Šta je novo?

DeepSeek, kineska AI platforma

Heh, good luck with that. Sa jedne strane imamo megakorporacije koje su stvorile AI i bukvalno bacaju pare koje bi jednom kontinentu donele blagostanje, a sa druge nas potisnute koji se tetosemo sa "ma sta me briga, neka snima, nemam sta da krijem".

Međutim, AI može da bude i alat za zbunjivanje trackera, ako je na strani korisnika.

Nikada neće biti na strani korisnika. Biće samo bolje ako ih ima što više pa se međusobno nateraju na neke ustupke.

Jedva čekam za par meseci, a možda i pre kada izađe vest da je uklonjena iz Apple Store prodavnice zbog bezbednosnih razloga i prikupljanja infomacija. Nakon toga, Deepseek ode u zaborav. :D Ja i dalje dajem prednost ChatGPT iz razloga što je proveren i integrisan sa ko zna čime u pozadini, a logično je kada se razvija još od početka prvih kartica za rudarenje, a da toga nismo bili ni svesni... :D
Nama su juce zabranili da koristimo DeepSeek na poslu i kompanijskim uredjajima.

Nama su juce zabranili da koristimo DeepSeek na poslu i kompanijskim uredjajima.
I kod nas isto.

Mislim da svakome treba offline model da može kući da pokrene lako kao što koristi mobilni. Ta sprava bi vredela svaki din. I da je subskripcija samo na download modela koji se skida na karticu sa online kompa jednom u par meseci i meće u taj offline uređaj

Hehe kako US voli da priča da je konkurencija dobra, sve dok ne dobiju konkurenciju koja ih pobeđuje.

Deepseek ih najviše boli upravo što je open-source i besplatan pa samim tim može biti dobra alternativa za razne LLM upotrebe, i mislim da se toga najviše i plaše. Što bi plaćao (Closed) OpenAI kad besplatno imaš bolji model.

A sto se sakupljanja podataka tiče, msm da isto rade ChatGPT, Gemini I ostali, samo to je ok jer su oni 'nasi' dok ovaj treba zabraniti.

Moje mišljenje je da je dobro što deepseek postoji, što je open-source i što neka lakša verzija može opušteno da se pokrene lokalno na laptopu gde informacije ne idu nikome.

Vole konkurenciju unutar svog društva. Ne od 'neprijatelja'.
Impresivno brzo radi deepseek 32B model na nvidia 5080. Neko na youtubu pokazao.

Mislim da je poenta videa bila da Deepseek "laže" da ne šalje podatke u Kinu. Ne da stvarno ne šalje (ipak je cloud sa serverima u Kini).
Gomila komentara je "što ne pita isto i američki AI". Sva sreća pa možemo i sami:
1738826146751.png

Gledao sam ovaj "test" pre neki dan, koliko se sećam nije pokazao šta se šalje već je samo brojao neki sitan saobraćaj. DeepSeek kaže da ne šalje "njegove podatke".
Ovo može da bude neka telemetrija, autorizacija... uostalom, kako bi radio kada se koristi neuralna mreža njihovog clouda za kreiranje odziva na prompt. 🤔
Može da se koristi i sopstveni hardver ko ima, bez Internet konekcije, tada sigurno ne šalje...

@component kao privatno i zaštićeno, a vamo ogroman server i baze podataka. Ja sam par puta koristio ovo čudo čisto da se podsetim nekog koda koji mi je trebao da prepravim nešto, a što se tiče ovog novog kineskog algoritma, mislim da je tek u začetku i da što ga više ljudi bude koristilo to će se brže razvijati i sigurno u jednom trenutku prestignuti ChatGPT + na to što je open source što dodatno privlači entuzijaziste.

Jedan samo mini disclaimer ljudi. Ovi manji DeepSeek R1 modeli su tehnički LLama modeli koji su trenirani na dataset uzorku od DeepSeek-a. Zato i piše distilled.

A vidiš, kad sam ja pitao ChatGPT, rekao mi je da ne šalje. Tj. "lagao" je isto kao i Deepseek.
Jasno mi je što neke zemlje dopuštaju amerikčki a brane kineski AI. To je stvar geopolitike. AI postaje moćno oruđe ili oružje, zavisi kako se koristi.
Ono što je Deepseek uradio, a za ostale još čekamo da vidimo, je što su doneli opciju da možeš da imaš AI na svom lokalnom hardveru.

Ima i video gde David Bambal koristi Deepseek lokalno:
Eto, tu ostaje sve kod tebe u kući.

Juče sam gledao jednog naše poznatog youtunera koji radi razne IT vesti i između redova naleteh na novu vest u vezi ovog kineza AI. Kažu, da su moguće velike novčane kazne kao i zatvor za korišćenje kineza AI. Mislim, koliko sam razumeo razmišlja se o tome, jer nemaju drugi način da zaustave masovnost korišćenja toga... Opravdanje za novčanu kaznu kao i zatvor biće koliko sam razumeo, izdaja, špijunaža i rad protiv države... Amerikanci izgleda idu na svako moguću opciju samo da zaustave nešto što prestiže njihove kvalitete, umesto da se takmiče kao nekada i da pruže ruku. Bolji si, svaka čast, daj na naučimo nešto od vas...

Juče sam gledao jednog naše poznatog youtunera koji radi razne IT vesti i između redova naleteh na novu vest u vezi ovog kineza AI. Kažu, da su moguće velike novčane kazne kao i zatvor za korišćenje kineza AI. Mislim, koliko sam razumeo razmišlja se o tome, jer nemaju drugi način da zaustave masovnost korišćenja toga... Opravdanje za novčanu kaznu kao i zatvor biće koliko sam razumeo, izdaja, špijunaža i rad protiv države... Amerikanci izgleda idu na svako moguću opciju samo da zaustave nešto što prestiže njihove kvalitete, umesto da se takmiče kao nekada i da pruže ruku. Bolji si, svaka čast, daj na naučimo nešto od vas...

preskočio si

@faXcooL Dosta se pisalo u ovoj temi, pa nije čudo što ne mogu da pohvatam sve i zapamtim, a sada videh kada si mi skrenuo pažnju. Hvala svakako.

Ako ovo planiraju da urade, onda je ovo ozbiljan AI za koji nismo ni svesni koliko je ispred ChatGPT i ko zna kojom brzinom se razvija u pozadini... Ja bih voleo da uvedu zakon u algoritmu za bilo koju aplikaciju, da mora da se da na uvid šta radi, kako radi i slično, kako posle ne bi bilo špekulacija i slično... Mene čudi, zašto bi Apple dozvolio na njihovoj prodavnici nešto što bi štetilo građanima USA? :)

Kad bi svako mogao da vidi i iskopira kod za koji je neko platio ogromne pare, niko nista ne bi razvijao jer ne bi mogao da zaradi. Tako da od javnog koda nema nista.

@vasijan da, slažem se. Gledaj to na drugu stranu. Apple Store je moga da jaže, dajte kod i dozvolićemo vašu aplikaciju ako ustanovimo da nema ništa sumnjivo. Ovi neće da daju, ok nema vaše aplikacije. Pa, koliko firmi je odbilo ili ugovorom definisalo da programeske kuće ako ne daju algoritam na videlo, neće da ih uvrste u svoj protokol onoga što razvijaju ili koriste. Tako da bi i tekako razvijali, jer nema napretka bez toga. :) Samo zakon i za godinu dana bi imao ozbiljne programerske kuće i čisto tržište, a taj što planira da razvija i neće da da kod, bi propao. Ako ćeš realno, i ne bi bila šteta od njega. :D

Amerikonci ko Amerikinaci. Imaju idi(j)ote na vlasti. Za razliku od nas, mnogo su bogatija zemlja, pa sve to može da im prođe. Zato se i ponašaju bahato

@vasijan da, slažem se. Gledaj to na drugu stranu. Apple Store je moga da jaže, dajte kod i dozvolićemo vašu aplikaciju ako ustanovimo da nema ništa sumnjivo. Ovi neće da daju, ok nema vaše aplikacije. Pa, koliko firmi je odbilo ili ugovorom definisalo da programeske kuće ako ne daju algoritam na videlo, neće da ih uvrste u svoj protokol onoga što razvijaju ili koriste. Tako da bi i tekako razvijali, jer nema napretka bez toga. :) Samo zakon i za godinu dana bi imao ozbiljne programerske kuće i čisto tržište, a taj što planira da razvija i neće da da kod, bi propao. Ako ćeš realno, i ne bi bila šteta od njega. :D
Nije važan kod aplikacije za telefon na storu. Ona je samo jedan prost browser koji šalje tvoj tekst na server i prikazuje lepo obojeno i formatirano primljeni tekst koji strimuje sa servera. Na kineskom serveru se dešava magija. Odatle prosto istreseš podatke koje korisnici unose u neku bazu i svaka tajna ili kod je tvoj na izvolte. Pa sad se ti misli jel to rade ili neće nikada.

Vi koji koristite DeepSeek, da li vam često izbacuje
The server is busy. Please try again later.
Iako je koristan i ima šta da ponudi, prečesto je nedostupan, tako da mrka kapa.
Ovaj Alibabin Qwen je opet tanak sa srpskim jezikom, a Chat-GPT dobra verzija se brzo ispuca u free paketu.
Googlov AI studio nisam provalio kako funkcioniše, ili mora prvo nešto da se plati da bi radio?
Što se tiče privatnosti i "nepristojnog" prikupljanja podataka, jedini način da se toga spasiš je da ne koristiš internet a ni pametne telefone (računar donekle i možeš zaštititi, ali mobilni telefon koji praktično nema svrhu bez mobilnog operatera - zaboravi). Ali svima vama je to valjda jasno.

Vi koji koristite DeepSeek, da li vam često izbacuje
The server is busy. Please try again later.
Iako je koristan i ima šta da ponudi, prečesto je nedostupan, tako da mrka kapa.
Ovaj Alibabin Qwen je opet tanak sa srpskim jezikom, a Chat-GPT dobra verzija se brzo ispuca u free paketu.
Googlov AI studio nisam provalio kako funkcioniše, ili mora prvo nešto da se plati da bi radio?
Što se tiče privatnosti i "nepristojnog" prikupljanja podataka, jedini način da se toga spasiš je da ne koristiš internet a ni pametne telefone (računar donekle i možeš zaštititi, ali mobilni telefon koji praktično nema svrhu bez mobilnog operatera - zaboravi). Ali svima vama je to valjda jasno.
Možeš da pristupiš DeepSeeku na https://console.groq.com/playground.

GoogleAI se ne plaća za Flash modele.

Probao sam DeepSeek pre neki dan i igrao se malo. Nije loš ali vidi se razlika u brzini odziva odgovora. Verovatno je preopterećen, jer su svi navalili. Voleo bih da mogu da uparim ChatGPT i DeepSeek da komuniciraju između sebe, ali da ja postavim prvo pitanje i pustim ih... :D

Sporiji je osjetno, a i zna da izbaci poruku da ne može trenutno da odgovori zbog opterećenja pa da probam kasnije.

Juče sam čuo da postoje teorije da je treniran tako što je pravio veli broj upita ka ChatGPT.

Nazad
Vrh Dno