Šta je novo?

Desktop GPU Sales Hit 20-Year Low

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zato sto je nemacka drzava sa uredjenim trzistem a ne severna koreja by jedan covek gde ni jedan trznisni mehanizam ne vazi.
u merkatoru u novom sadu su babi nekoj na moje oci prodali 8 godina star model mobilnog telefona za 65000 dinara. Zena da kupi unuku najbole stedela baka.
Klinac nece moci na to viber da instalira!!!
da li na to treba se ugledam kad gledam globalne cene grafika i telefona?

^ znaci tvoja navedena kartica u nemačkoj je 2189€ ako se ne varam po dijagramu a kod nas na ne uređenom tržištu je 2095€?

Poenta grafika je pad cene, a ne sama cena. Ja kod nas nisam video uopste datu karticu a kamoli za 2000e molio bih link.
U nemackoj je 2017evra data kartica.

Poenta grafika je pad cene, a ne sama cena. Ja kod nas nisam video uopste datu karticu a kamoli za 2000e molio bih link.
U nemackoj je 2017evra data kartica.
Link je poslan i imaju je u radnji na stanju da je preuzmeš odmah ujutro ako rade.

@Lemaja
Zato što nijedna firma koja posluje globalno ne razmatra srpsko tržište u svom poslovanju. Cene i prodaja se planiraju prema najvećim svetskim tržištima (USA, EU, Daleki istok). Šta posle bude u Srbiji, Argentini, Nigeriji, to je do drugih faktora.
Što se tiče uredne kupovine van, bila je na forumu tema gde su članovi kupovali televizore u Budimpešti i ispalo im primetno jeftinije sa sve rentiranjem kombija.

Što se navedenog MSI primera tiče, em što koliko ja vidim u DE je 2150€, a kod nas 2250€, em što kod nas na jednu karticu imaš 0,5 kupaca, a u DE možda 1,5, pa se cene menjaju u skladu sa ponudom i potražnjom. Pri tom je 4090 najesktremniji primer, pogledaj sve ostalo (laptpovi, telefoni, pc delovi...). Nikada u našim prodavnicama nisam video telefone po ceni koju sam viđao tamo. Pa čak i u Srednjoj Evropi je jeftinije za 10%

tema je o najvećem smanjenju prodaje grafičkih kartica za desktop računare na globalnom nivou. ne o kretanju cena svega u svačega u Srbiji, Nemačkoj i ko zna gde još.
hvala na razumevanju

Daj nam temu da se prepucavamo oko cena :D

Ogroman broj polovnih kartica je u opticaju, xbox series s i gamepass su nenadmasni za prosecnog korisnika, cene mogu samo dole ili da trziste grafickih postane niche.
I ne samo to, nego ja ni ne vidim racionalni razlog zašto bi iko davao više od 350-400 evra na grafičku. Kome zaista treba gaming u 4K? Sve preko toga je potrošnja novca jer istog postoji previše, što je isto okej, ali baš vlada to neko pomodarstvo da ako ne igraš u 4K na displeju koji je mini LED sa hiljadu diming zona, koji je 165Hz pa naviše, ima HDMI 2.1, HDR sto hiljada sertifikat, KVM svič, i sedam hiljada PPI onda to nije ni gaming. Preferabilno i neki RGB.

Slajd ispod sumira citavu ovu situaciju. Ovo sto je Nvidia odradila je nenadmasivo bahati potez koji ce im se, kratkorocno, obiti o glavu. Naravno, Nvidia ovo ne bi odradila ukoliko je jedna od opcija bila da izgube.

Cena RTX 4080 ce pasti, ali se nece vratiti na nivo koji bi pratio inflaciju (~$800-850), vec ce se stabilizovati na oko $1000, sto je i dalje odlican rezultat, za Nvidiju naravno. Prakticno povecanje cene xx80 serije za 25% u samo jednoj generaciji. Nesto slicno situaciji sa GTX 680 i GTX 780, samo sto je GTX 780 imala skoro duplo veci GPU, sto sada nije slucaj. A razlika u ceni proizvodnih procesa ne moze da objasni cak i cenu od $1000 jer je GPU minijaturan u odnosu na RTX 3080.

Screenshot (681).png

Slicna stvar ce se dogoditi i sa famoznom RTX 4070 Ti. Takodje ce cena na kraju biti kao niza a u stvari i dalje nego odlicna za Nvidiju.

AMD je ispratio zelene umesto da su izasli sa konkurentnim cenama (~$850 za 7900XTX; ~$700-$750 za XT). Iako je, na prvi pogled, 7900XT delovala kao ok izbor posle Radeon prezentacije (ja prvi rekao da je cena ok), na kraju se ispostavilo da su preimenovali RX x800 XT seriju u RX x900 XT i mislili da ce im to proci.

Jedino pitanje koje ostaje je da li ce trziste kupovati RTX 4080, RX 7900 XTX i ostale graficke cak i po nizim cenama. Em je ekonomija u haosu, em inflacija divlja, em ljudi imaju, kako je vise clanova napisalo vec, ogroman izbor gejming platformi kao i tone polovnih kartica koje mogu terati i najnovije AAA igre u 4K i sa najvisim detaljima. Jedan Xbox Series S plus Game Pass zavrsava potrebe ~90 odsto ljudi koji se bave ovim hobijem.

^ na tvom mestu ja bih ovo poručivao odmah

@somebody89
Cene čipova (vafera) jesu skočile značajno, čini mi se duplo u odnosu na ~14nm. Ali i to se rešava većom proizvodnjom, tj. držanjem više generacija na istom procesu. Ja bih radije da za 300€ dobijem 20% bržu kartu od RX 6600, nego da za 400€ dobijem 40% bržu (lupam da je RX 7600 na tom nivou). Pri tom, ovi skokovi su bili nagli (rudarenje -> korona -> rudarenje), pa nije baš da su pratili inflaciju. Uostalom, nije baš sve skočilo 100%, imamo primer i ostalih elektronskih uređaja.

Ne znam koliko se izvlače na laptopove, ali nije tu bilo nekih značajnijih promena u odnosu PC vs laptop, trend je manje više isti već godinama. Meni se čini da je najveći razlog to što su zbog cena u poslednjih 2-3 godine, tokom rudarskog buma, gejmeri našli druge načine da igraju igre ili druge zanimacije, pa i sad kad su cene prihvatljive, nemaju mnogo interesa da menjaju dGPU. A i igre su bezveze

tema je o najvećem smanjenju prodaje grafičkih kartica za desktop računare na globalnom nivou. ne o kretanju cena svega u svačega u Srbiji, Nemačkoj i ko zna gde još.
hvala na razumevanju
Znao sam ja unapred gde će ova tema ići, oni koji su kupili kartice sad ce da ubeđuju sami sebe i druge da cene neće pasti, da je to-to, nema nazad, testiraju sintetike, mere temperature.. I nisu primetili da igara nema još od 2019. u dovoljnoj količini da bilo ko normalan investira hiljade evra u gaming PC.

Kupiš Xbox, preko VPN-a kupuješ igre iz Argentine i baš te briga i za nVidiu i AMD i 1000 W PSU koji je potreban za to.

nVidia može samo da prestane da uopšte radi, nema šanse da natera gejmere da daju 1000 eur na kartice, ni za vreme korone ih nisu oni kupovali već majneri ili streamer ili bilo ko ko je mogao (morao) da zaradi na njima..

Normalan covek nije kupovao RTX 2060 za 1000 EUR.

^ niko mene nije terao da uzmem niti se opterećujem sto će pasti cena. Sve sto izađe na početku košta više i vremenom pada ali ne koliko bi želeli a posebno kad postane polovno. Ja kao normalan čovek sam uzeo 2080 kod fante za 830€ a te cene o 2060 za 1000€ je neka prazna priča o kojoj govoriš.

1672441791718.png

Ti pristupaš sajtu iz Nemačke pa ti je obračunao PDV. I kod mene je prikazao bez PDV-a.

to bez pdv, dodajte shipment pa na taj iznos 32% dazbine drzavi kada prodje carinu

nVidia može samo da prestane da uopšte radi, nema šanse da natera gejmere da daju 1000 eur na kartice, ni za vreme korone ih nisu oni kupovali već majneri ili streamer ili bilo ko ko je mogao (morao) da zaradi na njima..
Naravno da neće naterati, to se ovde kod nas nekolicina entuzijasta teše kako je sve na svetu poskupelo pa tako isto i grafike treba da poskupe i pritom još potpaljuju i druge. U redu kad je bio majning tad kad su još cene bile normalne je trebalo kupiti grafiku jer je kasnije mogla otići za duplo bolje pare. Otidji malo dalje u Evropu. Imam prijatelje i kolege svuda po Evropi sve sto slusam u zadnjih pet godina od Švedjana, Belgijanaca, Švajcaraca, Slovaka, Engleza jeste da su grafike preskupe i svi oni ili kupuju Nvidiu kad je zaista realna cena ili idu na AMD ili ostaju na 1000 seriji. Isto se to godina provlači kroz članke po internetu da su grafike skupe. Ne žive baš svi u zlatnom dobu kao mi 😉

AMD, Nvidia i Apple su figure koje se pitaju o svemu kod TSMC-a i kod špeditera i njima skok cena ide minimalno ako uopšte i ide.

Baš sad pokušavam da nađem koliko je miliona GPU jedinica Nvidia prodala po regionima, ali ne nalazim ništa konkretno.

Sudeći po ovim grafikonima ispada da je Azija najveće tržište, ali rekao bih, zato jer su tamo Kinezi, Tajvanci i ostali kupovali baš grafičke zbog rudarenja...sada kada to jenjava, videćemo hoće li imati ovakve brojke i sledećih godina.

Naravno da neće naterati, to se ovde kod nas nekolicina entuzijasta teše kako je sve na svetu poskupelo pa tako isto i grafike treba da poskupe i pritom još potpaljuju i druge. U redu kad je bio majning tad kad su još cene bile normalne je trebalo kupiti grafiku jer je kasnije mogla otići za duplo bolje pare. Otidji malo dalje u Evropu. Imam prijatelje i kolege svuda po Evropi sve sto slusam u zadnjih pet godina od Švedjana, Belgijanaca, Švajcaraca, Slovaka, Engleza jeste da su grafike preskupe i svi oni ili kupuju Nvidiu kad je zaista realna cena ili idu na AMD ili ostaju na 1000 seriji. Isto se to godina provlači kroz članke po internetu da su grafike skupe. Ne žive baš svi u zlatnom dobu kao mi 😉

AMD, Nvidia i Apple su figure koje se pitaju o svemu kod TSMC-a i kod špeditera i njima skok cena ide minimalno ako uopšte i ide.
Znaci ako je bukvalno sve poskupelo na svetu grafičke kartice ne smeju? Dobra logika posto se grafičke prave od vazduha a ne od fizičkih materijala.

Znaci ako je bukvalno sve poskupelo na svetu grafičke kartice ne smeju? Dobra logika posto se grafičke prave od vazduha a ne od fizičkih materijala.
Pravis gresku...sve jeste poskupelo, ali ne u rangu od 300%

npr.

Evropa:

Nije problem da poskupe samo je pitanje koliko je prosjecan korisnik spreman da odvoji toliku kolicinu novca za nesto sto mu u principu i nije toliko potrebno. Odjednom vise nije dovoljan 1080p gejming nego je postao must have 4k sa brdo monitora oko tebe.

Kao sto je nekada full hd gejming preko noci dosao da bude novi trend tako neko pokusava na sve nacine da pogura 4k da bude novi standard. Ali kada bi se vrsila anketa jedno 40% ljudi se igra u 1440p ili vec koliko, dok ostali su u 1080p i najmanje ima korisnika u 4k samo zato sto kartice tek od ove generacije mogu da izbace fps dovoljan za tu rezoluciju. Ali ako se sve stavi na papir koliko to kosta garantujem da ce svi da se vratimo nazad na 1080p igranje.

Kako idete iz krajnosti u krajnost...
FHD je super do 24", sve preko su vec vidljivi pixeli.
Kako su vece dijagonale postale jeftine, naravno da veca rezolucija postaje trazena.
Imao sam fhd na 27" i nije super iskustvo. Prelaskom na 2k je postalo prijatno.
4k je melem za oci na vecim ekranima ali to i kosta.
To nije trend ili hajpovanje kako vi ovde opisujete vec jednostavna potreba ko god ima normalan vid.

Ne pravim grešku, 3090 je na izlasku bila 1499$ a 4090 je 1599$ i to je daleko od 300%
ne u roku od 2 godine već u roku od 5-10-20 godina

kakva je situacija u poređenju sa 900 - 700 - 600 itd serijama? od 1000 su dobre za kopanje

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno