Šta je novo?

DinaCard nacionalna platna kartica u Srbiji

Jel Postanska svima sada izdaje UnionPay cobrand ili ne?
Kako da se dobije ako ne?

Stavio sam prvo ovo pitanje u BPŠ, ali je možda na ovoj temi relevantnije pa ću i ovde pitati:

Prema novom tarifniku koji važi od 18.02.25. na ovom linku:https: //www.posted.co.rs/korisno/doc/Tarifa/Tarifa-naknada-za-usluge-u-radu-sa-fizickim-licima-od-18.02.2025.pdf stoji da će se i dalje izdavati DinaCard Discover za korisnike bivše MTS banke. E sad, da li će postati beskontaktna, nemam pojma.

Da li je neko fizički plaćao na nekom od POS terminala van Srbije tom karticom i da li je prošla? Sobzirom na to da je multivalutna, da li vuče evre za plaćanje u inostranstvu?
Koliko je rasprostranjena njena uporeba u inostranstvu ako je kobrendirana sa Discaver, Pulse i Diners Club-om?

Ja bih je koristio, ali nisam siguran da li i koliko neko može da se osloni za plaćanje u inostranstvo njome...

Prilozi

• Screenshot 2025-02-20 at 10.55.13 AM.png
    Screenshot 2025-02-20 at 10.55.13 AM.png
    1.1 MB · Pregleda: 85
@Milos996 neće se više izdavati, ali tarifni stav važi za već izdate kartice uz Račun plus pa deklarativno mora još uvek da stoji. Bila je vezana i za devizni na starom sistemu, ne znam da li je i na novom, više nemam Račun plus. Kartica mi je bila odbijana u inostranstvu za online plaćanja, kao i od Komercijalne dok je isto bila kobrendirana sa Discover, tako da nisam uspevao da je koristim.

@Milos996 neće se više izdavati, ali tarifni stav važi za već izdate kartice uz Račun plus pa deklarativno mora još uvek da stoji. Bila je vezana i za devizni na starom sistemu, ne znam da li je i na novom, više nemam Račun plus. Kartica mi je bila odbijana u inostranstvu za online plaćanja, kao i od Komercijalne dok je isto bila kobrendirana sa Discover, tako da nisam uspevao da je koristim.
Ааааа значи тако...хвала ти Уји за брз инфо као и увек. И једно питањце за тебе: Зашто више немаш Рачун Плус? 🥲

А да ли DinaCard UnionPay без проблема ради у инистранству на ПОС терминалима? Имамо ли ту неку информацију?

• Like
Reagovanja: uji

Ja pretpostavljam da će jedino pored keša moći još jedino DinaCard-om da se bezgotovinski plaća na NIS-ovim pumpama (ne računam tu bankovne transakcije, IPS...) ako ova odluka ostane ovako. Što je i svrha nacionalnog kartičnog sistema - pretpostavljam.

Можда једино са Дином Поштанске штедионице, јер остале банке у потпуности престају да послују са НИС-ом.

Možda još AIK i Alta neće da gase, jer nisu inostrane podružnice.

I to sa domaćim bankama je upitno pošto možda mogu da rade sa dinarima ali devize pitanje...SWIFT i društvo neće puštati transakcije...ma koja banka da ih pošalje...da ne govorim da pošto pružaju usluge entitetu pod sankcijama da i same mogu da podpadnu pod iste...tako da to može da bude samo kratkotrajno rešenje (do par meseci maks).

• Like

API banka, bivša VTB banka, u ruskom vlasništvu. Sve firme u Srbiji koje su pod sankcijama SAD imaju račune kod njih. Tu je i Adria banka u ruskom vlasništvu, bivša Expobanka.

• Like
Ovo sa Dinom je sažvakana tema i ne vredi više diskutovati. Razlog "definiši šta je država" mi je potpuno besmislen - "ne želim da plaćam Dinom, jer ionako ne znam kome ide novac od toga". Ide državi. Da li se neko od toga "namiruje" - moguće. Ali čak i u tom slučaju, veći deo će otići u budžet, a ovako sve ide stranim kartičarskim kompanijama. Po toj logici, izbeći ću sve gde mogu, a da naplata ide državi - neću se voziti autoputem, jer možda neko tu skida kajmak (i skidao je, još iz vremena V.Ilića), neću koristiti državna JP tipa Pošte i Postexpresa, već isključivo privatne kurirske službe, neću se grejati na gas ili struju, jer ne znam gde ide taj novac, već ću kupiti 10 kubika drva itd.

Meni Yettel Dina radi savršeno, nijednom nigde nije odbijena, a i da jeste, šta je problem? Pa imao sam sa Masterom pre nekoliko godina neviđenih problema, da mi se blokirala kartica, pa sam jedva sa korisničkom uspeo posle 2 dana da odgonetnemo do čega je. I nikom ništa, to je Master. Kvalitet. Ali kad jednom Dina ne prođe (pri čemu i nije do Dine, nego do terminala), ide odmah u kantu. Wow. Ili oni likovi što imaju potrebu da se pohvale da su svoju Dinu odmah prerezali ili su joj našli neki bizarnu namenu, tipa poturio sam je ispod frižidera da ga nivelišem... Ma bravo. Otkad je beskontaktna, ispeglano je 99% nedostataka Dine. Ostali razlozi koji su navedeni (akcijski povrati, nemogućnost ubacivanja u wallet) su regularni, ali dosta zavise i od ličnih preferencija. Ja telefonom plaćam samo kad zaboravim karticu, jer mi je mnogo lakše da izvadim plastiku, nego da izvadim telefon i da ga otključavam na šablon ili šifru (telefon mi je uvek nezaključan), a akcije realno ne pratim. Nekad mi je Dina služila kao bekap kartica, a sad su mi to Master i Visa.

Sve u svemu, potpuno je deplasirano ubeđivati ljude da koriste Dinu. Izbor je legitiman i svako ima pravo da radi i koristi ono što želi i to je ok. Pogotovu što je velika većina ovih što joj nalaze zamerke ne bi koristila ni kad bi imala sve što trenutno nema. Iz jednog prostog razloga - jer je Dina.

Tako je. Sve strani plaćenici i domaći izdajnici 😂.

Samo jedan dobronameran savet: koliko god ne voliš da koristiš telefon za plaćanje moj ti je savet da ga zaključavaš. Najmanje što možeš u životu da izgubiš je novac...

Da li ove novoizdate DINE PŠ UnionPay mogu da se koriste za onlajn kupovinu na TEMU i AliExpress-u?
(Juče sam nešto pazario na TEMU visom, a video sam nešto u opciji plaćanja što se nije zvalo unionpay ali je po bojama zeleno-plavo-crveno ličilo)

Da li ove novoizdate DINE PŠ UnionPay mogu da se koriste za onlajn kupovinu na TEMU i AliExpress-u?
(Juče sam nešto pazario na TEMU visom, a video sam nešto u opciji plaćanja što se nije zvalo unionpay ali je po bojama zeleno-plavo-crveno ličilo)
Video si JCB, to je Japanski karticarski brend

Na Aliexpressu moze, na temu ne

Ako sa DINom PŠ kupim nešto na Ali-ju da li mi skidaju par procenata provizije (za kupovinu u inostranstvu)?
I ako mi je valuta na Ali-ju USD a tekući račun za koji je vezana DINA PŠ u RSD po kom kursu ide konverzija?

@Belgrade. po srednjem kursu za USD pošto je to obračunska valuta za inostranu potrošnju Dina UnionPay karticama.

Po srednjem kursu NBS? Pa to je onda odlično.
A da li skidaju par procenata provizije (po osnovu kupovine u inostranstvu)?

Po srednjem kursu NBS? Pa to je onda odlično.
A da li skidaju par procenata provizije (po osnovu kupovine u inostranstvu)?
Da. Ne skidaju, ni na ostalim karticama. Jedino šta se promenilo je da autokonverzija za mts Master ide po prodajnom banke, a ne povlašćenom iz menjačnice kao ranije.

Pa onda je DINA PŠ odsad opcija broj 1 za kupovinu sa AliExpress-a (ništa ti se ne uzima kao provizija plus konverzija u USD po najpovoljnijem mogućem kursu).
Šteta što i Temu nije u UnionPay sistemu.

Da li je na Amazonu bolje placati Dina Discover i vrsiti refund u evrima?

Dina Discover ne prolazi a refund u dinarima i evrima cekam na MC.

• Like
Reagovanja: fiy
Videh danas taj tekst, baš su ga nekako nabacali, malo stitstika za jednu godinu, pa za neki period, pa za drugi period.

Meni bi bilo interesantno da vidim tabelu Dina/Visa/Master, a na drugoj osi broj transakcija, ukupan iznos prometa, iznos prosečne transakcije, provizija.

Izgleda da i dalje ima POS terminala koji se ne mirišu sa beskontaktnom Dinom. Silom prilika sam prethodnih dana plaćao njom umesto mobilnim novčanikom i na jednom mestu mi nisu dozvolili da je prislonim (kaže radnica da mora čip, inače se terminal zamrzne, pa "da joj ne pravim problem"), a na drugom nisu obratili pažnju (posle se ispostavilo da je isti problem i da znaju za njega), tako da sam taj terminal uspešno "ubio". Samo mu se na ekranu po sredini pojavila crna traka (kao da je oštećen) i morao je da se restartuje. Drugi pokušaj čipom je prošao bez problema. Koliko sam video, oba terminala su Ingenico iCT220, obe radnje su poznate pekare (prva lokalna, druga Skroz dobra pekara), i u oba slučaja je Halkbank prihvatilac. Rekao sam im da je verovatno rešenje u ažuriranju/servisiranju, ali ne bave se svakako radnice time, tako da ostaje do daljnjeg da gledaju kartice pre prislanjanja.

@rovello isto Halkbank i Aman, IPP320: Dinu Yettel banke izdatu jula prošle godine odbija, Rajfajzenova od januara prolazi. Majci bi trebalo Yettel da reizda aprila pa čekam njenu da vidim da li je do kartice, jer sve sam bliži zaključku da je prvi kontigent kritičan, dok se sve to u hodu nije popeglalo (prim. aut. situacija sa ProCredit Dina karticama koje nigde nisu prolazile pa je banka korisnicima ponudila zamenu. Međutim, kako za istu je neophodna sms aktivacija, a nemam kredita na broju, nisam je još uvek ni aktivirao).

Moglo bi onda biti do toga, pošto sam i ja plaćao Yettelovom, mada moja je novija (izdata sad u januaru), plus nije situacija da je odbijena (nepodržana ili kako već) nego da zamrzne ("ubije") terminal, za šta radnice tvrde da se odnosi na sve Dine (a možda je i pogrešno dijagnostifikovano), pa ih rutinski prihvataju samo na čip. Zanimljiva situacija u svakom slučaju.

Nazad
Vrh Dno