Šta je novo?

Da li je vaš CPU dovoljno jak da isprati GPU???

CPU Scaling with GTX 280
CPU Scaling with HD 4870X2
CPU Scaling with GTX 295

http://www.legionhardware.com/document.php?id=807&p=6
FC2_Core_2_Duo.png
FC2_Core_2_Quad.png

FC2_Core_i7.png

E8400 - Q9650 * - i7 920 | @ default | 0xAA/AF
61 - 74 - 92

* Posto nema Q9650 @ 2.8 za direktno poredjenje, pretpostavimo da bi na 2.8 imao 74-75 u 1680x1050.

Ovi rezultati su u rangu onih koje je dobio THW uzimajuci u obzir pad fps-a sa AA/AF. Zanimljivo je videti da Yorkfieldu treba 4GHz da bi dostigao Nehalem @ 2.1GHz, dakle skoro 100% razlike, ili je sporiji za 50% na ~istom (2 vs. 2.1) :), a Wolfdale maltene isto 50%, samo na 3GHz. Razlika se smanjuje kako se poveca klok.

Recimo da je budzet 600e a zelja da se sa tih 600e igra Crysis u 1920x1200 sve na max:
E5300 + Asus P5Q Pro + GTX295 + Crysis = 60fps cena oko 600e
i7920 + UD5 + GTX295 + Crysis = 65fps cena oko 900e
i7920 + UD5 + GTX260 + Crysis = 25fps cena oko 600e

Sve je nekako relativno ali moze da se kaze da je za gaming masinu daleko bolje spojiti E5300 3.6ghz i 295GTX nego i7 3.6ghz i 260gtx, cena obadve platforme je ista a razlika u gaming performasama za preko 70% na strani E5300 3.6ghz i 295GTX,naravno ne u 1280x1024 vec 1920x1200 sve na max:) samo i ovo je vise ne bitno, Quad je buducnost klok od 3.6ghz lako dostizan tako da je bespotrebno polemisati na ovu temu, lepo je znati da je tako i da je uvek bolje dati vise para za dobru grafiku nego za skup cpu, pa sad svako prema svojim mogucnostima:)

http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?p=1954939&highlight=E5300#post1954939
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?p=1988983#post1988983

@sharpshooter
Ako kojim slucajem dodje do takvog dogovora,ja,kao sto rekoh,nudim i svoju grafu (4850 Asus),kako bi doprineli raznovrsnosti testa.

Extra test,naravno da su high end grafike CPU bound.
Nema ovde nikakvog potplacivanja i namestanja... test pokazuje ono sto treba da pokaze.
Najbolje skalira GTX 295 jer slabiji procesori nemaju snage da je izguraju.

Ako ti tako kazes onda verujem. Ipak si ti ekspert kad su varanja u pitanju, doduse u MMO igrama :p

@colt Hvala sto si izvojio svoje vreme i smirio mi savest :). Malo mi je falilo da potpadnem pod uticaj mase i pocnem da verujem u pricu "CPU usko grlo". Stvarno je zanimljivo kako i posle toliko godina se pojave ljudi koji krecu sa tom pricom.

Stvarno je zanimljivo kako i posle toliko godina se pojave ljudi koji krecu sa tom pricom.
Sa kojom pricom? Citiraj mi je, plz.

NHF, ali ovo malo izgleda kao ono "ti ga krstis a on prdi" - ovde Ti svi koji se ne slazu sa Tobom kontriraju za konkretan slucaj E6300+295GTX (jer si se na njega zalio) a ti se u svakom postu zgrozavas kako uopste postoje ljudi sa misljenjem da bilo koji procesor ikako moze da ugusi bilo koju graficku (izvini ali to tako zvuci sve vreme), iako ja ne vidim da je iko to pomenuo na taj nacin.

U oba ova testa (Toma i sto je Colt okacio) se u igrackim rezolucijama u proseku vidi poboljsanje od oko 25% u performansama, a pritom su prosetali kroz ceo dijapazon dostupnih procesora (od 60E do 220E). Meni se upravo to i cini kao dovoljan dokaz da procesor nije presudan u igrackim konfiguracijama, tako da ne znam cemu tolika frka oko svega.

Mislim da ovi ivicni efekti (295GTX, X2 karte i neklokovan E6300) nisu relevantni uopste... Svi ostali potvrdjuju pravilo.

Mene je zaintrigirao Tomin test, jer me je bas zanimalo dokle bih mogao da idem sa mojim C2D-om, kloknutim na recimo 3.15GHz. Onako od oka bih zakljucio da je GTX260 ili 4870 (4890?) neki maksimum, a cini mi se da je i po Benchmarku do sada vladalo takvo misljenje...

POZ

Celo poredjenje je zakasnilo jedno 6 meseci. Praviti bilo kakvo poređenje grafičkih kartica (pogotovu high end) u ovom trenutku bez uključivanja Radeona iz HD5xxx serije nema nikakvog smisla.

Trebalo bi da bude malo sporiji, pošto će imati klok 5850, a ne 5870.

Poslednja izmena:
Pre ce biti kao 5850 CF. Navodno su klokovi gpu 735 i vram 4040 ako ne lazu na vestima :D.

725 i 4000 ravno :). 5970 je malo brza od 5850CF ali zato ima veliki OC potencijal(potrebno jako napajanje naravno).

550-600w vuce cela masina sa atijem 5970 i core i7 na 3.33ghz naravno u full load-u.

Extra test,naravno da su high end grafike CPU bound.
Nema ovde nikakvog potplacivanja i namestanja... test pokazuje ono sto treba da pokaze.
Najbolje skalira GTX 295 jer slabiji procesori nemaju snage da je izguraju.

Upravo tako, ovo su otprilike očekivani rezultati. Mada očekujem da će rezultati biti dosta ujednačeniji kada bude izašao izbacili test sa OC-ovanim procesorima pogotovo što se tiče jačih karti.

Poslednja izmena:
Ja mislim da su ameri jos uvek u tripu kupe celu masinu pa menjaju nesto sitno naredne 3 godine... sigurano ima korisnika koji razmisljaju grunem graficku u 2 god. star komp. i miran sam...

:D:D:D

Evo,bicu skroman :D...moze ona gore levo :D

Gde ces taj shit pored te ispod nje... :)
Nvidia nema vise sta da trazi sa GTX 200 serijom pored Atijeve 5000 serije..

Kakav je zaključak na kraju? Da li ima svrhe na svoju konfiguraciju da dodam 5770 umesto 4670, ili bih morao da promenim i procesor?

Koliko mi se čini, da trebao bi da promeniš procesor osim ako ne možeš da ga OC-ješ. Dobićeš ti ubrzanje ako ubodeš novu kartu to je sigurno, samo da li će raditi u punom potencijalu? U to sumljam.

Poslednja izmena:
Nagruvaj rezoluciju, detalje i AA i taj 5770 ima da se znoji ko nista... nije to bas tolika zverina

Ja mislim da su ameri jos uvek u tripu kupe celu masinu pa menjaju nesto sitno naredne 3 godine... sigurano ima korisnika koji razmisljaju grunem graficku u 2 god. star komp. i miran sam...

Ameri su u tripu, zasto mislis da bi izlazio novi hardver ako stari jos moze da gura *ebeni windows, gill bates will bring evil upon the world :D :d ;)

Nazad
Vrh Dno