Šta je novo?

DeepSeek, kineska AI platforma

Ne znam koliko koristite, ali status samog servisa moze da se proveri uvek na DeepSeek Status.

Elem, do sada sam DeepSeek koristio za pisanje dokumentacije i napisao sam brdo dokumenata, cak i jednostavne bash skripte zna da napise lepo, bez ikakve prepravke, copy/paste direktno iz DeepSeek-a mi je odradio posao.

Iskreno, paranoja oko slanja podataka u Kinu nije nesto sto me brine, sta se sve radi oko nas i koliko su do sada razne kompanije sto domace, sto strane prikupile informacija o svima nama, siguran sam da bolje poznaju moj zivot i mene od mene samog. :)

Ja sam poslednjih par puta pored ChatGPT-a pitao i DeepSeek (i Qwen) i nisam dobio ono što sam tražio.

1. Počeo sam češće da ih pitam za excel/calc makroe. Korisna stvar u koju nikad nisam uložio dovoljno truda, i to je taman posao za AI kako ga reklamiraju. U suštini, na kraju uvek dobijem ono što mi treba, ali nikad nije copy->paste, već uvek moram sam da prepravim deo koda. Možda bih i mogao da dođem do 100% tačnog rešenja, ali sa gomilom upita koji mi verovatno uzmu više vremena nego da sam pogledam i ispravim. Svakako nije nešto što će pomoći ljudima koji nikad nisu videli VBA/Basic. Nisam ga pitao za bash skriptu koju CGPT nije mogao da mi napravi (stackoverflow mi je pomogao nakon toga), mogao bih to da testiram.

2. Druga stvar su dokumenti koji se uglavnom pišu forme radi, tipa pismo preporuke. Tražio sam da mi napiše nešto tako za specifičnu poziciju i rezultat je šablon kakvih ima na hiljade po netu. Ako neko zaista želi da napiše smislen i iskren tekst, mora sam. DeepSeek (CGPT, Gemini, Qwen...) može dati predlog, ali nema neku prednost u odnosu na već dostupna rešenja.

Ko koristi besplatna rešenja, mislim da mu je svejedno. Ko plaća za više opcija, verovatno treba da ide na jeftiniju, u ovom slučaju DS.

Ljudska kontrola svakako mora da bude pristuna, po meni suludo je osloniti se kompletno na AI.

Sto se tice pisanja skripti, sa bash-om sam dosta radio, i nikada iz prve nije generisao ono sto mi treba. Nakon svake iteracije usledilo je usmeravanje sa moje strane koje je na kraju rezultiralo skriptom koja mi je zavrsila posao. Moj pogled na AI je da ga vise vidim kao dobrog asistenta za ljude koji se profesinalno bave svojim poslom i nikako kao ljudsku zamenu. Bice dobro ako na ovome ostane u buducnosti. :)

Ono sto mi je interesantno jeste kada se ukljuci DeepThink (R1) i nacin kako "rasudjuje" ili bolje je reci komentarise samog sebe kada treba da ispuni dati zadatak, nekada mi deluje "scary". :)

Svako ko misli da je AI danas nešto više od korisne alatke za obavljanje raznih taskova (programiranje, pisanje, istraživanje određene teme, analiza recenzija hotela, npr), u zabludi je. Moguće da postoje modeli puno ozbiljniji, koji mogu mnogo više, ali to nije za široke narodne mase. Ali je vrlo korisno naučiti što preciznije postaviti upit i ovim nama dostupnim. Isplatiće se kroz bolje odgovore i manje iteracija do valjanog odgovora.

Ljudi pre par dana instalirao Deepseek aplikaciju, nadajuci se da je zaista napredniji od ChatGPT. Pa on pojma nema, totalno je pogubljen.

Ni ja ne razumem sve te pohvale na njegov racun, msm jeste imresivan za 6 miliona dolara, ali je mozda 80% ostalih. Osetno je losiji, nov je i to je ok, ali za sad ne razumem hajp

Da li je realno?

Prilozi

• Screenshot_20250308_222001_Edge.jpg
    Screenshot_20250308_222001_Edge.jpg
    74 KB · Pregleda: 143
  • Screenshot_20250308_222129_Edge.jpg
    Screenshot_20250308_222129_Edge.jpg
    78 KB · Pregleda: 103
Meni su nekidan i ChatGPT i DeepSeek rekli da je Biden trenutni predsednik USA. Baza im je malo starija. Ali u takvom slučaju sa Search opcijom daju bolje odgovore.

LoL

Upravo sam saznao da je senilni matorac reizabran i da upravo teče njegov drugi mandat predsednika...

Prilozi

• Screenshot_20250308_232135_com_openai_chatgpt_MainActivity.jpg
    Screenshot_20250308_232135_com_openai_chatgpt_MainActivity.jpg
    54.1 KB · Pregleda: 137
ostaje jos samo da se i gpt rukuje sa vazduhom

Poslednja izmena:
Juce ubacim pdf fajl da mi chatGPT prevede i isto to uradim na DeepSeek... ChatGPT mi je preveo prve dve strane i standardno stao. DeepSeek krenuo tek od trece strane, bukvalno tamo gde je ChatGPT stao... WTF?
Ima li neko objasnjenje?

Juce ubacim pdf fajl da mi chatGPT prevede i isto to uradim na DeepSeek... ChatGPT mi je preveo prve dve strane i standardno stao. DeepSeek krenuo tek od trece strane, bukvalno tamo gde je ChatGPT stao... WTF?
Ima li neko objasnjenje?
Samo da mapomenem da Deep Seek ne prevodi ni priblizno dobro kao ChatGPT. Bar ono sto sam ja probao, Deep Seek nije uopste bio upotrebljiv (gramatika na nivou prvog/drugog razreda osnovne skole). Zadnji put sam nesto prevodio prije 10ak dana.

Meni Grok pravi najmanje grešaka kod prevoda.

Samo da mapomenem da Deep Seek ne prevodi ni priblizno dobro kao ChatGPT. Bar ono sto sam ja probao, Deep Seek nije uopste bio upotrebljiv (gramatika na nivou prvog/drugog razreda osnovne skole). Zadnji put sam nesto prevodio prije 10ak dana.
Meni radi bolje nego chatGPT, zato ga i koristim. Kao i chatGPT i DeepSeek ume da izmisli rec ali jednom kada ga ispravim vise ne ponavlja. Sve zavisi sta si prosao sa njimi sta si ga naucio.

@DukeLander Toga se i bojim :LOL:

I meni je Deep Seek odlično preveo jedan malo veći tekst koji je trebao supruzi, gde nije bilo nijednog dela koji je preveden bez smisla i konteksta ili gramatički neispravno.

Koji od njih bi bio najbolji za prevod knjiga iz hemije, recimo o nanomaterijalima ali da prevod ima smisla sa tehničke strane plus da formula bude u izvornom obliku a ne tipa Mg2O3?

Onda će Mistral da ti odradi posao. Pogledaj blog post, imaš baš deo sa formulama

samo da vam kažem kao profesionalni sudski tumač i prevodilac da se ne igrate sa AI ako je bilo šta ozbiljnije u pitanju, jer je princip takav da što je prevod bolji to je u stvari gore po prevodioca, uljuljkaće vas i nećete uočiti bitne greške (npr. ako prevodite nešto na engleski - 2. sprat u UK i US nije isti sprat, AI neće to ukapirati)

Vrh Dno