Šta je novo?

Desktop neće da startuje

Tnx naći ću nekog ko se razume u elektroniku pa da pogleda kako stoje stvari.
Ja mogu da ga otvorim ali dalje od gledanja, bez nekog uputstva šta bih trebao da radim teško da mogu da maknem...

Ako je stakleni u ležištu za osigurač, tj. nije zalemljen, lako se izvadi i proba nov.
Ako imaš unimer, samo prebaci na otpor i videčeš da li ima prekid u njemu ili ne. Mada se generalno može vizuelno videti da li je pukla ta lisna unutar njega.
Slobodno otvori i pogledaj, ima nekoliko šrafova i nema šta da se pipavo tu dira. Bukvlano se skine limeni gornji poklopac i sve ti je tu.

Jedna stvar na koju treba paziti. Ako je skoro bio uključen u struju, kondenzatori mogu da budu puni sa visokim naponom. Pre otvaranja napravi kratak spoj između kontakta za glavni kabl za struju. Ako neznaš šta radiš, nikada ne uključuj u struju otvoreno napajanje.

Stavio neko JNC 500W čisto da ga probam i da vidim kako stoje stvari i definitivno je problem u napajanju pošto ovo zavrti sve ventilatore dok staro ni da mrdne.
Problem je što ne mogu da ga zadržim jer ne mogu da ga "instaliram" jer kada ga stavim u ležište na kućištu ATX 12V je izuzetno kratak i nema šanse da ga priključim što je samo po sebi veliki problem plus nema onaj PCI-E 6+2 pinski kabl za grafičku...

Elem to me dovodi do sledećeg pitanja - koje napajanje koje nije skupo a dovoljno je za ne zahtevne komponente (R9 270 grafička, i5 3570k, 2x8GB RAM, 2HDD+2SSD) koji se koristi povremeno za net i gledanje filmova i serija na TV preko Kodija/Stremia?
postoji podforum "šta da kupim"

Slobodno obrišite taj deo iz ove teme iako je pitanje postavljeno u kontekstu diskusije i shodno situaciji.

Na tom JNC-u samo pise 500 wati na nalepnici. Realno nema vise od 200. Bez obzira na starost kompjutera treba ti za normalan rad pravih 400-450 wati. Ne ti Kinezi na kilo koji ne vrede nista ni novi.
Ako ti je skupo neko novo kvalitetno kupi polovno.

Stavio neko JNC 500W čisto da ga probam i da vidim kako stoje stvari...
Kao što rekoh - stavljeno po savetima drugih samo da se vidi da li je do napajanja...

A što se tiče skupo/jeftino ja sam još pre 10 godina onaj Antec platio 11.499 dinara tako da nije baš da gledam na cene, samo što sad nemam potrebe za tako nečim jer ne igram više igre na tom računaru pa mi komotno odgovara i neko realno slabije.

Pošto polovno apsolutno ništa i nikad ne kupujem, za sada mi je od novih palo u vidokrug sledeće za koje se nadam da je relativno OK...

Prilozi

• Screenshot_20250502_173255_com_android_chrome_SameTaskWebApkActivity.jpg
    Screenshot_20250502_173255_com_android_chrome_SameTaskWebApkActivity.jpg
    79 KB · Pregleda: 38
Poslednja izmena:
Kao što rekoh - stavljeno po savetima drugih samo da se vidi da li je do napajanja...

A što se tiče skupo/jeftino ja sam još pre 10 godina onaj Antec platio 11.499 dinara tako da nije baš da gledam na cene, samo što sad nemam potrebe za tako nečim jer ne igram više igre na tom računaru pa mi komotno odgovara i neko realno slabije.

Pošto polovno apsolutno ništa i nikad ne kupujem, za sada mi je od novih palo u vidokrug sledeće za koje se nadam da je relativno OK...
Можда грешим ја бих од јефтинијих узео MSI

MSI u cenovnom rangu gore navedenog ima samo ovo

Prilozi

• Screenshot_20250503_120026_com_android_chrome_SameTaskWebApkActivity.jpg
    Screenshot_20250503_120026_com_android_chrome_SameTaskWebApkActivity.jpg
    64.4 KB · Pregleda: 38

Погледај ову листу па види шта ти паше.
Има добрих и јефтиних MSI али их изгледа наши немају

Verujem da ima dobrih ali jeftinijih ali to mi onda ništa ne znači ako ih nema kod nas.

Мени ти јефтинији модели FSP нешто не уливају поверење. FSP уме да да и две године гаранције за мало скупљу робу. Како који модел, као и свака фирма, треба мало више истражити.
Јеси гледао преко itsvet понуду ?

Jesam ali šta drugo reći osim "What an agony of choices"...

U suštini meni treba neko pouzdano a ne preterano skupo koje će da potera ono što imam jer generalno ovaj desktop nemam nameru da dograđujem novijim komponentama niti da kupujem nov desktop - bez obzira što će koje god da uzmem definitivno biti lošije od ovog koje mi je riknulo.

Otvorio sam napajanje i čini mi se da je ovaj veliki kondenzator blago ali baš blago ispupčen što indicira da je možda on otišao...

Da li se ovde može zameniti kondenzator nekim kvalitetnim (možda i zamena ovih par manjih) i koliko je to isplativo?

Prilozi

• IMG_20250523_142402.jpg
    IMG_20250523_142402.jpg
    301.9 KB · Pregleda: 21
sve moze da se zameni, samo je pitanje da li je isplativo, najbolje da slikas oznake pa odes u radnju elektro robe i pitas ih da li imaju takav. posle samo nadjes nekoga ko ce da odlemi stari i zalemi novi. ako je to kvar :)

Vrh Dno