Shang Tsung je napisao(la):Pa dioptrija ima obichaj da iz +, prelazi u -. Ovo nije pravilo, i zawisi jos od nekih faktora..
Inache, neam diportiju... srecom..
To za zracenje od monitora NIKAKO ne mogu biti zablude! Pa bez obzira sto wam se dioptrija ne menja, swakako ste primetili da was bole ochi od duuugog sedenja ispred dotichnog uredjaja...
driver je napisao(la):I sve to hardcore, znachi ne znam kada sam bio manje od 10h za kompom, a poslednjih godina 16h opushteno.
Matthias je napisao(la):Ima toliko dobrih knjiga za Vid bez naocara...ali eto
Btw. ne nosim naocare.
Matthias je napisao(la):...i posle ovog neko da se cudi zasto industriji vezanoj ovo dobro ide.
Ima toliko dobrih knjiga za Vid bez naocara...ali eto marketing odradjuje svoje, a uz to lakse staviti komad plastike na nos nego malo vezbati.
Btw. ne nosim naocare.
okmijun je napisao(la):aj reci jednu
_Silent_ je napisao(la):Za kompom sam 6 god. a pre toga non-stop chitao knjige i na kraju pola ljudi oko mene koji su vodili "zdraviji" zivot uz sport je pochelo da nosi cvike... Zashto? Kako? Ne zanima me![]()
Da li pitam mnogo kad bih rekao da li imas ovo u pdf-u?Geek_master je napisao(la):MacCracken - Use your own eyes (za svakoga)
William H Bates - The cure of imperfect sight by treatment without glasses (vise za lekare)
Geek_master je napisao(la):Problem je psihicke prirode, oko i misici su potpuno zdravi ali mozak salje pogresne informacije misicima koji se zategnu i deformisu oko. Moderan zivot => stres i bedak, naravno ne za sve ali za vecinu da.
Geek_master je napisao(la):Problem je psihicke prirode, oko i misici su potpuno zdravi ali mozak salje pogresne informacije misicima koji se zategnu i deformisu oko. Moderan zivot => stres i bedak, naravno ne za sve ali za vecinu da.
Izgleda da moram da ponovim jer ocigledno niko ne cita sve na thread-u:silverglider je napisao(la):Ma jes', mozak salje pogresne informacije zato sto ima felerichni drajver za oko
To sto je neko vodio zdrav zivot i bavio se sportom ne mora da bude nikakav garant dobrog vida. Ima nekoliko vrsta kratkovidosti i dalekovidosti prema uzrocima; najcesce je uzrok deformacija ocne jabucice (pa se slika objekta ne formira na mreznjaci, nego ispred ili iza nje) i tu ima dosta pravila u vezi starosti; drugi uzrok moze biti promena u ocnoj vodici ili sastavu samog sociva (dijabeticari), pa se menja i zakon prelamanja svetlosti (iako sama ocna jabucica ne mora biti deformisana).
To sa ocnim misicem mislim da ima veze u starosti, ali ne zbog psihickih problema, nego prosto zato sto je taj ocni misic "onemocao" pa ima problema sa zumiranjem objekata na razlicitim razdaljinama.
Problem sa racunarima je u tome sto se stalno pilji na jednu te istu razdaljinu (do ekrana), pa se taj ocni misic ne vezba dovoljno i moze doci do prerane onemocalosti. Ali o preranoj onemocalosti vec moze vise Aca da vam kaze :d
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari