Šta je novo?

Da li se upokojio USB flash?

Goyakla

Čuven
Učlanjen(a)
07.03.2005
Poena
705
File manageri ne vide flash, u Disk managent-u se vidi ali ne mogu ništa da mu uradim, neće format, ne mogu da mu promenim drive letter.
Pokušao sam i kroz Command Prompt da mu uradim Clean ni to neće.
Ima li mu spasa?

Prilozi

• Clip.jpg
    Clip.jpg
    126.6 KB · Pregleda: 29
  • Clip_2.jpg
    Clip_2.jpg
    78.4 KB · Pregleda: 29
Radi elektronika, ali flash memorija gecrkt. Nema pomoći, bar na lak i jeftin način.

Nisam imao bitne podatke nego sam mislio možda ima šanse da ga povratim. Neka mu je laka crna zemlja.

Uvek se može probati fabričkim softverom, ako za to postoji mogućnost.

Recimo, transcend uvek daje mogućnost da ga vratiš u život putem fabričkog softvera, ali to ne znači da će "popraviti" NAND. Tako nešto bi moglo putem nečeg drugog, a to je MP (Mass Production) Tool-a odgovarajućeg kontrolera, tj. možda "sakrivanje" loših ćelija.

Pogledaj ko je proizvođač fleške, pa po tome potraži fabrički softver, ako takav postoji.

Kingston. Mada ne znam o čemu pričaš i šta treba da uradim. Nije toliko ni bitno.

Poslednja izmena:
O onom softver-u koji se uslužno daje korisnicima, kad su ovakve situacije u pitanju. Jedan od primera je transcend, koji nudi za svoje proizvode:

Za kingston, ne znam, nisam imao. Ali jedan primer za kingston: (samo primer, jer ne znam da li je ta fleška, niti da li je na nivou onoga što nudi transcend)

Možda ćeš dobiti više pomoći, ako flešku očitaš Chip Genius-om: (v4.20.1107)

Inače, kad su ovakve stvari u pitanju, najbolje uzimati fleške koje imaju koliko-toliko podršku proizvođača. Meni je zbog toga transcend uvek ulazi u razmatranje.

Koliko sam puta napisao transcend, pomisliće neko da je reklama. :)

Ne znam koga drugog da uzmem u obzir, jer ne znam da li iko još nudi takvu podršku za fleške, jer je opšte narodno verovanje da se fleška baci. Uvek želim pokušati vratiti u život i testirati sa H2testw, čisto da vidim.
dtct_h2testw.png

Ako ne pomogne podrška proizvođača ili je nema, krajnji korak je MP Tool od proizvođača kontrolera same fleške, ali tu treba imati nekog predznanja, tako da i nije baš tako jednostavno.

@sam633

E, hvala ti puno za ovaj repair tool :)

Slučajno naletim na ovu temu i potpuno neplanirano nađem rešenje za svoj otpisani Transcend Jet Flash 790 64 GB.
Nema šta nisam pokušao i preko Linux-a i preko Windowsa i tek sam sa ovim tvojim software-om uspeo da ga vaskrsnem.
E, baš super :)

Nije "moj software", već samo eventualna podrška od proizvođača fleške, koja teško da postoji danas, jer kao što je napisano, opšte je narodno verovanje da se baci.

Koliko vidim, ovo je neka vrsta "skraćenog" MP Toola-a (Mass Production Tool), da se što kraće vrati u fabričko stanje. Možda je samo flešovanje firmware-a, zbilja ima veliki izbor firmware-a unutar alata.

Na kraju, kad se fleška oživi ili ako je hoćemo proveriti, može se učiniti sa H2testw.

@sam633

Znam da nije "tvoj" software, ali si ga ti "nanjušio" 😁

Jeste, izgleda da flešuje firmware. Uglavnom, fleš sada radi, a nema šta nisam probao. Nisam mogao ni da ga formatiram, ni da kreiram novu particiju preko partition managera, samo je izbacivao neku grešku. Isto sam probao neke repair alate. A da postoji njihov repair tool, to mi nije palo na pamet.

Još jedan razlog da se držim Transcend-a.

Proveri, za svaki slučaj, da li je u redu flash sa H2testw.

@sam633

Pa, ima nekih defekata:

The media is likely to be defective.
56.2 GByte OK (118028206 sectors)
23.0 MByte DATA LOST (47186 sectors)
Details:0 KByte overwritten (0 sectors)
0 KByte slightly changed (< 8 bit/sector, 0 sectors)
23.0 MByte corrupted (47186 sectors)
0 KByte aliased memory (0 sectors)
First error at offset: 0x00000000d70b1000
Expected: 0x00000000d70b1000
Found: 0x00010020d70b0000
H2testw version 1.3
Writing speed: 27.2 MByte/s
Reading speed: 98.4 MByte/s
H2testw v1.4

Nazad
Vrh Dno