Šta je novo?

DinaCard nacionalna platna kartica u Srbiji

Da se nadovežem na priču da će sve banke početi da izdaju DinaCard UnionPay kartice sa beskontaktnim plaćanjem. Definitivno će sve Dina kartice biti beskontaktne od 1.6.2024. ali po onome što je NBS govorila pre 6 godina kada je zaključena saradnja sa UnionPay-om je to da će biti i samostalna beskontaktna DinaCard (bez kobrendinga) te da je na izboru banke izavaoca koju će karticu izdavati. Novijih izjava nema te ne znam da li se ta odluka promenila (tj. da će sve banke izdavati DinaCard UnionPay kartice) ili ćemo pak od 1.6. viđati većinski beskontaktne Dine koje nemaju kobrend niti mogućnost plaćanja u inostranstvu.

Poslednja izmena:
Da se nadovežem na priču da će sve banke početi da izdaju DinaCard UnionPay kartice sa beskontaktnim plaćanjem. Definitivno će sve Dina kartice biti beskontaktne od 1.6.2023. ali po onome što je NBS govorila pre 6 godina kada je zaključena saradnja sa UnionPay-om je to da će biti i samostalna beskontaktna DinaCard (bez kobrendinga) te da je na izboru banke izavaoca koju će karticu izdavati. Novijih izjava nema te ne znam da li se ta odluka promenila (tj. da će sve banke izdavati DinaCard UnionPay kartice) ili ćemo pak od 1.6. viđati većinski beskontaktne Dine koje nemaju kobrend niti mogućnost plaćanja u inostranstvu.
1.6. kao pre 5 meseci ili 1.6. od naredne godine?

Naredne godine naravno hahaha, izmenio sam grešku. Hvala ti :D

Po onome što je NBS navodila pre 6 godina kada je zaključena saradnja sa UnionPay-om je to da će biti i samostalna beskontaktna DinaCard (bez kobrendinga) te da je na izboru banke izavaoca koju će karticu izdavati. Novijih izjava nema te ne znam da li se ta odluka promenila (tj. da će sve banke izdavati DinaCard UnionPay kartice) ili ćemo pak od 1.6. viđati većinski beskontaktne Dine koje nemaju kobrend niti mogućnost plaćanja u inostranstvu.
Koliko sam razumeo, postojala je inicijativa u datom trenutku, ali verovatno bi morali i to da licenciraju, s obzirom na činjenicu da se ispod RFID čipa ili u sastavu kartice ne nalazi samo NFC modul, već i okolna antena u sendviču plastike. Dodatno, NBS indirektno potvrđuje da će biti kobrendirana kartica i kod ostalih:
Beskontaktna tehnologija je ranije uvedena za DinaCard namenjen plaćanju u inostranstvu

Korisnici bi trebalo da počnu da dobijaju kartice prvog juna 2024.

Broj internacionalnih DinaCard platnih kartica predstavlja manji deo ukupno izdatih kartica.
Plaćanje u inostranstvu je nemoguće nacionalnom Dinom, čak i kada bi joj bilo uvedeno beskontaktno plaćanje. Internacionalne Dina kartice su kobrendirane, još jedna potvrda da su vezane za UPI (jer, što bi Poštanska izdavala kobrendirane kartice, ako je do juče forsirala nacionalnu).

Koji online trgovci ne primaju dinu?
Npr: dm,wolt i ko jos?

Koliko sam razumeo, postojala je inicijativa u datom trenutku, ali verovatno bi morali i to da licenciraju, s obzirom na činjenicu da se ispod RFID čipa ili u sastavu kartice ne nalazi samo NFC modul, već i okolna antena u sendviču plastike. Dodatno, NBS indirektno potvrđuje da će biti kobrendirana kartica i kod ostalih:

Plaćanje u inostranstvu je nemoguće nacionalnom Dinom, čak i kada bi joj bilo uvedeno beskontaktno plaćanje. Internacionalne Dina kartice su kobrendirane, još jedna potvrda da su vezane za UPI (jer, što bi Poštanska izdavala kobrendirane kartice, ako je do juče forsirala nacionalnu).
Zar nemaju neku varijantu sa Discover-om, pa da fazon gde ima Discover logo da prolazi i Dina?

Zar nemaju neku varijantu sa Discover-om, pa da fazon gde ima Discover logo da prolazi i Dina?
BIN (prvih 6 cifara koje identifikuju banku i karticu) mora da počne na 6, tj. da same kartice budu internacionalne (za Discover ili UnionPay). Komercijalna je imala 657372 Dina Discover, a NLB ih je zamenila za nacionalne 9891 i takve ne prolaze van. Još mts takođe, 657398 i za Poštansku mi je nepoznato, ali oni su od pre nekih mesec dana počeli sa izdavanjem UnionPay 62911?, a od polovine iduće godine trebalo bi i ostale banke.

Ček ček meni je NLB DinaCard i počinje sa 657372. Pozadi imam logo Discover, DinersClub i Pulse. Da li to znači da prolazi internacionalno plaćanje?
Radije bi nju koristio za internet plaćanje jer na tom računo obično nema sredstava(prebacim samo pred ratu za kredit)

Ček ček meni je NLB DinaCard i počinje sa 657372. Pozadi imam logo Discover, DinersClub i Pulse. Da li to znači da prolazi internacionalno plaćanje?
U teoriji da, u praksi vrlo raznoliko i diskutabilno.
Radije bi nju koristio za internet plaćanje jer na tom računo obično nema sredstava(prebacim samo pred ratu za kredit)
Internet plaćanja i jesu kamen spoticanja, jer mnogi prihvatioci ih odbijaju, ali možda se u međuvremenu nešto promenilo, pošto sam ugasio račun.

Месечна чланарина износи RSD 50,00 за основну / RSD 40,00 за додатну картицу

Takođe će moći da je ima svaki student nezavisno od toga da li prima kredir/stipendiju jer će se njom ostvarivati neki popusti

Super za temu. Kartica poptuno nebitna 99, 99 % stanovništva. 😂

Super za temu. Kartica poptuno nebitna 99, 99 % stanovništva. 😂
Kartica koja je nebitna tebi ne mora da znači da je nebita nekom drugom evo meni je super bita i samo nju koristim u Srbiji (a imam jedno 10 raznik kartica i Visa i MC) tako da eto na uzorku od 2 čoveka prosek je 50%. Ne generalizuj stvari. Generalne stvari nikada generalno nisu tačne.

Generalne stvari nikada generalno nisu tačne.

Zar i ovo nije generalizacija? :unsure:

Inace, kartica ko kartica. Do sada je zaista nikada nisam koristio ni u jednoj banci u kojoj sam bio. Prvi put sam je koristio pre neki dan kada sam uzeo nesto u Gigatronu na rate pomocu nje.
Za takve stvari moze biti korisna, ostalo... tako mi svejedno.

Kartica koja je nebitna tebi ne mora da znači da je nebita nekom drugom evo meni je super bita i samo nju koristim u Srbiji (a imam jedno 10 raznik kartica i Visa i MC) tako da eto na uzorku od 2 čoveka prosek je 50%. Ne generalizuj stvari. Generalne stvari nikada generalno nisu tačne.
Ne generalizujem samo vidim da ljudi koriste Master i Vizu najčešće.

Nova DinaCard UnionPay će po najavama biti studentska kartica za sve studente u Srbiji. Možda ovo promeni platne navike mladih i poveća učešće nacionalne katice u prometu u zemlji i inistranstvu.

Na nekoj fotografiji mi se učinilo da sam video oznaku da je kartica i za plaćanje bez kontakta. Jel jeste?
To je verovatno najveći korak za prihvatanje iste.

Mnogim roditeljima će olakšati život, jer će dete imati svoj račun i svoju karticu, bez mesečne naknade.

To su mogli i uz iRačun 😄
Takođe i nekoliko još banaka pruža studentima besplatne račune

Raskinut ugovor sa Unicredit bankom gde se primali stipendije, i prebacili u Poštansku gde ti naravno i treba kartica, pa što ne bi bila DINA. A pogotovo će im se svideti mobilna aplikacije koja izgleda kao da je pravljena 90-tih godina.

To su mogli i uz iRačun 😄
Takođe i nekoliko još banaka pruža studentima besplatne račune
BPŠ zapravo želi da podmladi prosečnu starost korisnika banke, da bi se u budućnosti prodala, ako im ispadne dobra prilika. Studenti mogu da otvore iRačune pa omladinski Klub u RF da imaju Vizu i Master, a ima i u OTP Fluo ili NLB Start paket, a u svim navedenim opcijama su nalozi za prenos besplatni. Ko hoće, može da uradi eksterni prenos ka tom računu iz Poštanske za 10 dinara i gotova stvar. UniCredit je takođe naplaćuje ebanking naloge tipa 25 dinara. Mada, svi koji su tamo otvorili zbog stipendija ili kredita, a koje znam, su tamo u budućnosti i ostali, što će najverovatnije biti slučaj i ovde.

Na nekoj fotografiji mi se učinilo da sam video oznaku da je kartica i za plaćanje bez kontakta. Jel jeste?
To je verovatno najveći korak za prihvatanje iste.
Jeste, ta DinaCard koju dobijaju je beskontaktna kartica.
Kakva je ta aplikacija u BPŠ? Jel postoji neki screenshot kako to izgleda? Ja koristim RačunPlus bivše mts banke i aplikacija im je skroz korektna i laka za korišćenje.

Poslednja izmena:
У понуди БПШ за рачун за пријем пензије и зараде и даље стоји да се добија ова класична дина картица, не та кобрендирана UP.

Jeste, ta DinaCard koju dobijaju je beskontaktna kartica.
Kakva je ta aplikacija u BPŠ? Jel postoji neki screenshot kako to izgleda? Ja koristim RačunPlus bivše mts banke i aplikacija im je skroz korektna i laka za korišćenje.
Slike na AppStore-u, iOS app 🤣🤣🤣

Prilozi

• IMG_4561.jpeg
    IMG_4561.jpeg
    57.5 KB · Pregleda: 114
  • IMG_4562.jpeg
    IMG_4562.jpeg
    410.9 KB · Pregleda: 112
Nazad
Vrh Dno