Šta je novo?

Gigabyte 5850

A evo i par rezultata sa renomiranog techpowerup.com, pa uporedite 5850 sa 9800GTX (8800GTS512).

I batalite sintetičke testove, ko pa još njih igra... ;) Još jednom da napomenem, da drajveri za 58xx nisu još ispolirani (kao što jesu za 9800GTX) pa će razlika uskoro da se još poveća :)

coj2_1680_1050.gif
coh_1680_1050.gif
crysis_1680_1050.gif

dow2_1680_1050.gif
farcry2_1680_1050.gif
clearsky_1680_1050.gif

Mislim da je to verujem-ne verujem glupo... uostalom ima već puno review-ova na netu pa se lako mogu proceniti performanse 5850 i 8800GTS512 (ili 9800GTX pošto su to maltene iste karte).

A evo i moje validacije za "neverne Tome"... :)
http://www.techpowerup.com/gpuz/dm3y6/

Ono što se sada čeka jesu ispolirani drajveri, jer su se 58xx karte tek pojavili i nerealno je očekivati da su drajveri već optimizovani za njih. XP drajveri čak i ne postoje oficijelni!

P.S. Da ne zaboravim jednu sitnicu, 5850 se bez problema klokuje sa default 725/1000 (1.05V) na default 5870-tice, tj. na 850/1200 (1.15V). Potpuno bezbedno, jer na tom naponu (1.15V) po defaultu radi i 5870. Mnoge 5850-tice ovo uspevaju već i na 1.10V.

Ima nekoliko tool-ova za ovo - MSI Afterburner, AMD clock tool, itd. Za ekstremnije, na Xtremesystems forumu napucali su 5850 na 1.4V na 1050/1300 za GPU/Mem. 1400 šejdera na 1.05GHz... Mmmmmm. I sve to za samo 200-210e! :)

E dzaba ti to objasnjavas ovim hyperima i hejterima kad njima ni jedan ATI ne radi dobro, a jos uvek sam tvrdnje da bas ti koji imaju najvise kartica i para na raspolaganju nemaju pojma o instalaciji windowsa i drajvera, potpisujem.

Pa sta hocete? Ovi skorovi su odlicni :)
gtx280 ima nesto preko 32fps avg tako da je to to... 8800gts 512 razvaljiva koliko je dobra karta ;)
280gtx.jpg

edit: sad se setih... ako ste radili test na gamer podesavanjima onda niste znali da instalirate kartu ili nesto u tom stilu ;) jer 4890 ima 50fps.

Moguce da je test radjen na GAMER, a ne na ENTHUSIAST podesavanjima :smoke: Moj 260GTX 192SP je tu u rangu sa tvojom 280GTX :D

EDIT:
ubacio sam rez i sa GAMER podesavanjima na 260GTX (50fps)

Prilozi

• crysis.png
    crysis.png
    153.1 KB · Pregleda: 52
  • crysis2.png
    crysis2.png
    164.6 KB · Pregleda: 46
Poslednja izmena:
Procitaj sta pise ispod slike...
BTW, jesi li siguran da nisi zaboravio vratiti taktove na default? ;)

^
velika slika pa sam prevideo tekst ispod :)
BTW meni je to default ;) 700/1450/1250 :p

Pa ok onda... jos si samo trebao to da navedes :D

*******i je vidim po njegovim postovima NAJNEKOMPETENTNIJA licnost za testiranje ATI i AMD proizvoda, u njegovim rukama svaki komad hardvera iz te firme ima problema ili radi 30% sporije nego bilo kome drugom a Intel poleti izvan fizicko atomskih granica, tako da bi testove tog hyperflamera ostavio za smesnu stranu bencha.

Nesto si pogresno zakljucio. Vezano za zadnji ATI proizvod koji sam imao u rukama 4890 ne secam se da sam nesto lose ili negativno rekao u vezi te karte, cak sam naveo da je kada se klokne na 1000mhz brza od 285gtx koja je dosta skuplja od 4890. Evo da te podsetim, pomenuo sam i ostale ati karte kroz svoje komnetare, ali to je na tvoju zalost tako ja se ne zanosim i ne lazem samog sebe.
http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1804890&postcount=3
http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1805053&postcount=9
http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1805137&postcount=12
http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1805655&postcount=18
http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1808804&postcount=45
http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1808855&postcount=48
Ako nesto sto sam rekao nisam obrazlozio slobodno reci, mogu uvek da ti obrazlozim narocito na temu grafickih karti, za razliku od tebe i vecine forumsa to se ne zavrsava samo na recima vec fino dobijes slikovito objasnjenje, sva pitanja i svi odgovori na jednom mestu. Sto se tice flejmovanja, spamovanja itd tu si potpuno upravu, umem ja to da radim, cak i ne krijem da je tako, ali samo iz zezanja. Kada ti dam valjnu argumentaciju za nesto o cemu pisem shvati to ozbiljno da nebi ziveo u zabludi u slucaju da si imao suprotno misljenje, jer jedno je misliti o necemu kao sto ti radis a drugo raditi na tome kao sto ja radim, mada mislim da je lako prepoznatljivo kada mi je do zaebavanja a kada sam ozbiljan, mozda tebi nije zato sto si suvise drven:) pa ne umes da vidis tu smesnu strnu bencha, bolje da je smesna nego zlonamerna kao recimo tvoj komentar upucen na moju adresu;)
U mojoj masini jos uvek fercera 4890 toliko o naklonjenisti bilo kom brendu. Evo jos malo korisnih informacija na temu 4890 i drajvera, razlika izmedju 9.4 i 9.8 verzije istih 5-10% u korist 9.8, na slici se vidi Crysis ali tako je i u vecini ostalih igara koje sam probao.

Jedina sto favorizujem kada je u pitanju hardver jesu performanse i nigde nisam za razliku od tebe napisa ATI THE BEST recimo za Intel ili Nvidiu, jedno je zezanje na tu temu kao recimo ovde http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1957780&postcount=94 a nesto sasvim drugo ozbiljna diskusija propracena argumentima.

Poslednja izmena:
Da li bi mogli vlasnici 5850 kartica (kao i 5870) u Crysis benchmark temama da postuju svoj score? OC score je dobrodosao. :wave:

^
Bice uskoro i ne samo u crysis-u;) onako opsirno kao sto umem:D oc dometi i sve sto treba da se zna a prosecnog kupaca moze da zanima:) ma koliko neko mislio da to nece biti realna slika kada je ja prikazem, samo ne razumem kako se taj neko ne zapita zasto bih rekao nesto sto nije ili precutao nesto sto jeste???

evo da postavim neke slicice,i nekima da dokazem nesto ;)
moja je sapphire ali sam joj ja flashovao bios od asusa zbog oc potencijala

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    395.4 KB · Pregleda: 90
  • Untitled2.jpg
    Untitled2.jpg
    400 KB · Pregleda: 88
  • 5870.gif
    5870.gif
    16.7 KB · Pregleda: 99
Poslednja izmena:
Digni q6600 na 3.6 i odradi u 1680x1050 ;)
BTW, da bi sebi ustedio vreme, smanji loops na 2...

Poslednja izmena:
@nikola_pg
30% je brza od klokovane 4890 na 920mhz isto toliko i skuplja, sto je po meni extra:) ali ipak radije biram 5870 cisto da i crysisi ima igriv fps:)

plus kad bi je oc-ovao i kad bi ovaj moj q6600 saradjivao bilo bi to jos bolje!updateovao sam novi bios za plocu i misli da mi on pravi problem,da bih vratio stari trebam da uradim flash u dosu(za maticnu nisam nikad radio)!

3.0 za q6600 cesto moze biti bottleneck, a posto ti u potpisu pise 3.6, mislio sam da to nece problem, kad eto imas problema sa bios-om.. :D

Klok CPU-a nema uticaj, Cryisis je takva igra ima takav engine da nesto posebno ne zavisi od snage CPU-a, baci pogled na slicku pa ces shvatiti gde nema uticija ni kloko ni model CPU-a;) barem kada je Intel u pitanju.

Pogledaj ti, ali ovaj put obrati paznju na minfps :) Nisam ja rekao da ce rezultati biti radikalno drugaciji nego sam mislio na tacnost jer bi se ubrzo mogao neko pojaviti i reci kako ati 'opet' ima los minfps ;)

Poslednja izmena:
Taj min fps je cesto drugaciji, bas sa tim E5300 vrteo sam crysisi nekoliko puta i ispostavilo se da je dosta varirao a to sam primetio i sa i7 kloknutim na 4ghz mnogo puta tako da ne moze da se uzme kao merilo, ali logika nalaze da ako ne na prosecni boroj frejmova onda na minmalni, klok CPU-a mora da ima uticaj, samo na zalost zbog svega sto sam naveo ne mogu da se oslonim na min fps 100% kao nesto sto je referentno, tako je i u drugim igrama, vrteo 1000 puta pa znam:)
Evo primera onoga o cemu ti govorim, obrati paznju na minimum fps u obadve igre pa reci u cemu je fora, nebi trebalo ovako da bude zar ne? vec nakon restarta i ponovnog pokretanja istog testova situacija je bila normalnija i u skladu sa klokovima, tako da generalno gledano klok utice na min fps i logicno je da je tako jer u proseku je cesce bio manji sa manjim klokom, ali ne uvek, dok je prosecni fps uvek isti;)

Poslednja izmena:
Ti onda imas drugi problem :) Meni se takvo nesto nikada nije desilo. Ako ti 'nakon restarta' radi kako treba, ocigledno je da nije do hadrvera nego softvera. Naravno, moguce je i da je do hardvera ali te se najcesce tice raznih zezalica za staednju energije, sto ploce sto procesora. Bez veze je da sada razglabamo o problematici samog testiranja jer je to tema za sebe i vrlo delikatna stvar. Ali slozices se da nema sta izgubiti ako stavi recimo 400fsb i 3600 nego samo 'dobiti' na realnoj slici kada neko posle uporedi sa malo boljim procesorom.

Taj min fps je cesto drugaciji, bas sa tim E5300 vrteo sam crysisi nekoliko puta i ispostavilo se da je dosta varirao a to sam primetio i sa i7 kloknutim na 4ghz mnogo puta tako da ne moze da se uzme kao merilo, ali logika nalaze da ako ne na prosecni boroj frejmova onda na minmalni, klok CPU-a mora da ima uticaj, samo na zalost zbog svega sto sam naveo ne mogu da se oslonim na min fps 100% kao nesto sto je referentno, tako je i u drugim igrama, vrteo 1000 puta pa znam:)
Evo primera onoga o cemu ti govorim, obrati paznju na minimum fps u obadve igre pa reci u cemu je fora, nebi trebalo ovako da bude zar ne? vec nakon restarta i ponovnog pokretanja istog testova situacija je bila normalnija i u skladu sa klokovima, tako da generalno gledano klok utice na min fps i logicno je da je tako jer u proseku je cesce bio manji sa manjim klokom, ali ne uvek, dok je prosecni fps uvek isti;)

Da Da taj benchmark u crysisu svaki put pokaze drugi rezultat za min fps slazem se *******i sa tobom crysis je cista Gpu igra i to je to:wave:

Poslednja izmena:
Kod mene nema varijacija... :)
min.jpg

A to da je crysis gpu igra, prozvakano je pre 2 godine...

Poslednja izmena:
Ti onda imas drugi problem :) Meni se takvo nesto nikada nije desilo. Ako ti 'nakon restarta' radi kako treba, ocigledno je da nije do hadrvera nego softvera. Naravno, moguce je i da je do hardvera ali te se najcesce tice raznih zezalica za staednju energije, sto ploce sto procesora. Bez veze je da sada razglabamo o problematici samog testiranja jer je to tema za sebe i vrlo delikatna stvar. Ali slozices se da nema sta izgubiti ako stavi recimo 400fsb i 3600 nego samo 'dobiti' na realnoj slici kada neko posle uporedi sa malo boljim procesorom.

Slozicu se do poslednjeg slova naravno da je tako, kao sto sam rekao logicno je da veci klok utice na min fps 3.2-3.6ghz uvek sam to govorio, zasto benchmark programi umeju da pokazu razlicit min fps sa vremena na vreme sam bog zna, prosecni je uvek isti samim tim 100% merodavan, pritom treb znati da cpu igra bitnu ulogu kada je fizika u pitanju posto mu je samo to ostalo da radi kada je engine nove generacije u pitanju a fps pada upravo u scenama gde ima cime da se bavi sta da proracunava, cista logika bez obzira sta kazu benchmark programi, kao sto je i logicno da sve one efekte kojima se divimo u recimo Crysis-u proracunava i obradjuje GPU na sta CPU ima jako mali i u visokim rezolucijama zanemarljiv uticaj, koliko zanemarljiv opet zavisi od enginea.
Sve je nekako relativno ali moze da se kaze da je za gaming masinu daleko bolje spojiti E5300 3.6ghz i 295GTX nego i7 3.6ghz i 260gtx, cena obadve platforme je ista a razlika u gaming performasama za preko 70% na strani E5300 3.6ghz i 295GTX,naravno ne u 1280x1024 vec 1920x1200 sve na max:) samo i ovo je vise ne bitno, Quad je buducnost klok od 3.6ghz lako dostizan tako da je bespotrebno polemisati na ovu temu, lepo je znati da je tako i da je uvek bolje dati vise para za dobru grafiku nego za skup cpu, pa sad svako prema svojim mogucnostima:)

Poslednja izmena:
Pa sta hocete? Ovi skorovi su odlicni :)
gtx280 ima nesto preko 32fps avg tako da je to to...
280gtx.jpg

Evo da uporedimo... 5850, za svaki dan, u zatvorenom kućištu. BIOS originalan, ništa modovano, u CCC-u dignuto na max, dakle 775/1125. Već na prvi pogled se vidi koliko je 58xx ispred GTX28x po brzini, obaška potrošnja, dx11 i ostalo. Čak i u Crysis-u koji je Nvidijin teren, 5850 je 25% brži GTX280...

S nestrpljenjem čekamo Nvidijin odgovor, jer pored 58xx i 57xx nema šta da traži...

crysis_warhead_opusteno.jpg

Samo si trebao uraditi na def jer je tako i na gtx280... BTW, treba imati na umu da gtx275 i gtx280 na defaultu otprilike daju isto jer je ipak gtx280 relativno matora i dolazi sa dosta niskim def frekvencijama.

pa ATI i jeste na defaultu, zar ne?
GTX 285 nema mnogo vece klokove od 280, mozda par desetina Mhz :)

On je rekao:
Evo da uporedimo... 5850, za svaki dan, u zatvorenom kućištu. BIOS originalan, ništa modovano, u CCC-u dignuto na max, dakle 775/1125

Par desetina mhz? :) Od tebe se ocekuje malo vise ;) ako nista da na brzaka izguglas...

Rađeno je na 775/1125, koliko CCC dozvoljava. GPU-Z očigledno iščitava vrednosti iz BIOS-a (725/1000) a ne aktuelne vrednosti koje CCC postavi.

775/725=oko 6.9%, dakle i na defaultu će sigurno biti brži od GTX280, verovatno i od GTX285. Odradiću sutra čisto provere radi, a za neki dan nadam se i na znatno više čim uflešujem unlocked BIOS.

Namerno sam testirao na 775/1125 pošto smatram da je to nešto tipično što će korisnici 5850-tica voziti... bez dizanja napona, prosto i jednostavno iz samog CCC-a. Pošto se voltaža ne diže, zagrevanje je maltene identično kao i na default-u, dakle minimalno. U idle-u oko 45-47C, u igricama oko 65-70C, a sa Furmark-om i OCCT-om oko 75C. Sve ovo u zatvorenom kućištu, fan na 30% u igricama (nečujno). Sve u svemu, brzo, tiho, bezbedno. Svaka čast ATI, čekamo Nvidijin odgovor, koji će nam pored većeg izbora nesumlnjivo doneti i još niže cene (konkurencija čuda čini).

Poslednja izmena:
On je rekao:
Evo da uporedimo... 5850, za svaki dan, u zatvorenom kućištu. BIOS originalan, ništa modovano, u CCC-u dignuto na max, dakle 775/1125
ja sam gledao sta pise u GPU-Z koji je okacio.
Par desetina mhz? :) Od tebe se ocekuje malo vise ;) ako nista da na brzaka izguglas...
koliko se razlikuje klok cipa na GTX 280 i 285 karticama u Mhz? :)

Rađeno je na 775/1125, koliko CCC dozvoljava. GPU-Z očigledno iščitava vrednosti iz BIOS-a (725/1000) a ne aktuelne vrednosti koje CCC postavi.

775/725=oko 6.9%, dakle i na defaultu će sigurno biti brži od GTX280, verovatno i od GTX285. Odradiću sutra čisto provere radi, a za neki dan nadam se i na znatno više čim uflešujem unlocked BIOS.

Namerno sam testirao na 775/1125 pošto smatram da je to nešto tipično što će korisnici 5850-tica voziti... bez dizanja napona, prosto i jednostavno iz samog CCC-a. Pošto se voltaža ne diže, zagrevanje je maltene identično kao i na default-u, dakle minimalno. U idle-u oko 45-47C, u igricama oko 65-70C, a sa Furmark-om i OCCT-om oko 75C. Sve ovo u zatvorenom kućištu, fan na 30% u igricama (nečujno). Sve u svemu, brzo, tiho, bezbedno. Svaka čast ATI, čekamo Nvidijin odgovor, koji će nam pored većeg izbora nesumlnjivo doneti i još niže cene (konkurencija čuda čini).

Nije bitno sto si namerno testirao na toj frekv. samo sam naveo da nisi trebao taj rez uporediti sa onim nego odraditi def i taj 24/7 oc. Naravno da je brza, testirao sam je kod sebe, samo nema poente porediti oc i def...

ja sam gledao sta pise u GPU-Z koji je okacio.
Nisam ja kriv :D
koliko se razlikuje klok cipa na GTX 280 i 285 karticama u Mhz? :)
Stvarno tesko izguglati? :)

Da probam ja... 46MHz? :)
i 180mhz za shader (mnogo bitnije) a 270 za memoriju. Daje oko 10% vise u crysisu.

Poslednja izmena:
Vrh Dno