A zasto da ne? Moj novac, moja stvar. Zasto kupovati Gavrilovic Alpsku kada mozes Premia? Ne znam zasto ali kao da si opisao moj monitor. Nije isti dozivljaj igrati igre u 1080p i 4K, na manjem ili vecem monitoru itd. Stvar je dozivljaja. Kao i sa zvukom a i svim ostalim stvarima u zivotu. Ako neko vec ima mogucnosti i moze, samo napred. Trenutno imam 3090 i realno ona moze da gura vecinu igara na najvisem nivou detalja u 1440p preko 100 frejmova ali recimo A Plague Tale: Requiem ne moze. To me ne zadovoljava i zato sam kupio 4090 jer zelim da osetim tu fluidnost preko 100fps i vise bez da smanjujem nivo detalja u 4K rezoluciji. Meni je "game immersion" jako bitan i to dobijam sa high end komponentama. Jedini hobi koji imam je gaming i zelim sebi da udovoljim na taj nacin kada vec mogu.
Apsolutno tu nema ničeg lošeg, a to sam napisao i u originalnom postu. To je sad čist luksuz ali daleko od toga da je igranje na nešto nižim rezolucijama od 4K loše ili da nije dovoljno imerzivno, ili šta već. Pa neke od najboljih igara svih vremena smo svi prešli u 30 frejmova na konzolama prošlih generacija, na monitorima koji možda i nisu bili 1080p, a ni taj frejm rejt verovatno nije bio stabilan.
Da li to znači da sad tako treba da igramo i u budućnosti? Naravno da ne, više je skoro uvek bolje, ali postoji taj "point of diminishing returns" gde jednostavno to postaje "bacanje para." Apgrejd računara je hobi za sebe, tu nema priče o racionalnom, svi nosimo tu bolest. Ja sam za kućište dao duplo više novca nego za procesor, ni po kojem kriterijumu ja ne mogu biti normalan, kontaš?
Isto tako, ono što sam rekao je više kritika vremena u kojem živimo, gde se objektivno fantastične komponente stavljaju u prosečno svetlo čisto jer nisu najbolje. Danas za laptop rivjueri i recenzenti ako nema Thunderbolt 3 odmah lupaju minus, a to što baterija jedva izgura šest sati o tome se ćuti. Stvara se hajp oko svake stvari kao da je bolja od penicilina.
Svi smo žrtve marketinga, samo toga većina nije svesna. Kako će ti proizvođači prodati narednu generaciju proizvoda ako u tebi ne stvore neku želju, verovatno iracionalnu, da bez te naredne stvari ti teško da možeš preživeti? I to je sve jezik manipulacije.
Nintendo Switch reklame uvek neki slim fit student (prve godine lingvistike) dolazi u neku ultra brutalnu gajbu gde ga već čeka rasno izmešana ekipa, drugar tamnoput, drugarica i nekadašnja simpatija azijatkinja, i jedna riđa sa juga, gde oni vade bezalkoholno pivo iz frižidera, ogromni prozori, brutalne zavese, oni vade Switch i igraju -- svako na svom joyconu, all accessories sold separately -- novog Super Maria. Fantazmagorija, fikcija, život možda 1% ljudi ako i toliko, ali se opet to prodaje jer svako ka tome teži.
Ako imaš 4K monitor i high end komponente, naravno da ćeš upariti sa prejakom grafičkom, u suprotnom nema smisla. Ali ja najviše slučajeva znam gde ljudi ni nemaju 120-140-165Hz monitor pa opet uzimaju ako ne najjaču AMD kartu onda odmah onu ispod nje, čisto da bi imali. Jedno je kad čovek vlada kompletnom jednačinom i kad živi i diše za svoj setup i računar, a drugo je čisto pomodarstvo i kupovina radi takmičenja i udovoljavanja čemu god.
Na kraju krajeva, ono što sam rekao bilo je više objašnjenje
zašto pada prodaja kartica, zato što je to jedino logično. Najkorišćenija grafička po Steam Hardware Survey je i dalje tipa GTX 1060. I dalje ne znam ni ja koji procenat planete igra na 1080p. Zašto bi onda neko dao hiljadu dolara ili evra na grafičku kad mu ne treba? Čovek koji samo želi da uživa u gamingu bez da investira hiljade evra u računar će biti potpuno zadovoljan i sa GTX 1080, možda neka iz 2000 serije. Je li tera preko 60FPS? Je li izgleda fantastično? Tu onda nema problema. Ko želi više i ko sebi može da priušti više i treba, ali većini ne treba taj nivo performansi, i otud manja prodaja grafičkih.