Šta je novo?

AMD Ryzen 9000

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
4glIz3x.png

Nego vi meni kazite da li je vreme menjati 9900k na 9850x3d sa rtx 3080 za iganje u 1440p? Ili se jos 9900k drzi i sve je gpu bound? Ne iskljucujem da ce sledeci biti gpu upgrade.

ako imas novca menjaj

Tu je sve napokon. Samo jos da se nadje vremena prepakovati sve kako treba. Prelazim sa 10900K, 32GB DDR4 3200Mhz na 9800X3D, 32GB DDR5 6400Mhz. Vrijeme da 4090 pravo prodise na 3440x1440. 🥳
Neka te lepo sluzi, samo jedan FYI za 6400 XMP nije zagarantovan da ce da radi 100% stabilno, tako da ako planiras da koristis XMP 6400 uradi test stabilnosti memorije, koristi TM5 ili Karhu, bar 1h. Ako ne zelis da "kockas" sa memorijskim kontrolerom onda samo spusti ram sa 6400 na 6000 posle paljenja XMP i bices miran, 6000 radi na manje vise 99% procesora.
PS: Nestabilan ram moze da dovede od korupcije windowsa do losih performansi u vidu fps dropova zato jer ram pravi greske pri radu i svakakve ostale probleme.

Neka te lepo sluzi, samo jedan FYI za 6400 XMP nije zagarantovan da ce da radi 100% stabilno, tako da ako planiras da koristis XMP 6400 uradi test stabilnosti memorije, koristi TM5 ili Karhu, bar 1h. Ako ne zelis da "kockas" sa memorijskim kontrolerom onda samo spusti ram sa 6400 na 6000 posle paljenja XMP i bices miran, 6000 radi na manje vise 99% procesora.
PS: Nestabilan ram moze da dovede od korupcije windowsa do losih performansi u vidu fps dropova zato jer ram pravi greske pri radu i svakakve ostale probleme.

Nisam to znao da je bas takva situacija sa AMD-om. Vidio sam da mi ploca kao podrzaje 8000+ MT/s KIT-ove pa sam kontao 6400 nije neki problem. Medjutim, sad kad si spomenuo citam malo vise i dosta ih govore kao da je 6000/cl30 sweet spot. Valjda ce upalit PC kad ga sastavim pa da to spustim u BIOS-u. Ako neko ima neki prijedlog kako da dostignem optimalan nivo s ovim RAM-om nek ostavi komentar. Meni je ovo sasvim nova platforma i sto vise citam po netu o ovim sve vise pitanja imam.

Nisam to znao da je bas takva situacija sa AMD-om. Vidio sam da mi ploca kao podrzaje 8000+ MT/s KIT-ove pa sam kontao 6400 nije neki problem. Medjutim, sad kad si spomenuo citam malo vise i dosta ih govore kao da je 6000/cl30 sweet spot. Valjda ce upalit PC kad ga sastavim pa da to spustim u BIOS-u. Ako neko ima neki prijedlog kako da dostignem optimalan nivo s ovim RAM-om nek ostavi komentar. Meni je ovo sasvim nova platforma i sto vise citam po netu o ovim sve vise pitanja imam.
Ako zelis nesto sto ce biti plug i play evo ovo je dobar video

.

Mozes da probas i 6400 samo stabiliti testiraj da budes siguran da je stabilno i to je to, nije smak sveta. Vecina binova bi trebalo da podrzi 6400 lagano, ali ima i procenat bas losih binova koji se muce i sa 6200.

PS: Za 8000 MT/s naravno i to je isto moguce, samo sto ces morati vise da manuelno tunujes, tipa voltaze neces moci sve auto, nije to previse tesko, brzine iznad 8000 MT/s su vec brze od 6400. U igricama u 98% slucajeva neces videti razliku izmedju 6400 i 8000 MT/s ako samo igras, razlika zavisi od igrice. Npr sansa je da neces moci da guras cl32 ili cl30-36-36 na 8000 MT/s, moraces da ih malo olabavis, ali moze da radi samo ce zahtevati vise vremena.

Moja preporuka ako imas a-die, ako ti je ram ispod cl32 verovatno jeste, lepo uzmes i uradis BZ "easy-timings" za a-die/m-die i brzinu mozes na 6400, 6200 ili 6000 zavisno kakav je tvoj memorijski kontroler. Koristi TestMem5 ili y-cruncher za testiranje stabilnosti, imas i ostale kao sto je Karhu , OCCT , MemTest Pro i ostale. A Zentimings koristis da pogledas tajminge koji su ti u bios na desktop.

Evo i mog testa

1-3-1 Nitro
Screenshot 2024-11-26 091831.png

1-2-0 Nitro

Screenshot 2024-11-26 094426.png

I evo test sa 2200 FCLK za koji ne mogu da garantujem da je stabilan, ali ne vidim regresiju u brzinama. Prvenstveno idem na 2133 zbog "zlatnog" pravila.

Screenshot 2024-11-26 093435.png

Takodje sam uspeo da butujem i 6600 MT/s, ali nije moguce da ga stabilizujem, moja maticna ne moze da zaobidje PMIC lock od strane mojih ram stikova koji su malo losiji za OC bas zbog te limitacije, limitovan sam na 1.42v MEM VDD, da mi je otkljucan PMIC pretpostavljam da bih uspeo stabilizovati 6600 sa 1.55 / 1.65v i ventilatorom na ram stikovima :D

Probaj da zategnes SCLove, tWRRD, i probaj da ispeglas tRAS i tRC.

Primer. Ako je tRP 38, tRTP 12 i dobijas vrednost koji tRAS bi trebao da bude, zatim tRAS+tRP i dobijes vrednost koji tRC treba da ti bude. Primer na meni.

tRP 38 + tRTP 12 = tRAS(50)
Zatim 50(tRAS) + 38(tRP) = 88(tRC)
Ovo je ako zelis da imas lakse vreme sa stabilizovanjem memorije, uzivaj.

Poslednja izmena:
PS: Za 8000 MT/s naravno i to je isto moguce, samo sto ces morati vise da manuelno tunujes, tipa voltaze neces moci sve auto, nije to previse tesko, brzine iznad 8000 MT/s su vec brze od 6400. U igricama u 98% slucajeva neces videti razliku izmedju 6400 i 8000 MT/s ako samo igras, razlika zavisi od igrice. Npr sansa je da neces moci da guras cl32 ili cl30-36-36 na 8000 MT/s, moraces da ih malo olabavis, ali moze da radi samo ce zahtevati vise vremena.

Moja preporuka ako imas a-die, ako ti je ram ispod cl32 verovatno jeste, lepo uzmes i uradis BZ "easy-timings" za a-die/m-die i brzinu mozes na 6400, 6200 ili 6000 zavisno kakav je tvoj memorijski kontroler. Koristi TestMem5 ili y-cruncher za testiranje stabilnosti, imas i ostale kao sto je Karhu , OCCT , MemTest Pro i ostale. A Zentimings koristis da pogledas tajminge koji su ti u bios na desktop.

RAM je 6400Mhz CL32. Meni je samo u interesu da radi na 6400Mhz kako treba, ne trazim neki overclock RAM-a, zadovoljan sam stock brzinom jer iskreno i ne razumijem se bas oko OC-a memorije jer to nisam nikada ni radio pa mi je to strano skroz. Vjerovatno cu sutra ili prekosutra sklopiti masinu pa cu da javim kako ide.

RAM je 6400Mhz CL32. Meni je samo u interesu da radi na 6400Mhz kako treba, ne trazim neki overclock RAM-a, zadovoljan sam stock brzinom jer iskreno i ne razumijem se bas oko OC-a memorije jer to nisam nikada ni radio pa mi je to strano skroz. Vjerovatno cu sutra ili prekosutra sklopiti masinu pa cu da javim kako ide.
Ima ok sanse da ti radi na 6400, uglavnom topla preporuka kada budes ukljucio 6400 XMP da uradis jedan run TestMem5 i ako prodje bez errora to ce ti biti ok, 1usmus config izaberes i ostavis ga da odradi testove.

Ako ne zelis da se bakces sa time onda mozes samo da izaberes 6000 XMP profil ako ima, ako nema onda samo brzinu spustis sa 6400 na 6000 i to je to.

Inace ovo mozda izgleda kao da te davim u vezi toga, ali zelim da ti samo pomognem kako bi izbegao potencijalne probleme u slucaju da ti je memorijski kontroler preslab na tvom uzorku procesora i da ne moze 6400 MT/s stabilno da pokrece.

STOP!

postoji tema za DDR-5 RAM, postoje ili se otvore teme ta ploče, postoji podforum "šta da kupim"

ovo nije kupus tema koja malo ima veze sa Ryzen 9000. svaki naredni off-topic povlači za sobom (privremeno) udaljenje sa teme

Zelim da s vama ovo podijelim, koliki je skok covjece ovo nije realno, processor je duplo brzi u igrama i raznim benchovima, ludilo.

Prilozi

• 9800X3D.png
    9800X3D.png
    606.8 KB · Pregleda: 153
  • 10900K.png
    10900K.png
    607.6 KB · Pregleda: 175
Zelim da s vama ovo podijelim, koliki je skok covjece ovo nije realno, processor je duplo brzi u igrama i raznim benchovima, ludilo.
Ajde pusti 1080p extreme. Ja sa 14900k dobijem 22.100

Sve su to testovi na medium detaljima...gde cpu owna, ja sve tera na ultra tu su mnogo manje razlike...kupiš 4090 igras na 1080p medium...testove na 1080p treba ukidati polako...

Ne treba, vec smo nekoliko puta utvrdili zasto su takvi testovi korisni.

Sve su to testovi na medium detaljima...gde cpu owna, ja sve tera na ultra tu su mnogo manje razlike...kupiš 4090 igras na 1080p medium...testove na 1080p treba ukidati polako...
Normalno, procesor se najbolje testira tako što staviš usko grlo ispred njega i onda meriš.

Ironija cele ove priče oko 9800x3D je što zapravo najviše koristi ima Nvidia... Ove igre u 1440p pokazju zanemarljivu razliku bez RT i DLSS, manju od 5% kao i ostale igre... Međutim na ove dve slike može da se vidi šta se dešava kada se uključi RT i DLSS, što ima logike nego nikako da naletim na test gde to može da se vidi, jer zna se šta radi DLSS... Nisam naleto na test tog tipa ali verovatno je slično i sa FSR, ipak dok ne vidim ostaje na tome da Nvidia grafike imaju najviše koristi od novog AMD 3D procesora.

Prilozi

• IMG_1279.png
    IMG_1279.png
    2.1 MB · Pregleda: 89
  • IMG_1280.png
    IMG_1280.png
    2.5 MB · Pregleda: 58
Ni moja fiesta nema razlike vs. McLaren kad idemo nizbrdo u leru

moj vs 9800 u 4k nema razlike...

Odakle vadiš više ove špic petrol recenzije...
Ti i još par učesnika ove teme samo forsirate da Intel nije toliko lošiji. A ovoliki skok u performansama za igrice između generacija nije bio još od Sandy Bridge-a čini mi se.

Oni su do duše i imali po neki zanimljiv post, u tvojim ništa korisno još nisam video...

Odakle vadiš više ove špic petrol recenzije...
Ti i još par učesnika ove teme samo forsirate da Intel nije toliko lošiji. A ovoliki skok u performansama za igrice između generacija nije bio još od Sandy Bridge-a čini mi se.

Oni su do duše i imali po neki zanimljiv post, u tvojim ništa korisno još nisam video...
https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-9800x3d/20.html sve se poklapa...ne razumem...https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-9800x3d/21.html gledam prema mojem 13700k u 4k...za sad nema neceg zasto bi menjao...a niko nije rekao da je amd cpu los...samo u 4k za ono za sta meni treba...ne znaci mi nista za sad...videcemo sa 5090...

Poslednja izmena:
Koliko se secam, na istom tom sajtu pre nekih 5 godina je razlika izmedju 3700x i 9900k na 1080p bila ~7%, a na 4k ispod 1%, i to sa 2080Ti, odnosno uz najmanji moguci GPU bottleneck.

Sentiment na ovom forumu, a i vecini ostalih na netu, je bio takav da se na AMDu prakticno nista ne moze igrati i da je ocajna kupovina... i pored daleko nize cene procesora (mislim da je Intel bio skuplji 70+ procenata) i platforme. Iskreno mi je drago sto je dosta ljudi "odraslo" i pocelo da shvata da nije bas sve u tih par procenata i da nije bas neophodno dati toliko vise novca za toliki dobitak u performansama 😉

Da je Intel pristupao razvoju sa tom logikom ne bi imali procesore sa potrosnjom od 350w koji rade na 100 stepeni i degradiraju na defaultu.

Koliko se secam, na istom tom sajtu pre nekih 5 godina je razlika izmedju 3700x i 9900k na 1080p bila ~7%, a na 4k ispod 1%, i to sa 2080Ti, odnosno uz najmanji moguci GPU bottleneck.

Sentiment na ovom forumu, a i vecini ostalih na netu, je bio takav da se na AMDu prakticno nista ne moze igrati i da je ocajna kupovina... i pored daleko nize cene procesora (mislim da je Intel bio skuplji 70+ procenata) i platforme. Iskreno mi je drago sto je dosta ljudi "odraslo" i pocelo da shvata da nije bas sve u tih par procenata i da nije bas neophodno dati toliko vise novca za toliki dobitak u performansama 😉

Da je Intel pristupao razvoju sa tom logikom ne bi imali procesore sa potrosnjom od 350w koji rade na 100 stepeni i degradiraju na defaultu.
Nek kupi sta god oce, ja samo poredim 4k jer tu se igram...možda sam i od intela i amda ocekivao napredak veći....ništa više...dobro je što ne moram ništa da menjam...

Nek kupi sta god oce, ja samo poredim 4k jer tu se igram...možda sam i od intela i amda ocekivao napredak veći....ništa više...dobro je što ne moram ništa da menjam...
Gpu ti je tu bottleneck, ogroman je napredak od amd-a, samo se na 4k ne vidi zbog gpu bottleneck-a od strane 4090.

@Arox Ogroman je kada se upari 9800x3D sa Nvidia grafikom i uključi DLSS, možeš da vidiš na screenshotovima koje sam postavio... Ako zanemarimo 285k u odnosu na 14900k to je do 0~15% zavisno od rezulucije i to ne u proseku u svim igrama, 285k čak je i nešto brži ovako bangav od 9950x.

Nazad
Vrh Dno