Šta je novo?

Da li neki provajder osim Telekoma daje WI FI ruter

Verovali ili ne Telekom u Nisu vise nema ADSL modema / rutera uopste!
Radnik mi je rekao da se nove isporuke modema / rutera ne ocekuju u narednih mesec dana!?!

Znaci, najveci srpski ISP obustavlja prodaju ADS paketa i IPTV-a na minimum mesec dana u Nisu. Koliko je bezumlja potrebno da se dodje u takvu situaciju?

kao da sad prvi put u zivotu cujes da je Telekom uradio nesto van pameti...

Pa pozajmi od nekoga...tako sam ja sa ptt......za 3 nedelje stiglo zamenio...sada imamo jedan backup na 10-tak adsl konekcija...pa kad neki crkne ....dobro dodje shto je drugar hteo BASH asus 600g :)

Imam ja svoj modem ali ne znam kako bi to islo?
ADSL signal je pusten od strane Telekoma ali ugovor nije potpisan. U korisnickom servisu su mi rekli da se ugovor sa njima potpisuje tek kada preuzmem opremu.

U svakom slucaju probacu modem, mada nemam pojma sta mi treba od parametara za pristup.

trebaju ti username i pass koje ne mozes da dobijes ako nemas ugovor

Moze da uzme user/pass od bilo kog prijatelja i radiće sve bez problema. Sam je bitno da je na oba setovana ista brzina konekcije.

Ja sam tako koristio prijateljev user/pass 6 meseci kada sam prelazio sa Neobeea na Telekom, dok me nije pozvala teta iz korisničkog da puta da li planiram da potpišem ugovor. Pošto je bila u toku neka akcija dobio sam još 3 meseca gratis. Ovog puta legalno. :smoke:

ma jos je bolje ako mu nije prijatelj :p

Moze da uzme user/pass od bilo kog prijatelja i radiće sve bez problema. Sam je bitno da je na oba setovana ista brzina konekcije.

Ja sam tako koristio prijateljev user/pass 6 meseci kada sam prelazio sa Neobeea na Telekom...

Nije moguce kod svih provajdera koristiti ovu "pogodnost". Kod PTT-a je ranije moglo da se nakaci vise korisnika na isti nalog, kako je sada ne znam, medjutim znam da kod Sezama to nije prolazilo, cim se neko drugi nakaci na isti nalog ovom prvom posle kratkog vremena staje protok.

U prvu si. Nisam nigde explicitno napisao da ovo važi samo za Telekom.

Kod drugih provajdera ne prolazi zato što kada kucate user/pass kombinaciju vi uz nju šaljete i realm (to je ono iza @ u username) koji Telekom prosleđuje podprovajderu (jer su svi u adslu samo podprovajderi Telekoma) kako bi ovaj dao autorizaciju da li je taj korisnik aktivan ili nije i kako bi mogao da započne charging ako je neka neflat pretplata u pitanju.

Ovo dozvoljava da kod bilo kog provajdera ukucate user/pass bilo kog drugog i to će da radi bez problema. Naravno pod dva uslova: da je setovana ista (verovatno će raditi i sa nižom brzinom, ali ovo nisam siguran) brzina na oba mesta i da se ta user/pass kombinacija nije aktivna ne nekom drugom mestu.

Kod Telekoma na sreću/žalost to fukncioniše na mnogo nižem principu, tj. nema nikakve provere user/pass kombinacije već se samo uparuj port i billing.

Naravno pod dva uslova: da je setovana ista (verovatno će raditi i sa nižom brzinom, ali ovo nisam siguran) brzina na oba mesta i da se ta user/pass kombinacija nije aktivna ne nekom drugom mestu.

Nije bitna brzina naloga/porta, radi nalog sa uplacenom nizom brzinom na brzem portu i obrnuto.

Juce sam bio do Telekoma u BG. Kumanovska, gde su mi potvrdili pricu da je raskinut ugovor sa starim dobavljacem za ADSL opremu i da se ceka nova firma. Wireless rutera nema vise osim ako se neki vrati, a i obicni su pri kraju.
Jos malo pa nestalo!

Sad su me zvali iz telekoma da dodjem po opremu, sojka nije znala sta imaju od modema...

i shta si na kraju dobio ?

imaju samo neki "roze" sa jednim USB i jednim LAN portom...

tako su mi rekli preko telefona jer nisam u mogucnosti da odem pre cetvrtka.

to su polovni :( te su ljudi vratili kad su menjali za hg520

Hmm....a hoće li u skorije vreme stizati ti novi ruteri? I jel ima neko "insajderske informacije" s kim su ovaj put sklopili ugovor ? ;)

jel zna neko kakvo je sad stanje sa tim wireless ruterima kod eunet-a,tj jel ih ima ili...preselih se u stan bez fona pa moram da kacim moj nalog kod komsija pa mi je neophodan.ili ako ima tih wi fi rutera kod telekoma pa da "mijenjam" provajdera?
by the way iz ns-a sam!

Vidim da ovde neki napominju da se wifi ruter moze dobiti uzimanjem IPTV-a.Ja sam zakljucila ugovor za IPTV,ali nista od wifi rutera.Izgleda da je jedini nacin kupovina istog.

e uspio sam da izguram kod provajdera(eunet-a) besplatan wireless router!
korisnik sam kod njih godinu i po i kad sam im rekao da bih presao kod drugog provajdera jer mi je skupo da im placam 2,5k za wireless router malo su se neckali pa su izasli sa pricam kao posto sam korisnik tako dugo mogu da naprave izuzetak i daju mi ga za dz!
hehehehe,eto ako jos neko poput mene ima slicnih problema neka proba sa slicnom taktikom,cak sam uspio i da izguram 20% popusta na godinu dana kao student i ako sam tu promociju vec iskoristio u prvoj godini koriscenja neta!

Vidim da ovde neki napominju da se wifi ruter moze dobiti uzimanjem IPTV-a.Ja sam zakljucila ugovor za IPTV,ali nista od wifi rutera.Izgleda da je jedini nacin kupovina istog.

Hmm cudno, trebaju da ti daju crveni Pirelli Discus™ DRG A226G WiFi sa dve antenice. Ortak bio uzeo 1mb kod telekoma, i dobio je taj Pirelli koji sam ja istog trenutka prisvojio a njemu dao mog havajca :D
Njemu je bilo svejedno, ali posto privremeno imam lap meni je dobro dosao WiFi. Odmah sam zastitio wireless i vozi.

Inace ruter kao ruter je po meni veoma dobar. U slobodnoj kupovini je valjda nesto preko 100 evra, i izgleda kao zanimljiva spravica. Ima iza USB pa mozes da nakacis flesh ili eksterni hard pa da bude vidljiv svima u mrezi, po meni skroz cool opcija.

U radu je mozda malcice brzi od mog starog HG510, ping mi je opao za 10, sa 34 na 24 ako cemo da verujemo speedtestu. Evo par slicica za one koji nisu videli kako izgleda.

eunet je ostao bez tp linkova i sada dele planete... lik i ne zna sta nudi, ne zna da mi kaze koje su performanse )mrzelo ga da pogleda na omotu kutije... onda ga je setovao, pitao me koja treba da bude sifra i naziv mreze... Dodjem kuci, namestim i onda shvatim da lik nista od toga nije uradio vec mi je ostavio otkljucan i no name mrezu... uzas... da li ih ne placaju dovoljno ili ne... ali da ih mrzi da rade to stoji...

eunet je ostao bez tp linkova i sada dele planete... lik i ne zna sta nudi, ne zna da mi kaze koje su performanse )mrzelo ga da pogleda na omotu kutije... onda ga je setovao, pitao me koja treba da bude sifra i naziv mreze... Dodjem kuci, namestim i onda shvatim da lik nista od toga nije uradio vec mi je ostavio otkljucan i no name mrezu... uzas... da li ih ne placaju dovoljno ili ne... ali da ih mrzi da rade to stoji...

meni se cini,mozda se i varam,da i nemaju dovoljno strucno osoblje i da ponekad ni sami ne znaju sta rade.studiram elektrotehniku,odsjek za racunarstvo na ftn u ns-u i smatram sebe koliko toliko poznavaocem tehnike ali su me jednom ili dva puta dovodili do ludila njihovim pogledima iscudjavanja nakon mojih pitanja,naravno tehnicke prirode.

А је л’ даје неки други провајдер wi-fi рутере али за ISDN (подразумева се уз неку доплату и сл)? И да ли негде могу да се купе за ISDN пошто претрагом ништа не нађох?

Иначе ови Пирели и Интраком рутери које сада дели Телеком су за POTS линије, за ISDN се деле они стари hg520i.

А је л’ даје неки други провајдер wi-fi рутере али за ISDN (подразумева се уз неку доплату и сл)? И да ли негде могу да се купе за ISDN пошто претрагом ништа не нађох?

Иначе ови Пирели и Интраком рутери које сада дели Телеком су за POTS линије, за ISDN се деле они стари hg520i.

Moze da se kupi na primer ovaj TP-Link TD-W8901GB, odlican je, LINK

HG520i je koliko se meni cini takodje wi-fi. Verat deli wi-fi rutere uz jednokratnu doplatu od 1500 din. u startu plus svakog meseca na osnovnu pretplatu za paket 150 din. za ovakav ruter. Radi se o ruteru koji je stavljen gore u link ( bar je do sada tako bilo ).

End game...

Danas sam svecano posle skoro 8 meseci od trenutka prijave za IPTV istu i dobio. Naravno, wireles ruter koji je bio uzrok mog prijavljivanja za IPTV nisam dobio, vec su mi neki nespretni moroni nevesto razvukli kabal po stanu. Da li teba da budem srecan sto sam uopste dobio ista? Ko ima vremena i zivaca neka pogleda postove sa prve strane, i vrcavi optimizma nekih clanova koji "iz prve ruke" daju "proverena" obavestenja o tome kako ce telekom svima da nam olaksa zivot. Pih!

Naravno, wireles ruter koji je bio uzrok mog prijavljivanja za IPTV nisam dobio, vec su mi neki nespretni moroni nevesto razvukli kabal po stanu.

ne razumem, hteo si wifi za surf i to je ok
ali to sto su ti razvlacili kablove za iptv do samog tv-a je sasvim normalno
sta si drugo ocekivao?

Из поруке могу да закључим да си очекивао да ти замене твој постојећи модем који нема бежични приступ са новијим који има а то због тога што ти дају ИПТВ. Чуди ме да то нису урадили пошто би требало да се мењају страрији када се даје ИПТВ.

Иначе да појасним начин додељивања модема. Нови модеми су увек они који су тренутно актуелни (тренутно Пирели и Интраком) осим када се врши прелазак на други тип када се дају и старији типови све док се не потроше залихе. Међутим, некоме може да западне и стари модем који је неко вратио (било АДСЛ или ИПТВ корисник). Дакле, они дају и старе модеме ако их имају, небитно да ли је бежични или не.

И да допуним моју поруку изнад: сада се деле и Пирели модеми за ИСДН, више нема Хуавеија.

Upravo tako, mislio sam da ce mi zameniti posojeci modem, wi-fi ruterom. Izgleda da je to opcija samo ako postajete korisnik, dok za postojece korisnike to ne vazi. Sto se tice razvlacenja kablova, ocekivao sam da kada instaliraju neku opremu, da to urade profesionalno, a ne ovako, sa kablom koji je jednostavno bacen po stanu. ne kapiram zasto je to toliki problem, da odmeris kabl dovoljne duzine i razvuces od tacke A do tacke B? Koliko to moze da bude komplikovano? Izludjuje me taj nehajan stav, "eto vidis da radi, sta ti smeta zica po sredini sobe"? Ali, bez obzira na sve to, sve je to manje vazno od kvaliteta same IPTV, a on je ruku na srce, na visokom nivou. Doduse, jedino mogu da poredim sa crnogorskim (cini mi se da je T-Mobile provajder), koji sam koristio prosle godine u Podgorici, i uoste ne zaostaje mnogo. Prebacivanje kanala je malo sporije kod Telekoma, ali je izgleda kvalitet slike bolji.

Jedno pitanje u vezi Pirelli-a:
Da li mogu antene da se skinu sa njega i preko produžnog izvedu u drugu sobu npr...

Jedno pitanje u vezi Pirelli-a:
Da li mogu antene da se skinu sa njega i preko produžnog izvedu u drugu sobu npr...

trebalo bi da mogu.ajd probaj pa javi mada sam siguran da moze.

http://www.sezampro.rs/public/page/wireless.asp

Da li neko moze da mi kaze kakav je ovaj WiFi ruter sto se dobija kod Sezama uz doplatu od 2.000dinara? Ili mi je bolje kupiti onaj TP-Link WR340G koji vecina preporucuje?

ja se uvijek vodim politikom da provajderima ne treba dati ni dinara za opremu zato sto tu opremu ni u kom slucaju ne dobijes za uvijek vec je iznajmljujes.vec sam pisao ranije u postovima kako sam ja kod euneta za dz zamjenio obicni adsl ruter za wifi iako su i oni trazili 2000 din.po meni ako vec razmisljas sta da uradis bolje ti je da kupis sebi wifi adsl ruter i kad ti vise ne bude trebao fino ga prodas i gotovo!a sad na tebi je da vidis sta ti vise odgovara.samo iznosim svoj stav i pogled na situaciju.

Vrh Dno