Šta je novo?

Dell U2713HM, 1440p

Tomalak

Cenjen
Učlanjen(a)
01.03.2011
Poena
170
u japanu 637$

zanimljiv ekran, AH-IPS (advanced high-performance IPS)

mozda ipak samsung i pomrsi racune ovome ako malo spusti cenu pls

Jel Samsung s27a850 ima negde kod nas uopste?

Naravno da nema... :(
Ima Samsung bolji model od tog, pogledaj ovaj: http://www.samsung.com/us/computer/monitors/LS27B970DS/ZA VRH!!!

mozda ipak samsung i pomrsi racune ovome ako malo spusti cenu pls

Ima nekoliko korejskih firmi koje prodaju svoje 27" monitore sa tom 1440p rezolucijom za manje od 450-500$, video sam nekoliko tema na [h] forumu o doticnim. Nista spektakularni kvalitet izrade ali su ekrani LG, kao i u Dell, HP i Apple verzijama tog monitora. ;)

Naravno da nema... :(
Ima Samsung bolji model od tog, pogledaj ovaj: http://www.samsung.com/us/computer/monitors/LS27B970DS/ZA VRH!!!

Ima nekoliko korejskih firmi koje prodaju svoje 27" monitore sa tom 1440p rezolucijom za manje od 450-500$, video sam nekoliko tema na [h] forumu o doticnim. Nista spektakularni kvalitet izrade ali su ekrani LG, kao i u Dell, HP i Apple verzijama tog monitora. ;)

Video sam taj Samsung, ali je glossy ekran (ukoliko se ne varam?). Stan mi je takav da tesko mogu da kontrolisem osvetljenje, sto je razlog sto mi treba matte monitor.

Sto se korejanaca tice (uz to sto je vecina takodje glossy), cena sa shippingom im je odlicna (imas vec od 300USD). Medjutim, u nasem slucaju treba uracunati porez (8%), carinu (15%), troskove spedicije (DHL je recimo 3000rds bez PDVa). Znam da prodavci hoce da smanje cenu u invoice-u, ali je pitanje hoce li nasi carinici poverovati da 27 inchni monitor iz Koreje moze da kosta tipa 60 ili 100EUR, iako pise u deklaraciji. Uz sve to, ako monitor kojim slucajem ne radi, treba proci kroz komplikaciju izvoza nazad u Koreju (iako prodavac placa shipping), a zatim i proceduru/troskove ponovnog uvoza. Nakon svega toga, ostaje cinjenica da je garancija samo godinu dana.

Kada sam sve to uzeo u obzir, pre bih dao par stotina EUR vise za matte monitor koji u slucaju kvara mogu da vratim u prodavnicu 100m od kuce, umesto nekom random Korejancu na drugom kraju planete. :)

Bilo kako bilo - ne zurim se. Da vidimo ovaj novi Dell, ako nista drugo uvek su tu U2711 i ZR2740.

Poslednja izmena:
cek,cena mu je 575 britanskih funti?...i to tamo u UK?

pa koliko ce kostati kada se pojavi kod nas?......1000 eura?

cek,cena mu je 575 britanskih funti?...i to tamo u UK?

pa koliko ce kostati kada se pojavi kod nas?......1000 eura?

Videcemo. U UK je dosta stvari skuplje, uporedi domace cene U2711 sa njihovim.

U svakom slucaju ce biti skuplji od U2711 kod nas. Ja racunam da ce biti izmedju 600 i 700EUR cim se pojavi. Koliko vidim, U2711 je oko 550EUR, ZR2740 580-600EUR. U3011/ZR30 su oko 1000EUR.

Trebalo bi da se cenovno "uglavi" tako da bude nesto skuplji od U2711, ali da ne pridje suvise blizu cenama 16:10 brace od 30 incha, inace ga nema svrhe kupovati.

Moguce i da lupetam, pa nas iznenade cenom, videcemo! :)

Poslednja izmena:
Ako bude skuplje, onda treba pozuriti sa kupovinom starog modela, kome treba naravno!

pa verovatno je OK cena zato sto te monitore koji su skuplji od 300-400 eura,u Srbiji niko ziv ne kupuje(ili kupuje extremno mali procenat kupaca),pa dileri hoce da se rese tih nekoliko primeraka koji im ko zna koliko stoje na lageru...(koje su mozda nekada kupili nadajuci se da ce prodaja ici bolje)

Po kojim cenama se moze nabaviti kod nas U2713 ili U 2711 ili U 3011 model?

Danas se ponovio i prvi utisci su "fenomenalan", osvetljenje 50, kontrast 70 i Photoshop rad na nivou ;)IMG_20130305_183525.jpg

^Par pitanja (a i za ostale koji imaju ovaj monitor), posto i ja razmisljam da kupim isti

Videh na [H] forumu da ljudi pominju razne probleme pa me zanima kakva su iskustva ovde. Dakle backlit probijanje (manji problem), i retention / cross hatching (ozbiljan problem).
Posto se mnogi zale da monitor ima burn-in (suludo ali tako je). Dakle ako se monitor ukljuci posle pauze (recimo ujutro), stavi neki beli prozor na crni desktop (recimo explorer) u trajanju od 15ak minuta, i potom otvori program koji koristi sivu pozadinu (47/47/47 RGB, recimo PS ili 3DSMax), ili se jednostavno baci takva boja na ekran - da se uocava pozicija tj silueta explorer-a od ranije?
Cross-hatching su ukrstene linije, tj pattern koji se javlja na nekim delovima ekrana a koji je malo teze uociti.

Hvala:)

Posle nekoliko dana koriscenja (nisam zahtevan koristnik) nisam primetio nikakve mane pa ni te koje navodis, bukvalno se isto ponasa kao i monitor pored u2412. Igre su dovoljno brze, text dovoljno citljiv, prostora za rad kolko volis ...

Ljudi, sta mislite o ovom Dell UltraSharp U2913WM?
U pitanju je 29'', 2560x1080, H-IPS...

dell-u2913wm-overview1.jpg

Poslednja izmena:
A kako ce na njemu izgledati neki 16:9 snimak? Imace crne strafte sa strane :)

Ovaj monitor je namenjen, iskljucivo ljudima koji inace koriste dva monitora. Dakle onima kojima je neophodno da u isto vreme imaju otvovrena dva dokumenta (aplikacije, sta god) u punoj velicini, ovo je dosta cesta potreba ali pre svega u profesionalnoj upotrebi. Ovaj monitor nije namenjen da se na njemu radi samo jedna stvar, za to je totalni promasaj.

Rado bih ga posedova' :)

Uzeh danas U2713HM. Iako je 21:9 aspekt zanimljiv (imao sam na testu i U2913WM), ipak mi je 2560 x 1440 rezolucija bolja alternativa od 2560 x 1080.

Zasto bi za iste pare uzimao manji monitor :).

Vrh Dno