Šta je novo?

Dell U2311H IPS

scheilinkin

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
03.12.2007
Poena
229
Lepa cena(link), nema šta.

1.jpg

6.jpg

8.jpg

Input lag
input_lag1.jpg

Uglovi
Untitled.png

Jes probao, kupuješ za sebe ili samo reklamiraš prodavca iz linka?

Cena je kod svih "tu negde" i monitor je sa nekim jeftinim eIPS panelom (ne znam ni šta je) što opet i cenovno znači da nema veze sa boljim/bar 2x skupljim modelima...

Jel HDMI toliko skup da ga nisu mogli staviti? Postoji neki adapter HDMI-DisplayPort?

Cena je kod svih "tu negde" i monitor je sa nekim jeftinim eIPS panelom (ne znam ni šta je) što opet i cenovno znači da nema veze sa boljim/bar 2x skupljim modelima...

to bas i nije istina , po ceni je maltene sa tn retardacijom od kojih je 2 3 puta bolji to je pravilna definicija , mada realno jeste daleko za s IPS

ne, ne i ne :D
stavio sam kao info, vidim nije niko drugi kačio pa ako neko kupuje i svidi mu se da ga uvrsti u izbor. da reklamiram Atom onda ne bih sakrio link sa onim tekstom, bzvz
ima dosta lošijih monitora za iste pare

Poslednja izmena od urednika:
I ja ga baš razmatram kao zamenu za 970P...sad da li vredi dati još 300€ za U2410...teško...
Nek javi neko utiske ako ga pazari ! ;)

Ja već neko vreme pokušavam da kupim starijeg brata ovog monitora - DELL U2410, ali tri primerka koja su mi prošla kroz ruke do sada su bili sve gori od goreg (prvi sa feleričnim pixelom kome ne rade dva sub-pixela, drugi sa stalno zaglavljenim pixelom u jednoj boji i treći sa ogromnom mrljom na sredini ekrana i jedno 30tak upaljenih pixela u crvenoj boji u toj mrlji, plus jedan skroz mrtav pixel). Pa me poređenja radi veoma interesuje kakav je kvalitet ovog modela od 23"...

Za te pare, TN zvuči prilično besmisleno, videću ga na stolu koji dan, pošto sam rešio da menjam Samsung P2470 za ovo, nije da nisam čekao da se ovako nešto pojavi (mada ima i samsung sa nekim jeftinim ne-TN panelom po sličnoj ceni)

Ji, javi utiske obavezno, ovo deluje prilicno primamljivo. :)

Na tftcentral su danas objavili detaljne podatke (na osnovu datasheet-ova od LG-a) o e-IPS panelima koji se koriste u ovim novijim jeftinijim IPS monitorima ( direktan link: http://www.tftcentral.co.uk/news_archive/23.htm#colour_depths ). Ukratko, većina panela je 6-bitna, pa se koristi A-FRC ditherovanje kako bi se emuliralo 16.7 miliona boja, kao kod TN panela. Konkretno od monitora koji su kod nas dostupni / dobavljivi, kod HP ZR22w, ViewSonic VP2365wb i od sada DELL U2311H su sve 6-bitni paneli. Jedino je kod HP ZR24w monitora pravi 8-bitni panel. Tako da ovo smanjenje opsega boja u kombinaciji sa većom prozirnošću ovih matrica što omogućava upotrebu manjeg broja CCFL pozadinskih lampi donosi uštedu u ceni. Tabela e-IPS panela sa tftcentrala je u attachmentu uz ovu poruku.

Prilozi

• eIPS.png
    eIPS.png
    15.7 KB · Pregleda: 337
Na kojima mozes samo tetris da igras i to ako ne vuces strelicu na dole @ Ji 4Tze

Na tftcentral su danas objavili detaljne podatke (na osnovu datasheet-ova od LG-a) o e-IPS panelima koji se koriste u ovim novijim jeftinijim IPS monitorima ( direktan link: http://www.tftcentral.co.uk/news_archive/23.htm#colour_depths ). Ukratko, većina panela je 6-bitna, pa se koristi A-FRC ditherovanje kako bi se emuliralo 16.7 miliona boja, kao kod TN panela. Konkretno od monitora koji su kod nas dostupni / dobavljivi, kod HP ZR22w, ViewSonic VP2365wb i od sada DELL U2311H su sve 6-bitni paneli. Jedino je kod HP ZR24w monitora pravi 8-bitni panel. Tako da ovo smanjenje opsega boja u kombinaciji sa većom prozirnošću ovih matrica što omogućava upotrebu manjeg broja CCFL pozadinskih lampi donosi uštedu u ceni. Tabela e-IPS panela sa tftcentrala je u attachmentu uz ovu poruku.

Vuhu moj LG W2220P ima full 8bit :D

И мене је почео да занима овај монитор. Упола цене од U2410! Јављајте утиске што пре!

И мене је почео да занима овај монитор. Упола цене од U2410! Јављајте утиске што пре!

Imas test na TFT Central i jos par drugih sajtova, vrlo dobro ocenjen, uzimaj i ne pitaj, ja bih ovo uzeo da nisam letos pazario W2220P.

Ovako na brzinu, subjektivni utisak:

1. pakovanje, montaža i sl - deluje plastično ali profi, ako me razumete. Manipulacija ekranom je vrhunska, niže, višlje, pivot, ugao... Dobije se i DVI kabl!
2. OSD i dugmići, malo arhaično ali vrlo funkcionalno
3. Kašnjenje slike u igrama, videu - ništa da smeta.
4. Ugao gledanja, bolestan :D recimo da na pivot modu slika je odlična, bez promene
5. Jedini problem koji sam odmah primetio to je blaga nejednakost osvetljenja po visini - kao da postoji blaga gradacija od dna do vrha ekrana. Ne oseća se ni blizu na punoj boji koliko na srednje sivoj.
6. Crna boja je crnja nego na onom Samsungu P2470 a bela belja, malo ga davi gradacija po dijagonali - obično kad pregledam monitor puknem par gradijenta vertikalno, horizontalno i po dijagonalama i u poslednjoj varijanti gradient ponegde pukne, ali to je opet 6bit panel, ne može da bude zamerka u odnosu na cenu. Osnovne boje deluju svugde jednako, kao i po ćoškovima tako i u ekranu.

Sve u svemu, žao mi je što nije " veći, kad ga udaljim još malo da bih ga okačio na zid možda će biti sitno ali ko ga šiša :D

Obzirom da sam imao prilike da radim 10-ak dana na jačem modelu od 30" ovo neću menjati sem ako mi apetiti ne porastu i ne zatreba veći ekran.
Svakako ću mu raditi kalibraciju, čini mi se da malo daje toplije boje a možda je to i do aparata, kada sam u photošopu vrteo kvadrate osnovnih boja, delovalo mi je prilično realno.

Mozda malo glupo pitanje posto poredim IPS i TN, ali koji uzeti ovaj ili viewsonic vx2450wm-LED?
Inace ne igram igrice, ali isto tako se ne bavim obradom slike...
Sada mi treba monitor, ali mogu da cekam mozda kraj marta/aprila za nove monitore (iz teme sa pomenutim vievsonicom), a sada da uzmem nesto privremeno.

@Ji 4Tze

Kakva je situacija sa pikselima na tvom primerku monitora, jel su svi na broju ili ima mrtvaka/zaglavljenih?

He he, izgleda da je tačno što piše na inostranim sajtovima da je ovaj mališan bolji od starije braće...

@Ji 4Tze

Cestitam, u zdravlju da ga koristis.

Jel se ovo skoro pojavilo kod nas ili šta? Pošto na forumu osim ove teme nema ničega. Šta prognozirate, hoće li ga biti u naredno vreme da se nađe ili treba požuriti dok se ne razgrabi? Na papiru mi deluje da nema alternativu za mene, skinuo sam i gomilu video review-a... od prilike sam ovako nešto čekao, normalan monitor za ok cenu. Samo ne znam ima li neku krupniju manu... s jedne strane ne bih da se zaletim, a ne bih ni da se proda pa da ne bude mesecima i kad ponovo stigne da bude skuplji :S:. Šta mislite da li bi možda ove godine mogao najzad da se pojavi još koji pristupačniji va/ips monitor?
Nisam iz bg, sad da danas/sutra žurim da dolazim mi je cimanje, a poručivnje bez probe mi je nepouzdano da ne bude s nekom falinkom pa onda još gore...
@Ji 4Tze
Jesi li probao pre kupovine? Ako nije problem šibni mi pm gde si uzeo. Probijanje vidim nisi pominjao, nadam se da to znači da ga nema :). I kakva je garancija na pixele, to mi je najbitnije?

Stiglo je 30ak komada, uvozi PIN, to je sve što znam. Potražite maloprodaje jer cena varira 1000-1500 din
Ovaj komad nisam probao dok nisam stigao kući ali ni kolega se nije žalio na nešto.
Probijanja ima malo, ne očekujte previše ali se ni ne primećuje toliko.
Garancija je 36 meseci ali ne znam kako je sa pixelima.

Hvala puno. Vidim sad po netu da nije problem s probijanjem, već ips glow što je druga stvar, ali nije ništa strašno. Još jedna sitnija zamerka je kao što nema 1:1 pixel mapping već samo "fill" i 4:3. Šta to u praksi znači? Još uvek sam na crt pa nemam pojma... a igram isključivo matore 4:3 2D igre pa me interesuje. Nisam shvatio šta je tu problem, ja kontam da kad se stavi na 4:3 dobijem pillarboxing, dve crne štrafte sa strane i koristi se samo 1440x1080, te recimo ako opalim Age of Kings :) na 1280x1024 monitor to upscale-uje i uklopi što mi više odgovara nego da ide pixel na pixel pa da imam crno skroz okolo. Jel bi tako bilo u slučaju 1:1 mappinga? Meni je prva varijanta bolja, za mali gubitak na kvalitetu usled skaliranja me nije briga :).
Za garanciju sam pitao jednu maloprodaju, ali nešto mi mute neće lepo da kažu, te 7 dana, te tri grupisana ili pet razbacanih... što se ne slaže sa zvaničnom Dell-ovom garancijom na ultrasharp seriju. Poslao sam sad mail uvozniku i atom-u pa ću valjda dobiti pravi odgovor. Verovatno ću da skoknem do BG i da uzmem, ne vredi više da čekam bolji ili jeftiniji monitor jer je 16:10 izumro a va/ips sa led osvetljenjem ko zna kad će...

Poslednja izmena:
Ne radi link. A i to mi je mnooogo skupo :(. Još povrh svega koliko sam čitao samo neke pritužbe na monitor. Po mom ukusu već sve preko 300e treba da bude perfekcija a ne da praviš kompromise.

Stavio drugi link :type:

Znam da je skupo, al' reko' mozda ces da se pocastis na rate, mada onda ispadne jos skuplje :S:

Ja gledao neki Dell, reko' aj' da vidim koliko bi bilo na rate - ispade da bi kupio skoro 2 monitora :smash: No way, Pedro :d

Zanima me na ovom dell-u ( zasad cisto informativno ), ako se dvi port iskoristi za povezivanje sa pc, da li preostali DisplayPort moze da se iskoristi za povezivanje na x360 konzolu ( ne bi koristio vga port ), i kako bi moralo da se ispovezuje da bi imao zvuk, posto konzola preko hdmi salje audio signal, ali monitor nema audio-out ili izlaz za slusalice odakle bi mogao iskoristiti signal ?

Zanima me na ovom dell-u ( zasad cisto informativno ), ako se dvi port iskoristi za povezivanje sa pc, da li preostali DisplayPort moze da se iskoristi za povezivanje na x360 konzolu ( ne bi koristio vga port ), i kako bi moralo da se ispovezuje da bi imao zvuk, posto konzola preko hdmi salje audio signal, ali monitor nema audio-out ili izlaz za slusalice odakle bi mogao iskoristiti signal ?

Sa Xbox-a s obzirom da monitor ne prosledjuje audio.

Nazad
Vrh Dno