tl;tr; Ceo posto dole sam napisao zbog toga što ima nade da dobijem nešto što nije fork od D2 u obliku PoE ili dratično gorem D3, D:I, D4 nego stvarno nešto novo a osećaj kao D2.
Postoji bar jedan igra koja je u ranom razvoju (
video).
i osnivač GGG ima svoj studio gde radi na igri na starinski način, a ne da bude CEO nad 200+ ljud.
Wilson said he's ready to get back into game dev after a year of sorting his Magic cards.
tech.yahoo.com
Odgledao sam ovaj video sa Chrisom i Davidom. I jedna stvar koja pravi značajnu razliku između moderno AAA razvoja igara i kako su oni tada pravili Diablo 2 (a i kec) je što se crunch podrzumevao, danas nema teorije da neko radi više od 9-5. Kolko je David Brevik srećan što je D2 uspeo i ostavio tako veliki pečat na ostale ARPG igre pa i druge žanrove tolko žali jer ga to koštalo braka, spomenuo u klipu a piše i na wiki. Tolko su inovirali da nisu imali vremena i skratili su igru za još ceo jedan Act, imali bi 5 punih aktova + 1 iz LoD ekspanzije. Ovako imamo 3.5 + 1.
Kad je radio na Hellgate: London znao je da neće tako više da radi pa zato možda igra ispala manjeg kalibra, i manje popularna, ko zna.
Druga velika razlika jer što tada u Blizzard (North) svako je mogao da da svoj predlog, svoju ideju za nešto u igri ili komentar. Što sam prilično ubeđen da se u razvoji današnjih AAA igara ne dešava, dizajneri rade u silosima, ignorišu se Q&A pitanja. Prilično sam sigurno da razvoj je vođen kako da urade nešto jednostavnije i brže za razliku od inoviranja i bolje. Zato me više raduje kako će ispasti PoE2 nego kompletni Diablo 4 sa svim DLC gde konačno ubijamo sve prime evil.
Diablo 4 možda ima(o) dobru osnovu, ali bukvano se vidi da sa svakom sezonom daju apsolutni minimum. Skontali da ljudi kupuje kozmetike pa što bi se mučili da prave novi sadržaj za sezone.
I sam gameplay loop je površniji u D4 (rekao bi isto za endgame PoE1, PoE2) više mi je zanimljiv early game dok moraš da paziš da ne pogineš i gledaš većinu itema nego kad stignem do dela gde brišem ceo ekran za 0.3s.
Evo odličan
klip gde to lik objasnio, još povuka paralelu sa MMORPG-ovima sa kojom se slažem. Jer do se ne promeni taj koncept sa "daj što pre u endgame da se ubija sve brzinom svetlosti i tik-tok gratifikacije" u "uživanje u putanji dotle i da te igra tera da istražuješ" kao što je WoW to uradio na početku nećemo dobiti ni blizu novi MMO kao što je WoW, isto tako i D2.
Isto to je i David spomenu ovde a i u klipu sa Chrisom.
Ja bi bio ekstra zadovoljan da PoE2 ili neki novi ARPG bude sporiji tokom 60%-80% progresije. Završetak endgame je za mene kad brišeš ceo ekran i ubiješ prvog pinnacle bossa, ne treba taj deo da produžavaju na silu (što rade u D4, jer pametnije nemaju).
Problem je u ljudima instant dopamin sells, zato imamo kockanje, TikTok i tome slično.