Šta je novo?

Da li spavate u sobi sa upaljenim racunarom?

Vec dve godine i nemame nkikavih prebloma :)
A vi, kako 'te?:d

Ja retko gasim komp. Izgleda da se bez download-a ne moze. Sto se tice zagrevanja sobe mislim da je kompjuter zagreje oko 5 stepeni, mozda i vise. Kuca mi se nalzi odmah do ulice tako da vecu buku prave vozila, nego racunar (naviknut sam na buku). I primetio sam da je vazduh 'ocajan' u sobi gde je kompjuter, luftirao sobu ili ne. Toliko od mene

Upravo sam cekao to pitanje i opet pogresno.
prosle godine na prolece sam promenio sobu. rec je o dve sobe koje sam pominjao.
isti je slucaj bio. u sobi gde su bila dva racunara je bilo primetno toplije i leti i zimi od ove sobe gde sam sada.

sto i daje zakljucak da greju prostoriju. vidis padalo mi je napamet to ali i isto tako odlazilo.
pa to je dokaz da greju.
upravo je ta soba u kojoj sam bio bila toplija dok su racunari bili u njoj, a sad je hladnija.

A jes' neka nauka, koliko struje trosi taj tvoji racunar (ili 2 komada) ?

Neka ima 100W toplotne disipacije po racunaru (a ima vise sigurno) i eto ti grejalica, 24h dnevno, svaki dan. :p

Zimi ne smeta, ali leti se bas oseti razlika kad je racunar upaljen.

Poslednja izmena:
obicno ga ugasim, volim da spavam u potpunoj tisini i mraku
nekad ga ostavim upaljenog ako bas zurim da skinem nesto sa neta
ljudi, nece vam adsl-kablovski pobeci, necete se vise vracati na dial-up(s konja na magarca) ;)
po tome se vidi koliko smo (bili) "gladni" za broadband netom :S:

Spavam sa ukljucenim evo skoro godinu dana :D Pre sam samo jednom mesecno spavao sa ukljucenim,ali sad kako imam adsl uvek je upaljen.Ne smeta mi uopste,isto mi je i sa ukljucenim i ugasenim,nervira me vise kad je ugasen jer ovo novo napajanje zuji ali ne toliko gasno tako da ne mogu da zaspim...

Komp mi je stalno ukljucenne kasim ga nikad,,utisao sam ga maximalno tako da ga skoro i ne cujem kad legnem.

Poslednja izmena:
Da... HDD mi je bio mnoooogo bucan dok nisam primenio HDD Acoustic Managment na njemu... Sad me mnogo lakshe zaspi!

no night seed :)

zatvorite sve prozore i vrata na par sati (u manjos sobi gde je komp ) ili celu noc!
ali spavajte u drugoj sobi! ujutru udjite u sobu ! ako ne osetite "miris kompjutera"/smrdjivog vazduha iz kucista/napajanja onda idite kod lekara!

vazduh koji izlazi iz kucista SMRDI! ja gasim komp preko noci!

Od sad duvam vazduh iz kućišta, ne bacam više pare na lepak! \o/

ukljucen 24/7
nema problema sa spavanjem
sve zavisi kako se istripujes!!!
monitor naravno na sleep-u :crash: mada mi se desavalo da se istripujem da mi smeta i ona mala lampica na kucistu pa sam je prelepljivao nalepnicama koje obojim crnim markerom :p
sada vec duze vreme nista ne stavljam i nista mi ne smeta. ko sto rekoh, sve je u tripu.
Mislim "stvorenje" je malopre u postu reklo :) da buku racunara gusi bukom grada ,)
Munjo jel ti susis carape u kucistu :D

Poslednja izmena:
24/7 , nocu se ugase svi ventilatori sem onog na grafickoj koji stoji na ~23% i jedva da se cuje, cak i ovde gde sad zivim, gde nema nikakve ulicne buke.

Ja moj kompjuKter nisam ugasio...ima brat bratu 6-7 meseci :)

Tu je, na 20 cm od jastuka i kreveta u kojem spavam, sa 4 x 80mm LED kulera koji shushte. 5-6-7 hardova koji zuje, jos 3-4-5 kulera koji zuje... i spavam jako mirno :) Ne smeta mi uopste. Zaista nemam potrebu da ga gasim.
A da, celo nogu su 2 zujalice (neki serveri), ispod kreveta jos 2 komada... :D (ne salim se uopste). I to sve radi, konstantno, 24/7.

Glede temperature, u odnosu na ostatak kuce (ima tu jos kompova :)), visa je za bar 7 stepeni i to se jako primeti kada se iz druge prostorije udje u moju sobu.

Medjutim, danas sam nabavio SCSI disk (10k rpm) koji zvrji kao motor Boinga 747 i pitanje je da li cu izdrzati :)

Poslednja izmena:
Ja sam izbacio komp u hodnik i kontrolisem ga preko remote desktopa sa laptopa.

Ponekad zaspim za računarom :D (dial up), a za temp. ste u pravu, diže par stepeni, ali više smeta što suši vazduh tako da pendžer mora da bude otvoren čim radi preko 1-2h.

samo po potrebi odnosno kad nesto snimam sa tv-a ili skidam s net-a

Ma ja sam se skroz ozracio, krenulo da mi raste trece oko ispod pazuha. :d

Promene u vazdusnom pritisku koje se prenose do usiju se zovu zvuk. Osim kada su drasticno jaki nemaju nikakav stetni uticaj na fizicko zdravlje. Uticaj na psihicko zdravlje , zavisi od mnostva faktora, kao npr. psihicke stabilnosti same osobe, zamora i sl. Spavati pored upaljenog racunara ma koliko bucan, je samo stvar navike. Kad sam ja uspeo da se naviknem na trole u Cvijicevoj dok sam studirao, i da postignem da mi posle par meseci vise uopste ne smetaju, moze svako da spava pored dva-tri ventilatora.

Ma ne lazi? Zovu se zvuk? :p

Kod jedne stvari nisi u pravu. Za svako culo postoji prag drazi, tj. odredjeni minimalni intenzitet drazi (ili max., svejedno) koji je potreban da bi smo registrovali draz. E, sad, sva cula osim sluha imaju fleksibilan prag drazi sto znaci da mozemo da se naviknemo na promene. Kod cula sluha to nije slucaj, vec svaki pokusaj prilagodjavanja uha konstantnoj drazi rezultuje ostecenjem sluha. Bio ti svestan toga ili ne, ti si u stvari ostetio sluh tako sto si "navikao" na trole. Jedno istrazivanje koje sam citao kaze da ljudi na perferiji u proseku bolje cuju, i to ne zanemarljivo, koliko god to blesavo zvucalo.

Sto se tice spavanja, upaljen mi je komp svaku noc, ali trudim se da izbegavam da spavam u toj sobi, zato sto se uvek bolje odmorim u potpunoj tisini.

Meni buka koju pravi racunar nikada nije bila problem ali toplota i prasina jesu.

Nekad ume da bude vrlo nezgodno u letnjim nocima kada recimo racunar radi na 100% opterecenja (recimo encoding nekoliko filmova u x264 u batch-u) po par dana u kontinuitetu a u sobi nema klime (niti mislim da je pametno spavati s njom ukljucenom nocu), stvarno ume da bude neprijatno tokom vrelih noci. Racunar greje ambijent itekako, pogotovu ako je opterecen. U mojoj sobi je uvek, ali uvek toplije nego u ostalim i to samo zbog racunara, to znam i mogu da potvrdim jer je apsolutno sve OK kada su obe masine iskljucene duze vreme.
Druga stvar je prasina. Prvo je tu brdo kablova koje nikada ne umem da potpuno oslobodim od prasine prilikom usisavanja a generalna sredjivanja su retkost, jer imam fobiju od vracanja svega toga, treba mi jedno sat vremena da se raspetljam i nateram da sve profunkcionise kako treba nakon toga, toliko ih ima. Inace vecina elektronskih uredjaja akumulira prasinu u sebi a racunar je s te strane specifican jer tu istu prasinu vrlo efikasno izbacuje napolje. Soba mi je stvarno prepuna prasine uprkos silnim raspremanjima i usisavanjima. Od skora sam osposobio za danonocni torrent jedan ultra tihi Pentium 1 koji ima pasivni kuler upravo u cilju toga da smanjim buku i vazdusna strujanja koja kovitlaju prasinu po sobi ali nemam utisak da je nesto mnogo bolje. Cak ga prekrijem nekim pokrivacem i ostavim tek toliko mesta pozadi da ne gusim otvor na napajanju ali slicna prica, evo vec nekih par nedelja imam neka grebanja u grlu i suv kasalj koji mogu da povezem jedino sa skorasnjim danonocnim rezimom rada racunara i sobom u kojoj spavam. Mada, ko bi ga znao, mozda je nesto drugo u pitanju: stari se, godine stizu i tako to...:d
Moj brat, koji je inace alergican na sve i svasta je znao da se u snu zakaslje posle 10 sekundi od trenutka kad pritisnem ON dugme na kucistu. Jedno vreme sam ga tako budio nocu :-devil-:

Poslednja izmena:
Ja ne bi ni mogao da se uspavam da mi je potpuna tisina u sobi.

Acoustic mgmt je jako korisna stvar. Postoji skala, od 1 do 255 kojom se definise jacina buke koju disk proizvodi. Naravno, to se odrazava na performanse i to, ako se ne varam, vremenom pristupa.
E sad, koliko ces smanjiti (obicno su svi na max) zavisi od diska do diska, ali iz mog iskustva, nikad nisam setovao ispod 250 jer nije bilo potrebe. Disk koji se do tada poprilicno cuo je postajao totalno beshuman.

Vredi probati.

komp radi po potrebi klasicno a lap radi 24-7 vec 2meseca,zna se...dl/ul:d spavam kao beba:D

meni je komp ukljucen ali monitor, stara 14" iskljucen, da vidite kako to greje leti a zimi super dodje

Ako nema shta da se skida sa neta: najbezbolnije je uspavati komp... ja tako radim ;)

Moj radio vec.. pa nekih 7 meseci i spavam kao mala beba u kucistu 3 kulera + ovaj na procesoru se vrti na 5400 obrtaja u minuti.... stvar navike

@clown
uvek ima nesto da se skida sa neta

Poslednja izmena:
Navikao sam da spavam u potpunoj tišini ali izgleda da ću morati to da menjam:D .Pre neki dan dobih konačno adsl i sad kad bude trebala neka igra hitnije moraću i noću da ga ostavim:d .Imam solidan broj kulera pa baš nisam siguran kako će to ići.

Btw,to oko prašine je prosto neverovatno.Čistim komp i usisavam sobu baš često ali svaki put mi se čini da se nakupi još veća gomila prašine.Imam utisak ponekad da nešto teže dišem?!Vrag će ga znati otkud to sad...

Poslednja izmena:
Vrh Dno