Šta je novo?

Hardver diskovi za NAS

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

LoFi

Poštovan
Učlanjen(a)
03.02.2021
Poena
95
Kupujem diskove za NAS već više od jedne decenije i uvek sam gledao tri stvari:
1. Da li je CMR ili SMR - kupuje se samo CMR
2. Buka - uvek sam kupovao WD Red CMR ili WD Red Plus diskove, jer su meðu najtišim, nikad WD Red Pro
3. Grejanje - nikad 7200 rpm u NAS, nema svrhe

Eto, ovo je moj način izbora.
Skoro uvek je to WD Red Plus.
Hvala, kolege.

• Samo CMR, tu nema kompromisa
  • 5400 su tiši i hladniji, saglasan
  • Notirano da se Red Pro preskoči ✅
  • NAS ne bi bio u prostoriji u kojoj se spava, da li je onda buka WD Golda manji problem u odnosu na Red/Red Plus?
  • Potencijalno imam varijantu za WD gold diskove koji su još u pakovanju ali je na njima datum mart 2021. Model je WD8004FRYZ. Jeste da je 7200 i da je malo stariji. Šta biste smatrali dobrom ponudom u ovim okolnostima skupih HDD-ova za ova 4 diska? Trenutno sam na oko 250e po komadu pa da vidim da li da se proba dobiti nešto manji iznos.

---
mod: izdvojeno iz ove teme

Poslednja izmena od urednika:
WD Gold od 8TB, nov, bez garancije i papira za 250 EUR/kom?
Ako je ovako kako sam napisao, to je skupo.
Ako je sa papirima i 5 godina garancijom, sa fiskalnim i sa garantnim listom uredno popunjenim, to je korektna cena, ali ništa epohalno.

WD Gold od 8TB, nov, bez garancije i papira za 250 EUR/kom?
Ako je ovako kako sam napisao, to je skupo.
Ako je sa papirima i 5 godina garancijom, sa fiskalnim i sa garantnim listom uredno popunjenim, to je korektna cena, ali ništa epohalno.

Datum proizvodnje je mart 2021 pa pretpostavljam da je prošla petogodišnja garancija. Da li može biti problem što je disk stajao 5 i po godina?

Koliko bi se za ovu varijantu računalo kao dobra ponuda i da li ulaziti u NAS avanturu sa ovim okolnostima?

Nema veze datum proizvodnje, neće disk da se ukvari.
Nisi odgovorio na pitanje da li ti diskovi imaju bilo kakav papir ili je na dođem ti?
250 evra za taj disk, taman da je ganc nov je previše.
Znam da sada nema diskova i da skalperi love u mutnom i zavrću uši, ali opet, previše je.

Nema veze datum proizvodnje, neće disk da se ukvari.
Nisi odgovorio na pitanje da li ti diskovi imaju bilo kakav papir ili je na dođem ti?
250 evra za taj disk, taman da je ganc nov je previše.
Znam da sada nema diskova i da skalperi love u mutnom i zavrću uši, ali opet, previše je.
Nisam još pitao i probao da pregovaram za iznos ali ću pomenuti svakako za papire, hvala na tipu. 🙂
U slučaju da nema papira, da li bi za 200 bilo okej ili i dalje mnogo, po tebi?

Vidim da na KP-u bude WD Red Plus 10TB za oko 250 pa je to možda bolje?

Sa 10TB Plus-om oprezno, svojevremeno je samo ovaj kapacitet skoro svih proizvođača imao jako bučan motor, kao da poleće avion.
Evo pogledaj data sheet i vidi kolika je razlika u buci - 10 dB, to nije uopšte malo.
A evo ti pogledaj i za Gold:

Ja imam ove tiše WD Plus 12TB punjene heliumom WD12EFBX i baš su tihi, kao i ove nešto tiše 8TB WD80EFPX.
NAS mi je u sobi u kojoj spavam i ne čujem ga.

Ako ti je bitna tišina imaš data sheetove, pa pogledaj.
7200 rpm disk ti ne treba, kao ni enterprise.
Nov disk uzimaš ISKLJUČIVO sa pisanom garancijom, jer ti prvi otvaraš kesu, a možda je njemu stigao već neispravan. Ja sam tako kupio jedan WD Red Plus, otvorio ga, ubacio u NAS i kad je počeo da radi čuo se kao krunjač za kukuruz i odmah ga je NAS izbacio iz RAID-a, nije mu dao da ga bilduje, jer je neispravan. Imao sam garanciju, dobio drugi nov i evo ga i dalje radi.
Polovan ne uzimaš ako ima mnogo dana rada, bolji diskovi do 2 godine max, preko toga su već dosta izraubovani, ne znaš da li su hlađeni kako treba, koliko su maltretirani. Može i ti stariji, ali za adekvatnu cenu i da stoje sa strane za povremeno korišćenje.

Poslednja izmena:
Sa 10TB Plus-om oprezno, svojevremeno je samo ovaj kapacitet skoro svih proizvođača imao jako bučan motor, kao da poleće avion.
Evo pogledaj data sheet i vidi kolika je razlika u buci - 10 dB, to nije uopšte malo.
A evo ti pogledaj i za Gold:

Ja imam ove tiše WD Plus 12TB punjene heliumom WD12EFBX i baš su tihi, kao i ove nešto tiše 8TB WD80EFPX.
NAS mi je u sobi u kojoj spavam i ne čujem ga.

Ako ti je bitna tišina imaš data sheetove, pa pogledaj.
7200 rpm disk ti ne treba, kao ni enterprise.
Nov disk uzimaš ISKLJUČIVO sa pisanom garancijom, jer ti prvi otvaraš kesu, a možda je njemu stigao već neispravan. Ja sam tako kupio jedan WD Red Plus, otvorio ga, ubacio u NAS i kad je počeo da radi čuo se kao krunjač za kukuruz i odmah ga je NAS izbacio iz RAID-a, nije mu dao da ga bilduje, jer je neispravan. Imao sam garanciju, dobio drugi nov i evo ga i dalje radi.
Polovan ne uzimaš ako ima mnogo dana rada, bolji diskovi do 2 godine max, preko toga su već dosta izraubovani, ne znaš da li su hlađeni kako treba, koliko su maltretirani. Može i ti stariji, ali za adekvatnu cenu i da stoje sa strane za povremeno korišćenje.
Hvala puno na zaista iscrpnim informacijama!

Da, sigurno znači kada je u prostoriji u kojoj se spava. Pošto kod mene ne bi bio u toj prostoriji razmišljam se da li da "oprostim" nešto bučniji rad.
To u odnosu na scenario u kom ću proći povoljnije EUR/TB pa zato gledam da li mi je bolje dati cca 250 za taj 10TB Red Plus ili 200-220 za ovaj pominjani Gold od 8TB.
Na slikama mu je u kesi i piše da je nov, neotvaran ali svakako ću priupitati za pisanu garanciju.

Prvi put se bavim ovim stvarima pa gledam da prođem što bolje u odnosu uloženo/dobijeno a da je što pouzdaniji model.
Ako ima neka best buy opcija u trenutnim okolnostima i ludilu koje kači i HDD-ove daj predlog. Taj neki rang 8-10-12TB kad su ovi veći (pre)skupi. 🙂

Ako ćeš da spavaš tu gde ti je NAS, Gold zaboravi, to ore kao traktor, imam jedan komad (doduše, od 4TB) koji palim povremeno za cold storage, nepodnošljiv je, doduše meni bude u dock-u na sred stola, ali svejedno je jeziv koliko se dernja.

Hvala puno na zaista iscrpnim informacijama!

Da, sigurno znači kada je u prostoriji u kojoj se spava. Pošto kod mene ne bi bio u toj prostoriji razmišljam se da li da "oprostim" nešto bučniji rad.
To u odnosu na scenario u kom ću proći povoljnije EUR/TB pa zato gledam da li mi je bolje dati cca 250 za taj 10TB Red Plus ili 200-220 za ovaj pominjani Gold od 8TB.
Na slikama mu je u kesi i piše da je nov, neotvaran ali svakako ću priupitati za pisanu garanciju.

Prvi put se bavim ovim stvarima pa gledam da prođem što bolje u odnosu uloženo/dobijeno a da je što pouzdaniji model.
Ako ima neka best buy opcija u trenutnim okolnostima i ludilu koje kači i HDD-ove daj predlog. Taj neki rang 8-10-12TB kad su ovi veći (pre)skupi. 🙂
Vidi, nisam pratio u poslednje vreme koji je to best buy TB/€ HDD, a mnogo zavisi i to koliko para si spreman da calneš, jer možda je 16TB trenutno najpovoljniji, ali tebi toliko ne treba.
Ja sam ti napisao kako ja kupujem diskove i šta je meni važno u odluci koji uzimam.
Da skratim, ja kupujem:
1. WD Red Plus
2. Nov sa pisanom garancijom i/ili polovan do 2 god. aktivnog rada - tražim log da vidim koliko je realno radio, dakle do oko 700 dana rada
3. Gledam u data sheet-u nivo buke i tražim od prodavca tačan model
4. Pošto se još uvek provlače diskovi koji su rudarili u neuspešnom projektu rudarenja sa diskovima koji je napušten, mora se biti obazriv, ti diskovi su za kratko vreme imali nenormalan upis, grejali su se non-stop i izraubovani su dobrano, pa kad mi je sumnjiv tražim detaljniji log health i dobro ga proučim
To je to.
Do sada se nisam zeznuo, nadam se da i ubuduće neću.

Ako ćeš da spavaš tu gde ti je NAS, Gold zaboravi, to ore kao traktor, imam jedan komad (doduše, od 4TB) koji palim povremeno za cold storage, nepodnošljiv je, doduše meni bude u dock-u na sred stola, ali svejedno je jeziv koliko se dernja.
Hvala na potvrdi za zvučnost Golda. 😁
Srećom nije u prostoriji u kojoj se spava pa sam zato i pomenuo i njega pa gledam da li je bolje ispružiti se za 10-12 ili koji TB više ili ganjati ovaj 8TB Gold koji je neraspakovan ali datira od marta 2021.

Seagate, Toshiba? Kako njihovi NAS/enterprise diskovii pariraju Red Plus/Gold liniji u veličinama od 8TB ili više?

Vidi, nisam pratio u poslednje vreme koji je to best buy TB/€ HDD, a mnogo zavisi i to koliko para si spreman da calneš, jer možda je 16TB trenutno najpovoljniji, ali tebi toliko ne treba.
Ja sam ti napisao kako ja kupujem diskove i šta je meni važno u odluci koji uzimam.
Da skratim, ja kupujem:
1. WD Red Plus
2. Nov sa pisanom garancijom i/ili polovan do 2 god. aktivnog rada - tražim log da vidim koliko je realno radio, dakle do oko 700 dana rada
3. Gledam u data sheet-u nivo buke i tražim od prodavca tačan model
4. Pošto se još uvek provlače diskovi koji su rudarili u neuspešnom projektu rudarenja sa diskovima koji je napušten, mora se biti obazriv, ti diskovi su za kratko vreme imali nenormalan upis, grejali su se non-stop i izraubovani su dobrano, pa kad mi je sumnjiv tražim detaljniji log health i dobro ga proučim
To je to.
Do sada se nisam zeznuo, nadam se da i ubuduće neću.
Hvala još jednom, ništa mimo iskustva iz prve ruke.

Da nije ovo ludilo 16TB bi se uzimao u razmatranje sa mnogo više sigurnosti a vidim da na KP-u trenutno i nema Red Plus modela preko 12TB, možda je i to indikativno.
Ništa, istražujem još i možda još neki kolega da sugestiju.

Poslednja izmena:
Da dodam još nešto…
Razlike izmeðu serija diskova kod WD-a su u principu sledeće:
1. Imaš dva tipa, 5400 rpm i 7200 rpm
2. Fabrika ne proizvodi “milion” tipova motora za svaku seriju posebno, već dva različite brzine koje stavljaju u sve svoje diskove, samo se ukucava drugi firmware u elektroniku diska
3. Koji će da bude u kom disku je na osnovu kontrole kvaliteta u proizvodnji

U prevodu, WD Gold koji se vrti na 7200 i spada u enterprise disk ima isti motor kao i npr. WD Red Pro, WD Purple Pro i WD Black, a na osnovu kontrole kvaliteta selektuju se za odreðen model, ukucava se firmware i pakuje se u gotov proizvod.

Sve u svemu, sa ovim cenama, 4x4TB Red Plus (WD40EFPX) ti se jedini uklapa u računicu od ~250€ po disku, ja sam u sličnoj situaciji i radije bih uzeo 4x8TB, ali avaj... ne daje mi se ~400€+ za 8TB, tako da i ove 4x4 odlažem dok ne bude baš moralo da se kupuje...
Ima ovih refurbished EXOS diskova koji su skoro pa upola cene, ali kako je kolega RingeRaja već detaljno pisao, lično ne bih razmatrao ništa sem novog sa garancijom, a i polovni su diskutabilni (zavisi i koliko bitne podatke ćeš držati tu + bekap).
Imao sam i ja situaciju da mi je od 4 nova stigao 1 koji je odmah krenuo da klikće, zamenjen je u garanciji, ali ako je nemaš, neotvorena kesica ti ne znači previše.

Šta se ovo desi sa cenama diskova u poslednjih par meseci?!
Zimus sam uzeo 4x10TB WD Red Plus za ~28000, sad su 40 i kusur.

Sa ovim cenama novih, možda i nisu loša opcija diskovi iz farmi...

4x14TB raid6 = 28TB za ~80k RSD
4x8TB raid5 = 24TB ~160k RSD

Verovatnoća da ispuste dušu 3 od 4 je baš mala, čak i za ove izrabljene. Mada je bekap svakako obavezan za sve bitno.

I da potvrdim ovo što je RingeRaja rekao za buku 10TB Red Plus. Glavni nas ima 6x8tb i kad krene bekap ne čuje se pored ovog sa 4x10

4x14TB raid6 = 28TB za ~80k RSD
4x8TB raid5 = 24TB ~160k RSD

Verovatnoća da ispuste dušu 3 od 4 je baš mala, čak i za ove izrabljene. Mada je bekap svakako obavezan za sve bitno.
I ostaje pitanje buke i grejanja tih 14TB+ primeraka...

Nazad
Vrh Dno