hogarstrasni
Cenjen
- Učlanjen(a)
- 06.04.2016
- Poena
- 155
Prošle performanse nisu nikakva garancija budućih rezultata. Postojao je jedan period kripto balona, ko je uhvatio, uhvatio. Evo lako mogućeg daljnjeg scenaria: BTC više nikad ne dostigne ATH, kripto balončići nastave da se prave i nestaju još mnogo godina.
Kao što sam mnogo puta rekao, sudbina kriptovaluta zavisi od njihovog prihvatanja kada eknomija ponovo upadne u veliku krizu kroz nekoliko meseci. Ako cena BTC-a bude pratila cenu zlata, znači da su veliki investitori prihvatili BTC kao ostavu vrednosti i neku varijantu zlata, budućnost kripta je svetla. Ako se cena BTC-a skrši zajedno sa svim ostalim, znači da oni shvataju kripto samo kao sredstvo za izvlačenje para iz pohlepnih kockara i kripto nema budućnost. Što ne znači da će kripto odmah nestati, nastaviće od da skače i pada još godinama, dok vam ajkule iz menjačnica/kladionica polako ne pokupe pare koje ste zaradili u prošlom balonu.
Za sada, ja bih rekao da je depresivni scenario verovatniji. U prošlom balonu BTC nije stekao praktično nikakvu podršku od institucionalnih investitora, što je i logično, zašto bi oni pomagali u rušenju finansijskog sistema koji ih održava bogatim? U ovom ciklusu se priča mnogo o ulasku institucionalnih investitora, ali ponovo, čisto sumnjam. Ne verujem da je mnogo novih para uopšte ušlo, opet je sve reciklirana kinta iz prethodnog balona i opet isti kockari, samo sa mnogo većim polugama.
Ja to nekako vidim drugacije.Btc je bio samo probni balon.Kripto ce svakako biti prihvacene.Ali ne altovi.Altovi su mozda sluzili za sakupljanje BTC.Ko ce od profesionalnih fond menadzera da se cima i da proucava hiljade altova.Tako da sledeci BTC balon (50.000-100.000), mozda znaci definitivan kraj altova.Sam BTC sluzi da bi se pojavile nove globalne (multinacionalne & multicorporacijske ) kripto valute. Kada se one pojave, kontrola novcanih tokova,naplate poreza ali i politicka , bice apsolutna. Ujedno ce biti moguce bezbolno uvodjenje negativnih kamatnih stopa a time i novi ciklus rasta privrede & potrosnje.Tada BTC vise nece biti potreban.