Šta je novo?

Dell UP2414Q - 4k @ 24" :)

Ovo je idealno za ljude sa 2 monitora da predju na jedan :)

Ne, njima treba 34" ultra wide monitor koji moze da prikaze dve razlicite slike. Ovaj nije dobar za to zbog 16:9 odnosa strana.

Ili jednostavno kupe dve triesvojke sa 4K rezolucijom i ne razmišljaju o radnoj površini narednih 6,7 godina. Šta, nije skupo :D

Pošto je kolega Gizmo, ispostavilo se, nesposoban za ove tech stvari :) , evo kako to radi:

Izvini molim te, po čemu sam to nesposoban? Nemam MacBook Pro koji je izgleda potreban da bi uopšte te Scaling opcije postale dostupne, teram 4K upravo sada u OSX 10.9.3, ali nema tih opcija. Nisam očekivao ovo od tebe reboot, sledeći put ne prenosim nikakve utiske na forumu, ko hoće neka pročita u testu, ko neće, ne mora.

:zgran:

Izvini, mislio sam da je očigledno da se šalim :lupko:

***, još jednom se pokazalo da se u pisanoj komunikaciji često ne shvati duh u kojem je nešto rečeno :)

A baš naprotiv, cenim koliko se trudiš oko svega, napisao sam i ranije u temi, baš lepo da testove radi neko ko se razume i ima entuzijazma. Nisam imao pojma da li si uspeo da namestiš ili ne, naišao na video, pa hajde da okačim u temi.

Onda sam ja pogresno protumacio hehe, nema ljutnje delovalo mi tako nekako, mozda sam malo nervozan danas :)

I meni je na trenutak izgledalo kao ozbiljno, mada sam mislio da je sala :D
Da si stavio :d umesto :) mozda bi bilo ociglednije

Gizmo je odlican, samo tako nastavi ;)

Kul cheers

Ako i dalje imaš volje da se smaraš sa tim, ovo bi trebalo da ti omogući HiDPI mode, jednostavno je, par klikova http://www.youtube.com/watch?v=HKBpJuRNgA4

Već sam probao tu metodu, to je funkcionisalo nekad, ali ne radi više sa Mavericksom. Jednostavno ne ponudi HiDPI rezolucije u Display kad se aktivira. Nisam imao previše vremena ovih dana, moguće je da postoji alternativna metoda koja radi - moram dublje da istražim.

Stvarno sam se smorio što 10.9.3 ne daje scaling opcije i 60Hz van MBPr-a, do sad nisam pronašao da je iko imao uspeha oko ovoga na Hackintoshu. Postojaće metoda kad tad, samo mi je žao što je nema u ovom trenutku, ili je još uvek nisam pronašao... Ukoliko neko slučajno naiđe na takav slučaj gde je neko uspeo da dobije scaling i 60Hz opcije na 4K monitoru unutar OSX-a, a da to nije na retini, neka mi javi. Koga ne mrzi, neka se pridruži istraživanju ovog problema, značilo bi mi da imam još nekoliko pari očiju i tastatura :)

@ZlajoX

Ja smajli nisam ni primetio, video samo "nesposoban" i to je bilo to, već sam hteo da se bijem :d . Hvala, trudim se koliko mogu :)

Poslednja izmena:
Taj review je sad već malo stariji, u međuvremenu su se promenile neke stvari, izašao je 10.9.2 i beta 10.9.3, pa MST radi na UP2414Q i drugim 4K monitorima tako da je moguće dobiti 60Hz u OSX-u. Problem je u tome što jedino retina MacBook Pro dozvoljava 60Hz na 4K, nisam video da je iko bio uspešan na hackintoshu, čak i drugim zvaničnim Apple konfiguracijama. Jedna od mnogih tema koja se bavi ovom tematikom http://forum.netkas.org/index.php?action=printpage;topic=8132.0

10.9.3 даје ту опцију али колико ми се чини за MacPro.
Погледах онај видео што je reboot поставио... тај асус је повезан на MacPro и оно што ме је изненадило је да скалирање нуди за 2560х1440... што значи да овај монитор који је Дел најавио од 28” са 4к резолуцијом ће бити пун погодак јер ћу моћи да користим 1440р ”ретина”.

Poslednja izmena:
Mada u toj varijanti to baš nije to, trebala bi rezolucija 5120x2880 da bi skalirano na 2650x1440 bilo 4:1. Tada bi na 27" PPI bilo 217, to bi bilo super :)
Inače teorija je da će nova generacija iMac-a i tb monitora na 27" imati upravo tih 5120x2880.

Kada je PPI visok i te nepravilno skalirane rezolucije izgledaju ok, meni na 13" mpbr na 227 PPI (1280x800 je 4:1), 1680x1050 deluje skoro jednako oštro, iako je nepravilno.

E sad', taj 28" ima 157 PPI, kako bi to uživo izgledalo ne znam, samo teoretišem. Ipak se desktop monitor koristi sa veće razdaljine neko laptop. Mada ja navijam za 5120x2880 na 27"

E super, čim završim sa učenjem bacam se na čitanje testa! :D

Prošlo vreme za edit :d
Odličan test!

Hvala :) Ako nekog zanima, u atačmentu kačim koliko je dvaesčetvorka manja od triesdvojke.

Prilozi

• IMG_9059.jpg
    IMG_9059.jpg
    617.1 KB · Pregleda: 180
Pa tastatura i jeste mala :p

Vratio sam na sto svoj Dell U2713HM... prva reakcija mi je bila "kakav je ovo krupan i krzav prikaz, šta je ovo"... dva puta sam morao da odem da proverim da li mi je stvarno 2560 x 1440 rezolucija nameštena u podešavanjima... Koliko je bezveze kada skoro dve nedelje koristiš 4K i onda se vratiš na 1440p. Razočarao sam se, i mislim da više nikada na ovu rezoluciju neću gledati kao nekad. Kako se čovek lako navikne na bolje, pa se onda totalno smori kada se vrati na lošije - strašno koja je razlika... Najozbiljnije kažem, sad kao da gledam u 1024 x 768, sve mi krupno i vidim kako font nije oštar...

Ja tih briga nemam :p
Nisam video monitor sa većom rezolucijom od 1920x1200 :D

Vratio sam na sto svoj Dell U2713HM... prva reakcija mi je bila "kakav je ovo krupan i krzav prikaz, šta je ovo"... dva puta sam morao da odem da proverim da li mi je stvarno 2560 x 1440 rezolucija nameštena u podešavanjima... Koliko je bezveze kada skoro dve nedelje koristiš 4K i onda se vratiš na 1440p. Razočarao sam se, i mislim da više nikada na ovu rezoluciju neću gledati kao nekad. Kako se čovek lako navikne na bolje, pa se onda totalno smori kada se vrati na lošije - strašno koja je razlika... Najozbiljnije kažem, sad kao da gledam u 1024 x 768, sve mi krupno i vidim kako font nije oštar...
Slično sam se ja smorio kada sam testirao 120 Hz monitor, pa se vratio na 60 Hz i startovao neku igru...
***... 4K 120 Hz IPS monitore verovatno nećemo videti tako skoro.

Још горе је када користиш rMBP и онда пређеш да радиш на било ком другом монитору...

Evo i ja da se složim sa predhodno napisanim :)

Čak i kada mislite da nema potrebe za boljim, kada jednom predjete na nešto mišljenje se menja. Na primer imao sam Galaxy s2 sa (valjda) 220 PPI i mislio sam nema svrhe oštrije od ovoga. Medjutim sada kada sa s4 uzmem nečiji s2, ono pikseli na sve strane napadaju oči :|

Да ли је можда неко имао прилике да употреби овај монитор са ретина МВР-ом?

Stigao mi je Dell pristupačni 4K TN monitor, sa jednim takvim neviđeno glupim i kritičnim nedostatkom. U pitanju je Dell PB2815Q koji je ograničen na 30Hz u 3840 x 2160 rezoluciji... Nema MST, tako da kako god da okreneš, bilo DisplayPort bilo HDMI osuđen si na 30Hz pri 4K.

To je po meni prosto neupotrebljivo za bilo kakvo normalno korišćenje, tako da nema smisla da ga testiram... Zašto bi iko kupio 4K monitor i pristao da ga koristi u tom refresh rate-u gde ni pomeranje kursora nije glatka akcija? Ozbiljno, šta su mislili kada sa izbacivali ovaj model na tržište?

Jesi li siguran da je ograničenje i na DisplayPort kablu? Čitam nešto u vezi ViewSonic vx2880ml i poslednji komentator tvrdi da je to ograničenje od 30Hz vezano samo za HDMI, dok DP može da gura i 60Hz. Ne znam da li je to feature samo kod ovog pomenutog VS, ali možda ne bi bilo loše da probaš kako radi u praksi DisplayPort na tom DELLu.

Generalno - ovo sa 4k rezolucijom mi liči na početke SSD tržišta, puštaju TN krševe malo i na kašičicu, pa ko kupi, kupi, treba sačekati da stignu ozbiljniji (non-TN) modeli u sub-1000$/€ cene.

Vrh Dno