Šta je novo?

Dell U2311H IPS

@owim
Ja ga tako koristim, hdmi kabal sa graficke prikacen na DVI-D na monitoru, tipa nesto 500din kosta taj kabal, odlicna je slika tako.
Na kartici sam imao samo vga i hdmi, pa sam uzeo ovaj kabal i resio se kvaliteta slike, tako da ga i sad koristim sa karticom koja ima i dvi izlaz.

@owim
Ja ga tako koristim, hdmi kabal sa graficke prikacen na DVI-D na monitoru, tipa nesto 500din kosta taj kabal, odlicna je slika tako.
Na kartici sam imao samo vga i hdmi, pa sam uzeo ovaj kabal i resio se kvaliteta slike, tako da ga i sad koristim sa karticom koja ima i dvi izlaz.

Mislis, resio si se problema sa kvalitetom slike ;) A ako hoces da se resis kvaliteta, onda ides na VGA prikljucak :D

@owim

Da li je ovo ono što mi je potrebno?
cable55115-v.jpg

tako da ga i sad koristim sa karticom koja ima i dvi izlaz.
Ovo "ga" se odnosi na monitor ili na kabl? Sigurno ne koristiš HDMI-DVI kabl sa karticom koja ima DVI izlaz. Ili hoćeš da kažeš da više ne koristiš taj kabl, već imaš novu/drugu karticu koja ima DVI i koristiš DVI kabl koji si dobio uz monitor? ;)

Ima li smisla prodati U2311H i kupiti U2412M?

Usput, koristi li neko Display Port?

Da li je ovo ono što mi je potrebno?
cable55115-v.jpg
To je taj adapter.

Ovo "ga" se odnosi na monitor ili na kabl? Sigurno ne koristiš HDMI-DVI kabl sa karticom koja ima DVI izlaz. Ili hoćeš da kažeš da više ne koristiš taj kabl, već imaš novu/drugu karticu koja ima DVI i koristiš DVI kabl koji si dobio uz monitor? ;)
Koliko sam ja shvatio, koristi HDMI-DVI kabl i na novoj grafickoj, verovatno nije dobio u paketu DVI kabl.

Ima li smisla prodati U2311H i kupiti U2412M?
Pa sad mozda i nema, jer ces na prodaji izgubiti 20-ak evra. Plus 70 evra razlike - rekao bih neisplativo.

Usput, koristi li neko Display Port?

Ne verujem da ga puno ljudi koristi, verovatno zato sto retko kad stigne u paketu sa monitorom.

Hdmi to dvi koristim i dalje, svidja mi se kabal, mislim hdmi izlaz na grafickoj posto je manji, uzi od dvi-a.
Display Port retko ko koristi, verovatno neko ko bas mora.
Ne isplati se prodavati U2311H zarad U2412M, pogotovo ako ga koristis kao obican korisnik, jedino ako ti smeta tih 23".

Ne verujem da ga puno ljudi koristi, verovatno zato sto retko kad stigne u paketu sa monitorom.

Ja koristim display port jer imam jos dva monitora koja su prikacena preko dvi konekcije na istu kartu. Znaci ovaj dell preko Dp i dva preko DVI .. Nema razlike u kvalitetu izmedju DVI i DP . Display port je obavezan za eyefinity kombinaciju odnosno tri monitora na jednoj karti u isto vreme..

Ja ga koristim nekih 6 meseci, za taj novac nema nista slicno na trzistu. Kad se odradi kalibracija daje odlicnu sliku :)

^ajde kad si vec kod kalibracije koje su ti vrednsosti na monitoru ?:)

Ne vredi da pitas tako nesto jer je svaki monitor rzlicit pa samim tim i vrednosti

Naravno :) . Ja bih preporučio svakom ko je u mogućnosti da odradi hardversku kalibraciju, jednostavno se izvlači maksimum iz monitora. Kada već postujem, da javim da sam uzeo i Dell U2312HM, trebalo bi u četvrtak njegov test da izađe na sajtu.

Dajte mu ipak podešavanja, čisto da vidi u kojim granicama bi trebalo da se kreću vrednosti, pa uz pomoć očiju da koriguje :)

^ Kako se radi ta kalibracija ?

Naravno :) . Ja bih preporučio svakom ko je u mogućnosti da odradi hardversku kalibraciju, jednostavno se izvlači maksimum iz monitora. Kada već postujem, da javim da sam uzeo i Dell U2312HM, trebalo bi u četvrtak njegov test da izađe na sajtu.

Dajte mu ipak podešavanja, čisto da vidi u kojim granicama bi trebalo da se kreću vrednosti, pa uz pomoć očiju da koriguje :)

Kod mene je brightness 60, contrast 75, red 98, green 97, blue 97. Ima na prethodnim stranama jos vrednosti koje su korisnici kacili.

Mozes da probas i ovo
Brightness :30 Contrast: 70 Red: 99 Green: 95 Blue: 98

Brightness :25 Contrast: 75 Red: 99 Green: 95 Blue: 98

Kod mene je brightness 60...

Brightness na 60? Od toga bole oci :)

Kod mene brightness na 7 , contrast na 90 :d R 93 G 91 B 90

Zasto te vrednosti za brightness i contrast? Zato sto sam tako uspeo da izvucem maximalni kontrast i dosta ubedljivu crnu boju sa kalibratorom... Na kraju se dobije osvetljnje od 100 kandela sto meni najvise odgovara za obradu fotografija ...

Poslednja izmena:
Brightness na 60? Od toga bole oci :)

Kod mene brightness na 7 , contrast na 90 :d R 93 G 91 B 90

Zasto te vrednosti za brightness i contrast? Zato sto sam tako uspeo da izvucem maximalni kontrast i dosta ubedljivu crnu boju sa kalibratorom... Na kraju se dobije osvetljnje od 100 kandela sto meni najvise odgovara za obradu fotografija ...

Nekako mi je previse tamno ispod 60, a dok je bilo na fabrickim podesavanjima (100), stvarno su bolele oci. Trenutno ne provodim puno vremena pred njim, pa nisam primetio zamor.

sa tft central-a

Brightness 31
Contrass 75
RGB 87, 100, 93
Preset Mode - Custom (RGB)

nema od toga nista, ne stekajte se bzvz nego platite 10e da vam neko uradi kalibraciju :)

Pa ko koristi profesionalno, naravno da treba da podesi boje i osvetljenje kalibratorom...za amatersku upotrebu uglavnom nema potrebe za tim.

pa nema, zato sto hardverska kalibracija ne podesi samo monitor nego ima i kolor profil koji se dize sa win-om, pored toga sto je za svaki komad monitora drugacije podesavanje
u svakom slucaju kladim se da bacate pare na mnogo vece gluposti, a na ovo sto zaista znaci skrtarite, al' dobro, vasa stvar :)
samo ne razumem sto ste kupili toliko skup i toliko dobar monitor ako ce da vam radi skoro kao najobicniji tn (izuzev ugla gledanja i jos par sitnica)

Pa nije toliko skup Aleksej odakle ti to? Pusti ljudi , neka namestaju kako hoce, tebi i meni treba pa zato to i radimo, odnosno ja sam i kupio kalibrator davno..

@aleksej
znaci po tebi kad kupis nov monitor samo ga raspakujes,povezes sve i vozi?

ne, ja pro sto uradim je kalibracija, volim kad dam za nesto pare da to radi kako treba :)

Dobro ok HW kalibrator ce da podesi najbolje moguce na monitoru,slazem se ali sta neko da 10e za kalibraciju i ne prija mu odnosno njegovom oku,sta onda, da se navikne i da ga bole oci pri navikavanju? :) Nek probaju ljudi sve nek experimentisu pa kako njima odgovara nek tako ostane.

Ljudi pocinjete zaista svasta da pisete... Kako mislis nekome nece prijati kalibracija? pojasni sta tu ne prija?

Pa lepo ne prija kao sto je kod tebe brigstnes na 7 nekome to ne odgovara. Jel treba da ti nacrtam na kalibrisanom monitoru? xD

Nazad
Vrh Dno