Šta je novo?

DDR5 memorije (sve u vezi DDR5 memorija, tajminga, SR/DR itd)

Pa poređenje sa samim sobom mi je važnije jer vidim da li napredujem ili nazadujem.

Mozda napredujes, ali ne znas da li izvlacis pun potencijal dok ne uporedis sa nekim drugim, ko se mozda bolje razume ;) No, nebitno, radi kako ti volja

Ma samo eksperimentišem, i drugi programi kao recimo Pasmark imaju veliku bazu rezultata za upoređivanje mada mi fali Aida takođe jer imam bazu rezultata još od DDR3. Videću da je nekako nabavim. Na DDR5 sam tek nekih nedelju dana.

Da li je ovo OK izbor RAMA - za i7 14700K?

PATRIOT 48GB Viper Xtreme 5 DDR5 8000MHz CL38 KIT PVXR548G80

Koliki su zapravo benefiti bržih memorija od 6000Mhz?

Nema potrebe bacati pare na takav RAM, teško da ćeš poterati 96GB na deklarisanih 8000Mbit/s. Uzmi nešto sporije i jeftinije

Ne pratim toliko vise hardware kao nekad. Posle prvog testa ddr5 memorije u AIDA i latency 80+ ns, bio sam u cudu otkud toliko velike cifre. Onda sam malo procitao po netu.
Posto mi je bila mnogo bitnija kolicina nego brzina memorije, nabavio sam najeftnije 4800mhz DDR5 i to 2 Kingstone i 2 Adata 4 x 16gb. Ploca je Asrock B650 i CPU Ryzen 7600.
U biosu sam setovao XMP profile koji je povukao ocigledno sa prve memorije, a brzinu umesto na auto stavio na 5200Mhz. Pokusao sam i na 5600Mhz ali nije radilo.
Ne interesuje me neki znacajni overklok niti trosenje vremena na testiranja.
Pitanje je da li se nekim "jednostavnim" tweakovanjem moze postici neki dobitak vredan truda, a da stabilnost ostane na primarnom mestu?

Prilozi

• Screenshot 2024-02-28 173322.png
    Screenshot 2024-02-28 173322.png
    190.7 KB · Pregleda: 92
Prvo poiskljucuj sve Hipervizore i kojekakve Windows sigurnosne opcije pa onda testiraj.

Ok je ram, racunaj da fabricki hladnjak moras da skines i stavis nesto ozbiljnije ako mislis da teras 8k, i to vazi za svaki sk hynix 7600+ ram.

Planirao sam nabavku Intelovog i5-12400 cpu ali vidim da 12-ta generacija podržava samo DDR5 4800Mhz. Može li brža, bar 5600 (ne OC) na ovaj cpu?

Benefiti nisu veliki u odnosu na toliko je vise platiti tu memoriju. Ako volis da se igras sa OC om i tako time onda da ako hoces XMP da ucitas i da teras mislim da treba za zaobidjes tu varijantu.
Planirao sam nabavku Intelovog i5-12400 cpu ali vidim da 12-ta generacija podržava samo DDR5 4800Mhz. Može li brža, bar 5600 (ne OC) na ovaj cpu?
To po JEDEC santardu vrv pise da je do 4800. Radi taj cpu najnormlanije sa 6000 memorijom.

Cudimm stigao, potencijalno naj-obecavajuca tehnologija za ITX ploce

Doduse, ovi vcolor izgledaju malo previsoki zbog RGB i sve, mada cak i nag PCB izgleda malo visok, tesko proceniti da li moze da ide ispod neki palacinka SFF kulera sa heatsink-om koji overhanguje memorijske slotove

Izgleda ipak nisu manji, hopiumovao sam se previse, izgleda da su pune velicine :(

PVFYbftoGe6qIgBp.png

Poslednja izmena:
Šta, sad će svako da izmišlja neki svoj RAM format...mašala.

Danas sam imao nešto što mi se prvi put desilo u životu i što može da bude mali savet onima koji sklapaju svoj kompjuter. Ili menjaju RAM memoriju.
Iz čisto estetskih razloga, pošto mi je sve u računaru belo (prva fotografija), skrpio sam kintu da zamenim svoju sivu Corsair Vengeance RGB RAM memoriju sa Lexar Ares belim modulima (6400MT/s, 32-38-38-78). Prvo uključivanje i ulazak u BIOS... i EXPO i XMP profili uredno očitani (na ostale dve fotke), moja AORUS ploča bez trunke problema softverski učitala Lexar RAM u Gigabyte Cointrol Center (Corsair nisam mogao ni na koji način iako iCue ima Gigabyte plugin) i sve je bilo dobro dok nisu počeli plavi ekrani i restarti računara na svakih 5-10 minuta. Na kraju sam skinuo i neki MemTest program koji je desetak sekundi po pokretanju izbacivao ERROR i zakkucavao mi kompjuter tako da sam morao ručno da ga isključujem. Kao nezreli klinac bio sam užasnut time što sam kupio pokvareni RAM, ali, šta se može, to mi je za nauk. Do danas nisam imao tih problema i kao neiskusni klipan sam vratio Corsair RAM na svoje staro mestro i hteo da spakujem sve i vratim Lexar RAM trgovcu i da napišem svašta po forumima i društvenim mrežama.
A onda sam se prisetio jedne priče o tome da je baš zeznuto overklokovati RAM memoriju za 7800X3D i pomislih šta bi bilo da isključim EXPO/XMP profile i pustim je da radi na JEDEC-u??? Vratim Lexar na matičnu, isključim profile i memorija iz nekog razloga radi na 5200MT/s ali od problema ni traga. Uključim MemTest i on bez trunke problema odvrti par loopova testova memorije bez ikakve greške. Uf, kako mi je pao kamen sa srca videvši da memorija nije pokvarena. Znači da je problem sa memorijskim kontrolerom AMD-a. Nikada u životu nisam imao potrebu da se petljam sa RAM-om i overklokovanjem, ali me je danas situacija naterala. Znao sam da Corsair radi na 6000Mt/s sa latencijama 30-36-36-76 i to je soft spot za brzinu za 7000 seriju. Pošto je na mojoj matičnoj vrlo jasno kako da "nasviraš" memoriju, namestim Lexar na 6000Mt/s, ali latencije stavim na 28-34-34-70. Bio sam iznenađen da se Windows uopšte podigao, ali sam bio zapanjen da je MemTest odvrteo 5-6 krugova testiranja RAM-a bez najmanje greške. I, evo, već nekoliko sati ni plavog ekrana, ni restarta.

Zašto sam ovo napisao?? Pa, čitam da mnogo ljudi ima problema sa RAM memorijom. Pre nego što se iznervirate, želite nešto da razbijete ili nekome po spisku, prvo se malo igrajte po BIOS-u, teško da nešto možete da pokvarite da ne može da se popravi. Pretražite po Google da li je ko imao iste ili slične probleme. Pa tek onda kontaktirajte forume, jer bez vrlo detaljnog opisa problema ovde vam malo ko može pomoći.
Jer ja da sam napisao da mi puca windows, igre, restartuje se zbog RAM-a, bez potpuno detaljnog objašnjenja verovatno bih dobio savet da vratim module, da ne koristim EXPO/XMP profile, a ne postoji taj koji može da objasni kako se ručno podešavaju tajminzi na jednom od 1482 vrste BIOS-a. JA da sam pročitao isto to ne bi znao šta treba da se radi.

Prilozi

• 000.jpg
    000.jpg
    286.2 KB · Pregleda: 37
  • 001.jpg
    001.jpg
    191.7 KB · Pregleda: 30
  • 002.jpg
    002.jpg
    497.9 KB · Pregleda: 34
Poslednja izmena:
Opste je poznato da retko koji AMD procesor moze da radi sa >6200Mbit/s RAM u 1:1 modu
Posle sam video na sajtu da memorija nije podržana za 7000 seriju (uopšte nisam primetio da kod MEMORY SUPPORT na sajtu imaš da biraš vrstu procesora), ali da bez problema radi sa 9000 procesorima. Memorija nije pravila probleme prilikom uključivanja, funkcioniše neko vreme, a onda krašuje. To je ono što me je zbunjivalo.
Ali, svejedno, sad funkcioniše isto/bolje nego Corsair koji sam koristio, lepše izgleda, a i RGB je, ma kako čudno zvučalo, bolje na Lexaru nego na Corsairu.

Opste je poznato da retko koji AMD procesor moze da radi sa >6200Mbit/s RAM u 1:1 modu
Nije toliko retko ali je tacno da manji procenat procesora moze da dostigne brzine od 6400 ili 6600 u 1:1 modu.

Kao sto sam i ovde naveo svako ko kupuje ramove iznad 6000 MT/s, nije zagarantovano da ce mu raditi out of box. Ogroman broj procesora moze XMP na 6000 MT/s bez ikakvih problema ako je to 32gb ili 64gb. Sa vecim kapacitetima IMC igra vecu ulogu itd..

Ovde imas par komentara pa ako zelis procitaj, bice ti korisne informacije https://forum.benchmark.rs/threads/amd-ryzen-9000.503442/post-7329673 @Arthur Morgan

Ovo ce biti sasvim pristojno ko zeli da overklokuje. Generalno mnogo bolje da se fokusira neko na MT/s umesto primaries tj tCL itd.. 3200cl14 ce uvek izgubiti od 3600cl16 iako ce imati manje vise isto ns, ali zato razlika ce biti da 3600 ima mnogo vise bandwidth-a zbog +400 MT/s, a vecina igrica skejluje puno bolje sa MT/s umesto CL-a.
1734324860700.png

Najbolje je da pronadjes neki balans izmedju ok zategnutim tajminzima i brzinom.
Isto bas iz tog razloga kada se obicno overklokuje ram prvo binujes maksimalnu brzinu butovanja rama sa malo loose timings pa kasnije zatezes, npr ako kit ima XMP 6000 pokusavas prvo 6200,6400,6600 sve dok vise ne mozes da se butujes, pa onda tek kasnije zatezes ostale tajminge, a obicno ljudi povecaju odredjene tajminge za koji tick kako bi lakse mogli da vide koliko im je dobar IMC procesora.

Poslednja izmena:
Posle sam video na sajtu da memorija nije podržana za 7000 seriju (uopšte nisam primetio da kod MEMORY SUPPORT na sajtu imaš da biraš vrstu procesora), ali da bez problema radi sa 9000 procesorima. Memorija nije pravila probleme prilikom uključivanja, funkcioniše neko vreme, a onda krašuje. To je ono što me je zbunjivalo.
Ali, svejedno, sad funkcioniše isto/bolje nego Corsair koji sam koristio, lepše izgleda, a i RGB je, ma kako čudno zvučalo, bolje na Lexaru nego na Corsairu.
Prosto resenje ako ne zelis da se zezas, lepo upalis XMP 6400 ili koji vec imas, pa spustis brzinu na 6000 i tjt, radice.
Ili ako ti ram kit ima vise profila onda izaberes onaj od 6000. Kako god radice.

Evo ovaj video ce ti isto pomoci

1734333739485.png
Overklokovan Kingston 6000MHz Cl32 na 7900x.

Prosto resenje ako ne zelis da se zezas, lepo upalis XMP 6400 ili koji vec imas, pa spustis brzinu na 6000 i tjt, radice.
Ili ako ti ram kit ima vise profila onda izaberes onaj od 6000. Kako god radice.
Hvala na trudu i pojašnjenjima.
Znao sam to i ranije, samo teoretski, ali nikada nisam imao potrebu da lično prčkam po tome. Ali sad lad sa novim RAMom ne rade EXPO/XMP profili bio sam priimoran da ručno čeprkam dok nisam došao na stabilan nivo, kao na slici. I ja sam više nego zadovoljan.

Prilozi

• 00.jpg
    00.jpg
    506.6 KB · Pregleda: 34
Kolege,
Pribavio sam Ryzen 7600, matična će biti gigabyte b650m ds3h i kupio sam jedan štap 16gb memorije(takva ponuda bila).
Memorija je Kingston kf564c32bwe-16.
E sad uvek sam koristio dual chanel kitove, i zanima me koliko će se osetiti razlika da li imam single ili dual chanel?
Drugo pitanje je da li mogu kupiti još jednu istu i očekivati da rade u dual chanel modu?
Treće pitanje je pošto baš ove iste nema nigde da se kupi da li bi sličan model Kingstonov koji nije deklarisan za expo vec samo sa xmp mogao da radi u dual chanel modu na npr. Profil1 gde su im po spec sheetu iste frekvencije i latencije?

Najsličnije što mogu naći je identična memorija samo sa argb dizajnom, kakve su šanse da bi to radilo zajedno? Model je kf564c32bbea-16.

Hvala svima.

U realnom radu nećeš primetiti mnogo zbog single channel memorije mada u benču je oko 1/3 sporija. Proizvođači ne garantuju kompatibilnost bez da je uparena fabrički ali postoji skoro 100% mogućnost da će da radi kako treba ako su iste a ako nisu, procenat drastično opada, specijalno u vidu brzine/performansi i stabilnosti. Mora de se pogode ne samo frekvencije i latencije nego i XMP ili EXPO, to ne sme da se meša.
ARGB nije problem jer samo natakare drugi heat sink na one bez toga.

Hvala momci, tako sam i mislio.
Teraću ovako i čekati neku polovnu da se pojavi na oglasu.
A uradiću test sa jednom memorijom u nekim igrama, i posle sa 2 modula da uporedim razliku pa ću okačiti za kolege.

Nazad
Vrh Dno