ma brate, d2 heroji nisu bili nephalemi? ili sam ja nešto propustio? znam ja šta je nephalem...
Od postanja andjeli i demoni se bore skoro celu večnost jedni protiv drugih i iako je bilo par vrlo opasnih ratova (prvenstveno mislim na demone koji su mogli uništiti heaven da se nisu sporečkali na konacnom frontu) borbi nema kraja.
Arhandjel Inarius, član Visokog veća andjela, je uvideo da borbi nema kraja ni smisla vise ratovati i potražio je istomišljenike u rangovima andjela, ali i na njegovo iznenadjenje i demona. Zajedno sa Lilit, ćerkom Mefista, i ostalim istomišljenicima sa jedne i druge strane dezertirao je iz heavena i ukravši worldstone stvorio Sanctuary zajedno sa Lilit. Worldstone je stitio Sanctuary od direktnog uticaja Heavena i Hella, ali takodje i skrivao postojanje istog od pomenutih dugo vremena.
Andjeli i demoni su se i parili stvorivši novu rasu Nefalime koji su imali tendenciju da postanu jači od obe vrste od kojih su potekli. Videvši to Inarius je hteo da pobije sve ljude, i ubio je mnoge dok su neki ostali živi i ušli u istoriju - Bul-Khatos i Rathma, dok je Lilit htela da ih iskoristi za borbu protiv obe strane.
Inarius je proterao Lilit u drugu dimenziju i iskoristio worldstone da ograniči ljudima moći.
Naravno, ne zna se kakav uticaj ima uništenje Worldstone-a na moći ljudi, ali svakako da je doprinelo direktnoj invaziji hella na sanctuary.
I u drugom delu su protagonisti naravno bili potomci nefalima, cak koliko sam skontao svo vreme oslovljavaju heroja Diablo slayera iz prvog dela kao Leoricovog starijeg sina Aidana gde mislim da i njega u drugom delu oslovljavaju kao nefalima.