google?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno