Šta je novo?

Dell UP2414Q - 4k @ 24" :)

ays

Slavan
Učlanjen(a)
18.08.2009
Poena
200
Dell UP2414Q

Данас сам га видео у продаји код једног домаћег продавца за цирка 1000евра и видим да нема своју тему, што је штета... пошто је ово први монитор који дефакто подржава ”ретина” резолуцију, тј скалирање резолуције по Апл фазону. Наравно, исто фазон ће радити и у Виндовсу са 200% скалирањем, пошто сумњам да ће ико моћи да види 4к резолуцију на 24” (никад не реци никад са друге стране :d).

Једини видео који сам видео о монитору је са новим Мек Про рачунаром:

[YOUTUBE]pyqtyVx_j_o[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]5-nHZqjPF50[/YOUTUBE]

Gledao sam i ja ovaj video i mogu da kažem da me je monitor prilično impresionirao mogućnostima, ali je po meni on trenutno skupa investicija za prosečnog korisnika - za nekoga ko 'leba jede od fotografije, grafičkog ili web dizajna ovo je prava stvar.
Jedino treba da se sredi onaj "problem" sa rezolucijom, ali to je do OSX-a...
Sve u svemu, lepo parče hardvera.

Za mene je ovo nepotrebno veliki pixel density. Imam 27" 2560x1440 monitor i mislim da ne treba ići na manje piksele na monitorima, jednostavno nema svrhe.
Rado bih posedovao ovakav monitor, ali od 30" :)

Gledao sam i ja ovaj video i mogu da kažem da me je monitor prilično impresionirao mogućnostima, ali je po meni on trenutno skupa investicija za prosečnog korisnika - za nekoga ko 'leba jede od fotografije, grafičkog ili web dizajna ovo je prava stvar. Jedino treba da se sredi onaj "problem" sa rezolucijom, ali to je do OSX-a...
Sve u svemu, lepo parče hardvera.

То је до Маверикса који не капира да екстерни монитор може да буде и ”ретина”... пошто их до овог и није било :d
Најавио је Дел и монитор са истом резолуцијом али од 28” који ће бити испод $1000.

Za mene je ovo nepotrebno veliki pixel density. Imam 27" 2560x1440 monitor i mislim da ne treba ići na manje piksele na monitorima, jednostavno nema svrhe.

Није непотребно... ово је таман за видну резолуцију од 1920х1080 и самим тим се добија тај ”ретина” ефекат. Овај монитор је заправо 1080р са прелепом сликом без могућности да видиш појединачне пикселе са иоле нормалне удаљености (па и ако приђеш баш близу ;)).

Ma lepo je to, ali meni treba veći monitor, ne više piksela :p
U svakom slučaju, dobro je što smo se odlepili od 1080p rezolucije.

Ja se pitam sta sam to propustio, tj koja je poenta ovoliko pixela na 24"?
Ne kapiram?

Za nas "obične" korisnike i nema neke preterano važne koristi, ali za profesionalca koji rade prepress ili neki drugi vid grafičke obrade ovo je dobrodošlo unapređenje koje će mu olakšati posao.

za one koji rade pripremu za stampu i druge graficki intenzivne radnje (fotografija, video itd) je bitniji veci monitor od majeg sa istom rezolucijom
4K rezolucija na 24" je previse sitno

Ja se pitam sta sam to propustio, tj koja je poenta ovoliko pixela na 24"?
Ne kapiram?

Па једино ако си пропустио последње 3 године развоја мобилних телефона... :p

Постоје две поенте зашто оволико пиксела на 24”:
- Квалитет слике, слова и свих графичких елемената на самом екрану... исто као 1080р на 5”
- Могућност мапирања пиксела у 1:1 односу или 1:4.
Што значи да апликације могу да искористе други однос и прикажу квалитетнију слику или већу радну површину.

Пример са РЅ6 пре него што је Адобе избацио упдејт за ретина екране (слика је 2880х1800):
http://blog.macsales.com/wp-content/uploads/2012/06/OWC_photoshop_cs6_on_retina_full.png
Зумирај и погледај пикселе у супербару, типа саме јабуке... а онда погледај испод како изгледа сам РЅ. Други део је видни део саме слике која се обрађује када је постављено на 100%.

Искоришћење 1:1 мапирања пиксела:
http://blog.macsales.com/wp-content/uploads/2012/06/OWC_photoshop_cs6_on_retina.png
Надам се да видиш и сам колика је разлика у видној површини слике која се обрађује. :)

А сад погледај како изгледа ажуран сам РЅ када се користи 1:4 мапирање пиксела:
http://www.letemsvetemapplem.eu/wp-content/uploads/2012/12/photoshop-retina.jpg

Потребна је 4к резолуција тј 3840х2160 да би се приказала 1920х1080 у ”ретина фазону”.
Ја се надам да сам објаснио како треба... :D

Ja te podrzavam ays, pobedićemo, vidljivi pikseli će za par godina nestati nadam se kod svih uredjaja :)

Sve si lepo objasnio sa pimerima, nadam se da vise neće biti zaključaka da je "previše sitno". Evo časopisi koje čitate imaju 300 piksela po inču, pa nije sitno. Get d point :)

E ovo je stvarno da čovek cikne ! :mad:

Tema o monitoru koji maltene niko neće kupiti ni koristiti odmah ima zainteresovane diskutante,
a ja postavim temu o trenutno veoma optimalnom modelu, i dvaes' dana niko ni A da napiše.

Srećna nova godina !:D

Zato sto je tvoj model "obican", dok je ovaj nesto novo. A ovde se okupljaju hw fanovi, tako da je to logicno.

E ovo je stvarno da čovek cikne ! :mad:

Tema o monitoru koji maltene niko neće kupiti ni koristiti odmah ima zainteresovane diskutante,
a ja postavim temu o trenutno veoma optimalnom modelu, i dvaes' dana niko ni A da napiše.

Srećna nova godina !:D

Evo ja bih kupio da nisam pre mesec dana menjao monitor. Doduše verovatno bih sačekao na ovaj najaveljeni 28" 4k model.

Da osvežimo temu malo, a kako vam zvuči ovo što Lenovo najavljuje? ThinkVision Pro2840m sa 3840 x 2160 na 28" deluje kao taman, možda malo vuče na sitniju stranu, ali za 800$...

Meni se više sviđa ovaj :p
http://www.anandtech.com/show/7627/asus-at-ces-2014

27", 1440p, 1ms odziv, 120 Hz :)

Interesantno deluje! Jel TN panel?

Kada vec idemo u off-topic, ja bih voleo nove informacije/glasine o Dell U3415W (3440x1440p, 21:9), posto retko igram "brze" pucacine, pa mi refresh nije bas presudan.

U svakom slucaju, cini mi se da nas cekaju interesantne stvari tokom godine, kada su monitori u pitanju. Pa neka svako uzima sta mu treba! :)

Ja planiram da pazarim novi monitor pred ESO/Wildstar, pa sta bude u tom trenutku.

Poslednja izmena:
Dobro je što spuštaju cene lagano, ali TN panel @30Hz? WTF?

trenutna 4k tehnologija maksimalno isporucuje 30hz refresh rate bez obzira dal je tn/ips panel ali ovo je samo pocetak

Ma odakle ti to? Monitori u 4k rezoluciji već odavno imaju 60 Hz.

Nesto se prehebao. Na HDMI je 30Hz, a na DP 1.2 ide na 60Hz, pa vjerovatno zbog toga.

jes prehebao se,mislio sam na hdmi

Stižu danas na test UP2414Q i UP3214Q :)

Jeah :bottle:

Bilo bi super ako imaš mogućnosti da ih probaš osim windowsa i na os x :)
Pre svega zbog ovog 1:4 skaliranja što sam iznad pisao

Ne brini ti ništa, skinuo sam čak i novi 10.9.3 Developers Beta 1 update koji donosi novitete oko skaliranja i 4K 60Hz podršku :) Trebali su danas da mi stignu monitori, ali neke komplikacije tako da će biti sutra. Videću da napravim Dual 4K setup, stiže i Radeon R9 290X specijalno za tu namenu :)

Uuuuuu jedva čekam test :D

To Gizmo :)

Super je kada test radi neko ko se zaista razume u tematiku :type:

Ja sam odlučio da baš zbog tog selektivnog skaliranja na 4K monotoru koristim mac, windows opcije za skaliranje mi se ne svidjaju.

Vrh Dno