Šta je novo?

Delimano Slavina i protočni bojler 2 u 1

Verovatno je racunao,da moze da kupi dve pijacne Delimano, po ceni takozvane originalne.Jedino sto nije stavio u razmatranje,je da ce na kraju imati dve neispravne pijacne,i 5000 dinara bacenih parica u kineski dzep.Kinezi su na toj racunici ,napravili imperiju.
Nije mogao da nađe originalnu po prodavnicama. Nije bilo. Ionako mu je trebala za nekoliko meseci jer radi rekonstrukciju vodovodne mreže. Na žalost još nije počeo rekonstrukciju a naprava se raspukla.

Mislio sam generalno gledajući.Koliko puta smo bili u dilemi,jeftina zamena iz Kine,ili takozvani originalni deo,i u većini slučajeva,to skuplje ispadne kasnije jeftinije,ne vazi bas za sve tipove proizvoda,ali daje neku predvidivost.
Ovde se radi o kombinacije struje i vode,sto je rizik prve klase u domacinstvu.
Malo razmisljanja,kineska slavina na struju, kupuje se radi ustede u novcu,ne vidim neki drugi razlog,e sad, da li je taj neko, ko idem tim pravcem,ako je vec ustedeo novac na slavini, da li je za tu ustedu,na primer kupio fidovu sklopku???

Nije hteo da uštedi. Samo nije našao original.
Već ima diferencijalnu (FID) sklopku. Šta će mu dve?

Poslednja izmena:
Čitam temu pa ću izneti svoje mišljenje. Koristio sam je u prenoćištu na odmoru i problem je što niže temperature od 40 je nemoguće održati u konstanti tj. morao sam na tren vraćati na hladnu kako bih ruke mogao da ukvasim, jer posle već postaje vrela i ide fo 42/3 stepena. Dobra je za pretpranje posuđa koje ide u mašinu za sudove, ko tako voli, ja dašta. 😁

Problem sa održavanjem temperature postoji. Kad je mlaz slab bude neprijatno vruća voda. Kad se pojača onda postaje hladne. Pričam o Delimano slavini. Vidim da ima nekih skupljih. Kako se one ponašaju ne znam.

Poštovani
Prvi put sam na ovom sajtu pa ne znam kako da postavim pitanje,dali ovako ili na drugom mestu.
Namontirao sam Delimano protočnu slavinu i primetio sam odmah nakon pokretanja da kaplje voda kroz rupicu iza ručke,ne znam u čemu je problem i dali je to rešivo ili da tražim zamenu,šaljem slike pa ako neko zna da mi objasni biću zahvalan.

Prilozi

• 20221212_234005.jpg
    20221212_234005.jpg
    100.7 KB · Pregleda: 128
  • 20221212_233646.jpg
    20221212_233646.jpg
    116.9 KB · Pregleda: 115
  • 20221212_233641.jpg
    20221212_233641.jpg
    134.6 KB · Pregleda: 123
Poštovani
Prvi put sam na ovom sajtu pa ne znam kako da postavim pitanje,dali ovako ili na drugom mestu.
Namontirao sam Delimano protočnu slavinu i primetio sam odmah nakon pokretanja da kaplje voda kroz rupicu iza ručke,ne znam u čemu je problem i dali je to rešivo ili da tražim zamenu,šaljem slike pa ako neko zna da mi objasni biću zahvalan.
Trazi zamenu ne sme da curi nigde.
Gde si je kupio?

Pozdrav svima, kao što se vidi sa slika otišao mi je ovaj deo sa slavine.. Da li je neko uspeo da kupi ovo i zameni, pošto ja ne uspevam da nađem nigde u Srbiji ovaj deo već nedelju dana..

Prilozi

• 323366442_490813956565625_445889487345451277_n.jpg
    323366442_490813956565625_445889487345451277_n.jpg
    56.9 KB · Pregleda: 82
  • 324071334_735105018227797_2005758855960566050_n.jpg
    324071334_735105018227797_2005758855960566050_n.jpg
    70.3 KB · Pregleda: 68
  • 325475427_570594504925473_2616182135910223203_n.jpg
    325475427_570594504925473_2616182135910223203_n.jpg
    60.4 KB · Pregleda: 87
Pozdrav svima, kao što se vidi sa slika otišao mi je ovaj deo sa slavine.. Da li je neko uspeo da kupi ovo i zameni, pošto ja ne uspevam da nađem nigde u Srbiji ovaj deo već nedelju dana..
Ja mislim da to imas u radnjama koje prodaju slavine, sve za vodu i kanalizaciju.
Ja sam takvo kupio za cesmu u kupatilo obicnu sto ide topla voda iz bojlera i hladna pa mi procurelo ko tebi i to kupio u radnji.
Ovako moja cesma izgleda slicne su prepostavljam da i slican taj deo imaju kao se zove to ne znam.
rossetti-jednorucna-slavina-za-kadu-aqua-cene.jpg

Mislim da je bolja računica da kupi novu bateriju koja se kreće do 20 EUR na oglasima nego da menja ovaj deo majstor jer izaći će na cenu nove ako ne i skuplje. Jedino ako menja sam a deo plati par stotina RSD ali i to pitanje da li će taj deo koji kupi odgovarati na ovu bateriju koju ima jer većina tih baterija je kopija.

Pozdrav.Da li neko ima preporuku za kvalitetnu protočnu slavinu za kuhinju?

Mislim da tako nešto ne postoji.

Ja imam Rosberg i služi me besprekorno.

Učinite sebi uslugu i vidite sa električarem da vam ugradi fid sklopku, ako več volite ovakva rešenja.

Učinite sebi uslugu i vidite sa električarem da vam ugradi fid sklopku, ako več volite ovakva rešenja.
Ma nije nešto da volim, imam sprovedenu vodu iz velikog bojlera iz kupatila ali je udaljen oko 7 metara i veliki su gubici tople vode, pa razmišlja da li da stavim protočni, običan bojler ili ovu slavinu.Po svemu sudeći biće običan bojler 10l.

Mesac za slavine imate u onim gvodjarskim radnjama.Mozda i kod kineza,ja sam kod njih uzeo nautiluse.

Ja došao očito 4 godine prekasno da se uključim u svađu. Moja iskustva su dobra i sa kineskim kopijama a i sa Lidlovom slavinom koja mi je trajala oko 3 godine i još bi trajala ali je beogradski vodovod dokusurio isklučenjem vode u kombinaciji sa ostavljenom slavinom na toplo dok vode nije bilo. Dolaskom vode ona nije crkla već par dana posle toga uz enorman smrad i paru iz nje. Ni tada nisam imao prodor na masu i nije mi fidova sklopka izbacila. Mnogo je dobrih stvari rečeno ovde ali i polustručnih ili nedovoljno obrazloženih. Prvo ok je delimano i brend jer načelno imaju 2 god garanciju ali teško dokazivu .-Slučaj crkavanja moje slavine je primer jer isto ima i to 3 godine garancije. Drugo: Nema rastavljanja i prespajanja na trofaznu struju jer je grejač predviđen za 220 a ne 380 V tako da nije dobro ni pametovati. Treće: pošto je Delimano po spec. 3300 wata može se dogoditi da na monofaznoj struji ne bude dovoljan 16 A osigurač pogotovo ako je stari npr.automatski kojem je bimetal već oslabio ili ako imamo pad napona kao negde u selu pa je potrebno i više od 16A da u množenju s naponom postigne 3300 W koliko vuče potrošač tj grejač. Obično to znaju ljudi koji žive u ruralnim delovima gde ima padova napona i gde može da napon bude i niži od 190 Volti. Četvrto i u takovim brdskim ruralnim predelima gde je voda kao zmija zimi hladna dovoljno je topla i posle običnog kineza za pranje posuđa neovisno i o pritisku jer je protok tih slavina mahom redukovan upravo radi postizanja temperatura vode koje su korisne za namenu za koju se prodaju. Važno je ispravno uzemljenje za opasnost od eventualnog strujnog udara a i pod 6 strujno naponska odnosno FID sklopka se stavlja etažno a ne na jedan potrošač- osigurač- strujni krug i dovoljno je osetljiva da u slučaju proboja na masu jednog potrošača u instaliranoj etaži deluje sa dobrim uzemljenjem trenutno i isključi struju pre pogibije potrošača. 7 Ovaj koji se hvali da ima svaki strujni krug na jednom osiguraču ne govori istinu. Npr imate 5-6 utikača iza tv-a ako imate noviju instalaciju da se ne koristite lopovima to je ok i tu uključujete kao ja par resivera 2 rutera konzolu, napajanje za externe zvučnike i svašta koješta . svaki od tih potrošača ne ma više od 20 120 Wata. Pa ko je lud da stavi na šinu 6 osigurača od 10 Ampera i vuče sa ploče za svakog potroošača 3x 2 ili 1,5mm2 kabl posebno. Zato druže i ti ne pričaj koješta jer se zna koji potrošači u domaćinstvu imaju posebne strujne krugove . I nače na jedan strujni krug ode do 7 rasvetnih mesta i manjih utičnica tj manje potrošnje. ili oko 3 utičnice gde ti žena može uključiti peglu ,grejalicu itd na 16 A a zasebno ide svaki u vešeraju, kupatilu kuhinji kao i svaki blok sa po 3 trofazna voda za trofazne potrošače. Toliko od mene koji sam došao ovde da tražim predlog za novu protočnu slavinu na mesto lidlove koju koristimo u kuhinji da properemo sudove pre sudo mašine ili operemo sudoperu ili ono za šta je mašina nepotrebna. Ove kineske kopije Delimana koristim na više mesta u vikend kući i rade posao više godina. Ipak za kuhinju koja je lepa ne ide kinesk a ni delimano već nešto u prohromu kao šta je bila ova iz Lidla ali nje nema dok se tamo ne pojavi a meni treba sad i odmah u roku od 7 dana maximalno. Pozdrav svima koji ovo pročitaju od jednom matorog ...

I cesma je baterija, donji mali bojler je niskomontazni bojler sa 3 creva (2xhladna + topla) i to su bojleri za nizak pritisak, pa imaju niskomontazni bojleri za visok pritisak (retko se postavljaju) i imaju 2 cevi i visokomontazni (gornji) bojleri sa 2 cevi. Tako da eto tako se zovu ti bojleri ali zovu ih i protocni...
Ne, ne zove ih većina protočni već upravo kako si gore skoro svaki bojler opisao. Ovako bi nekako prirodno bilo da su to protočni ili akumulacioni električni grejači vode. Nisko i visoko montažni i niskog i visokog pritiska "akumulacioni" kuhinjski bojleri su najčešći. Protočni bojleri "vuku" mnogo više struje za rad i nemaju akumulaciju tople vode već im se grejač pali pojavom protoka vode i naj češće im je grejač od 6-7 KW pa na više a akumulacioni mali 5-10 litara-kapacitet kazana bojleri su ovi koje si opisao. Oni bez obzira šta su slabiji imaju veće gubitke i troše u proseku više struje no protočni bojleri koji su skuplji, instalacija im je skuplja i imaju češćih mogućih kvarova zbog promene napona i pritiscima u mrežama struje i vodovoda. Akumulacionom b. visokog prtiska je kazan pod pritiskom vodovodne mreže a drugom-niskog pritiska koji ima često plastični kazan koji nije pod pritiskom mreže. Ovim drugima niskog pritiska zbog temperaturnog pritiska usled širenja tople vode karakteristično je povremeno kapanje vrele vode iz baterije šta ne predstavlja kvar ili nepravilan rad već upravo pravilan rad takve vrste bojlera i baterije predviđene za takvu vrstu bojlera-topla je otvorena čak i povećanjem pritiska ugrevanja vode i pre puštanja hladne u rezervoar. Slavina reguliše gura hladnu u bojler a istiskuje višak tople a hladna ide kad se pusti direktno i ka bojleru SAMO ako meša. U oba slučaja hladna voda iz mreže ide direktno na slavinu iz zida ili crevom s ekventila pa onda sa mešača u bojler i opet u povratu na slavinu tj mešač topla kao šta si napisao. E sad i slavine-mešači se razlikuju da li su za niskotlačni ili visokotlačni sa 2 ili 3 cevi zidne ili ugradne u sudoperu ili radnu ploču. Svi ti akumulacioni bojleri snage su najčešće 2 KW za razliku od kuhinjskih protočnih snage 6 i više kilovata ili kupatilskih protočnih snage 15-20 i više kilovata i akumulacionih od 2- 2,5 KW snage i kapaciteta od 50-80-100 i više litara akumulacije u kazanu . Inače protočni bojleri najčešće nisu redukovanog pritiska kao ove slavine sa grejačima pa stoga moraju da budu puno jači i koriste trofaznu struju ili međufaznih 380 volti za grejač/e/ a ne 220 V jedne faze ka ili sa nulom zbog mono šuko utičnica koje su standardima ograničene na 16 ampera maksimalne struje ili cca 3,5 KW snage priključenog potrošača 220V x 16A = 3520W = 3,52 KW. Takvi bi potrošači trebali da budu sami na osiguraču i na liniji- bakarnom kablu do utičnice od 3x2,5mm2. Preporuka za velike potrošače u vezi sa vodom da imaju dobro uzemljenie i FID strujno -naponsku sklopku na etažnoj ploči-ormanu sa osiguračima. Mogu i ovi trofazni bojleri da imaju više grejača samo na posebnim fazama sa 220v ka svakom od 3 grejača npr. Toliko o bojlerima i struji od matorog građevinca. Nekada davno mi smo to sve morali da znamo... sada se to suzilo na bavljene samo nekolicinom zanata po pozicijama koje se vode-rade-nadgledaju. Nije dobro kada posao vodi onaj ko ne zna a ne želi da pita jer je epilog tuga, kuknjava i npr. dugo pešačenje studenata. Samo svi zajedno možemo da posedujemo "neko" znanje opasno je ne biti svestan svog neznanja...ova primedba ne odnosi se uopšte na tebe i ovaj komentar o terminologiji koju smo upotrebljavali brojeći tipove bojlera već na želju da se međusobno pomognemo na ovim sjajnim forumima dobrim i lošim iskustvima iz kojih stičemo "neko" dodatno znanje.

Nazad
Vrh Dno