Šta je novo?

Diskusija o cenama kripto valuta (2025)

Koristio sam chat gpt da mi organizuje tekst, ali objasnjenje odakle ovaj pad danas:

Galaxy Digital je napravio OTC (van berze) dogovor da kupi 80.000 BTC uz 10% popusta, dok je tržišna cena bila $120.000 po BTC-u.
Oni se hedžuju i prodaju pametno, da bi zaključali profit, čak i ako cena padne.

📌 Korak 1 — OTC dogovor​

👉 Galaxy Digital kupuje 80.000 BTC uz popust od 10%.

• Tržišna cena: $120.000 po BTC-u
  • 10% popusta: oni plaćaju $108.000 po BTC-u
  • Ukupno plate: 80.000 × $108.000 = $8.64 milijardi

Ako bi odmah prodali po tržišnoj ceni, dobili bi:

• 80.000 × $120.000 = $9.6 milijardi

Dakle, teoretski profit je $960 miliona ako sve prodaju po tržišnoj ceni.

📌 Korak 2 — Testiranje tržišta​

👉 Oni dobiju BTC i prodaju mali deo da:

• Dobiju keš za kolateral (da mogu da otvore short pozicije)
  • Vide kako tržište reaguje (da li ljudi kupuju pad?)

Recimo da prodaju 5.000 BTC po $120.000:

• To im donosi $600 miliona keša.
  • Taj keš koriste kao kolateral za short pozicije (kladjenje da cena pada).

📌 Korak 3 — Cena se drži​

👉 Ostali trgovci vide pad i kupuje dip, pa cena ostaje $118.000–$120.000.

📌 Korak 4 — Hedžovanje​

👉 Galaxy otvara short pozicije u tom cenovnom rasponu ($118K–$120K).
Short znači da zarađuješ ako cena padne.

Shortuju dovoljno da pokriju svih 80.000 BTC, tako da ako počnu da prodaju i obore cenu, profit sa shorta nadoknađuje nižu prodajnu cenu BTC-a.

📌 Korak 5 — Dump i likvidacija​

👉 Sada mogu da prodaju sav BTC na tržištu, čime guraju cenu naniže:

• Mali trgovci koji su „kupili dip“ budu likvidirani (prisilno prodaju u minusu).
  • Galaxy zatvara svoje short pozicije u toj panici i zaključava profit od shorta.

📌 Korak 6 — Konačan rezultat​

👉 Pošto su:

• Kupili jeftin BTC
  • Hedžovali shortovima
  • Prodali na tržištu dok su shortovali

Zaključali su profit od 10% bez rizika.

Dakle:

• Kupili po $108.000
  • Shortovali po $120.000, prodali BTC → cena pala → zarada na shortovima.
  • Na kraju im ostaje oko $1 milijarda profita na $10 milijardi pozicije.

Koristio sam chat gpt da mi organizuje tekst, ali objasnjenje odakle ovaj pad danas:

Galaxy Digital je napravio OTC (van berze) dogovor da kupi 80.000 BTC uz 10% popusta, dok je tržišna cena bila $120.000 po BTC-u.
Oni se hedžuju i prodaju pametno, da bi zaključali profit, čak i ako cena padne.

📌 Korak 1 — OTC dogovor​

👉 Galaxy Digital kupuje 80.000 BTC uz popust od 10%.

• Tržišna cena: $120.000 po BTC-u
  • 10% popusta: oni plaćaju $108.000 po BTC-u
  • Ukupno plate: 80.000 × $108.000 = $8.64 milijardi

Ako bi odmah prodali po tržišnoj ceni, dobili bi:

• 80.000 × $120.000 = $9.6 milijardi

Dakle, teoretski profit je $960 miliona ako sve prodaju po tržišnoj ceni.

📌 Korak 2 — Testiranje tržišta​

👉 Oni dobiju BTC i prodaju mali deo da:

• Dobiju keš za kolateral (da mogu da otvore short pozicije)
  • Vide kako tržište reaguje (da li ljudi kupuju pad?)

Recimo da prodaju 5.000 BTC po $120.000:

• To im donosi $600 miliona keša.
  • Taj keš koriste kao kolateral za short pozicije (kladjenje da cena pada).

📌 Korak 3 — Cena se drži​

👉 Ostali trgovci vide pad i kupuje dip, pa cena ostaje $118.000–$120.000.

📌 Korak 4 — Hedžovanje​

👉 Galaxy otvara short pozicije u tom cenovnom rasponu ($118K–$120K).
Short znači da zarađuješ ako cena padne.

Shortuju dovoljno da pokriju svih 80.000 BTC, tako da ako počnu da prodaju i obore cenu, profit sa shorta nadoknađuje nižu prodajnu cenu BTC-a.

📌 Korak 5 — Dump i likvidacija​

👉 Sada mogu da prodaju sav BTC na tržištu, čime guraju cenu naniže:

• Mali trgovci koji su „kupili dip“ budu likvidirani (prisilno prodaju u minusu).
  • Galaxy zatvara svoje short pozicije u toj panici i zaključava profit od shorta.

📌 Korak 6 — Konačan rezultat​

👉 Pošto su:

• Kupili jeftin BTC
  • Hedžovali shortovima
  • Prodali na tržištu dok su shortovali

Zaključali su profit od 10% bez rizika.

Dakle:

• Kupili po $108.000
  • Shortovali po $120.000, prodali BTC → cena pala → zarada na shortovima.
  • Na kraju im ostaje oko $1 milijarda profita na $10 milijardi pozicije.
to je zarada bez Leverage, ko još Shortuje bez Leverage-a ? :) sa 10 milijardi sa kojima pomeraš tržište, može se zaraditi višestruko više od pišljive milijarde.

Zanima me vaše mišljenje, pošto sam pre par nedelja prodao skoro sve pozicije ... kupio sam nove

SOL 191, probaću da spustim na 178
APT 4,71
SUI 3,82
ADA 0,85 probaću da spustim na 0,77

Zanima me vaše mišljenje, pošto sam pre par nedelja prodao skoro sve pozicije ... kupio sam nove

SOL 191, probaću da spustim na 178
APT 4,71
SUI 3,82
ADA 0,85 probaću da spustim na 0,77
Ako sol ode lupam na 300 a ada na 2,koliko ti onda znaci 178 i 0.77 koje juris?? Rekoh ti pre dipa da ga ne cekas(ok,desio se),ali da je otislo gore(a niko ne zna da li ce gore ili dole,nego nagađa)ti bi ostao bez profita!!ja sam uzeo deo na topu,i sad na dipu smanjio ulaz,ali sam tako bio pokriven i za gore i za dole!!(i mogu da pratim jos dipova,ako bude)

Ako sol ode lupam na 300 a ada na 2,koliko ti onda znaci 178 i 0.77 koje juris??
Pa nekih +7% razlike.

Rekoh ti pre dipa da ga ne cekas(ok,desio se),ali da je otislo gore(a niko ne zna da li ce gore ili dole,nego nagađa)ti bi ostao bez profita!!ja sam uzeo deo na topu,i sad na dipu smanjio ulaz,ali sam tako bio pokriven i za gore i za dole!!(i mogu da pratim jos dipova,ako bude)
Pa ja sam u suštini isto to uradio, recimo da sam pogodio sredinu, osim što imam nameru da prodam deo koji je bio na topu, mada možda i ne bih trebao. Razmisliću.

Sol ciljam do oko 250, ADA 1,2 do 1,5, SUI do 5,2 i APT do 14,5.

Ja sam malo konzervativniji.

Pa nekih +7% razlike.

Pa ja sam u suštini isto to uradio, recimo da sam pogodio sredinu, osim što imam nameru da prodam deo koji je bio na topu, mada možda i ne bih trebao. Razmisliću.

Sol ciljam do oko 250, ADA 1,2 do 1,5, SUI do 5,2 i APT do 14,5.

Ja sam malo konzervativniji.
ja samo pokusavam da ti kazem da zbog 7% ne izgubiš 200%,jer ako imamo altkoin sezonu i uglavnom se zeleni,onda je po meni previse rizicno prodavati da bi sacekao bolji ulaz....jednostavno nije mu sad vreme za to...

ja samo pokusavam da ti kazem da zbog 7% ne izgubiš 200%,jer ako imamo altkoin sezonu i uglavnom se zeleni,onda je po meni previse rizicno prodavati da bi sacekao bolji ulaz....jednostavno nije mu sad vreme za to...
Da, ali ja prodajem tek kada obezbedim željenu dip cenu. Recimo želim što nižu poziciju za 500 komada ADA, a kupio sam na 0,88. Pojavila se prilika kupim novih 500 ADA na dip poziciji od 0,77 i sada samo ostaje da prodam prvih 500 na top poziciji od 0,88.
Ili druga solucija je da zadržim obe pozicije i da prihvatim prosek od 0,825.

Kako trenutno situacija nalaze,ja bih izabrao drugu soluciju,a izlaz bi mi bio željeni profit,a nikako izlaz da bi trazio trenutnu nizu cenu željeni profit,pa čekic do promene trenda..

Kako trenutno situacija nalaze,ja bih izabrao drugu soluciju,a izlaz bi mi bio željeni profit,a nikako izlaz da bi trazio trenutnu nizu cenu željeni profit,pa čekic do promene trenda..
Šta misliš u koje altove još nije kasno da se uključim ? Što se tiče ETH i XRP, čini mi se da su otišli već daleko.

Šta misliš u koje altove još nije kasno da se uključim ? Što se tiče ETH i XRP, čini mi se da su otišli već daleko.
eth jeste otisao,ali ne sumnjam u njega ni malo,a da sad ulazem usao bi u neke koine iz ekosistema ETH I SUI, kao sto rekoh ja sam uzeo xlm sui i rvn za nekih 8k,to mi je bilo u usdt za neku trgovinu gde sam lovio 3-5%,ili ulazio u dip,voz je krenuo i uskocio sa zeljom da uzmem 40-50%, imam deo koji cuvam i cekam dot i fil sam menjao za crv i apt mislim da je sunce skoro napisao koje koine ocekuje da skoce,a vezano za eth,a procitaj i sta misli dokle ce i eth...ono sto mi se kod tebe sviđa je sto imas IZLAZNU CENU,po meni csk i bitniju nego ulaznu (99.5%ljudi to nema),i zato samo prate ,gledaju....

Izgleda da je na poslednji post ostavilo traga sto mamurluk sto globalno zagrevanje, pa resih da vas jos malo davim sa predvidjanjima. Danasnju temu fatalisticki sam nazvao -Konacni scenario (nemoj da bi neko asocirao sa 2.sv.ratom,Jevrejima i Konacnim resenjem,daleko bilo), ili kolokvijalno-Sto je babi milo.
Sve ono zadnje trabunjanje sam malo uvelicao i stavio u weekly chart i sistematizovao. Kao sto vidite imamo godisnji pivot na oko 80k, otud i moje predvidjanje onomad,kada je bilo ovde panicarenja, da necemo puno vise od toga da zviznemo (https://forum.benchmark.rs/threads/diskusija-o-cenama-kripto-valuta-2025.508264/page-18#post-7414089). Kao sto vidite sada se femkamo oko 122k na R1, a boze zdravlja R2 nam je na 150k gde je i projektovani H&S. I tu izlazimo iz sfere analize a ulazimo u sferu lepih zelja. Naravno, nadam se da ce se u medjuvremenu formirati jos neki patron ili slicna drangulija, ali u nedostatku toga, jedina referentna tacka je Smesni chart i predjasnji FOMO-i. Dakle, ne vidim zasto ne bismo ovu godinu kada krene FOMO mogli da cepnemo bar do R3. (bull trendovi na razlicitim TF obicno premasuju R3).A R3 je 192k sto je polovina izmedju 128k i 256k smesnog charta. (neverovatne su simetrije koje nam Smesko :)otriva) E sad, Babin i moj scenario je naslikan velikim candlom sa desne strane. Taj Candle bi trebao da predstavlja godisnji candle na kraju godine. Dakle jedan FOMO do 256k a onda pad na kraju godine na nivo oko 192k gde bi trebao da se formira PIVOT 2026.(Postoji tu varijacija da zvizne i zesce ranije ,pa da se podigne negde na 192k pri kraju godine , ali to je nebitno). Eto to je neka moja konacna analiza, za sada;). Pozz & happ trading

1753527648277.png

:D

Pitao sam deepseek, šta misli o najavi mnogih u kripto zajednici da će jesen biti završna faza poslednjeg bull-runa i kako vidi ceo taj period, kao i period hladne i duge bear zime.

📈 Bull run — završna faza (avgust–oktobar 2025?)

• BTC može da prođe kroz poslednji skok ka 150k–180k, a neki optimisti ga vide i na 200k.
  • ETH bi mogao da ide prema 5.000–6.000 USD, možda i više ako alt season bude jaka.
  • Altcoini bi tada mogli da naprave i 100%–500% skokove u samo par nedelja, zavisno od interesovanja i spekulacija.

📌 Ovo je vreme kada se najviše ulazi iz pohlepe. Veliki broj novih investitora tada ulazi u FOMO-u, a „pametni novac“ polako izlazi.

🧊 Bear market (novembar 2025 – 2026/27?)

• Nakon topa, često dolazi vrlo nagli pad BTC-a za 50–80% u narednih 6–12 meseci.
    • Primer: ako top bude 180k, pad može ići ka 60–70k.
  • ETH bi mogao da padne nazad na 1.500–2.000 USD.
  • Altcoini će većina pasti 80–95% (kao i u prethodnim ciklusima).
  • Ljudi gube interesovanje, mediji prestaju da pišu o kriptu, likvidnosti sve manje, a tržište „umire“.

Dno bear marketa (2026. kraj ili 2027. početak)

• Tradicionalno se formira 1–1.5 godine nakon bull topa.
  • Možemo očekivati:
    • BTC u zoni 40k–70k
    • ETH između 1.500–2.500
    • Altovi na samrti (ili brisani sa berzi).

📅 Sažetak očekivanja po vremenu​

PeriodBTCETHKomentar
Avg–okt 2025150k–200k5k–6k+FOMO, kraj bull run-a
Nov 2025–2026pad na 60k–80kpad na 1.500–2.500Početak bear marketa
2026/27 dno40k–70k1.500–2.500Zatišje, prilike za akumulaciju

Stvarno ne znam. Ucim se disciplini. Previse novcica sa odgledao kako mi idu 2x, 3x pa posle padaju na gubitak od 90%. Ovo usao na 2500, izasao na 3880, dosta je (tesim se ;) )
Kada si ulazio cilj ti je bio 3880 ili si kasnije odredio cilj? Na osnovi čega si ga postavio? Ako ti je ok podeli malo tvoje razmišljanje kroz "trejd" koji si imao...
Hvala.

Koliko to meni sad nerealno zvuči,ok znam da je sa 21 na 3,pa sa 66 na 15,ali sa 150 na 30,drugo ove velike firme koje ga i sad kupuju po ovim cenama, sto su glupi,sto ne sacekaju😂, ili kada kazu oborio ga tramp da bi ga kupio nize,a sto?jel nije ima kinte kad je bio 20?zafalilo mu??mozda gresim,ali mi se cini da ispod 70 teško,(i ajde da sacekamo vrh), a za dca btc se slazem u potpunosti(i do sad bila jedina taktika koja je bila sigurica,ali samo na btc)

Pa tako smo pricali i prosli put kad je bio na 70K, pa se srozao na 15K. U bear-u ne znamo sta nas ceka, mozda ovaj bear bude potpuno drugaciji, kao sto je i ovaj bull drugaciji od prethodnih. Ako gresimo i bude isti, onda 30K nije nista cudno. Svakako ne treba juriti dno, DCA i zarada je zagarantovana.

BTC mora minimum da padne x5, znaci ako je 150 vrh, znaci 30K ja dno. DCA BTC od zime i x2-x3 je zagarantovan.
Ako krenu da bankrotiraju ove kompanije koje kupuju botcoin i kopiraju saylora ( a to nije pitanje dali ce nego kad ce )
Onda se ne bi izneneadio da vidimo cifre ispod 30k u sleecem BEAR-u.

P.S. Za one koje misle da kompanije znaju sta rade neka se sete da direktori istih rade za bonuse od skoka akcija, a ne za platu.

Po meni će tek dobiti gas sa smanjenjem kamatnih stopa FED-a, a završiti kad bude stala emisija jeftinog novca. Mi još uvek nismo dobili ni smanjenje kamata.

Za cenu u Bear-u ćemo moći da računamo tek kad budemo imali top, a top neće još neko vreme, jer tek će biti para za pumpanje.

Nazad
Vrh Dno