Šta je novo?

Da li spavate u sobi sa upaljenim racunarom?

kad vezem 2 noci sa upaljenim kompom nije mi dobro!

2 noc...oko 3 ujutru ustajem ..do WC i hodam kao da sam pijan a tko se i osecam! osamuceno skroz ..
bas mi smeta komp...vazduh je tezak i smrdi ...ma uzas sad samo danju skidam ali lepse spavam! hvala teta BOZEN!

Ne pamtim kada sam poslednji put ugasio racunar (resetovao jesam). Vec godinu dana mi je non-stop upaljen i spavam kao mala beba. Nije mnogo bucan i ne zraci me dovoljno da bih osetio neke tegobe.
A razlog zasto je non-stop upaljen je taj sto skidam sve i svasta kako bih maximalno iskoristio ADSL pretplatu !!! :p Sto bi rekli, download-ujem za sve pare !!! :S: :S:

@munja87
Zelim ti da se sto pre preselis iz te male shupe od 2 kvadrata u malo vecu prostoriju !!!! :trust:

Poslednja izmena:
Kada sam uveo bezicni net prvih godinu dana sam spavao sa upaljenim kompom, dok nisam izgustirao net i nijem mi nista smetalo. A evo u zadnje vreme gasim komp kada spavam i pravo da vam kazem ne osecam se bas najbolje:wall:

kad vezem 2 noci sa upaljenim kompom nije mi dobro!

2 noc...oko 3 ujutru ustajem ..do WC i hodam kao da sam pijan a tko se i osecam! osamuceno skroz ..
bas mi smeta komp...vazduh je tezak i smrdi ...ma uzas sad samo danju skidam ali lepse spavam! hvala teta BOZEN!

usisaj komp, ocisti ventilatore. Smrdi prasina, a ne komp.

Vidoh temu pa reko da dodam moj komentar.

Prvo soba mi je 16 kvadrata ali porsle samo 2 sata rada kompa oseti se razlika u vazduhu kao sto rece DARK SIDE vazduh je zasicen pozitivnim jonima i ne znam ko pravi vece probleme monitor (CRT) ili kuciste. Takodje postoji razlika i u mirisu vazduha ali to ja nisam primetio sve dok mi komp nije bio iskljucen par dana (spalio CPU :wall:) a soba konstantno provetravana to neznaci da dotad nisam izlazio iz sobe vec da se nesvesno naviknes da je u tvojoj sobi takav vazduh pa ga ne primecujes, sada ga primetim svaki put kada udjem.
Sto se tice buke ja zivim na mestu gde je najveca buka (svakodnevna) sum lisca, cvrkut ptica i deca koja se igraju na ulici (soba mi nije do ulice pa ih cujem samo kad su bas glasna). Komp mi stoji pored prozora i ugusi sve dolazece zvukove. Problem sa zvukom je taj sto je to jedina stvar na koju covek ne moze da se adaptira (neko je to vec pomenuo) sem da dodje do ostecenja sluha a i konstantan jednolican zvuk koji proizvode ventilatori nije zdrav. Kada bi covek cuo svoje srce vrlo brzo bi poludeo zbog konstantnog jednolicnog zvuka. Ventilator proizvodi konstantni homogeni zvuk istog intenziteta pogotovo nocu jer tad ima manje spoljnih zvukova koji bi promenili situaciju. Kad god mi je komp bio ukljucen preko noci sutra nisam bio nizasta.
Ovo ne znaci da ce neko da poludi od suma vntilatora ni da ce da se ugusi od zagadjenosti vazduha ali da negativno deluje i da treba izbegavati spavanje u sobi gde je komp je aksiom cak i kada on ne radi nocu ako je to moguce.
Moram da dodam da neki pisu da spavaju sa ukljucenim kompom vec 6meseci, 1god. i da im nista ne fali.
Posledice takvog zivota ne mogu se osetiti za tako kratko vreme pogotovo sto je vecina korisnika kompjutera u godinama kada su u punoj snazi, posledice dugotrajnog takvog nacina zivota se osecaju kasnije :wave:

buka od kompa jeste losa stvar ali moze da se resi. Ja imam necujno napjanje (bukvalno), vodeno hladjenje na kome nocu ugasim ventilator i ostane pasivno tako da nema ni buke od hladjenja procesora, na graficku je montiran Artic Cooling silencer koji se pri 20% obrtaja takodje ne cuje, HDD-i su utisani skroz i samo sa vremena na vreme se cuje tk tk kad nesto pisu (posto vucem stvari sa neta), jedini kuler koji radi i koji se tek malo cuje je chipset kuler. U principu ja cujem frizider iz kuhinje koji je 12 metara od mene u drugoj prostoriji, komp ne cujem. Spavam pored otvorenog prozora i imam LCD. Ne bih znao nista o smradu iz kompljutera posto sam pusac (ali kao sto rekoh prozor je stalno otvoren). Ako se plasis jonizovanog vazduha kupi za 2000din ona neo-tec jonizator i ukljuci ga pored kompa i resena stvar. Posto ja isto zivim u sredini gde se cuje lisce, drndavi golubovi kako ujutro cukaju plasticne case od pavlake po pola sata i deca koja poslepodne oko 3-4 vriste i urlaju po dvoristu, mislim da je komp najmanji problem za moje zdravlje i zivce. znas, ljudi paze na ovo, na ono, ne jedu meso, ne piju mleko, ne piju, ne puse, ne drogiraju se i na kraju ih zgazi pijana budala ili umru od prsotine slepog creva, iznenadnog srcanog udara itd. Uvek te najvise s*ebe ono na cega ni ne pomisljas. Veliki pozdrav za cika Marfija ! :wave:

PS. Posto vidim da ima poznavaoca stete ovde, samo da dodam: ja cujem svoje srce kad legnem da spavam, (uvo na jastuku) i ne smeta mi, zapravo ga slusam i zaspim. I za sve one koji ne znaju - monotoni zvuci te najlakse uspavaju. to je zapravo jednostavna metoda uspavljivanja: slusas recimo otkucaje sata na zidu, ali bas se svojski trudis da svaki cujes i cim krenes da gubis paznju opet je usmeri na to, na kraju ces se probuditi posle ko zna kolko sati spavanja ;) Ne mora da bude sat, moze da bude bilo koji repetativni zvuk. Sta mislite zasto se na dugim putovanjima uvek coveku spava, pogotovo u BUS-u, to je bas taj "hummm" od busa i drmusanjePaznja tako funkcionise, ako slusas ventilator od kompa pazljivo, posle par minuta ga neces uopste primecivati....

Poslednja izmena:
Prozor mi je stalno otvoren, sem bas kad padne sneg zimi, jer mi kuciste i monitor dodju kao kalorifer. U sobi se i pored toga sto je otvoren prozor oseca razlika u vazduhu, u odnosu na hodnik recimo.

a jel ti nije palo na pamet da je to mozda zato sto vise vremena provodis u sobi nego u hodniku ? Pa i telo samo po sebi ima miris...Naravno, tu je i prasina koja pada na uredjaje pa se na njima greje i ispusta mirise naravno, ali i u predsoblju ti nekad bazde patike i obuca, u klonji bazdi na nesto sasvim trece itd. Moras priznati da je miris u sobi sa kompom ipak daleko podnosljiviji od onog u klonji ili u predsoblju, zato i spavas u sobi, a ne u hodniku.:)

Zivim u kuci, i hodnik je veliki, a obuca je napolju, i stalno se hodnik provetrava. Nisam objasnio situaciju, eto sad. :)

Jonizatori bas i nisu preporucljivi bar tako kaze medicina jer vise imaju stetnog dejstva nego korisnog, mislim da je klima prava stvar za provetravanje (naravno posle prirodnog provetravanja)

...klasicna klima ne provetrava vec samo vrti jedan te isti vazduh u krug...One skuplje klime (reda 800< evra) imaju i jonizator i vetrenje, tj. izmenu vazduha.

Kad predjem na adsl ili sl. ima da upregnem jedan P1/P2 iz podruma da vrshi posao za download.

Pa tek taj P1 ima da gadi vazduh ko parna lokomotiva...hehehe.Zamisli tek koje je tamo napajanje...pre Jezusa...Moja preporuka je da kupis neko hi tech ultra tiho chieftec napajanje,pa onda udri po torrentima... :type:

Radi, ali laptop, celu noc. Desktop iz potpisa nikako, radio je pre, par puta i nikada vise posto je previse bucan (HDD se ne cuje ali napajanje i box kuler), i ne mogu lepo da spavam. :wave:

Kada sedish u zatvorenoj sobi u kojoj radi jedan ili vishe rachunara oseticesh ubrzo osecaj zagushljivosti vazduha.Po nekad i osecaj u glavi koji smara.Izadjesh napolje i kazes uhhh...lepo je na svezem vazduhu a zapravo nije u pitanju kiseonik vec je napolju izbalansiran polaritet vazduha u odnosu na tvoje telo.I tada sa jako pozitivno namagnetisanim organizmom predjesh u blago negativni ili neutral.Rachunar zagadjuje vazduh i to je chinjenica koja je dokazana empirijski.Zdravstveni radnici svetske zdravstvene organizacije su mnogo puta upozoravali na to.Svako ko ti kaze suprotno lupeta jer je neznalica.Provetravaj sobu ili cesce izlazi na prozor.Mozda nabavi jonizator-ozonizator i sl.Ne pricham ti napamet.U svakom sluchaju,ne preporuchuje se spavanje u zatvorenoj sobi sa ukljuchenim rachunarom.

Ovo osećam vrlo često na svojoj koži i mislim da su u pravu,ali za sad nemam rešenje za 24/7 režim rada.Čak se i ne preporučuje da vam kućište bude uz noge.Ja sam imao problem sa ''naduvanjem'' stopala dok nisam ukapirao o čemu se radi i sklonio kućište i vufer sa spoljne strane stola.A što se tiče buke,jedino što me nervira je cooler na ploči koji ne znam smem li ili ne smem isključiti jer imam jake potrošače.Ostalo se i ne čuje toliko.Nije mi problem da sviram i igram igrice (sluške),niti da gledam filmove i mjuz da slušam,ali ponekad bih u tišini čitao nešto sa kompa i tad se baš iznerviram.

:d kuku mene :d

e i meni nešto ćudno tu,ali ne znam ništa o kljimama pa ćem malo po netu da brljam sad

Poslednja izmena:
Ajd' neka neko kaže kako konkretno kompjuter utiče na zdravlje?
Zašto vam otiču noge i slično?

hm, meni oticu noge kad sedim na njima, ruke kad sedim na njima, oci isto :D

Ma stetno ko i sve ostalo, ako ne volis, ne diraj, bices zdraviji... Truj se svojim otrovom :D

Spavati pored upaljenog racunara definitivno nije zdravo, mada nista nije crno-belo. Ako spavas pored dobrog i ispravnog laptopa, ili desktopa tipaiMac-a, pitanje da li uopste ima posledica, ako zanemarim potencijalna zracenja, ali njima smo i onako stalno izlozeni.

Glavni problemi su zvuk i prasina, odnosno ventilatori. Ako je masina tiha, i ima tihe (spore) ventilatore, ili, jos bolje, hladjen je pasivno, ne bi treebalo da bude znacajnih problema.

Zimi, dobrodoslo je dogrevanje, ali zato se soba odvratno usmrdi, tacnije vazduh postane neprijatno tezak. Posto imam osetljivo grlo, redovno se posle render ili download noci budim sa bolno suvim grlom. To mi se nije desavalo sa iMac-om na poslu (da, bio sam dovoljno lud da tamo provodim noci).

Eto...Meni je tih komp, skoro pa pasivan.
Zanima me koja komponenta izaziva taj "smrad i težak vazduh" ?

Na ovim letnjim vrucinama komp mi se ponasa kao kalorifer :zgran:...Digne mi temperaturu u sobi 200...a nemam klimu... a cesto ga ostavljam nocu:radi Skynet,flashget...i kad se probudim mogu pravo da idem na tusiranje...
...Kad bi ovako grejao zimi da ustedim koji dinar za struju bilo bi extra! :S: :d

@Rapid:

Noge mogu da oticu ako su izlozene povisenoj temperaturi (pored pregrejanog racunara, jel`te),
prasina je puna svakakvih organizama, sam racunar je kao i sve sto covek pravi sklono raspadanju - unutra se nalaze ko zna kakvi sve materijali, pa kad jos sve to podgrejes na 40 do 70 stepeni koliko moze biti na procesoru ili Gpu, dobijas vrlo "zivahnu" smesu, koja se jos konstantno izbacuje ventilatorima iz racunara.
Pri tome, isti taj racunar i usisava vazduh iz sobe, a u njemu takodje ima svacega, zivog i nezivog.

Dakle, podgrejani organski materijal plus jos sve i svasta, lepa prilika da se naprave razne mutacije :)

Pa jos ako soba ima 7 kvadrata...
+ 21 incni i 17 incni CRT...
+ usijani ruter...
itd.

Poslednja izmena:
Prija nema sta. I jos kad zaboravim punu pikslu na stolu, trebaju mi dva brufena da otvorim oci

ja nabacim omot CD-a preko nje :p

PS. Ala ste vi neki osetljivi, podgrejani elemnti, oticanje nogu, ko dede neke bre ! :D Ne smeta vam sto vecina vas pije ko zna kakve bakterije uz svaku casu vode iz slavine, unosi raznorazne materijale od istih tih korodiranih cevi, pogotovo leti kad se u zgradi zagreje voda u cevima pa se stvori idealno staniste za sve i svasta. Ne verujem da ste svi kupili filter bokale ili ugradili one nautilus ili zepter sisteme za prociscavanje vode od hlora i organizama (znam da hlor ubija bakterije, ali ako su stare cevi i prljave mrezice na slavinama nista taj hlor ne vredi)... Da vam pokazam na sta lici filter iz bokala koji koristim, i to samo za 2 meseca. Kad vidim sta sam mogao sve popiti,a izaslo je iz vodovoda...brrr...

Vrh Dno