Šta je novo?

Da lli nosite naocare

-2.0 na oba oka..

za dioptriju "kriv" C128D + EI Nis televizor :d

sada nosim naocare kuci a sociva (Focus monthly) za napolje i vrlo sam srecan sa njima zadnjih 6 godina...

Vec se 15 godina druzim sa kompovima i nista od naocara ili vam vidim ki zmaj :)
(jedini u porodici ne nosim naocare :) )

Ja sam pored kompa 6-7 godina i nenosim naocare i mislim da komp nije glavni uzrocnik dioptrija

naizad koja rec i o nama corama
,)
naravno da nosim desno -1.75 levo -1.25
vid mi se misteriozno pokvario neposredno posle bombardovanja :S:
ali udela u mom "obnevidjenju" ima i to sto mi i cale nosi cvike :d

Sa prekidima nosim od obdaništa,poslednjih pet godina redovno(32) -1.75/-1.00
Sočiva nisam ni pokušao da nosim,volim naočare.Uvek se slatko nasmejem kada me u saobraćaju neko opsuje sa ćoravi...j....

Ne nosim naocare, vidim savrseno, ali imam visok ocni pritisak, ne znam zasto, a ne znaju ni lekari, a i nesto me ne interesuje.

P.S. Nemam ni suljeve!

Vidim dobro ne nosim naocare ... ali hodam tiho i nosim bejzbolku sa sobom ... :D

Poslednja izmena:
Nisam razumeo da li Vi koji imate minus dioptr. nosite naočare i u trenutku dok sedite za računarom.

Ja imam -1,0 na oba oka, 17'' CRT monitor na oko 75 cm udaljen i smetaju mi naočare prilikom korišćenja računara, uvek ih skidam. Stakla su kvalitetna sa antirefleksom ...

Видим сјајно, али што се тиче шуљева... :-devil-: :type: :-devil-:

...i posle ovog neko da se cudi zasto industriji vezanoj ovo dobro ide.
Ima toliko dobrih knjiga za Vid bez naocara...ali eto marketing odradjuje svoje, a uz to lakse staviti komad plastike na nos nego malo vezbati.

Btw. ne nosim naocare.

Ja imam Sigma sochiva, 18-125mm :)

Driveru, topik nije "nosite li kosu"... :d

-2.00 na oba oka. Dobio -1 jos pre prvog racunara i nosio cvike samo kad su mi trebale (bioskop, voznja, itd) i drzalo se to do nedavno. Od tog "nedavno" imam i sociva. Da li nosim cvike ili sociva zavisi od "primene". Za svaki dan pred monitorom ne nosim nista - tu mi smetaju i cvike i sociva. Ali za recimo vikend idu sociva; daleko je lagodnije - ne magle se, ne greju/smrzavaju kao okvir, ne nadrljaju kao cvike kada pada kisa/sneg, ne moram da razmisljam gde sam ih ostavio, itd.

Pa dioptrija ima obichaj da iz +, prelazi u -. Ovo nije pravilo, i zawisi jos od nekih faktora..
Inache, neam diportiju... srecom..
To za zracenje od monitora NIKAKO ne mogu biti zablude! Pa bez obzira sto wam se dioptrija ne menja, swakako ste primetili da was bole ochi od duuugog sedenja ispred dotichnog uredjaja...

15 godina pred ekranom, prosek u poslednjih 10 g. je preko 10 sati dnevno, još uvek bez naočara

Nosim bez dioptrije...
Uzeo sam naocare i stakla sa antireflex i fotogray *******cijom....
Nosim ih samo kad radim na komp-u,i mnogo su dobre....

Poslednja izmena:
Shang Tsung je napisao(la):
Pa dioptrija ima obichaj da iz +, prelazi u -. Ovo nije pravilo, i zawisi jos od nekih faktora..
Inache, neam diportiju... srecom..
To za zracenje od monitora NIKAKO ne mogu biti zablude! Pa bez obzira sto wam se dioptrija ne menja, swakako ste primetili da was bole ochi od duuugog sedenja ispred dotichnog uredjaja...

Ochigledno je zabluda. Ja sam od 1982. godine pred svachim, samo ne kvalitetnim ekranom, a odavno je praksa da me zayebavaju za hardverski AA na monitoru. I sve to hardcore, znachi ne znam kada sam bio manje od 10h za kompom, a poslednjih godina 16h opushteno. Znachi, veze nema.

Pa nosim naocare,jer ne vidim slova na TVu,za bioskop,za napolje su mi potrebne jer ne vidim na daljinu bas najjasnije,kad sam bez njih masem ljudima koje ne poznajem a misslim da ih znam...uh toliko blamova :S:

driver je napisao(la):
I sve to hardcore, znachi ne znam kada sam bio manje od 10h za kompom, a poslednjih godina 16h opushteno.

:type: :type: :type: :bottle: :D

Ne znam da li uticu losi monitori na oci ili ne, ali znam da odkad imam LCD, na poslu me kida glava od CRT-a. Kuci znaci bez ikakvih glavobolja i bolova u ocima pored LCD-a, ali na poslu posle sat vremena vec me kida glava..

Matthias je napisao(la):
Ima toliko dobrih knjiga za Vid bez naocara...ali eto

Btw. ne nosim naocare.

aj reci jednu

Matthias je napisao(la):
...i posle ovog neko da se cudi zasto industriji vezanoj ovo dobro ide.
Ima toliko dobrih knjiga za Vid bez naocara...ali eto marketing odradjuje svoje, a uz to lakse staviti komad plastike na nos nego malo vezbati.

Btw. ne nosim naocare.

tako nekako, problem je uglavnom sto se - dioptrija razvija jos u detinjstvu, pa ukoliko roditelji idu linijom manjeg otpora (a to je 99.9% roditelja) odvesce dete kod ochnog koji ce mu prepisati cvike i tako u krug.

-3 i -2.75, desno oko malo bolje vidi :d

Evo i ja da se javim sa skolskom miopijom ili kako se vec zove - vec odavno nosim sociva a naocare sam zaboravio gde su. Ako se covek bavi sportom a kratkovid je i nema drugo resenje osim nosenja sociva - tako da su ona meni bile vise realna potreba nego estetski detalj :) Mada se to ni ne primeti jer sa socivima i plivam - ne skidam ih nekad po par dana - uopste se ne osecam hendikepiran sa te strane.

A koliko vidim za sada vodim jer je dioptrija -5 :D

i umalo da zaboravim - odavno glupljeg treda nije bilo :p Skoro kao onaj Maxov pokusaj :))

Kao shto reche =Ivan=, potvrdjujem da su problemi vezani za vid i monitor u velikoj meri predrasuda...
Za kompom sam 6 god. a pre toga non-stop chitao knjige i na kraju pola ljudi oko mene koji su vodili "zdraviji" zivot uz sport je pochelo da nosi cvike... Zashto? Kako? Ne zanima me :D

okmijun je napisao(la):

MacCracken - Use your own eyes (za svakoga)

William H Bates - The cure of imperfect sight by treatment without glasses (vise za lekare)

Inace zanimljivo je da se oftamologija danas uopste i ne uci na drzavnim faxevima, sve sto uce je optometrija (kako izmeriti dioptriju i prepisati cvike). Industrija naocara je previse jaka...

_Silent_ je napisao(la):
Za kompom sam 6 god. a pre toga non-stop chitao knjige i na kraju pola ljudi oko mene koji su vodili "zdraviji" zivot uz sport je pochelo da nosi cvike... Zashto? Kako? Ne zanima me :D

Problem je psihicke prirode, oko i misici su potpuno zdravi ali mozak salje pogresne informacije misicima koji se zategnu i deformisu oko. Moderan zivot => stres i bedak, naravno ne za sve ali za vecinu da.

Poslednja izmena:
Geek_master je napisao(la):
Problem je psihicke prirode, oko i misici su potpuno zdravi ali mozak salje pogresne informacije misicima koji se zategnu i deformisu oko. Moderan zivot => stres i bedak, naravno ne za sve ali za vecinu da.

Ma jes', mozak salje pogresne informacije zato sto ima felerichni drajver za oko ;)

To sto je neko vodio zdrav zivot i bavio se sportom ne mora da bude nikakav garant dobrog vida. Ima nekoliko vrsta kratkovidosti i dalekovidosti prema uzrocima; najcesce je uzrok deformacija ocne jabucice (pa se slika objekta ne formira na mreznjaci, nego ispred ili iza nje) i tu ima dosta pravila u vezi starosti; drugi uzrok moze biti promena u ocnoj vodici ili sastavu samog sociva (dijabeticari), pa se menja i zakon prelamanja svetlosti (iako sama ocna jabucica ne mora biti deformisana).

To sa ocnim misicem mislim da ima veze u starosti, ali ne zbog psihickih problema, nego prosto zato sto je taj ocni misic "onemocao" pa ima problema sa zumiranjem objekata na razlicitim razdaljinama.
Problem sa racunarima je u tome sto se stalno pilji na jednu te istu razdaljinu (do ekrana), pa se taj ocni misic ne vezba dovoljno i moze doci do prerane onemocalosti. Ali o preranoj onemocalosti vec moze vise Aca da vam kaze :d

Geek_master je napisao(la):

silverglider je napisao(la):
Ma jes', mozak salje pogresne informacije zato sto ima felerichni drajver za oko ;)

To sto je neko vodio zdrav zivot i bavio se sportom ne mora da bude nikakav garant dobrog vida. Ima nekoliko vrsta kratkovidosti i dalekovidosti prema uzrocima; najcesce je uzrok deformacija ocne jabucice (pa se slika objekta ne formira na mreznjaci, nego ispred ili iza nje) i tu ima dosta pravila u vezi starosti; drugi uzrok moze biti promena u ocnoj vodici ili sastavu samog sociva (dijabeticari), pa se menja i zakon prelamanja svetlosti (iako sama ocna jabucica ne mora biti deformisana).

To sa ocnim misicem mislim da ima veze u starosti, ali ne zbog psihickih problema, nego prosto zato sto je taj ocni misic "onemocao" pa ima problema sa zumiranjem objekata na razlicitim razdaljinama.
Problem sa racunarima je u tome sto se stalno pilji na jednu te istu razdaljinu (do ekrana), pa se taj ocni misic ne vezba dovoljno i moze doci do prerane onemocalosti. Ali o preranoj onemocalosti vec moze vise Aca da vam kaze :d
Izgleda da moram da ponovim jer ocigledno niko ne cita sve na thread-u:
U pitanju jeste genetska predispozicija.U slucaju kratkovidosti (Mijopia),fokus optickih zraka se nalazi ispred retine, obicno kao rezultat veceg ocnog bulbusa. Sa druge strane dalekovidost ima 2 vrsta 1) je Hypermetropija koji ga imaju mladji ljudi i koji nastaje zbog manjeg ocnog bulbus-a i kao rezultat fokus se nalazi iza retine.Ovaj oboljenje se koriguje vremenom zbog samog uvecanja bulbusa i istovremenim kompenzacijom ocnih misica zbog naocara.Oni vide normalno daleko ali imaju probleme sa citanjem. 2) Presbijopija ili staracka dalekovidost nastaje zbog starenja ocnog sociva i gubitak njegove elasticnosti a bulbus je normalan. Sve ovo je vezano za razvoj ljudskog organizma. A sto se dijabeticara tice, njihov glavni problem je u arterijosklerosis krvnih sudova koji dovode do mikrokrvarenja ili mikrohemoragije u retini (ili mreznjaci) i tako probleme sa vidom .

Poslednja izmena:
Jos uvek ne nosim naocare sto je stvarno cudo,koliko vremena sam proveo ispred monitora,a bogami i televizora.Mozda zato sto citam samo sportsku stranu vecernjih novosti :)

Moja dioptrija -0.5 levo, -0.75 desno; naocare ne nosim iz bezbednosnih razloga: jedared sam zamalo poginuo kada sam prelazio ulicu jer nisam zabelezio kola koja su mi prilazila s leve strane.
Kad se stave djozluci dobija se FOV 90, a meni je ipak potrebno malo vise ;)

=> Cvidze samo za pozoriste/bioskop/predavanja i slicne "staticne" akcije

Inace, dioptriju sam dobio ne od CRTa nego od prevelikog,danonocnog citanja...

Poslednja izmena:
jock:) ali bi trebalo,jer sam do sada vise puta imao bliski sutret 3 vrste sa banderama i saobracajnim znacima...:)

Nazad
Vrh Dno