Šta je novo?

Dell U2713HM, 1440p

Za sve te brojke ja znam ima ih na wikipediji, ali da li ne neko probao licno da to i uradi? Zelim da prikljucim tri ova monitora na CF Asus r9 280x pa me interesuje nacin da li cu to i uspeti jer, karta ima dva DVI prikljucka od kojih svaki moze da tera 2560x1440 (ne znam da li kada prikljucim na oba izlaza mogu dobiti to isto) i da pritom treci monitor teram kroz DP zato mi i trebaju neki odgovori?

Da naravno, moj je na DP od prvog dana..

U potrazi sam za novim monitrom (kupovinu planiram tek za par meseci), i prvo sam se razmisljao za 2x 1920 x 1200 (1200p zbog broja linija) ali nekako jedan veci monitor mi je izgleda bolje.

Uglavnom monitor bi koristio manje vise za sve, development (web razvoj, uglavnom backend kodiranje ali i malo front), gaming i filmovi (nista PS i obarada slika).

Sad generalno kakav je ovaj monitor na tim poljima, mislim na gaming i filmove ?

Monitor je ok u svakom pogledu.

Međutim na CESu je najavljena ogromna količina 4k monitora po krajnje normalnim cenama.

Ako dodaš par na tih tvojih par meseci ja mislim da je vredno čekanja.

Ubr, setup da 2 ili više (ja mislim da je 3 taman, moj prijatelj kaže da su mu tek 5 kom prava mera) nije isto što i jedan veliki monitor. Konceptualno se drugačije koristi.

Razmisljacu tek posle 3-4 meseca o ozbiljnoj kupovini, mislim da bi mi 3 monitora bila previse, dovoljno ce mi biti jedan veci i mozda jedan manji ili isti.

Međutim na CESu je najavljena ogromna količina 4k monitora po krajnje normalnim cenama.

i da bi pristojno igrao neku noviju igru na tim 4K monitorima(tj njihovim rezolucijama),sa high ili ultra detaljima,potrebne su ti komponente koje se sada (a i ubuduce) mogu naci po KRAJNJE NENORMALNIM cenama..:)

290X CF.. :d

i da bi pristojno igrao neku noviju igru na tim 4K monitorima(tj njihovim rezolucijama),sa high ili ultra detaljima,potrebne su ti komponente koje se sada (a i ubuduce) mogu naci po KRAJNJE NENORMALNIM cenama..:)
Pa uvek možeš da spustiš rezoluciju u igrama (pogotovo što je skaliranje na 1080p prirodno 1/4), a na 1080p monitoru ne možeš da digneš rezoluciju desktopa na veću :p
Uostalom, ja se trenutno igram sasvim normalno na 2,5k monitoru, a nove grafičke karte će biti samo još jače.

Pa uvek možeš da spustiš rezoluciju u igrama (pogotovo što je skaliranje na 1080p prirodno 1/4), a na 1080p monitoru ne možeš da digneš rezoluciju desktopa na veću :p
Uostalom, ja se trenutno igram sasvim normalno na 2,5k monitoru, a nove grafičke karte će biti samo još jače.

+1

Skoro pa godinu dana od kako je kupljen, primetio sam da su cold cathode lampe za ovaj period malo oslabile. Pošto imam i kolorimetar, znam tačno koliko - za oko 50 cd/m2. To znači da je za godinu dana pozadinsko osvetljenje oslabilo 15% u odnosu na maksimalno koje je bilo oko 350 cd/m2 pri kupovini... Nikako mi se ne sviđa to što ću gubiti 15% svake godine, to mi deluje kao da nije normalno. Ne znam da li garancija uključuje zamenu lampi, ali ovo mi se uopšte ne dopada...

Ja bih kontaktirao uvoznika/prodavca/lokalnu kancelariju, mada, bojim se da unapred znam odgovor na tvoje pitanje/konstataciju... :-/

Skoro pa godinu dana od kako je kupljen, primetio sam da su cold cathode lampe za ovaj period malo oslabile. Pošto imam i kolorimetar, znam tačno koliko - za oko 50 cd/m2. To znači da je za godinu dana pozadinsko osvetljenje oslabilo 15% u odnosu na maksimalno koje je bilo oko 350 cd/m2 pri kupovini... Nikako mi se ne sviđa to što ću gubiti 15% svake godine, to mi deluje kao da nije normalno. Ne znam da li garancija uključuje zamenu lampi, ali ovo mi se uopšte ne dopada...

Ako imas U2713HM, a po konfiguraciji bi rekao da imas, on nema CCFL osvetljenje, vec LED ;) A sto se tice slabljenja, tesko da ce neko da prizna to kao defekt...

Poslednja izmena:
Totalno si u pravu, ja sam bio ubeđen da je osvetljenje CCFL kao na U2711, što mi onda celu stvar čini još čudnijom. LED ne bi trebao uopšte tako brzo da slabi...

Ne bi trebalo u teoriji ali se u praksi pokazalo skroz suprotno. Ista stvar vazi za nadolazece OLED ekrane, i oni ce imati skracen vek trajanja kada se pojave jeftiniji modeli. Vreme dugovecnih tehnickih uredjaja je davno proslo.

Edge-LED (W-LED) traje najkraće (u ovom monitoru). W-LED traje (koji nije Edge) duže, GB-LED (wide gamut) traje dosta duže, a RGB-LED (takođe wide gamut) najduže, ali i cena ide naravno dosta gore. Naravno ovo nije apsolutno pravilo, ako je jeftin panel, onda je i osvetljenje.
Ima i OLED-a koji traje ali je ultra skup, i kod nas ga nikad neće biti, a nisam ni RGB-LED nikada video...

Poslednja izmena:
Edge-LED (W-LED) traje najkraće (u ovom monitoru). Naravno ovo nije apsolutno pravilo, ako je jeftin panel, onda je i osvetljenje.

ali ovaj Dell U2713HM je sve,SVE samo ne jeftin monitor....

Pa nije ni skup. Pogledaj samo koliko su monitori te dijagonale i rezolucije koštali pre par godina.

Zanimljivo kakve percepcije realnosti se nece videti na ovom forumu...:)

Npr po tvojoj percepciji realnosti,danas U SRBIJI monitor koji kosta 480 eura nije skup??....:)

Sta mislis koliko primeraka istog monitora uopste postoji u Srbiji?......inace,njegova vrednost je bar 70-80% vrednosti prosecne srpske konfiguracije(sve sa monitorom)

Inace ako ces onom logikom sa cenama,pogledaj koliko je kostala neka 386 konfiguracija 1990 godine....:)

Poslednja izmena:
Skupi profi monitori su uvek bili 1000+ evra. Ovo je sada odličan odnos cena/performanse, ali negde je moralo da se uštedi.
Onaj kome je ovo skupo ima itekako dobar izbor jeftinijih 22-24" 1080p monitora.

pa naravno da je ogromnoj vecini IT populacije u Srbiji ovaj monitor prilicno skup i nedostizan sa cenom,ali nije u tome bila poenta mog posta....

vec kako to da Edge-LED (W-LED) traje najkraće (u ovom SKUPOM monitoru)?.......mislim,ajde OK sto je skup ako je kvalitetan itd,itd......ali ako za godinu dana oslabi osvetlenje kako je neko spomenuo,o kakvom se tu onda "kvalitetu" prica?...tj,zasto taj monitor uopste toliko kosta?............zato sto ima 1440p rezoluciju?

On je srednje cene, GB su oko 800-1000€+, a RGB su 3.500€+. I to naravno IPS, PVA, MVA, PLS i ostali paneli. TN je i dalje jako jeftin, ali je TN...
A to da li je to skupo za Srbiju ili ne je irelevantno...

ok,cena ovog monitora u Srbiji je IRELEVANTNA.....znaci,nije ni skup ni jeftin nego irelevantan...:).....(mozda za irelevantne stvari postoje pogodnosti prilikom placanja)....a obzirom da zivimo i funkcionisemo u bednoj Srbiji,prirodno mi je da gledamo da li je nesto skupo ili jeftino ZA SRBIJU......nesto me mnogo ne zanima da li je to skupo za USA ili DE ili Obalu Slonovace...

i zakljucili smo da monitor "srednje" cene ima Edge-LED (W-LED) koji traje najkraće.....:(

Stvar je u tome da je cena ovog monitora takva kakva je. Za monitor ovakvih specifikacija je vrlo niska, ako uzmes u obzir da postoji mozda jedan monitor ove dijagonale i rezolucije a da je jeftiniji, dok su svi ostali skuplji.

To kome je ovo mnogo ili malo para je kako ste svi vec rekli potpuno irelevantna stvar...

Generalno ne mozes gledati da li je nesto skupo ili jeftino za srbiju i po tome ocekivati kvalitet ili ne posto stvari nisu pravljene i cene nisu formirane samo za srbiju, vec za ceo svet...

Nisi shvatio maxx79, i upravo moraš gledati njegovu cenu na globalnom nivou, jer se on ne pravi za Srbiju! A to što mi živimo ovde i 500€ nam je misaona imenica - ko nam kriv!:d
Tj. ako uzmeš u obzir sve monitore i njihove specifikacije na globalnoj ponudi, on je niža srednja klasa IPS monitora, jer je jeftinija verzija bez velikog gamuta, boljeg osvetljenja itd...

@ Typhoon.X
Preduhitrio si me gotovo istim odgovorom! :D

Poslednja izmena:
Za cenu ovog monitora se mogu uzeti tri Dell U23HM... naravno da je skup. Na ovogodisnjem CES najavljeni UHD televizori dijagonale 50+ incha i cene hiljadu dolara. PC monitori su ko CPU, sve osim mainstreama kosta previse jer je kao za profesionalce pa daj da ih oderemo...

Ako ti treba 27" 1440p monitor, nije skup, a ako ti trebaju 3x 23" monitora, onda jeste :d

Za cenu ovog monitora se mogu uzeti tri Dell U23HM... naravno da je skup. Na ovogodisnjem CES najavljeni UHD televizori dijagonale 50+ incha i cene hiljadu dolara. PC monitori su ko CPU, sve osim mainstreama kosta previse jer je kao za profesionalce pa daj da ih oderemo...
Jeste, ali svi ti budžet UHD televizori imaju samo 24 Hz osvežavanje u 4K rezoluciji, što ih čini neupotrebljivim kao zamenu za monitor.
Meni itekako znači viša rezolucija, dijagonala i IPS ekran.

Kazem ovogodisnji CES, taj model koji ti pominjes je dolazio sa starim HDMI konektorom i zbog toga nije mogao da protera 4K u 60 fps. Novi modeli dolaze sa HDMI 2.0, samo sto tih marki verovatno nece biti ni kod nas ni u Madjarskoj.

Sto se panela tice, paneli koji se ugradjuju u jeftinije televizore nisu nista losiji od tog IPSa koji koristi Dell, a koji proizvodi LG. Razlika je u kalbraciji, input lagu i brzini odziva panela (u slucaju entry level modela).

Nazad
Vrh Dno