Šta je novo?

DinaCard nacionalna platna kartica u Srbiji

@majlo hvala na detaljnom objašnjenju. Ja moju karticu ne koristim, i nisam koristio, video sam samo teoretske prednosti - zaboravivši da ona nema ni čip, samo traku. Vlast se ne oglašava niti dalje promoviše Dinu izgleda jer je uzeta ili oprana kinta, te ostvaren cilj. Baš je žalosno što živimo u svetu sa toliko tehničkih, intelekutalnih i svakojakih mogućnosti, a opet neki ljudi ne vide ništa dalje od sopstvenog nosa usled nezasite gramzivosti.

Otvorite glasanje da vidimo koje se kartice najvise koriste.

Dina ne može da se koristi za plaćanje na internetu, barem ova koju izdaje Komercijalna banka. PayPal i Amazon je prepoznaju kao Discover ali plaćanje ne prolazi.
Prilikom reizdavanja dobićeš nacionalnu ili UnionPay, zavisno od toga kad ti ističe. NLB je prestala da izdaje Dina Discover kartice, a i kao što kažeš, neretko ne prolaze na inostranim sajtovima.
U inostranstvu će moći kada budu uključene u onaj kineski sistem.
Problem je što su ljudi mahom često dovedeni u zabludi (nevezano za tebe, ne sumnjam da ne misliš tako) da će nacionalne (9891) Dine moći preko da se koriste za podizanje u UnionPay mreži, ali to prosto nije moguće i zato dok se ne reizdaju UPI kartice, proći će dugo vremena. Mada iskreno, taj potez neće imati preteranog smisla, osim ako ih banke ne budu vezale za devizni račun (kao što ih AIK, primera radi izdaje).

Politika i procenti nije za ovaj forum. Sledeća takva poruka i ležu vam na račun kazneni poeni.

Koliko je taj UnionPay uopšte raširen na zapadu? Jel jednako sa Visa/MC?

Interesantan entuzijazam pokretača teme. Ako je zaista samo entuzijazam poštujem i cenim. Ako je nešto drugo u pitanju, u najmanju ruku naivnost, mislim da neće tema daleko.
Plaćanje Dinom na papiru zvuči patriotski, kako neko iznad reče. U realnosti novac ne ostaje u Srbiji već u 24 stana u bugarskoj, vili u drugoj susednoj zemlji, računima na tursko/grčkom ostrvu i slično. I eto, u par postova odosmo u vode u koje nije trebalo.

Ovde se komentariše dosta toga. U galvnom od ljudi koji nisu u materiji. Da ne ulazimo u to gde odlazi novac, potudiću se da u kratkim crtama objasnim zašto je DINA dobra.
  • Dina je nacionalna kartica, njeno korišćenje je besplatno. Ne želim da objašnjavam zašto banke uvek guraju Vizu.
  • Jako je dobro kada zemlja ima svju karticu. Zamišljena je kao način da se izbegnu plaćanja visokih provizija platnih kartica koje izdaju strane kompanije. Ideja o Dini potiče posle "Demokratkskih promena" negde oko 2001 godine. Nastala je saradnjom NBS i Nacionalne štedionce 2003 godine. I ako Dinkić voli da za sebe kaže da je on napravio Dinu, to je velika laž. On je samo izvođač. Jejašić je radio dosta na promociji Dine. On je poslednji "normalan guverner".
  • U kratkim crtama. Dobro je koristiti Dinu za kupovinu i plaćanje računa, podizanje gotovine u našoj zemlji. Za online kupovnu najbolje je koristiti neku limitiranu karticu, kao na primer Intesinu internet karticu. Za podizanje novca u inostranstvu, plaćanje u restoranima ili kupovovinu koristiti Vizu. PayPal je dobar za sitnije stvari. Od pre dve godine NBS ima uvid - tako love fri lensere.

Kroz temu se provlaci da je Dina povoljnija po korianike/trgovce itd od medjunarodnih shema , i da je patriotski koristiti je u neku ruku ... u ostalim stavkama se svi slazu (tehnoloska zaostalost, nebezbednost, nametnutost, globalna nezastupljenost) ... ukratko, koliko je losija (ovo nevezano za nametnutost vec bar samo za prakticnost) nije toliko jeftinija, najkrace receno.

Banke nažalost više ne forsiraju Vizu, čemu svedoči da je prvo Addiko probio led i zamenio je za Master pa ProCredit, OTP, AIK, zatim UniCredit (može kao dodatna za 200 dinara mesečno, poruka je jasna), dok Mobi i mts su isključivo na Masteru. Onda dođe se do situacije da je stanje pola-pola. Ljudi kukaju što neće da napuste svoju glavnu banku, jer im je „do juče" važila Viza i onda su saznali da im se reizdaje Master, a ostalo pet banaka u kojima mogu da izvade Vizu za PayPal. Verovatno je da Master ponudi manje troškove za banke i onda nađu neku računicu. Raiffeisen istom logikom izdaje Master Business, dok Visa Business može kao dodatna. Uglavnom, videće se na delu polovinom naredne godine kakve promene u praksi može da donese Dina UnionPay.

Da li postoji neka banka koja prednjači u onome šta nudi uz Dina karticu? Da ne kažem "gura" više nego ostale banke.

@slaksm Koliko vidim na sajtu, Poštanska daje samo Master u Apple Pay. Viza i Union Pay njet.
Jel ovo ograničenje banke ili Apple pay i Union Pay?

@slaksm Koliko vidim na sajtu, Poštanska daje samo Master u Apple Pay. Viza i Union Pay njet.
Jel ovo ograničenje banke ili Apple pay i Union Pay?
Google Pay svakako ne podržava UnionPay kartice, dok Apple Pay to ne ograničava. Istina, Poštanskoj je omogućen samo Master za GPay, dok pri pokušaju povezivanja Visa kartica se pojavljuju uslovi korišćenja, ali ne može da se doda. Moguće da je u toku faza testiranja i da će naknadno da se ubace, pretpostavljam.

Raiffeisen izdaje standardno Visa biznis kartice. Pre mesec dana su mi reizdali.
Kao osnovnu i ne plaćaš godišnju članarinu? Baš čudno, jer znam mnoge kojima su od 2020. ili 21. kad već zamenili za Master, odnosno ista priča i kod onih koji su preuzeti iz CA. Koji tip računa imaš?

Poslednja izmena:
Mi smo bili u CA. Znam samo da su debitne i imamo ih za 6-7 ljudi izdate.
Mislim da je ostao isti broj kao ranije u CA. PIN je definitivno isti.

• Like
Reagovanja: uji
Znaju li se negde UnionPay provizije za placanje npr u Kini? Tj kako racuna RMB/CNY kurs?
Posto znam provereno da kinezi u srbiji nikad ne koriste unionpay jer deru sa konverzijom, racunam da vazi i suprotno, ali ne mogu nigde na sajtu da nadjem postanske npr?

Raiffeisen izdaje standardno Visa biznis kartice. Pre mesec dana su mi reizdali.
Ja sam u Raiff dobio Master biznis i naravno Dina biznis kao osnovne kartice bez naknade.
Mislim da se za korišćenje Visa biznis kartice plaća godišnja članarina.

Poslednja izmena:
Ok, može da bude da mi plaćamo neke naknade za Visa kartice, ne znam te detalje.

To su detalji koji zavise od momenta kada je pokrenuta saradnja sa bankom i od dogovorenog paketa. Može da se desi da je banka zaista promenila tip kartice koji izdaje bez naplate, ali vama još nije došlo vreme za reizdavanje ili su vama nastavili da daju istu karticu kao i ranije, ukoliko im brojevi izdatih kartica nisu bitni ili se konkretna kartica pominje u vašem paketu usluga koje koristite.

Koje sve banke nude Dina kreditnu karticu? Da li neko ima iskustva sa njenim korišćenjem?

Ok, može da bude da mi plaćamo neke naknade za Visa kartice, ne znam te detalje.
Po ugovoru sa CA, plaća se godišnja članarina i predlogom izmena tarifa pre pripajanja, naknada je snižena sa 1200 na 890 dinara. Prema onome što sam razumeo, vama su reizdali iste kartice koje počinju na 443909, iako je Rajfajzen obavestio klijente drugačije da iste važe do isteka i menjaju se za kartice iz njihove palete (prim. aut. Master), ali moguće je da postoji neka ugovorna klauzula koja ih u tome sprečava, a što ću lično znati tek jula iduće godine kako tačno stoje stvari.

Nije taj početni broj, već 405. Ne znam kako je bilo na staroj. Pin je ostao isti. Sećam se da je u banci žena rekla da se menja samo plastika.

nije tema o drugim karticama (VISA, Master). hvala na razumevanju

Moje iskustvo sa DINA card.
Čitajući ovu temu iskopam iz fioke DINA karticu koju sam dobio davno uz paket, stavim je u novcanik i probam je prvo na bankomatu da podignem novac.
Čitam da su manje provizije a meni je isto kojom karticom plaćam, zašto onda da ne koristim nešto gde će i trgovac manje platiti.
Sledećeg dana odem u prodavnicu, kupim neke sitnice i ajde da probam DINAcard. Za racun od 209RSD mi traži da unesem PIN??
Nisam video da negde ima da se podigne limit?
Ukoliko za svaku kupovinu mora da se unese pin brzo će ona nazad u fioku...
U pitanju je DINA classic internacionalna
Nisam je probao za online kupovine ( tu bi mi najviše značima jer je u pitanju sekundarna kartica sekundarne banke). U aplikaciji vidim da na kartici imaju 2 odvojene kategorije rezervisana sredstva u RSD i rezervisana sredstva u EUR.

Znaju li se negde UnionPay provizije za placanje npr u Kini? Tj kako racuna RMB/CNY kurs?
Posto znam provereno da kinezi u srbiji nikad ne koriste unionpay jer deru sa konverzijom, racunam da vazi i suprotno, ali ne mogu nigde na sajtu da nadjem postanske npr?
Imaš u Opštim uslovima BPŠ. Radi se konverzija u dolare po UP kursu, a zatim po našem srednjem skida sa dinara.

^^Za bankomat je svejedno koju karticu koristiš.
Kartica nema plaćanje bez kontakta, tako da je neophodan pin za potvrdu transakcije. Nadamo se da će u sledećem reizdavanju da dodaju bezkontaktno plaćanje.

Nazad
Vrh Dno