Šta je novo?

Desktop GPU Sales Hit 20-Year Low

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne pravim grešku, 3090 je na izlasku bila 1499$ a 4090 je 1599$ i to je daleko od 300%
Evo @momsab ti je odgovorio , ali hajde da udovoljim ovom tvom smešnom marketinskom triku :D

U postu koji je napisao @somebody89 okačio je grafikon gde se vidi to ogromno povećanje MSRP cene od 71% između 3080 i 4080, a razlika između 1080 i 4080 100% (duplo)..

Rast ostalih cena u drugim sektorima nije toliki..zato se priča o nerealnim cenama ovde.

O kvalitetnim igrama u protekle dve godine neću ni da pričam, a koliko vidim šta god da izađe kao recommended ima 2000 seriju, i sami game devovi vide apsurdnost svega :D (karikiram, ali shvataš suštinu).

A hajde zato sada da pričamo o realnim cenama vs MSRP. Zašto ne komentarišeš te 200%, 300% veće cene?

Kolika je cena te tvoje famozne 4090 ovde u Srbiji, ostatku Evrope? Jesi li je ti platio po MSRP cenama?

.
Kako idete iz krajnosti u krajnost...
FHD je super do 24", sve preko su vec vidljivi pixeli.
Kako su vece dijagonale postale jeftine, naravno da veca rezolucija postaje trazena.
Imao sam fhd na 27" i nije super iskustvo. Prelaskom na 2k je postalo prijatno.
4k je melem za oci na vecim ekranima ali to i kosta.
To nije trend ili hajpovanje kako vi ovde opisujete vec jednostavna potreba ko god ima normalan vid.
Kako kome, potreba od koje se ocekuje da za graficku i monitor se plati 5.000 evra. Ko ima para za takav gejming slobodno ali reci da je potreba bas i nije. To jedino ako ne zna na koji nacin da opravda ulozeni novac pa onda pred nekim reci to je moralo toliko da kosta.

Mogu da stave i 5000e, samo sto nece niko da kupi osim ako nije cilj totalno pomeranje u neku delux kategoriju zlatnih gramofona, jedrilica, superautomobila i luj viton tasni. Pitanje je kolike su tu margine i koliko su proizvodjacki te cene zaista opravdane bez obzira na suludi rast broja tranzistora. 4K gaming na konzolama od 500e odavno je vec normalna stvar, nakon pucanja kripto mehura, morace da dodje do ozbiljne cenovne rekalibracije. Malo je bilo igrarije sa majnerima, koji su imali neku sasvim drugaciju investicionu kalkulaciju, ali sada se percepcija vrednosti vraca u regularne consumer okvire i zavisice od supstitut proizvoda koji se nude na trzistu, a to su pristupacne konzole i cloud gaming koji ce biti sve konkurentniji.

Zasto npr OLED televizori nisu znatno poskupeli, iako su striming platforme eksplodirale po popularnosti, i % vracenih uredjaja je ogroman, ljudi ih ne dozivljaju kao esencijalne i ne donose potencijalnu zaradu, pa vrhunski oled tv kosta 1000e vec duzi niz godina uprkos svim inflatornim pritiscima i izazovima u lancu snabdevanja u doba korone.

Ako bih se usudio da predvidim dno, mislim da je 500e za najnoviju high end graficku sasvim ok, ipak je to samo jedna komponenta. Toliko bih ja bio spreman da platim, iako mi PC gaming zbog svega, vec deceniju i jace nije u fokusu.

Evo @momsab ti je odgovorio , ali hajde da udovoljim ovom tvom smešnom marketinskom triku :D

U postu koji je napisao @somebody89 okačio je grafikon gde se vidi to ogromno povećanje MSRP cene od 71% između 3080 i 4080, a razlika između 1080 i 4080 100% (duplo)..

Rast ostalih cena u drugim sektorima nije toliki..zato se priča o nerealnim cenama ovde.

O kvalitetnim igrama u protekle dve godine neću ni da pričam, a koliko vidim šta god da izađe kao recommended ima 2000 seriju, i sami game devovi vide apsurdnost svega :D (karikiram, ali shvataš suštinu).

A hajde zato sada da pričamo o realnim cenama vs MSRP. Zašto ne komentarišeš te 200%, 300% veće cene?

Kolika je cena te tvoje famozne 4090 ovde u Srbiji, ostatku Evrope? Jesi li je ti platio po MSRP cenama?
To sto je @momsab rekao je u zadnjih 10-15god, ja ti govorim o 3000 generaciji. Ako ćeš gledati 20god u nazad pa i hleb je koštao 5din a sada košta 80din. Meni je papir u proizvodnji skočio u zadnjih 1god oko 150% u proseku u u zavisnosti koji je papir. Cena 3090 je bila bukvalno jača nego 4090. A to sto ti očekuješ da ćeš u Srbiji ili bilo gde u evropi platiti MSRP cenu nećeš nikad. To samo USA ima to pravo.

Ništa ja ne očekujem...ali isto tako i ne opravdavam.

^ da me ne shvatiš pogrešno ne opravdavam cene ničega danas. Sve je astronomski poskupelo. Posebno najosnovnije namirnice. Ovo oko hardvera ili gaminga u koju su uključene i konzole je lični izbor.

I ne samo to, nego ja ni ne vidim racionalni razlog zašto bi iko davao više od 350-400 evra na grafičku. Kome zaista treba gaming u 4K? Sve preko toga je potrošnja novca jer istog postoji previše, što je isto okej, ali baš vlada to neko pomodarstvo da ako ne igraš u 4K na displeju koji je mini LED sa hiljadu diming zona, koji je 165Hz pa naviše, ima HDMI 2.1, HDR sto hiljada sertifikat, KVM svič, i sedam hiljada PPI onda to nije ni gaming. Preferabilno i neki RGB.
A zasto da ne? Moj novac, moja stvar. Zasto kupovati Gavrilovic Alpsku kada mozes Premia? Ne znam zasto ali kao da si opisao moj monitor. Nije isti dozivljaj igrati igre u 1080p i 4K, na manjem ili vecem monitoru itd. Stvar je dozivljaja. Kao i sa zvukom a i svim ostalim stvarima u zivotu. Ako neko vec ima mogucnosti i moze, samo napred. Trenutno imam 3090 i realno ona moze da gura vecinu igara na najvisem nivou detalja u 1440p preko 100 frejmova ali recimo A Plague Tale: Requiem ne moze. To me ne zadovoljava i zato sam kupio 4090 jer zelim da osetim tu fluidnost preko 100fps i vise bez da smanjujem nivo detalja u 4K rezoluciji. Meni je "game immersion" jako bitan i to dobijam sa high end komponentama. Jedini hobi koji imam je gaming i zelim sebi da udovoljim na taj nacin kada vec mogu.

A zasto da ne? Moj novac, moja stvar. Zasto kupovati Gavrilovic Alpsku kada mozes Premia? Ne znam zasto ali kao da si opisao moj monitor. Nije isti dozivljaj igrati igre u 1080p i 4K, na manjem ili vecem monitoru itd. Stvar je dozivljaja. Kao i sa zvukom a i svim ostalim stvarima u zivotu. Ako neko vec ima mogucnosti i moze, samo napred. Trenutno imam 3090 i realno ona moze da gura vecinu igara na najvisem nivou detalja u 1440p preko 100 frejmova ali recimo A Plague Tale: Requiem ne moze. To me ne zadovoljava i zato sam kupio 4090 jer zelim da osetim tu fluidnost preko 100fps i vise bez da smanjujem nivo detalja u 4K rezoluciji. Meni je "game immersion" jako bitan i to dobijam sa high end komponentama. Jedini hobi koji imam je gaming i zelim sebi da udovoljim na taj nacin kada vec mogu.
I ti se uhvati bas za jednu od neoptimizovanih igara, kao da tu igru nisi mogo da predjes na malo mesovitim podesavanjima. Davati tolike pare samo zato sto nisi hteo malo da spustis detalje i zavrsis igru za 12-14 sati a zato sve druge igre bi ti radile u full-u sa 3090. Nego sve su to izgovori zasto se nesto moralo kupiti ili zamenuti.

Zasto npr OLED televizori nisu znatno poskupeli, iako su striming platforme eksplodirale po popularnosti, i % vracenih uredjaja je ogroman, ljudi ih ne dozivljaju kao esencijalne i ne donose potencijalnu zaradu, pa vrhunski oled tv kosta 1000e vec duzi niz godina uprkos svim inflatornim pritiscima i izazovima u lancu snabdevanja u doba korone.

Pa nisu znatno poskupele ni maserke na Trgu Nikole Pasica. Tantra masaza je bila 6000 a sada je 7000. Kazu skocila im je cena ulja za masazu. A usluga je ista. Mislim da je cena oko 3000 za happy end ovaj high end sasvim ok. Toliko bih bio voljan da platim. Svi koriste trenutnu situaciju. :)

pa vrhunski oled tv kosta 1000e vec duzi niz godina uprkos svim inflatornim pritiscima i izazovima u lancu snabdevanja u doba korone
nikad vrhunski OLED televizor nije koštao 1.000€. pogotovo prva cifra nije 1.
no, da ne širimo temu.

ima li negde tabela sa (pravilno) uprosečenim tržišnim cenama grafičkih u poslednjih makar 10 godina? još ako je uzeta u obzir inflacija

I ti se uhvati bas za jednu od neoptimizovanih igara, kao da tu igru nisi mogo da predjes na malo mesovitim podesavanjima. Davati tolike pare samo zato sto nisi hteo malo da spustis detalje i zavrsis igru za 12-14 sati a zato sve druge igre bi ti radile u full-u sa 3090. Nego sve su to izgovori zasto se nesto moralo kupiti ili zamenuti.
Pa mogao sam ali zasto bih? Kakvi izgovori? Izgovori kome? Ako vec neko ima mogucnosti zasto da ne kupi? Pare se na nesto moraju potrositi. Inace 3090 ne moze vecinu AAA igara da gura preko 100fps sa high end detaljima u 1440p a sigurno nece moci ni u 4k.

Poslednja izmena:
Ko kaze da se pare moraju potrositi? Potrosice se samo onda ako imas izgovor za to, eto ti si svoje izgovore naveo u dve poruke. Pa kada naucis da se prilagodjavas situaciji i da ne padas pod vecinu sto vicu to mora 4k da bude ni jedan detalj da se ne spusta i da se ima 144 fps jer je monitor deklarisan na 144Hz.

Bas me zanima kada ce da se krene sa kukanjem za nove monitore sto imaju 500 Hz osvezenje pa da kazete nemam u igrama 500 fps-a. Onda ce vam i ta 4090 biti slaba.

nikad vrhunski OLED televizor nije koštao 1.000€. pogotovo prva cifra nije 1.
no, da ne širimo temu.

ima li negde tabela sa (pravilno) uprosečenim tržišnim cenama grafičkih u poslednjih makar 10 godina? još ako je uzeta u obzir inflacija
Prošlu generaciju je ubio mining a ovu inflacija. Za TV si totalno u pravu posebno gledajući cene kod nas.

@KovacTibor ako neko može da priušti određene stavri a nikome neće fali ništa zbog toga i treba da kupi. Znaci nećeš ići ni na letovanje posto je to izgovor za trošenje novaca umesto da kažeš da je to odmor od posla psihički i fizički, ako imaš decu za njih zdravstveno dobro plus uživaju…..

Ko kaze da se pare moraju potrositi? Potrosice se samo onda ako imas izgovor za to, eto ti si svoje izgovore naveo u dve poruke. Pa kada naucis da se prilagodjavas situaciji i da ne padas pod vecinu sto vicu to mora 4k da bude ni jedan detalj da se ne spusta i da se ima 144 fps jer je monitor deklarisan na 144Hz.

Bas me zanima kada ce da se krene sa kukanjem za nove monitore sto imaju 500 Hz osvezenje pa da kazete nemam u igrama 500 fps-a. Onda ce vam i ta 4090 biti slaba.
Zasto bih se prilagodjavao situaciji? O kojoj vecini pricas? Koliko ljudi kuka i moze da igra u 4k/144fps? Ako neko nema novcanih problema zasto da sebi ne udovolji ako moze? Ti kao da imas problem kako neko trosi svoje pare. Da nemam novca onda bih se prilagodjavao situaciji kako ti kazes sto je i logicno. Znaci najbolje da idem na letovanje u Sutomore svake godine jer voda je voda, plaza je plaza, pesak je pesak. Negde je toplija, negde hladnija ali dodjemo na isto.

Niko ne govori o tvom ili necijem novcu niti zalazi u tvoj dzep sta ces ti da radis sa njim. Pokusavamo da vodimo objektivnu diskusiju, a ne jednostranu diskusiju gde onaj koji je kupio 4090 sada istu hvali na sva usta kako je to standard a sve ostalo je bezveze i ostali su niza klasa. Cak i oni koji mogu da je priuste a ne zele niti im je potrebna. To je isto kao kad bi kupio Audi A8L da se vozis sam po gradu na kafu, samo zato sto mozes i onda krenes da izmisljas toplu vodu o necemu sto ocigledno svima.

4090 jeste najbolja grafika tu nema price, ali je za mene precenjena i trenutno nije trenutak za kupovinu iste, isto tako i 4080 jer su tek objavljene i cene su astronomske. Par meseci kasnije cene ce biti stabilizovane.

A ono kako nasi trgovci/uvoznici formiraju cene, opet se isplati KP, MSI 4080 ima za 1350 eura.

Pogledajte prilog 369749
samo inflacija je digla cenu ..ne znam kako ocekujete nesto puno nize..
Pa sad upitan je ovaj kalkulator. Pogledaj inflaciju od 2019 do sad a onda uporedi cijene nekih proizvoda tada i sada. Nema to veze. Pogotovo ako je sjetimo kad je NV pocela sa onim laznim MSRP cijenama.

Niko ne govori o tvom ili necijem novcu niti zalazi u tvoj dzep sta ces ti da radis sa njim. Pokusavamo da vodimo objektivnu diskusiju, a ne jednostranu diskusiju gde onaj koji je kupio 4090 sada istu hvali na sva usta kako je to standard a sve ostalo je bezveze i ostali su niza klasa. Cak i oni koji mogu da je priuste a ne zele niti im je potrebna. To je isto kao kad bi kupio Audi A8L da se vozis sam po gradu na kafu, samo zato sto mozes i onda krenes da izmisljas toplu vodu o necemu sto ocigledno svima.

4090 jeste najbolja grafika tu nema price, ali je za mene precenjena i trenutno nije trenutak za kupovinu iste, isto tako i 4080 jer su tek objavljene i cene su astronomske. Par meseci kasnije cene ce biti stabilizovane.

A ono kako nasi trgovci/uvoznici formiraju cene, opet se isplati KP, MSI 4080 ima za 1350 eura.
Problem sto se ta objektivna diskusija ne može voditi. Da mi pojasniš zašto je junetina sa 800 otišla na 1600, zašto je gorivo bilo čak 222, zašto je pelet sa 180 otišao na 405…. Da još nabrajam?

Ko je i gde hvalio 4090 i pricao da je to standard? Ne znam ni da li je to neko spomenuo u diskusiji iznad. A spominjanje nize klase necu ni da komentarisem. Odakle si uopste izvukao to?

Naravno da je 4090 precenjena i naravno da kosta bezobrazno mnogo kao i vecina drugih stvari. To niko ne spori.

Ko je i gde hvalio 4090 i pricao da je to standard? Ne znam ni da li je to neko spomenuo u diskusiji iznad. A spominjanje nize klase necu ni da komentarisem. Odakle si uopste izvukao to?

Naravno da je 4090 precenjena i naravno da kosta bezobrazno mnogo kao i vecina drugih stvari. To niko ne spori.

Hvale svi koji su kupili i upravo oni najvise brane Nvidiu da je cena mesa uzrokovala rast grafika.

Nesto ne vidim da je u zadnjih 5 godina u Tajvanu bilo bilo kavkve osetne inflacije.

TSMC je rekao da ce povecati cenu, ali to tek treba da dodje

Da se vratim i na temu iz naslova, naravno da ce ovo desava, ljudi bojkotuju Nvidiu od 2000 serije, a sada ce jos vise. Mnogo je podataka koji to potpiru, sada su jos smanjili die, broj cuda jezgara je ostao isti, sluze se softverskim trikovima koji kupce 4080+ grafika uopste ne zanimaju.

ne bojkotuje se samo nVidia iako ima najveći udeo na tržištu. a koliko vidim na grafikonima, AMD-u se smanjuje a nVidia-i povećava udeo.
no, 42% manje isporuka za godinu dana je dosta ozbiljno. treba tu uračunati i pad potražnje za desktop računarima nakon naglog porasta tokom 2020.

ima nemackog pdv onda, plus ta firma ne radi za kikiriki sigurno

Zasto bih se prilagodjavao situaciji? O kojoj vecini pricas? Koliko ljudi kuka i moze da igra u 4k/144fps? Ako neko nema novcanih problema zasto da sebi ne udovolji ako moze? Ti kao da imas problem kako neko trosi svoje pare. Da nemam novca onda bih se prilagodjavao situaciji kako ti kazes sto je i logicno. Znaci najbolje da idem na letovanje u Sutomore svake godine jer voda je voda, plaza je plaza, pesak je pesak. Negde je toplija, negde hladnija ali dodjemo na isto.
Sve je dobro, osim te analogije. Evo, ja volim srednju klasu grafičkih, neka to bude Sutomore. I sad odjednom traže mi za Sutomore kao za Dubrovnik!

Neću otići na more, a isto tako je odlučilo i brdo drugih ljudi.

A mogu da se kladim, barem prema padu cena na oglasima, da ni rudarske kartice niko više neće, ovaj pad prodaje je uzrokovan isključivo cenama i propašću rudarenja.

Sve je dobro, osim te analogije. Evo, ja volim srednju klasu grafičkih, neka to bude Sutomore. I sad odjednom traže mi za Sutomore kao za Dubrovnik!

Neću otići na more, a isto tako je odlučilo i brdo drugih ljudi.

A mogu da se kladim, barem prema padu cena na oglasima, da ni rudarske kartice niko više neće, ovaj pad prodaje je uzrokovan isključivo cenama i propašću rudarenja.
Dobro i? Niko ne spori da su grafike bezobrazno skupe kao i mnoge druge stvari ali to ne znaci da ih neko sa viskom kesa nece kupiti. Ti neces otici na more neko drugi hoce bez obzira na cenu. Mesamo babe i zabe. Neko sa viskom para kapira da su cene otisle gore i da traze isto para za Sutomore kao za Dubrovnik ali ce opet otici tamo ako mu je lepo i to ne gledaju kroz prizmu para. Ubrus koji kupujem u Maxiju je poskupeo duplo sa 220din na 450din i ja ga opet kupujem jer mi odgovara i ako pricam devojci kakvi su slepci i da su digli cene. Ne odobravam naravno ali isto tako cu nastaviti da ga kupujem.

bd299e29-2965-454a-a453-17d5a5867994-png.369778

Prilozi

• BD299E29-2965-454A-A453-17D5A5867994.png
    BD299E29-2965-454A-A453-17D5A5867994.png
    1.1 MB · Pregleda: 180
Apsolutno tu nema ničeg lošeg, a to sam napisao i u originalnom postu. To je sad čist luksuz ali daleko od toga da je igranje na nešto nižim rezolucijama od 4K loše ili da nije dovoljno imerzivno, ili šta već. Pa neke od najboljih igara svih vremena smo svi prešli u 30 frejmova na konzolama prošlih generacija, na monitorima koji možda i nisu bili 1080p, a ni taj frejm rejt verovatno nije bio stabilan. Da li to znači da sad tako treba da igramo i u budućnosti? Naravno da ne, više je skoro uvek bolje, ali postoji taj "point of diminishing returns" gde jednostavno to postaje "bacanje para." Apgrejd računara je hobi za sebe, tu nema priče o racionalnom, svi nosimo tu bolest. Ja sam za kućište dao duplo više novca nego za procesor, ni po kojem kriterijumu ja ne mogu biti normalan, kontaš?

Isto tako, ono što sam rekao je više kritika vremena u kojem živimo, gde se objektivno fantastične komponente stavljaju u prosečno svetlo čisto jer nisu najbolje. Danas za laptop rivjueri i recenzenti ako nema Thunderbolt 3 odmah lupaju minus, a to što baterija jedva izgura šest sati o tome se ćuti. Stvara se hajp oko svake stvari kao da je bolja od penicilina. Svi smo žrtve marketinga, samo toga većina nije svesna. Kako će ti proizvođači prodati narednu generaciju proizvoda ako u tebi ne stvore neku želju, verovatno iracionalnu, da bez te naredne stvari ti teško da možeš preživeti? I to je sve jezik manipulacije.

Nintendo Switch reklame uvek neki slim fit student (prve godine lingvistike) dolazi u neku ultra brutalnu gajbu gde ga već čeka rasno izmešana ekipa, drugar tamnoput, drugarica i nekadašnja simpatija azijatkinja, i jedna riđa sa juga, gde oni vade bezalkoholno pivo iz frižidera, ogromni prozori, brutalne zavese, oni vade Switch i igraju -- svako na svom joyconu, all accessories sold separately -- novog Super Maria. Fantazmagorija, fikcija, život možda 1% ljudi ako i toliko, ali se opet to prodaje jer svako ka tome teži.

Ako imaš 4K monitor i high end komponente, naravno da ćeš upariti sa prejakom grafičkom, u suprotnom nema smisla. Ali ja najviše slučajeva znam gde ljudi ni nemaju 120-140-165Hz monitor pa opet uzimaju ako ne najjaču AMD kartu onda odmah onu ispod nje, čisto da bi imali. Jedno je kad čovek vlada kompletnom jednačinom i kad živi i diše za svoj setup i računar, a drugo je čisto pomodarstvo i kupovina radi takmičenja i udovoljavanja čemu god.

Na kraju krajeva, ono što sam rekao bilo je više objašnjenje zašto pada prodaja kartica, zato što je to jedino logično. Najkorišćenija grafička po Steam Hardware Survey je i dalje tipa GTX 1060. I dalje ne znam ni ja koji procenat planete igra na 1080p. Zašto bi onda neko dao hiljadu dolara ili evra na grafičku kad mu ne treba? Čovek koji samo želi da uživa u gamingu bez da investira hiljade evra u računar će biti potpuno zadovoljan i sa GTX 1080, možda neka iz 2000 serije. Je li tera preko 60FPS? Je li izgleda fantastično? Tu onda nema problema. Ko želi više i ko sebi može da priušti više i treba, ali većini ne treba taj nivo performansi, i otud manja prodaja grafičkih.

Pada jer ih je masa polovnih, pada jer ljudi nemaju 4k monitore, jer ih ne zanima to, hardcore gejmera je veoma malo, ja ne poznajem nijednog. Vecina menja graficku kad crkne jer sve dok ide iznad 45fps na fhd briga bas prosecnog coveka za 4k. Vecina igra jednu do dve igre stare 5+ godina, nema se vremena za to, konzole

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno