Šta je novo?

DeepSeek, kineska AI platforma

Mislim da je velika prednost u chatGPT, jer će sigurno biti integrisan u pozadini sa većinom uređaja i operativnih sistema, a da mi to i neznamo...
Kinezi su objavili kod (open source) bez ikakvih obaveza, tako da je još lakše za integraciju, a može da radi i bez Interneta.
Mislim da je za početak glavna prednost što je chatGPT u sprezi sa Google, a ovima ne verujem da je dozvoljen pristup toj bazi pretrage koja kupi korisnike iz celog sveta...
Koliko sam razumeo, dosetili su se da za treniranje koriste baš znanje iz ChatGPTa, jer se DeepSeek ponekad predstavlja kao ChatGPT kada ga pitate. 🤔

Ja se registrovao pre ovog hajpa, mislim onaj dan kada je izbačen r1 i uživo nekoliko dana, posebno za ono što meni treba. Ladno ću da plaćam jedan juan za milion tokena. Čim je počeo napad na DeepSeek odmah sam prešao na alternativu koja takođe "jede malu decu". Moje mišljenje je da su ovo uradili da pokažu šta znači trgovinski rat i da oni nisu Somalia. Konkurencija već odgovara sa snižavanjem cene usluga....

Malo sam zbunjen treba mi pomoc. Registrovan sam i odem na web i ok to nesto radi. Ali jel ima neka verzija koja se placa pa je bolja i to, ili sta. Ne mogu da skontam gde se nalog upgrejduje ili sta vec?

Ja se registrovao pre ovog hajpa, mislim onaj dan kada je izbačen r1 i uživo nekoliko dana, posebno za ono što meni treba. Ladno ću da plaćam jedan juan za milion tokena. Čim je počeo napad na DeepSeek odmah sam prešao na alternativu koja takođe "jede malu decu". Moje mišljenje je da su ovo uradili da pokažu šta znači trgovinski rat i da oni nisu Somalia. Konkurencija već odgovara sa snižavanjem cene usluga....
Poceo je da im radi API prihvatljivo, ranije je bio non stop nedostupan.
Koja je to alternativa? Kimi?

Kažu na mrežama da su imali veliki napad koji je uz saradnju raznih security kompanija saniran.

Moguća alternativa je AliBaba Qwen, koji je upravo objavljen.
Takođe kineski open source, po benchmark testovima još bolji, multimodalni AI (slika, video), uz neke opcije koje drugi nemaju.

Poslednja izmena:
Pitaš nešto Alibabu, on u pozadini pita DeepSeek koji mu prenese ono što mu je odgovorio ChatGPT. Tako nekako. 🙃

Malo sam zbunjen treba mi pomoc. Registrovan sam i odem na web i ok to nesto radi. Ali jel ima neka verzija koja se placa pa je bolja i to, ili sta. Ne mogu da skontam gde se nalog upgrejduje ili sta vec?
Plaćaće se od polovine februara koliko ja znam. Biće jedan juan za milion tokena. Takva je bila priča pre ovog napada na DeepSeek.

Danas mi je deep seek vrteo dve rečenice non stop na dve visine ekrana mobilnog dok ga nisam zaustavio. Možda nisam razumeo da smo trebali da me ubacimo u trans mantrom koju čitam naglas i ponavljam

Danas mi je deep seek vrteo dve rečenice non stop na dve visine ekrana mobilnog dok ga nisam zaustavio. Možda nisam razumeo da smo trebali da me ubacimo u trans mantrom koju čitam naglas i ponavljam

Malo je skroman u odosu na chatgpt . Evo jednog primera, a imam ih više

1.jpg2.jpg

To ako nema ažurne informacije je obično znak da su koristili neki matori dataset za treniranje.

Jedva čekam za par meseci, a možda i pre kada izađe vest da je uklonjena iz Apple Store prodavnice zbog bezbednosnih razloga i prikupljanja infomacija. Nakon toga, Deepseek ode u zaborav. :D Ja i dalje dajem prednost ChatGPT iz razloga što je proveren i integrisan sa ko zna čime u pozadini, a logično je kada se razvija još od početka prvih kartica za rudarenje, a da toga nismo bili ni svesni... :D

Moram da priznam da sam duduk za AI i samo ga koristim kao najobičniji user. Očigledno može, ali kako... ne znam.
Ali kad sam video da možeš da imaš upotrebljivog bota na lokalnom hardveru koji košta nekoliko stotina dolara, shvatam zašto se digla frka oko Deepseek-a.

@component da, to sam i ja negde pročitao i ostao u čudu koje to olakšanje može biti i za koju sve namenu. Dobro je što je opensource koliko sam razumeo ali mislim da se plaća ta varijanta i da će ga ljudi kao Linux razvijati samostalno... U kom će to smeru odvesti, to je veliko pitanje za nas obične korisnike, a i za buduće komponente koje će sadržati ovaj AI kao što su kineski brednovi telefona, pa i sve ostalo.

ova verzija Deepseek a može da pristupi tvojim ličnim kamarama i da analizu ?
Svasta vam pristupa kamerama i mikrofonima na telefonu.
Pre par meseci drugar i ja na pivu i u kaficu krene od Gorilaza - Stylo, kad smo napustali lokal i ja bas prokomentarisao kako 100 godina nisam cuo stvar i kako cu da pogledam spot kad dodjem kuci. I naravno, medju prvim preporucenim , i nicim izazvanim iskace upravo taj spot. Nema istoriju pretrage tog benda, niti imam ista sacuvano ni lajkovano od njih.
Isto tako sam pustao bradu neko vreme jer mi cimanje bilo da se brijam. Nakon brijanja zbog specijalne prilike, posekao sam malo bubuljicu koje nisam ni bio svestan.
Bila je tu neko vreme i tokom browsovanja na fb krenu da mi iskacu, opet niotkuda, kreme protiv bubuljica, za lice itd.
A nikad do tad mi nista slicno nije izlazilo po feedu i preporukama.
Imate dobre aplikacije za blokiranje rada mikrofona i kamere jer android (google) odavno nije vas prijatelj.

Promaši za neke prevode literature na naš jezik (inače ne postoji prevedeno) on mi napisao da ima prevod i to baš izdvaja za srpski jezik.

@Markomaniax to što ti pominješ se desilo u nekim drugim situacijama ljudam oko mene, samo mislim da je mnogo ozbiljnija stvar zadužena za to od mikrofona i kamere, jer radi i kada je telefon u džepu... Kvantna fizika, to jest kvantni AI čip u telefonu. On na prvi izgled svima nama izgleda kao crna kockica, ali niko se nije bavio na internetu da ga seče, otvara i slično kako bi pokazao da li se uopšte radi o običnom procesoru ili tu ima nečeg savremenijeg.... Nećete naći nikoga da se bavi od ovih na youtube što rade rasklapanja telefona i testove izdržljivosti kako otvaraju neki procesor ili AI čip... Tako da, pitanje je šta se krije u njemu, jer mi je dosta primitivno da prikupljaju informacije preko kamere i mikrofona... :)

@vladat1 nisam zagovornik Apple uređaja, već sam izneo svoje mišljenje, pa je možda delovalo da sam njihov. :) Ali, podržavam njihov rad i razlika i dalje postoji što se kvaliteta tiče, kao i samog operativnog sistema, što na telefonu, što na računaru.

Jasno mi je. Moja poenta je da je to itekakav mac sa dve ostrice. Kad ovi sadašnji telefoni na osnovu ziroskopa, kamere, mikrofona, gps-a,... mogu ovoliku kolicinu podataka da skupe o teb, bez saglasnosti, pa zamisli sta ce tek AI da radi.
Pa ti podaci ce biti procesirani na licu mesta, tu na tvom telefonu, i postati onome kome su namenjeni kao neka vrsta tvog foto robota.
Bukvalno ce moci od tebe da prave stagod hoce, cak i ako se u nekoj meri regulise, opet ostavlja previse mogucnosti zloupotrebama elita i mocnika.

Već sada se prave "digitalni otisci".
Čak i ako se koristi "incognito", obrišu cookies, zabrani svašta... opet se prati do 50 raznih parametara koji prave "digital fingerprint".
Ne samo IP adresa, lokacija, jezik, instaliran softver... već i način pomeranja miša, stil kucanja na tastaturi, čak i brzina pražnjenja baterije, tako da se osoba prepoznaje sa 99% tačnosti. Google će navodno dozvoliti upotrebu ovih tehnika od 16.02.2025. za plasiranje reklama.

Međutim, AI može da bude i alat za zbunjivanje trackera, ako je na strani korisnika.

Nazad
Vrh Dno